Büntethetővé tennék a Holdon elkövetett bűncselekményeket

Büntethetővé tennék a Holdon elkövetett bűncselekményeket

Kanadában felmerült, hogy a jövőben büntetni kellene a Holdon, a Holdra utazás és a Holdról elutazás közben elkövetett bűncselekményeket. Könyvek hírek mellé.

fk | 2022. május 06. |

Elbírálás alatt áll Kanadában egy jogszabály, ami szerint a Holdon elkövetett bűncselekményeket is büntetni kéne (valamint ugyanúgy az űrutazás alatt történteket). Egyelőre kevés olyan törvény létezik, amely kifejezetten a Földön kívül elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos, bár Kanada büntető törvénykönyvében a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére már kiterjesztették a szabályokat.

A törvény tulajdonképpen mindent megtiltana az űrhajósoknak, ami Kanadában is bűncselekménynek számít, tehát a kanadai űrhajósok többet nem lophatnak, rabolhatnak, erőszakoskodhatnak a Holdon, és persze szemetelni sem szabad. Az ENSZ által felvázolt űrtörvényt egyébként 1967 óta nem módosították. (Legközelebb 2025-ben terveznek embert küldeni a Holdra.)

„És mit éreztél a holdra szállás pillanatában?” – Így ünnepeltük az 50. évfordulót
Tovább olvasok

A Holdra szállás 50. évfordulóján már ajánlottunk olyan könyveket, amelyekben az emberiség meghódította a Holdat.

Egressy Zoltán
Hold on
Jelenkor, 2019, 354 oldal
Egressy Zoltán: Hold on könyv

A témában még Egressy Zoltán Hold on című regényét érdemes elolvasni. A könyv 2050-ben játszódik, amikor az emberiség már gyarmatosította a Holdat, és még nekünk, magyaroknak is jutott egy kis hely rajta, igaz, nem a legideálisabb területen. Laád Szabolcs biokémikus a szerelmi bánata és az ország helyzete elől menekülve vállal kutatói munkát az égitesten, ahol olyan nagyszabású felfedezést tesz, amely örökre megváltoztatja az emberiség életét. Közben visszatekint a múltra, megismerjük a gyerekkorát, a 2020-as évek Magyarországát, ahol tombol a diktatúra, és szerelmét, a rejtélyes Apáti Annát is.

Az író a könyv megjelenésekor interjúnkban azt mondta:

„Aggódom a Holdért, féltem, mert ha egyszer valóban megjelenik ott sok ember egyszerre, szerintem előbb-utóbb baj lesz. Jönnek majd az atomkísérletek. Meg úgy általában a versengés. A Hold on-ban a magyarok kolóniája egy kicsit félreeső helyen, a Tehetség Tengerénél van, a Hold túlsó oldalán. Ha egyszer így lenne, nagy esélyt kapnánk, hogy mi találkozzunk először idegen civilizációk jeleivel. Arrafelé ugyanis kutatni nehéz, rosszabbak a körülmények, mint másfelé, viszont a rádióteleszkópok számára ideális hely, nem zavarnak be földi rádióhullámok. Könnyebb lenne elcsípni valami jelet. Ha jönne egyszer.”

Forrás: 444/ cnet

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

Milyen jelentősségel bír a közeledő Vörös Hold?

A Vörös Hold ciklus második részében fény derül a titokzatos város, Rocavarancolia történelmére ugyanúgy, ahogy a Földről elrabolt gyerekek várható sorsára is. Olvass bele!

...
Nagy

H. G. Wells marslakói a holdra szállásunkat is inspirálták

Őrült tudósok, időutazás, láthatatlan ember - H. G. Wells öröksége máig velünk él. A sci-fi egyik atyjának nevezik, négyszer az irodalmi Nobelre is jelölték. Születésének 155. évfordulója alkalmából a legjelentősebb regényeivel emlékezünk rá.

...
Hírek

„És mit éreztél a holdra szállás pillanatában?” – Így ünnepeltük az 50. évfordulót

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Podcast

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

Podcastunkban a közéleti költészetről, a bal kézről jobbra átnevelt írásról és a közösségi médiáról is kérdezzük a Torkolatcsönd szerzőjét, Fehér Renátót.

...
Gyerekirodalom

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 1. rész

Május utolsó hétvégéje a gyerekekről szól, éppen ezért arra kértük a hazai gyerekkönyvkiadókat, hogy ezúttal ők ajánljanak olvasnivalót a kisebbeknek és a nagyobbaknak: van itt böngésző éppúgy, mint fantasyregény, de találtok sárkányos, kalandozós és fáraós mesét is. 1. rész.

Szerzőink

...
vl

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől