Cso Namdzsu és Linda Boström Knausgård is esélyes az amerikai Nemzeti Könyvdíjra

Itt az ősz, folyamatasoan érkeznek az irodalmi díjak rövid-és hosszúlistái. A napokban kihidrették az amerikai Nemzeti Könyvdíj esélyeseinek névsorát is. Az idegen nyelvű könyvek kategóriájában - amelyet tavaly Krasznahorkai László nyert Báró Wenckheim hazatér című könyvével - idén nem találunk magyar írót. Erős viszont a női jelenlét: mások mellett Cso Namdzsu és Linda Boström Knausgard is bekerült a legjobb tíz közé. 

Könyves Magazin | 2020. szeptember 21. |

A Nemzeti Könyvdíjat (National Book Award) a második legjelentősebb irodalmi elismerésként tartják számon a Pulitzer-díj után az Egyesült Államokban. A 10 ezer dolláros pénzjutalommal párosuló díjat 1950 óta ítélik oda. Idén, az Athenaeum Kiadó gondozásában magyarul is megjelent Cso Namdzsu Szültetett 1982-ben című kötetét és Linda Boström Knausgård The Helios Diasaster című könyvét is megtalálhatjuk a tíz legjobb között az idegennyelvű könyvek kategóriájában. 

Cso Namdzsu
Született 1982-ben
Athenaeum, 2019, 205
Cso Namdzsu: Született 1982-ben

Amikor a Született 1982-ben megjelent, Dél-Koreában szenzációt keltett; a regény azóta is számos beszélgetésnek, vitaestnek témája nemcsak Koreában, de szerte a világon, ahol napvilágot látott. Az intézményesített női elnyomás elleni fellépés mindannyiunkat érintő, húsba vágó téma – akár egyessel, akár kettessel kezdődjön a személyi számunk. A provokatív, eredeti és kompromisszumok nélküli történet a koreai kortárs irodalom egyik legkiemelkedőbb alkotása.

A magyar olvasóknak a másik ismerős név az idegen nyelvű könyvek tízes listáján Linda Boström Knausgård lehet. Neki magyarul az idén jelent meg Isten hozott Amerikában című könyve (interjúnk ITT olvasható). Most a The Helios Disaster című regényét jelölték a rangos díjra.

Az idegen nyelvű könyvek kategóriáját mindig nagy figyelem kíséri. Tavaly például egy magyar név is szerepelt rajta: Krasznahorkai László Báró Wenckheim hazatér című regénye végül el is nyerte az elsimerést. 

Az idegen nyelvű könyvek kategóriájában idén ez a tíz könyv versenyzik a Nemzeti Könyvdíjért:

Shokoofeh Azar: The Enlightenment of the Greengage Tree

Linda Boström Knausgård: The Helios Disaster

Anja Kampmann: High as the Waters Rise

Jonas Hassen Khemiri: The Family Clause

Fernanda Melchor: Hurricane Season

Yu Miri: Tokyo Ueno Station

Perumal Murugan: The Story of a Goat

Cho Namdzsu: Született 1982-ben

Pilar Quintana: The Bitch

Adania Shibli: Minor Detail

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Krasznahorkai regénye elnyerte az amerikai Nemzeti Könyvdíjat

...
Hírek

Krasznahorkai László is esélyes lehet az amerikai Nemzeti Könyvdíjra

...
Hírek

Volt tengerészgyalogos nyerte az amerikai Nemzeti Könyvdíjat

...
Zöld

Kultúránk egy része az út porából született – miért jó gyalogolni?

A francia professzor A gyaloglás filozófiája című olvasmányos könyvében a gyaloglás kultúrtörténetét és filozófiáját göngyölíti fel, és esszék sorában mutat rá arra, mi mindent nyerhetünk azzal, ha gyalogolni kezdünk. Okos, érzékeny, sokszor őrült gyaloglók példáin keresztül pedig azt is megmutatja, hogy a kultúránk nagy része az út porából született.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Krusovszky új regénye egy látomásszerű jelenetből bomlott ki

...
Sándor Anna

A Felemelkedés rejtélyes hegyén a haragot valaki más plántálja belénk

...
Kolozsi Orsolya

Petri György rögeszmésen különbözni akart, radikálisan autonóm személyiség volt

Olvass!
...
Könyvtavasz

Kányádi Sándor történetei a Hargita tájairól mesélnek medvékkel, rigókkal és málnaszörppel

Az erdélyi Hargita-hegység vidékére kalauzul el bennünket ez a vidám történet. Olvass bele Kányádi Sándor Talpas történetek című mesekönyvébe!

...
Könyvtavasz

Miri olyan óvodás kislány, akinek hétköznapjaiban mindig ott a varázslat

Fenyvesi Orsolya legújabb, Miri című mesekönyvének főhőse egy ovis kislány, kinek kalandjait Miklya Emese illusztrációi keltik életre. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

A Fő utcában Sinclair Lewis szatirikus tükröt mutat a kisvárosi Amerikának

Az 1910-es években játszódó történet középpontjában Carol Milford, a fiatal, tanult, haladó szellemű nő áll, aki nagy terveket dédelgetve, világjobbító szándékkal vág bele az életbe. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Sárkányos, balatoni, pöttyös - A legújabb gyerekkönyvek közül válogattunk!

Az Ünnepi Könyvhétre megint rengeteg izgalmas kötettel készültek a gyerekkönyvkiadók; ezek közül hoztunk most el nektek tízet.

...
Gyerekirodalom

Különös alakok jönnek-mennek Dániel András meg persze az olvasók fejében

Dániel András azt mondja, a fejében időnként elég nagy a jövés-menés, és ezt most már egy könyv is bizonyítja. A Mindenki mászkál akár böngészőként is működik, a kép ugyanis egyértelműen vonzza a szemet.

...
Gyerekirodalom

A Szoba kilátással hősnője egy olyan lázadó, aki nem privilégiumot, hanem egyenlőséget kíván

E. M. Forster 1908-as regénye egy igazi angolszász klasszikus, ami a popkultúrában is megtalálta a maga helyét, és bár a Szoba kilátással első ránézésre hamisítatlan romantikus regény, a társadalomkritikai szálat nem lehet figyelmen kívül hagyni.