Dolly Parton több mint 186 millió könyvet adományozott gyerekeknek

Dolly Parton 1995-ben alapította  meg az Imagination Library non-profit szervezetet, amelynek célja, hogy felszámolja az analfabetizmust.

Simon Eszter | 2022. augusztus 30. |

A nyolcszoros Grammy-díjas country- és popénekes 186 millió könyvet ajándékozott el, így az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Kanadában és Írországban több mint 2 millió gyerek jutott könyvhöz. A szervezetről 2020-ban dokumentumfilm készült The Library That Dolly Built címmel.

Az énekesnő édesapja, Robert Lee Parton vérbeli üzletember volt, dohánykereskedéssel foglalkozott, de soha nem tanult meg írni és olvasni. Parton 2020-ban megjelent Dolly Parton, Songteller: My Life in Lyrics című önéletrajzi regényében így mesélt édesapjáról: “Ha apának lett volna végzettsége, ki tudja mennyivel többre juthatott volna”. Parton édesapja Kelet-Tennessee-ben nőtt fel tizenöt testvérével együtt az 1920-as években, amikor átlagosnak számított, hogy a gyerekek iskola helyett egész nap a földeken dolgoztak, hogy segítsenek eltartani a családot. Ráadásul a hegyvidéki környezetben az időjárás és a körülmények miatt egyébként sem voltak alkalmasak az utak, hogy iskolába mehessenek. Parton egész életében biztatta édesapját, hogy soha nincs késő megtanulni írni és olvasni, így huszonhét évvel ezelőtt megalapította az Imagination Library-t, az első könyveket pedig a Tennessee állambeli Sevier megyében élő gyerekeknek osztotta ki.

Dolly Parton regényt ír James Pattersonnal
Dolly Parton regényt ír James Pattersonnal

Dolly Parton az első regényén dolgozik, amelyet James Pattersonnal közösen ír. A Run, Rose, Run 2022 márciusában jelenik meg a tengerentúlon.

Tovább olvasok

A szervezet programja egy jól felépített rendszer alapján működik, és egészen a két-hároméves gyerekektől az iskolásokig mindenkinek szól. Az összes kötet a Penguin Random House kiadásában jelent meg, a címeket pedig egy szakértői testület választja ki. A könyves listán szerepelnek képeskönyvek, népmesék, de olyan kötetek is, amelyek a természettudományhoz vagy a költészethez kapcsolódnak. Az idei válogatásban olyan régi kedvencek szerepelnek, mint a Nyúl Péter és barátai, a Good Night Gorilla és a The Snowy Day. Parton missziója hogy az apjához hasonlóan szegénységben élő gyerekeknek segítsen, de bárki részt vehet a programban, mert a fő cél, hogy a gyerekek megszeressék az olvasást és csökkenjen az analfabetizmus.

”Nem is tudjuk, hogy hány ember van, aki nem tud írni és olvasni. Az apámról szóló történet elmesélése azért is fontos számomra, mert így talán sikerül csökkenteni a szégyenérzetet azokban, akik azt gondolják, hogy titkolniuk kell, hogy nem tudnak írni és olvasni”. Parton tavaly jelentette be, hogy első regényén dolgozik James Pattersonnal, a Run, Rose, Run 2022 márciusában jelent meg a tengerentúlon, erről bővebben ITT olvashatsz. Az énekesnő korábban mesélő sorozatot is indított, amiről pedig ITT számoltunk be. Az Imagination Library-ről pedig ITT olvashatsz többet.

Forrás: Open Culture

Hírlevél feliratkozás

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Dolly Parton lesz a főszereplő saját könyvének adaptációjában

A napokban jelent meg a tengerentúlon Dolly Parton első regénye, amelyet James Pattersonnal közösen írt. A Run, Rose, Run máris bestseller lett, az énekes pedig már le is szerződött az adaptációra. 

...
Hírek

Dolly Parton regényt ír James Pattersonnal

Dolly Parton az első regényén dolgozik, amelyet James Pattersonnal közösen ír. A Run, Rose, Run 2022 márciusában jelenik meg a tengerentúlon.

...
Gyerekirodalom

Dolly Parton mesélő sorozatot indított

Habár a róla szóló dokumentumfilm bemutatóját el kellett halasztani, az amerikai énekes addig sem tétlenkedik, online fog mesélni a gyerekeknek.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Podcast

Karrierista nők: divathóbort vagy gazdasági kényszer? [Budapesti nők]

A századforduló környékén Budapesten is egy új nőtípus felbukkanása borzolta a kedélyeket: ő volt a New Woman, aki már nem elégedett meg azzal a térrel, amit a férfiak által húzott korlátok hagytak neki. Podcast.

Szerzőink

...
hhz

Daniel Kehlmann szerint itt az idő, hogy megijedjünk az AI-tól

...
Sándor Anna

Sherlock Holmes, a holokauszt és egy papagáj is befért Michael Chabon nyári krimijébe

...
hhz

Hogyan képzelték el a sárkányokat a különböző mítoszok?

Olvass!
...
Beleolvasó

Ellenséges testvérek, orosz-svéd háború és nyomasztó családi titkok – Olvass bele Asko Sahlberg regényébe! [MARGÓ KÖNYVEK]

A finn Asko Sahlberg Ők című regényével folytatódik a Margó Könyvek sorozat. Most elolvashatsz egy részletet a háború, a bosszú és az árulás motívumain alapuló kötetből. 

...
Beleolvasó

A gyógyszeripar politikai kapcsolatai után nyomoz Sissel-Jo Gazan detektívje – Olvass bele az új dán krimibe!

Soren Marhauge ezúttal a Big Pharma nyomába ered. Olvass bele a krimibe!

...
Beleolvasó

Örülök, hogy meghalt az anyám – Olvass bele a volt hollywoodi gyereksztár memoárjába!

Jennette McCurdy sikeres gyerekszínészként az anyja nagyratörő vágyait váltotta valóra. 21 éves volt, amikor anyja meghalt, ő pedig a saját lábára állhatott – de csak miután megjárta a poklot. Részlet a könyvből.

Kiemeltek
...
Kritika

Sherlock Holmes, a holokauszt és egy papagáj is befért Michael Chabon nyári krimijébe

A karcsú krimi a humor és melankolikus nosztalgia elegye a legagyafúrtabb elméket is próbára tévő kódokról és a múló időről. A végső megoldás a hét könyve.

...
Nagy

Hogyan képzelték el a sárkányokat a különböző mítoszok?

Istenség vagy démon, a víz őrzője vagy lángoló szörnyeteg – a sárkány visszatérő motívum szerte a világon, feladatköre és temperamentuma azonban kultúráról kultúrára változik.

...
Nagy

Alessandro Baricco Budapesten: Az élet egyik célja, hogy elengedjük a félelmeinket

Először járt Budapesten az ünnepelt olasz író, Alessandro Baricco. A beszélgetésen sok minden szóba került a zenétől a mesterséges intelligencián és Nemecsek Ernőn át odáig, hogy régebben jobb volt-e gyereknek lenni, mint ma.