Őrületről és matematikáról szól Cormac McCarthy új regénye

.konyvesblog. | 2015. augusztus 12. |

ob-zg115_counse_dv_20131010200800.jpgAz út (2006) óta mindenki egy új Cormac McCarthy-regényre vár, ami a pletykák szerint jövőre meg is jelenik. A címe The Passenger lesz, és eddig ezeket lehet tudni róla:

  • Az első mondatában a Plato név szerepel.
  • Megemlítik benne az osztrák-amerikai matematikus, Kurt Gödel nevét, és szó van többek közt egyenletekről, szubatomi részecskékről, Feynman-diagramokról és a valóságról.
  • A regény vagy két kötetben jelenik meg, vagy két részből áll.
  • Az egyik karaktere egy nő (!), aki zseniális zenész és matematikus. Apja egy szintén zseniális Los Alamos-i tudós.
  • Az új regényből a Santa Fe-i Lensic Színház Drawing, Reading and Counting (Beauty and Madness in Art and Science) elnevezésű programjában olvastak fel egy részletet. A részletben egy terapeuta foglalkozik a női karakterrel, aki valószínűleg egy bentlakásos intézmény (talán pszichiátria) lakója. A karakterek neve még nem ismert.
  • Ez a néhány sor biztosan szerepel a The Passangerben: "My father came in and found me there. And I thought I was in trouble and I jumped up but he took me by the hand and led me back to the chair and sat me down and went over the paper with me. His explanations were clear...simple. But it was more than that they were filled with metaphor."

McCarthyról, a sötétség mesteréről ITT olvashattok, ITT pedig elmondjuk, mi miért rajongunk érte. És most hallgassuk meg együtt Iggy Pop vonatkozó slágerét

Forrás: Crossmap

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.