Camilla Läckberg svéd krimiírót azzal vádolják, hogy szellemíróval dolgozik

Camilla Läckberg svéd krimiírót azzal vádolják, hogy szellemíróval dolgozik

A svéd író lebilincselő detektívtörténeteiben általában nagy szerepet kapnak a kapcsolatok és a hatalommal, befolyással bíró emberek sötét titkai. Most azonban Camilla Läckberg, a bestseller krimiíró nem a szerzője, hanem a főszereplője egy ilyen történetnek. Läckberg hatalmas sztár szülőhazájában thrillerei, gyerektörténetei és szakácskönyvei miatt. A múlt héten azonban kénytelen volt szembenézni azokkal a vádakkal, melyek szerint becsapta rajongóit, miután egy adatelemzés azt sugallta, hogy szellemírókat használt néhány legutóbbi regényének megírásakor. Svédország „noir királynője” tagadja a vádakat. 

ko | 2023. október 11. |

A Kvartal online magazinban megjelent cikkhez Lapo Lappin újságíró Läckberg regényeit egy olyan adatfeldolgozón futtatta keresztül, amely megszámolja a szövegben előforduló leggyakoribb szavakat, statisztikát készít, majd az eredményeket diagramba állítja össze.

Az eszköz stílusbeli következetességet talált az író szülővárosában, Fjällbackában játszódó krimikben, amelyek megalapozták Läckberg hírnevét. Bosszúálló thrillereinek újabb sorozatában azonban nem látható ez a következetesség és egységesség. A Kvartal újságírója Svédország nyolc legkelendőbb krimiírójának könyveit táplálta be egy másik, törvényszéken is használt nyelvészeti eszközbe, a JGAAP-ba – ugyanabba a mesterséges intelligencia által vezérelt programba, amely 2013-ban felfedte, hogy J.K. Rowling a Kakukkszó című krimi szerzője Robert Galbraith álnéven.

Rowling álneves krimivel feledteti Harry Pottert
Tovább olvasok

A program jelentős hasonlóságot mutatott ki Läckberg Az aranykalitka (2019) és az Ezüstszárnyak (2020) című bosszúregényeinek stílusa, valamint Pascal Engman krimiíró (aki Läckberg szerkesztőjeként dolgozott a Forum kiadónál) munkáinak stílusa között. Sőt, a 2021-es Kvinnor utan nåd (Nők irgalom nélkül) című regény esetében a program Engmant jelölte meg egyedüli szerzőként.

Így vagy úgy, de a legtöbb nő háborús sebesült
Tovább olvasok

”Az adatelemzés általános következtetése alátámasztja a szellemíró-elméletet” – állítja a Kvartalban megjelent cikk, melyet a Läckberg által használt szellemírókról szóló pletykák előztek meg. A találgatásokat Håkan Lindgren 2021-es regénye tüzelte, amelyben a fiktív krimikirálynő, Milli Månsson egy másik regényíróval íratja meg a műveit.

A vádakkal szembesülve Läckberg korábban kitartott amellett, hogy Engman csak a szerkesztőjeként dolgozott, „és nem több annál”. Mivel azonban a vádak múlt héten a svéd címlapokra kerültek, a regényírónő az Instagramon azt sugallta, hogy a munkásságával kapcsolatos nyomozást az irodalmi sznobizmus szülte. „Azt mondják, nem vagyok elég jó stílusú író, ezért nem érdemlem meg a sikeremet és a sok olvasót” – írta szerdai bejegyzésében. „Ami hiányzik ebből az egyenletből, az az, hogy egy írónak mindenekelőtt mesemondónak kell lennie!”

Egy korábbi bejegyzésében azt írta: „Sokszor nyíltan és nyilvánosan dicsértem Pascalt, amiért segített olyan módon írni, ami új volt számomra”, mondván, szüksége volt Engman segítségére, hogy új hangot találjon új sorozatához. Hozzászólása azonban nem cáfolta közvetlenül az AI program megállapításait, és kiadója nem válaszolt arra a kérdésre, hogy kategorikusan kizárta-e, hogy Läckberg szellemírót használt a könyveihez.

