Dolly Parton több mint 186 millió könyvet adományozott gyerekeknek

Dolly Parton 1995-ben alapította  meg az Imagination Library non-profit szervezetet, amelynek célja, hogy felszámolja az analfabetizmust.

Simon Eszter | 2022. augusztus 30. |

A nyolcszoros Grammy-díjas country- és popénekes 186 millió könyvet ajándékozott el, így az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Kanadában és Írországban több mint 2 millió gyerek jutott könyvhöz. A szervezetről 2020-ban dokumentumfilm készült The Library That Dolly Built címmel.

Az énekesnő édesapja, Robert Lee Parton vérbeli üzletember volt, dohánykereskedéssel foglalkozott, de soha nem tanult meg írni és olvasni. Parton 2020-ban megjelent Dolly Parton, Songteller: My Life in Lyrics című önéletrajzi regényében így mesélt édesapjáról: “Ha apának lett volna végzettsége, ki tudja mennyivel többre juthatott volna”. Parton édesapja Kelet-Tennessee-ben nőtt fel tizenöt testvérével együtt az 1920-as években, amikor átlagosnak számított, hogy a gyerekek iskola helyett egész nap a földeken dolgoztak, hogy segítsenek eltartani a családot. Ráadásul a hegyvidéki környezetben az időjárás és a körülmények miatt egyébként sem voltak alkalmasak az utak, hogy iskolába mehessenek. Parton egész életében biztatta édesapját, hogy soha nincs késő megtanulni írni és olvasni, így huszonhét évvel ezelőtt megalapította az Imagination Library-t, az első könyveket pedig a Tennessee állambeli Sevier megyében élő gyerekeknek osztotta ki.

Dolly Parton regényt ír James Pattersonnal
Dolly Parton regényt ír James Pattersonnal

Dolly Parton az első regényén dolgozik, amelyet James Pattersonnal közösen ír. A Run, Rose, Run 2022 márciusában jelenik meg a tengerentúlon.

Tovább olvasok

A szervezet programja egy jól felépített rendszer alapján működik, és egészen a két-hároméves gyerekektől az iskolásokig mindenkinek szól. Az összes kötet a Penguin Random House kiadásában jelent meg, a címeket pedig egy szakértői testület választja ki. A könyves listán szerepelnek képeskönyvek, népmesék, de olyan kötetek is, amelyek a természettudományhoz vagy a költészethez kapcsolódnak. Az idei válogatásban olyan régi kedvencek szerepelnek, mint a Nyúl Péter és barátai, a Good Night Gorilla és a The Snowy Day. Parton missziója hogy az apjához hasonlóan szegénységben élő gyerekeknek segítsen, de bárki részt vehet a programban, mert a fő cél, hogy a gyerekek megszeressék az olvasást és csökkenjen az analfabetizmus.

”Nem is tudjuk, hogy hány ember van, aki nem tud írni és olvasni. Az apámról szóló történet elmesélése azért is fontos számomra, mert így talán sikerül csökkenteni a szégyenérzetet azokban, akik azt gondolják, hogy titkolniuk kell, hogy nem tudnak írni és olvasni”. Parton tavaly jelentette be, hogy első regényén dolgozik James Pattersonnal, a Run, Rose, Run 2022 márciusában jelent meg a tengerentúlon, erről bővebben ITT olvashatsz. Az énekesnő korábban mesélő sorozatot is indított, amiről pedig ITT számoltunk be. Az Imagination Library-ről pedig ITT olvashatsz többet.

Forrás: Open Culture

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Dolly Parton lesz a főszereplő saját könyvének adaptációjában

A napokban jelent meg a tengerentúlon Dolly Parton első regénye, amelyet James Pattersonnal közösen írt. A Run, Rose, Run máris bestseller lett, az énekes pedig már le is szerződött az adaptációra. 

...
Hírek

Dolly Parton regényt ír James Pattersonnal

Dolly Parton az első regényén dolgozik, amelyet James Pattersonnal közösen ír. A Run, Rose, Run 2022 márciusában jelenik meg a tengerentúlon.

...
Gyerekirodalom

Dolly Parton mesélő sorozatot indított

Habár a róla szóló dokumentumfilm bemutatóját el kellett halasztani, az amerikai énekes addig sem tétlenkedik, online fog mesélni a gyerekeknek.

...
Nagy

Nők vs. feminizmus: ki mondja meg, milyen a nők valósága?

Joanna Williams, a Nők vs. feminizmus című könyv szerzője is sztárvendége volt az idei Brain Barnak. Szubjektív beszámoló a feminizmus és a #metoo kritikájáról, az abból levonható tanulságokról és arról, vajon elérhető-e egy bizonyos szint, amikor azt mondhatjuk: nincs már szükség feminizmusra?

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

Réz Anna: Nagyon beleuntam abba az infantilis bűntudat-parádéba, amivé az anyaság vált

...
Litkai Gergely

Litkai Gergely: Felelős minimalizmus

...
Laborczi Dóra

Foglyok tanították meg járni és beszélni, Visky Kitelepítése mégis a szabadságról szól

Olvass!
...
Beleolvasó

Lugosi Béla története visszafelé halad az időben a végzetes fordulatig

Lugosi Béláról, aki az egyik legismertebb magyar a világon, mi, magyarok többnyire csak közhelyeket tudunk, pedig az életéből több film vagy regény is kitelne. Gyurkovics Tamás most megírta az egyiket. Olvass bele az Akcentusba!

...
Beleolvasó

Mészöly Miklós alakját ritka pillanatokat rögzítő fotók és emlékek idézik meg

Mészöly Miklós életéről és személyiségről mesél Szávai Géza legújabb kötete, Az élet és Mészöly Miklós, amelyben fényképek és személyes emlékek révén ismerhetjük meg közelebbről az írót. A könyv a tavaly megjelent Az életed, Polcz Alaine párja. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

Óbudától a Várig, az Andrássy úttól a Palotanegyedig 45 különböző helyszínt és a hozzájuk tartozó igaz meséket mutatja be legújabb könyve oldalain Kordos Szabolcs. Olvasd el az Arizona mulató történetét!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ebből a tíz könyvből kerül ki 2022 Margó-díjasa!

Minden eddiginél több, összesen 56 könyvet jelöltek idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Az elismerést nyolcadik alkalommal osztják ki, és célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása. A lista további sorsának alakulása most már a zsűri kezében van, a győztes nevét pedig az októberi Margó Irodalmi Fesztiválon ismerhetjük meg! Mutatjuk a kiválasztott tízet!

...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Litkai Gergely: Felelős minimalizmus

...
Zöld

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

...
Zöld

Miért nem tudják a megújuló energiaforrások megmenteni a Földet?