Jövőre két McCarthy-regény jelenik meg magyarul

Jövőre két McCarthy-regény jelenik meg magyarul

ro | 2022. október 25. |

Amerikában kedden jelent meg Cormac McCarthy új regénye, a The Passenger, és hamarosan (egészen pontosan november végén) érkezik egy újabb műve, a Stella Maris. A közeli időpont nem véletlen, a két regény ugyanis összetartozik, és egyazon testvérpárról szól, a mentőbúvár Bobbyról és matematikai őstehetség húgáról, Aliciáról. A könyvek Magyarországon a Jelenkor gondozásában jelennek meg, és a kiadó Facebook-bejegyzése szerint jövőre várható mindkettő (Az utas és Stella Maris címmel). Ahogy írták: „Mi ezzel ünnepeljük majd a szerző 90. születésnapját 2023. július 20-án.”

Dragomán György hivatalosan is McCarthy-fordító lett
Dragomán György hivatalosan is McCarthy-fordító lett
Tovább olvasok

A Dragomán György által apokaliptikus amerikai Móricz Zsigmondként jellemzett Cormac McCarthynek legutóbb 16 éve, 2006-ban jelent meg regénye. Ez volt Az út, azóta pedig olyan elvont témákban merült el, mint a kvantumfizika, a matematika filozófiája, valamint az értelem eredetéről és a tudat természetéről szóló elméletek – derül ki fordítójának, Greskovits Endrének a Nyugati tér blogon megjelent írásából. McCarthy sokat beszélgetett filozófusokkal és fizikusokkal, ezeknek a beszélgetéseknek a részletei és tanulságai pedig aztán beleépültek a regénypárba. A műfordító előzetesen a következőképpen jellemezte a regényeket:

„De azt már most elárulhatom, hogy a szövegben érzékelhető stilisztikai és tematikus eltávolodás figyelhető meg a korábbi művektől, amelyekben az olvasó hozzászokott, hogy az amerikai Délnyugaton játszódó kegyetlen és véráztatta történetek szemtanúja (Vad lovak, Nem vénnek való vidék, Az út).”

Az erőszak és a halál kitörölhetetlen része McCarthy Amerikájának
Az erőszak és a halál kitörölhetetlen része McCarthy Amerikájának
Tovább olvasok

A teljes bejegyzés ITT elolvasható, illetve az oldalon megtekinthető Váradi Zsolt eddig készült borítóterveinek néhány részlete is.

Az utas című regényről már 2015-ben lehetett hallani (mi ITT írtunk róla), ITT pedig a magyar fordítók mesélnek McCarthy prózájáról. A gyümölcskertész című (amúgy első) regénye korábban a hét könyve volt nálunk:

McCarthy első regénye olyan, mint egy szakadozott némafilm
McCarthy első regénye olyan, mint egy szakadozott némafilm

Az út és a Nem vénnek való vidék szerzőjének első regénye 1965-ben jelent meg. A kortárs amerikai irodalom meghatározó alakja már indulásakor megteremtette azt a nagyon erőteljes irodalmi atmoszférát, melyben a magányos hősök, az erőszak és a természetnek való kiszolgáltatottság uralkodnak. Az író debütáló szövege még főleg William Faulkner világát idézi, de már itt is jelen vannak azok a motívumok, amelyek a későbbi szövegek jó részét is meghatározzák. A két világháború között, Tennessee államban játszódó események középpontjában a társadalomból kiszakadt férfiak állnak, akik a természet viszontagságai közt, a perzselő napnak és az özönlő esőnek kitett utakon, a hold világánál, az erdő baljóslatú neszei között járják magányos útjukat. A hét könyve Cormac McCarthy első regénye, A gyümölcskertész.

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Hamis Cormac McCarthy-fiókot igazolt valódinak a Twitter

Cormac McCarthy híresen távol tartja magát a nyilvánosságtól, ezért is lett volna meglepő, ha az író épp a közösségi platformokon kezdett volna hirtelen aktívan posztolgatni.

...
Hírek

Borítópornó extra: A Cormac McCarthy-sorozat

...
Általános cikkek

5 dolog, amiért szeretjük Cormac McCarthyt

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Kritika

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Magyarul is olvasható az amerikai Valancourt kiadó nemzetközi antológiája, amiben Veres Attilától is jelent meg novella. A kötet történetei úgy mesélnek az emberi félelmek és szorongások egyetemességéről, hogy közben sokféle szerző, sokféle stílusában, sokféle horrortradícióhoz kapcsolódnak eredetien. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

Hírek
...
Hírek

Idén nem adják át a Libri irodalmi díjakat

...
Hírek

Tarr Béla: Arra nem vetemednék, hogy Krasznahorkai jelenlétében írjak

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

A 23 szerző már írja a 150 éves Budapest nagyregényét

...
Hírek

García Márquez megelőzte Cervantest a legtöbbet fordított spanyol nyelvű írók sorában

...
Zöld

Kilenc állatfaj segíthet a globális felmelegedés korlátozásában

...
Hírek

Csányi Vilmos és Doszpot Péter is elárulta, mi a kedvence a 20 éves Agavétól

...
Panodyssey

Szerényi Tamás: Special Offer [Panodyssey]

...
Hírek

Michel Houellebecq szexfilmje körül tovább dagad a botrány