A magazin állításai azonban széleskörű vitát indítottak el arról, hogy a svéd kiadó hogyan kezeli külföldön is rendkívül sikeres íróját. Egyes kritikusok szerint a skandináv krimi iránti óriási globális kereslet azt is jelenti, hogy az olvasók nem várhatják el reálisan, hogy minden szót a borítón megnevezett szerző írjon. 

Miért olvasunk skandináv krimit?
Miért olvasunk skandináv krimit?

A Bookline havi sikerlistáján májusban kilencedik volt, de az aktuális heti összesítésben már hatodik a norvég Jo Nesbø legújabb regénye, a Vérhold, és szintén a top 40-ben van Yrsa Sigurdardóttir Csend című krimije. Talán ebből is látható, hogy hazánkban (és egyébként szerte a világon) mennyire sikeres az a zsáner, melyet skandináv kriminek, esetleg nordic noirnak neveznünk. Ennek a népszerűségnek az okait próbáltuk pontokba szedni.

Tovább olvasok

„Ha megveszek egy könyvet egy bizonyos szerzőtől, akkor azt akarom, hogy azt a szerző írja” – mondta Lasse Winkler újságíró a Sveriges Radionak. „Természetesen a könyv olvasásának élménye enélkül is lehet ugyanolyan izgalmas, sőt talán még izgalmasabb is. De fogyasztóként elvárok valamit, mert ezzel a szerzővel van kapcsolatom. Ez egy etikai kérdés.”

Az irodalmi együttműködések az utóbbi években egyre inkább elfogadottá váltak a krimiírásban. Stieg Larssonnak, A tetovált lány írójának 2004-es halála óta például az ő Millennium-sorozatát David Lagercrantz és Karin Smirnoff krimiírók folytatják. Az amerikai bestseller író, James Patterson pedig rendszeresen együttműködik más írókkal, hogy évente több könyvet is piacra dobhasson.

A Kvartal szerint a különbség az, hogy ezek a könyvek feltüntetik a társszerzők neveit. „James Patterson például nagyon nyitott azzal kapcsolatban, hogy ő írja a cselekményt, és más szerzők írják a szavakat" - mondta. „Látom is ennek a megközelítésnek az előnyeit. De ha egy szerző pusztán egy köszönetet ír a szellemírójának a könyve hátulján, az nekem hamisnak tűnik.”

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Miért olvasunk skandináv krimit?

Végiggondoltuk, mi lehet a skandináv krimik népszerűségének titka. 

...
Nagy

Stefan Ahnhem: A skandináv krimi egy sikertörténet, ami a saját sikeréből táplálkozik

Stefan Ahnhem, a Magyarországon nagy népszerűségnek örvendő Fabian Risk-könyvek szerzője a Margó fesztivál vendége volt, ekkor beszélgettünk vele a Risk-sorozatot lezáró, A verem című, nemrég magyarul is megjelent könyve apropóján a krimiírás rejtelmeiről, Fabian Risk fejlődéséről, állami rendszerekbe vetett bizalomról és az is kiderült, hogy Kelet-Európában több a fiatal olvasó, mint Skandináviában 

...
Nagy

Gyorstalpaló a skandináv krimihez

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

Hírek
...
Hírek

Kétmilliós áron kelt el az Arany Biblia

...
Könyves Advent

A Holdezüst és éjsötét 21. századi történetként gondol újra egy népmesét

...
Nagy

Háy János: Vidékre mennek a művészek

...
Hírek

Elhunyt Ladányi János szociológus, városkutató

...
Hírek

A Megfojtott virágok fontos lépést tett az Oscar felé

...
Hírek

Pál Sándor Attila kapta 2023-ban a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Nincs valóság

„Szerda este van. Eszternek ez a leghosszabb napja a héten.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a kilencedik rész.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Rasszista az a fehér író, aki kínai katonákról ír?

A könyvipar sötét oldaláról és a kortárs Amerika identitáspolitikai jelenségeiről is szól R.F. Kuang Sárga című könyve, amiben egy író ellopja a másik szerző kéziratát.

...
Kritika

Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból

A Baumgartner az öregedés, az emlékezés és a gyász regénye, melyben Auster idős főhősén keresztül, önéletrajzi elemek sokaságát felhasználva néz szembe a múlttal és készít egyfajta édesbús, nosztalgikus számvetést. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic Szíves fogadtatás című novelláskötetét az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.