Bret Easton Ellis új regényére szemet vetett az HBO

ro | 2023. április 25. |

Idén januárban jelent meg angolul Bret Easton Ellis új regénye - 13 év óta az első -, ami nem más, mint egy fiktív memoár Ellis utolsó gimnáziumi évéről. A The Shards 1981-be vezet, amikor egy sorozatgyilkos tinédzserekre vadászik Los Angelesben: a végzős Bret mellett kulcsszereplője egy új diák, a karizmatikus Robert Mallory, aki valamilyen titkot őrizget, ám ezzel együtt is egy szoros baráti kör tagja lesz. Malloryt megszállottan foglalkoztatja egy szabadlábon lévő sorozatgyilkos, aki mintha egyre közelebb kerülne Bret baráti köréhez. A regényben van szex és féltékenység, megszállottság és gyilkos düh, paranoia és a fantázián keresztül szűrt valóság, meg sötét humor is. (Magyarul a Helikon gondozásában fog megjelenni - az idei megjelenésekből válogató év eleji listánkon is szerepelt. Ellisnek legutóbb egy esszékötete jelent meg, erről ITT írtunk.)

A Deadline most arról ír, hogy az HBO sorozatot tervez forgatni a regényből, a forgatókönyvet mások mellett maga a szerző írja, aki produceri feladatokat is el fog látni. Amúgy a regény kezdetben szintén sorozatnak indult, igaz, hangoskönyvként, amit 2020 és 2021 között Ellis felolvasásában lehetett meghallgatni egy podcast-csatornán.

Ellisnek már az első regényét is adaptálták: ez volt a Nullánál is kevesebb, amelyből 1987-ben Andrew McCarthy és Robert Downey Jr. főszereplésével készült film. Egy időben arról lehetett hallani, hogy Tarantino szeretne egy remake-et készíteni belőle, pár éve pedig felröppent az is, hogy a Hulu készítene tévésorozatot a regényből, de végül ezek egyike sem valósult meg. Bret Easton Ellis leghíresebb adaptációja viszont vitán felül az Amerikai psycho, amiben Christian Bale alakította Patrick Batemant.

Bret Easton Ellis duplázott a stílusos filmek listáján, amely hemzseg az irodalmi adaptációktól
Bret Easton Ellis duplázott a stílusos filmek listáján, amely hemzseg az irodalmi adaptációktól
Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Hogyan lett Patrick Batemanből sorozatgyilkos?

...
Kritika

Bret Easton Ellis a Twitterről magyaráz és a puha milleniálokat szidja

2010-ben jelentkezett utoljára regénnyel, de Bret Easton Ellisről nem mondható el, hogy azóta ne tartana kapcsolatot a közönségével. A magyarul most megjelent Fehér Bret Easton Ellis első esszékötete, és többek között a saját online tevékenységéről és annak következményéről szól, de nagy szerepe van benne Donald Trumpnak és Kanye Westnek is. Ez a hét könyve.

...
Hírek

Bret Easton Ellis szerint az emberek túlreagálják Trump elnökségét

Polc

Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében

...

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

...

Elveszve, mégis megtartva – Tompa Andrea új regényében a történelem fehér foltokkal büntet

...

Az embermentő labdarúgó ‒ dédunokája írt könyvet a válogatott első gólszerzőjéről

...
A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Kiss Tibor Noé: A rovarirtón és a Technokol Rapidon túl (Hogyan gyűjt információkat a prózaíró?)

"Elbeszélőnk áprilisban magokat vet a kertben, de milyen zöldségeket lehet elvetni áprilisban? Például mángoldot, azt mindig vadászni kellett a vásárcsarnokban. Lássuk a mángold típusait: a Lucullus fehér szárú, a Rhubarb Chard piros. Grüner Schnitt, ez nagyon jól hangzik, valamire egyszer még jó lesz." Kiss Tibor Noé esszésorozatának második részében a regényírás egyik legalapvetőbb feladatát mutatja be: az információgyűjtéssel és a kutatómunkával kapcsolatos tapasztalatairól mesél.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.