Kis pénz, nagy elismerés: Brigitte Giraud regénye kapta a Goncourt-díjat

Kis pénz, nagy elismerés: Brigitte Giraud regénye kapta a Goncourt-díjat

Brigitte Giraud regénye, a Vivre vite (Gyorsan élni) kapta idén a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat - jelentették be csütörtökön Párizsban.

Könyves Magazin | 2022. november 03. |

A Flammarion kiadó gondozásában megjelent 208 oldalas műben a Lyonban élő szerző a férje 1999-ben motorbalesetben bekövetkezett halálához vezető hihetetlen események sorozatát dolgozta fel pátosztól mentesen, sok humorral, szeretettel és nosztalgiával.

Brigitte Giraud a tizenharmadik nő, aki átveheti a 120 éve alapított Goncourt-díjat, amely 

jelképes pénzjutalommal - csupán 10 euróval (4077 forint) - jár, ám marketinghatása jelentős: a díjazott könyvet a francia olvasók több százezer példányban szokták megvásárolni.

A nagyközönség számára eddig ismeretlen 56 éves írónőnek tucatnyi kötete jelent meg, regények mellett novellás és esszékötetek.

Az Algériában született írónő angol, arab és német egyetemi tanulmányait követően eredetileg fordítónak készült, de pályája elején újságíróként és kiadói szerkesztőként dolgozott. Élt Angliában és Németországban, mielőtt férjével, Claude-dal és kisfiukkal Lyonban vettek házat.

Ahogy a díjnyertes regényében leírja, az 1999. június 22-i "dráma" kettétörte az életét. A férje halála utáni heteket egy 2001-ben megjelent novellában írta meg.

"Éltem tovább, könyveket írtam, sikerült talpra állnom, jóllehet egy ilyen esetben teljesen megváltozik az ember" - mondta a díjazott az AFP hírügynökségnek adott interjúban.
Brigitte Giraud 2007-ben elnyerte a legjobb novellának járó Goncourt-díjat a magyarul is megjelent Nem ér annyit a szerelem című novelláskötetéért, és 2019-ben a Médicis-díj esélyesei között volt.

"Régóta tudtam, hogy ezt a könyvet meg kell írnom. A könyvet, amely méltó Claude emlékéhez, a szerelmi történetünkhöz, egy olyan könyvet, amely ezt az egészet összefogja, és amely az igazságot kutatja, minden igazságot" - mondta a szerző Goncourt-díjas regényéről. "De nem tudtam volna megírni húsz évig, mert meg kellett találnom a megfelelő távolságot" - tette hozzá.

A szerző a férjével közösen vett ház eladása után fogott bele szerelmi történünk megírásába, amely során a balesetet illetően számos, addig homályos körülményt is meg tudott világítani, olyan kérdések megválaszolásával, hogy mi történt volna, ha a testvére nem náluk tárolja azt a japán gyártású motorját, amelyet Japánban betiltottak, külföldön viszont árusítanak, ha aznap nem teszi át szakmai megbeszélését Párizsban, vagy ha lett volna mobiltelefonja.

A feltételezések számbavételével Brigitte Giraud részletesen és aprólékosan megvizsgál minden apró történést és döntést, amely egy életet befolyásolhat. Azokat az érdektelennek tűnő dolgokat is, amelyeket megmagyarázhatatlannak, sorsnak vagy véletlennek nevezünk általában, de amelyek ugyanúgy meghatározzák a döntéseinket önmagunk és a környezetünk számára, mint a tudatos lépések.

A másik legjelentősebb francia irodalmi elismerést, a főként formai újításokért adományozott Renaudot-díjat a zsűri Simon Liberatinak ítélte Performance című regényéért, amely egy hetvenes éveiben járó író és egy nála ötven évvel fiatalabb nő viszonyáról szól.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

A Goncourt-díjas regény a választás állandó kényszerével szembesít: írni vagy élni?

Mohamed Mbougar Sarr Az emberek legtitkosabb emlékezetéért 2021-ben elnyerte Franciaország legnagyobb presztízsű irodalmi díját, a Goncourt-t. Könyve szerelmi vallomás az irodalomhoz és az irodalom időtlen hatalmához. Olvass bele!

...
Hírek

Mohamed Mbougar Sarr kapta a Goncourt-díjat

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író Az emberek legtitkosabb emlékezete (La plus secrète mémoire des hommes) című, 2021 augusztusában, az Éditions Philippe Reynél megjelent könyve nyerte az idei Goncourt-díjat. Az elismerést, Franciaország legnagyobb presztízsű irodalmi díját most először nyerte el fekete-afrikai író.

...
Hírek

Hasít a tavalyi Goncourt-győztes könyve

Az irodalmi díjaknak – a szakmai elismerés mellett – általában komoly, szabad szemmel is kimutatható kereskedelmi eredménye is van. Nincs ez másként a franciák legrangosabb irodalmi elismerésével, a Goncourt-ral sem: a tavalyi győztes regénye például a díj történetének második legkelendőbb könyve lett.

Hírek
...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Hírek

Eredeti Kazinczy-kötet került elő egy online aukción

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Több száz Petőfi-kézirat között böngészhetünk az interneten

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

Szerzőink

...
Vass Norbert

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

...
vl

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

...
Sándor Anna

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.