Büntethetővé tennék a Holdon elkövetett bűncselekményeket

Büntethetővé tennék a Holdon elkövetett bűncselekményeket

Kanadában felmerült, hogy a jövőben büntetni kellene a Holdon, a Holdra utazás és a Holdról elutazás közben elkövetett bűncselekményeket. Könyvek hírek mellé.

fk | 2022. május 06. |

Elbírálás alatt áll Kanadában egy jogszabály, ami szerint a Holdon elkövetett bűncselekményeket is büntetni kéne (valamint ugyanúgy az űrutazás alatt történteket). Egyelőre kevés olyan törvény létezik, amely kifejezetten a Földön kívül elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos, bár Kanada büntető törvénykönyvében a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére már kiterjesztették a szabályokat.

A törvény tulajdonképpen mindent megtiltana az űrhajósoknak, ami Kanadában is bűncselekménynek számít, tehát a kanadai űrhajósok többet nem lophatnak, rabolhatnak, erőszakoskodhatnak a Holdon, és persze szemetelni sem szabad. Az ENSZ által felvázolt űrtörvényt egyébként 1967 óta nem módosították. (Legközelebb 2025-ben terveznek embert küldeni a Holdra.)

„És mit éreztél a holdra szállás pillanatában?” – Így ünnepeltük az 50. évfordulót
Tovább olvasok

A Holdra szállás 50. évfordulóján már ajánlottunk olyan könyveket, amelyekben az emberiség meghódította a Holdat.

Egressy Zoltán
Hold on
Jelenkor, 2019, 354 oldal
Egressy Zoltán: Hold on könyv

A témában még Egressy Zoltán Hold on című regényét érdemes elolvasni. A könyv 2050-ben játszódik, amikor az emberiség már gyarmatosította a Holdat, és még nekünk, magyaroknak is jutott egy kis hely rajta, igaz, nem a legideálisabb területen. Laád Szabolcs biokémikus a szerelmi bánata és az ország helyzete elől menekülve vállal kutatói munkát az égitesten, ahol olyan nagyszabású felfedezést tesz, amely örökre megváltoztatja az emberiség életét. Közben visszatekint a múltra, megismerjük a gyerekkorát, a 2020-as évek Magyarországát, ahol tombol a diktatúra, és szerelmét, a rejtélyes Apáti Annát is.

Az író a könyv megjelenésekor interjúnkban azt mondta:

„Aggódom a Holdért, féltem, mert ha egyszer valóban megjelenik ott sok ember egyszerre, szerintem előbb-utóbb baj lesz. Jönnek majd az atomkísérletek. Meg úgy általában a versengés. A Hold on-ban a magyarok kolóniája egy kicsit félreeső helyen, a Tehetség Tengerénél van, a Hold túlsó oldalán. Ha egyszer így lenne, nagy esélyt kapnánk, hogy mi találkozzunk először idegen civilizációk jeleivel. Arrafelé ugyanis kutatni nehéz, rosszabbak a körülmények, mint másfelé, viszont a rádióteleszkópok számára ideális hely, nem zavarnak be földi rádióhullámok. Könnyebb lenne elcsípni valami jelet. Ha jönne egyszer.”

Forrás: 444/ cnet

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

Milyen jelentősségel bír a közeledő Vörös Hold?

A Vörös Hold ciklus második részében fény derül a titokzatos város, Rocavarancolia történelmére ugyanúgy, ahogy a Földről elrabolt gyerekek várható sorsára is. Olvass bele!

...
Nagy

H. G. Wells marslakói a holdra szállásunkat is inspirálták

Őrült tudósok, időutazás, láthatatlan ember - H. G. Wells öröksége máig velünk él. A sci-fi egyik atyjának nevezik, négyszer az irodalmi Nobelre is jelölték. Születésének 155. évfordulója alkalmából a legjelentősebb regényeivel emlékezünk rá.

...
Hírek

„És mit éreztél a holdra szállás pillanatában?” – Így ünnepeltük az 50. évfordulót

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

Ez a jövő már közelebb van, mint gondoljuk. Marcus du Sautoy matematikus A kreativitás kódja - Hogyan tanul a mesterséges intelligencia írni, festeni, gondolkodni című könyvében azt vizsgáltja, hogyan tanítható a gép arra, hogy önállóan kreatívvá váljon.

...
Nagy

Visky András: Van, amikor az Isten egy elveszett gyermek

Az 1956-os forradalom után Visky András református lelkész édesapját huszonkét év börtönre és teljes vagyonelkobzásra ítélték, édesanyját – hét gyermekükkel együtt – kitelepítették a Duna-deltával határos Bărăgan sztyeppe egyik lágerébe, majd a Lăteşti lágerbe. Kitelepítés című regényének alapját az otthon és az apa elvesztése, valamint a gyerekkori lágerbeli emlékei adják, melyben biblikus narratíva keveredik az elbeszélő hangján testvérei, valamint az édesanya történeteivel. 

...
Kritika

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

Hogyan fér meg egymás mellett az irodalom magánya és az élet? Erre a kérdésre kereste a választ Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író, aki regényével tavaly elnyerte a Goncourt-díjat. Az emberek legtitkosabb emlékezete a hét könyve, amely egy titokzatos afrikai íróról, egy kánonból kimaradt zseniális botránykönyvről és a nagy mű létrejöttének útvesztőjéről mesél.

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Nagy

Vámos Miklós új könyvében a múltbéli üzenetek nemcsak kordokumentumok, ma is frissek és aktuálisak

Vámos Miklós Palackposta című kötetébe olyan korábbi publicisztikáit gyűjtötte össze a szerző, amelyek a szocializmusban íródtak, de negyven év távlatából is érvényesek.

...
Nagy

A Nobel-díjas Alekszijevics sok ezernyi hangból, sorsból, élettöredékből komponálja könyveit

A 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége lesz az irodalmi Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics belarusz író, aki könyveiben mindig a valóságot próbálja rögzíteni, legyen szó akár a második világháborút megjárt orosz nőkről, az afganisztáni háború veteránjairól vagy a csernobili katasztrófa túlélőiről. De honnan indult Szvetlana Alekszijevics, ki volt a legnagyobb hatással a munkásságára, a nyolcvanas évek elején miért nem engedték kiadni a könyvét, és miért kényszerült emigrációba? Cikkünkből kiderül.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Jonas Jonasson: Szituációkat gyűjtök, az agyamban raktározom őket

...
Valuska László

Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük

...
Laborczi Dóra

Vlagyimir Szorokin: Alulértékeltem Putyin őrültségét

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

...

Sandman: jót tett a sorozatnak, hogy Gaiman sokszor nem kötött kompromisszumot