Jövőre két McCarthy-regény jelenik meg magyarul

Jövőre két McCarthy-regény jelenik meg magyarul

ro | 2022. október 25. |

Amerikában kedden jelent meg Cormac McCarthy új regénye, a The Passenger, és hamarosan (egészen pontosan november végén) érkezik egy újabb műve, a Stella Maris. A közeli időpont nem véletlen, a két regény ugyanis összetartozik, és egyazon testvérpárról szól, a mentőbúvár Bobbyról és matematikai őstehetség húgáról, Aliciáról. A könyvek Magyarországon a Jelenkor gondozásában jelennek meg, és a kiadó Facebook-bejegyzése szerint jövőre várható mindkettő (Az utas és Stella Maris címmel). Ahogy írták: „Mi ezzel ünnepeljük majd a szerző 90. születésnapját 2023. július 20-án.”

Dragomán György hivatalosan is McCarthy-fordító lett
Dragomán György hivatalosan is McCarthy-fordító lett
Tovább olvasok

A Dragomán György által apokaliptikus amerikai Móricz Zsigmondként jellemzett Cormac McCarthynek legutóbb 16 éve, 2006-ban jelent meg regénye. Ez volt Az út, azóta pedig olyan elvont témákban merült el, mint a kvantumfizika, a matematika filozófiája, valamint az értelem eredetéről és a tudat természetéről szóló elméletek – derül ki fordítójának, Greskovits Endrének a Nyugati tér blogon megjelent írásából. McCarthy sokat beszélgetett filozófusokkal és fizikusokkal, ezeknek a beszélgetéseknek a részletei és tanulságai pedig aztán beleépültek a regénypárba. A műfordító előzetesen a következőképpen jellemezte a regényeket:

„De azt már most elárulhatom, hogy a szövegben érzékelhető stilisztikai és tematikus eltávolodás figyelhető meg a korábbi művektől, amelyekben az olvasó hozzászokott, hogy az amerikai Délnyugaton játszódó kegyetlen és véráztatta történetek szemtanúja (Vad lovak, Nem vénnek való vidék, Az út).”

Az erőszak és a halál kitörölhetetlen része McCarthy Amerikájának
Az erőszak és a halál kitörölhetetlen része McCarthy Amerikájának
Tovább olvasok

A teljes bejegyzés ITT elolvasható, illetve az oldalon megtekinthető Váradi Zsolt eddig készült borítóterveinek néhány részlete is.

Az utas című regényről már 2015-ben lehetett hallani (mi ITT írtunk róla), ITT pedig a magyar fordítók mesélnek McCarthy prózájáról. A gyümölcskertész című (amúgy első) regénye korábban a hét könyve volt nálunk:

McCarthy első regénye olyan, mint egy szakadozott némafilm
McCarthy első regénye olyan, mint egy szakadozott némafilm

Az út és a Nem vénnek való vidék szerzőjének első regénye 1965-ben jelent meg. A kortárs amerikai irodalom meghatározó alakja már indulásakor megteremtette azt a nagyon erőteljes irodalmi atmoszférát, melyben a magányos hősök, az erőszak és a természetnek való kiszolgáltatottság uralkodnak. Az író debütáló szövege még főleg William Faulkner világát idézi, de már itt is jelen vannak azok a motívumok, amelyek a későbbi szövegek jó részét is meghatározzák. A két világháború között, Tennessee államban játszódó események középpontjában a társadalomból kiszakadt férfiak állnak, akik a természet viszontagságai közt, a perzselő napnak és az özönlő esőnek kitett utakon, a hold világánál, az erdő baljóslatú neszei között járják magányos útjukat. A hét könyve Cormac McCarthy első regénye, A gyümölcskertész.

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Hamis Cormac McCarthy-fiókot igazolt valódinak a Twitter

Cormac McCarthy híresen távol tartja magát a nyilvánosságtól, ezért is lett volna meglepő, ha az író épp a közösségi platformokon kezdett volna hirtelen aktívan posztolgatni.

...
Hírek

Borítópornó extra: A Cormac McCarthy-sorozat

...
Általános cikkek

5 dolog, amiért szeretjük Cormac McCarthyt

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.

A hét könyve
Kritika
Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról
...
Panodyssey

Závada Péter: Érthető ellenszenv – A magyar rapről és slam poetry-ről (1. rész)

Hírek
...
Zöld

Öt nap, több ezer halott - 70 éve lepte el Londont a gyilkos szmog

...
Hírek

Márciusban magyarul is megjelenik a Malfoyt játszó Tom Felton memoárja

...
Szórakozás

Neil Gaiman beszélő mongúz lesz a Fodor Nándorról szóló filmben

...
Gyerekirodalom

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

...
Hírek

Polgár Juditot beiktatták a sakk Hírességek Csarnokába

...
Hírek

Könyvesblokk: Jocó bácsi, Laár és Matthew Perry

...
Könyves Advent

Semmihez sem vagyunk öregek, és sosem késő változtatni

...
Hírek

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – megjelenik Zsigó Jenő memoárja a roma polgárjogi küzdelmekről

...
Szórakozás

Lecserélik A hatalom gyűrűi legjobb karakterét alakító színészt

...
Hírek

Erdős Virág petíciót indított a tiltakozó tanárok mellett

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak