Bret Easton Ellis új regényére szemet vetett az HBO

ro | 2023. április 25. |

Idén januárban jelent meg angolul Bret Easton Ellis új regénye - 13 év óta az első -, ami nem más, mint egy fiktív memoár Ellis utolsó gimnáziumi évéről. A The Shards 1981-be vezet, amikor egy sorozatgyilkos tinédzserekre vadászik Los Angelesben: a végzős Bret mellett kulcsszereplője egy új diák, a karizmatikus Robert Mallory, aki valamilyen titkot őrizget, ám ezzel együtt is egy szoros baráti kör tagja lesz. Malloryt megszállottan foglalkoztatja egy szabadlábon lévő sorozatgyilkos, aki mintha egyre közelebb kerülne Bret baráti köréhez. A regényben van szex és féltékenység, megszállottság és gyilkos düh, paranoia és a fantázián keresztül szűrt valóság, meg sötét humor is. (Magyarul a Helikon gondozásában fog megjelenni - az idei megjelenésekből válogató év eleji listánkon is szerepelt. Ellisnek legutóbb egy esszékötete jelent meg, erről ITT írtunk.)

A Deadline most arról ír, hogy az HBO sorozatot tervez forgatni a regényből, a forgatókönyvet mások mellett maga a szerző írja, aki produceri feladatokat is el fog látni. Amúgy a regény kezdetben szintén sorozatnak indult, igaz, hangoskönyvként, amit 2020 és 2021 között Ellis felolvasásában lehetett meghallgatni egy podcast-csatornán.

Ellisnek már az első regényét is adaptálták: ez volt a Nullánál is kevesebb, amelyből 1987-ben Andrew McCarthy és Robert Downey Jr. főszereplésével készült film. Egy időben arról lehetett hallani, hogy Tarantino szeretne egy remake-et készíteni belőle, pár éve pedig felröppent az is, hogy a Hulu készítene tévésorozatot a regényből, de végül ezek egyike sem valósult meg. Bret Easton Ellis leghíresebb adaptációja viszont vitán felül az Amerikai psycho, amiben Christian Bale alakította Patrick Batemant.

Bret Easton Ellis duplázott a stílusos filmek listáján, amely hemzseg az irodalmi adaptációktól
Bret Easton Ellis duplázott a stílusos filmek listáján, amely hemzseg az irodalmi adaptációktól
Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Hogyan lett Patrick Batemanből sorozatgyilkos?

...
Kritika

Bret Easton Ellis a Twitterről magyaráz és a puha milleniálokat szidja

2010-ben jelentkezett utoljára regénnyel, de Bret Easton Ellisről nem mondható el, hogy azóta ne tartana kapcsolatot a közönségével. A magyarul most megjelent Fehér Bret Easton Ellis első esszékötete, és többek között a saját online tevékenységéről és annak következményéről szól, de nagy szerepe van benne Donald Trumpnak és Kanye Westnek is. Ez a hét könyve.

...
Hírek

Bret Easton Ellis szerint az emberek túlreagálják Trump elnökségét

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...
A hét könyve
Kritika
A háborúból nincs visszatérés, ez az élet
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

...
Kritika

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

A Füveskert merész vágásokkal élő, lírai hangú, látomásos prózakötet. Andrei Dósa ágbogas pop- és magaskulturális hivatkozáshálózattal dolgozik, és utat vesztett szereplőinek beállástörténetein keresztül voltaképp a művészi indulást meséli el. Ez a hét könyve.

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.