Dolly Parton több mint 186 millió könyvet adományozott gyerekeknek

Dolly Parton 1995-ben alapította  meg az Imagination Library non-profit szervezetet, amelynek célja, hogy felszámolja az analfabetizmust.

Simon Eszter | 2022. augusztus 30. |

A nyolcszoros Grammy-díjas country- és popénekes 186 millió könyvet ajándékozott el, így az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Kanadában és Írországban több mint 2 millió gyerek jutott könyvhöz. A szervezetről 2020-ban dokumentumfilm készült The Library That Dolly Built címmel.

Az énekesnő édesapja, Robert Lee Parton vérbeli üzletember volt, dohánykereskedéssel foglalkozott, de soha nem tanult meg írni és olvasni. Parton 2020-ban megjelent Dolly Parton, Songteller: My Life in Lyrics című önéletrajzi regényében így mesélt édesapjáról: “Ha apának lett volna végzettsége, ki tudja mennyivel többre juthatott volna”. Parton édesapja Kelet-Tennessee-ben nőtt fel tizenöt testvérével együtt az 1920-as években, amikor átlagosnak számított, hogy a gyerekek iskola helyett egész nap a földeken dolgoztak, hogy segítsenek eltartani a családot. Ráadásul a hegyvidéki környezetben az időjárás és a körülmények miatt egyébként sem voltak alkalmasak az utak, hogy iskolába mehessenek. Parton egész életében biztatta édesapját, hogy soha nincs késő megtanulni írni és olvasni, így huszonhét évvel ezelőtt megalapította az Imagination Library-t, az első könyveket pedig a Tennessee állambeli Sevier megyében élő gyerekeknek osztotta ki.

Dolly Parton regényt ír James Pattersonnal
Dolly Parton regényt ír James Pattersonnal

Dolly Parton az első regényén dolgozik, amelyet James Pattersonnal közösen ír. A Run, Rose, Run 2022 márciusában jelenik meg a tengerentúlon.

Tovább olvasok

A szervezet programja egy jól felépített rendszer alapján működik, és egészen a két-hároméves gyerekektől az iskolásokig mindenkinek szól. Az összes kötet a Penguin Random House kiadásában jelent meg, a címeket pedig egy szakértői testület választja ki. A könyves listán szerepelnek képeskönyvek, népmesék, de olyan kötetek is, amelyek a természettudományhoz vagy a költészethez kapcsolódnak. Az idei válogatásban olyan régi kedvencek szerepelnek, mint a Nyúl Péter és barátai, a Good Night Gorilla és a The Snowy Day. Parton missziója hogy az apjához hasonlóan szegénységben élő gyerekeknek segítsen, de bárki részt vehet a programban, mert a fő cél, hogy a gyerekek megszeressék az olvasást és csökkenjen az analfabetizmus.

”Nem is tudjuk, hogy hány ember van, aki nem tud írni és olvasni. Az apámról szóló történet elmesélése azért is fontos számomra, mert így talán sikerül csökkenteni a szégyenérzetet azokban, akik azt gondolják, hogy titkolniuk kell, hogy nem tudnak írni és olvasni”. Parton tavaly jelentette be, hogy első regényén dolgozik James Pattersonnal, a Run, Rose, Run 2022 márciusában jelent meg a tengerentúlon, erről bővebben ITT olvashatsz. Az énekesnő korábban mesélő sorozatot is indított, amiről pedig ITT számoltunk be. Az Imagination Library-ről pedig ITT olvashatsz többet.

Forrás: Open Culture

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Dolly Parton lesz a főszereplő saját könyvének adaptációjában

A napokban jelent meg a tengerentúlon Dolly Parton első regénye, amelyet James Pattersonnal közösen írt. A Run, Rose, Run máris bestseller lett, az énekes pedig már le is szerződött az adaptációra. 

...
Hírek

Dolly Parton regényt ír James Pattersonnal

Dolly Parton az első regényén dolgozik, amelyet James Pattersonnal közösen ír. A Run, Rose, Run 2022 márciusában jelenik meg a tengerentúlon.

...
Gyerekirodalom

Dolly Parton mesélő sorozatot indított

Habár a róla szóló dokumentumfilm bemutatóját el kellett halasztani, az amerikai énekes addig sem tétlenkedik, online fog mesélni a gyerekeknek.

...
Nagy

Krusovszky új regénye egy látomásszerű jelenetből bomlott ki

Öt évvel az Akik már nem leszünk sosem megjelenése után új regénnyel jelentkezett Krusovszky Dénes. A szerda esti bemutatón szó esett krimiszerű olvasatról, domináns regényötletről meg persze a regényt leuraló kisvárosi, szelíd katasztrófáról.

Szerzőink

...
Sándor Anna

A Felemelkedés rejtélyes hegyén a haragot valaki más plántálja belénk

...
Kolozsi Orsolya

Petri György rögeszmésen különbözni akart, radikálisan autonóm személyiség volt

...
Vass Norbert

A háború bennünk lakik, és túl fog élni mindannyiunkat

Olvass!
...
Könyvtavasz

Miri olyan óvodás kislány, akinek hétköznapjaiban mindig ott a varázslat

Fenyvesi Orsolya legújabb, Miri című mesekönyvének főhőse egy ovis kislány, kinek kalandjait Miklya Emese illusztrációi keltik életre. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

A Fő utcában Sinclair Lewis szatirikus tükröt mutat a kisvárosi Amerikának

Az 1910-es években játszódó történet középpontjában Carol Milford, a fiatal, tanult, haladó szellemű nő áll, aki nagy terveket dédelgetve, világjobbító szándékkal vág bele az életbe. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

A családi pokolból Petőfi verse mutatja meg a kiutat

A Petőfi bicentenáriumi évhez kapcsolódva jelent meg a Költővel nem járnék, melynek novellái nem a megszokott módon beszélnek Petőfi Sándorról, a minket körülvevő világról és rólunk, emberekről.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Picasso átka nem fogott: Francoise Gilot a kortárs festészet nagyasszonyaként halt meg

Százegy évesen elhunyt Francoise Gilot francia művész, akit egy magyartól tanult festeni, túlélte Picassót és a saját jogán emelkedett a 20. századi festők legnagyobbjai közé.

...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...
Zöld

Thomas Erikson: Aki engem fáraszt, lehet, hogy másnak szimpatikus

...
Zöld

Litkai Gergely: Mennyire vagyunk felelőtlenek a nukleáris anyagokkal? / A katasztrófa küszöbén