Dolly Parton több mint 186 millió könyvet adományozott gyerekeknek

Dolly Parton 1995-ben alapította  meg az Imagination Library non-profit szervezetet, amelynek célja, hogy felszámolja az analfabetizmust.

Simon Eszter | 2022. augusztus 30. |

A nyolcszoros Grammy-díjas country- és popénekes 186 millió könyvet ajándékozott el, így az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Kanadában és Írországban több mint 2 millió gyerek jutott könyvhöz. A szervezetről 2020-ban dokumentumfilm készült The Library That Dolly Built címmel.

Az énekesnő édesapja, Robert Lee Parton vérbeli üzletember volt, dohánykereskedéssel foglalkozott, de soha nem tanult meg írni és olvasni. Parton 2020-ban megjelent Dolly Parton, Songteller: My Life in Lyrics című önéletrajzi regényében így mesélt édesapjáról: “Ha apának lett volna végzettsége, ki tudja mennyivel többre juthatott volna”. Parton édesapja Kelet-Tennessee-ben nőtt fel tizenöt testvérével együtt az 1920-as években, amikor átlagosnak számított, hogy a gyerekek iskola helyett egész nap a földeken dolgoztak, hogy segítsenek eltartani a családot. Ráadásul a hegyvidéki környezetben az időjárás és a körülmények miatt egyébként sem voltak alkalmasak az utak, hogy iskolába mehessenek. Parton egész életében biztatta édesapját, hogy soha nincs késő megtanulni írni és olvasni, így huszonhét évvel ezelőtt megalapította az Imagination Library-t, az első könyveket pedig a Tennessee állambeli Sevier megyében élő gyerekeknek osztotta ki.

Dolly Parton regényt ír James Pattersonnal
Dolly Parton regényt ír James Pattersonnal

Dolly Parton az első regényén dolgozik, amelyet James Pattersonnal közösen ír. A Run, Rose, Run 2022 márciusában jelenik meg a tengerentúlon.

Tovább olvasok

A szervezet programja egy jól felépített rendszer alapján működik, és egészen a két-hároméves gyerekektől az iskolásokig mindenkinek szól. Az összes kötet a Penguin Random House kiadásában jelent meg, a címeket pedig egy szakértői testület választja ki. A könyves listán szerepelnek képeskönyvek, népmesék, de olyan kötetek is, amelyek a természettudományhoz vagy a költészethez kapcsolódnak. Az idei válogatásban olyan régi kedvencek szerepelnek, mint a Nyúl Péter és barátai, a Good Night Gorilla és a The Snowy Day. Parton missziója hogy az apjához hasonlóan szegénységben élő gyerekeknek segítsen, de bárki részt vehet a programban, mert a fő cél, hogy a gyerekek megszeressék az olvasást és csökkenjen az analfabetizmus.

”Nem is tudjuk, hogy hány ember van, aki nem tud írni és olvasni. Az apámról szóló történet elmesélése azért is fontos számomra, mert így talán sikerül csökkenteni a szégyenérzetet azokban, akik azt gondolják, hogy titkolniuk kell, hogy nem tudnak írni és olvasni”. Parton tavaly jelentette be, hogy első regényén dolgozik James Pattersonnal, a Run, Rose, Run 2022 márciusában jelent meg a tengerentúlon, erről bővebben ITT olvashatsz. Az énekesnő korábban mesélő sorozatot is indított, amiről pedig ITT számoltunk be. Az Imagination Library-ről pedig ITT olvashatsz többet.

Forrás: Open Culture

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Dolly Parton lesz a főszereplő saját könyvének adaptációjában

A napokban jelent meg a tengerentúlon Dolly Parton első regénye, amelyet James Pattersonnal közösen írt. A Run, Rose, Run máris bestseller lett, az énekes pedig már le is szerződött az adaptációra. 

...
Hírek

Dolly Parton regényt ír James Pattersonnal

Dolly Parton az első regényén dolgozik, amelyet James Pattersonnal közösen ír. A Run, Rose, Run 2022 márciusában jelenik meg a tengerentúlon.

...
Gyerekirodalom

Dolly Parton mesélő sorozatot indított

Habár a róla szóló dokumentumfilm bemutatóját el kellett halasztani, az amerikai énekes addig sem tétlenkedik, online fog mesélni a gyerekeknek.

...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

Szerzőink

...
Závada Péter

Závada Péter: A szenvedő művész mítosza

...
Varró Attila

Poe hamar a mozik sztárja lett, és a saját rémtörténeteiben találta magát

...
Sándor Anna

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Olvass!
...
Beleolvasó

Szabó Magda a Régimódi történetben egyetlen arcképet akart kirakni: az édesanyjáét

A Szabó Magda-titok című podcastsorozatunkban négy olvasmányon keresztül kutatjuk, mitől működnek még ma is Szabó Magda könyvei. A következő adásban a Régimódi történetet tárgyaljuk ki, amelyben az író édesanyjának, Jablonczay Lenkének állít emléket. Addig is olvass bele a könyvbe!

...
Beleolvasó

Ki volt Mary Shelley? Frankenstein "anyjának" története elevenedik meg egy gótikus regény lapjain

A romantika irodalmának egyik legkülönlegesebb könyve a Frankenstein, a horror egyik megalapozója, amit egy tizenkilenc éves lány írt. A holland Anne Eekhout Mary című regénye ennek a különleges, érzékeny és merész nőnek állít emléket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az amerikaiak a focit akarták propagandaeszközként használni Afganisztánban, de csúnyán elrontották

Craig Whitlock könyve döbbenetes tényfeltáró munka, új megvilágításba helyezi mindazt, amit eddig az afganisztáni háborúról tudtunk és gondoltunk. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

...
Nagy

Visky András: Istennel ültem le kártyázni a regényt írva

Szerdán Margó Olvasókör lesz: Visky András a regény kezdeteiről, “révült írás-lelkigyakorlatról” és a bibliapókerről is mesélt előzetesen.

...
Panodyssey

Moskát Anita: Írói félelmek kalendáriuma, az év minden napjára

"Félek, hogy önmagamat fogom ismételni, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, és észre sem veszem." Moskát Anita műhelynaplóját olvashatjátok az írói hivatáshoz kapcsolódó félelmekről.

...
Nagy

Szvoren Edina sokáig hanyagolta a magyar kortárs irodalmat, aztán jött Esterházy, aki áttörte a falat

Az talán nem meglepő, hogy a Mondatok a csodálkozásról szerzőjét elemi szinten izgatják a mondatok. Szvoren Edina a Müpa Literárium-estjén arról mesélt, hogy miben különbözik az a nyelv, amelyen zsemlét kér, attól, amelyen ír, de az is szóba került, hogyan hagyta maga mögött a tulajdonnevektől való félelmét.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Megjelent Greta Thunberg új könyve, mégsem ezzel került a hírekbe

...
Zöld

A Felhőkakukkvárban ősi szövegek élnek tovább az emberi civilizációt mentő generációs űrhajón

...
Zöld

Nincs idő arra várni, hogy a tölgyfa megnőjön, mert az nem most hoz profitot