Bret Easton Ellis új regényére szemet vetett az HBO

ro | 2023. április 25. |

Idén januárban jelent meg angolul Bret Easton Ellis új regénye - 13 év óta az első -, ami nem más, mint egy fiktív memoár Ellis utolsó gimnáziumi évéről. A The Shards 1981-be vezet, amikor egy sorozatgyilkos tinédzserekre vadászik Los Angelesben: a végzős Bret mellett kulcsszereplője egy új diák, a karizmatikus Robert Mallory, aki valamilyen titkot őrizget, ám ezzel együtt is egy szoros baráti kör tagja lesz. Malloryt megszállottan foglalkoztatja egy szabadlábon lévő sorozatgyilkos, aki mintha egyre közelebb kerülne Bret baráti köréhez. A regényben van szex és féltékenység, megszállottság és gyilkos düh, paranoia és a fantázián keresztül szűrt valóság, meg sötét humor is. (Magyarul a Helikon gondozásában fog megjelenni - az idei megjelenésekből válogató év eleji listánkon is szerepelt. Ellisnek legutóbb egy esszékötete jelent meg, erről ITT írtunk.)

A Deadline most arról ír, hogy az HBO sorozatot tervez forgatni a regényből, a forgatókönyvet mások mellett maga a szerző írja, aki produceri feladatokat is el fog látni. Amúgy a regény kezdetben szintén sorozatnak indult, igaz, hangoskönyvként, amit 2020 és 2021 között Ellis felolvasásában lehetett meghallgatni egy podcast-csatornán.

Ellisnek már az első regényét is adaptálták: ez volt a Nullánál is kevesebb, amelyből 1987-ben Andrew McCarthy és Robert Downey Jr. főszereplésével készült film. Egy időben arról lehetett hallani, hogy Tarantino szeretne egy remake-et készíteni belőle, pár éve pedig felröppent az is, hogy a Hulu készítene tévésorozatot a regényből, de végül ezek egyike sem valósult meg. Bret Easton Ellis leghíresebb adaptációja viszont vitán felül az Amerikai psycho, amiben Christian Bale alakította Patrick Batemant.

Bret Easton Ellis duplázott a stílusos filmek listáján, amely hemzseg az irodalmi adaptációktól
Bret Easton Ellis duplázott a stílusos filmek listáján, amely hemzseg az irodalmi adaptációktól

A filmeket (akárcsak a könyveket) sokféleképpen lehet osztályozni, egy brit magazin szerkesztői pedig most arra vállalkoztak, hogy ötvenes listába szedjék a legstílusosabb filmeket, ami ez esetben nemcsak a megjelenést vagy a ruhákat jelenti, hanem a világépítést is. A lista tele van irodalmi feldolgozásokkal.

Tovább olvasok

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Hogyan lett Patrick Batemanből sorozatgyilkos?

...
Kritika

Bret Easton Ellis a Twitterről magyaráz és a puha milleniálokat szidja

2010-ben jelentkezett utoljára regénnyel, de Bret Easton Ellisről nem mondható el, hogy azóta ne tartana kapcsolatot a közönségével. A magyarul most megjelent Fehér Bret Easton Ellis első esszékötete, és többek között a saját online tevékenységéről és annak következményéről szól, de nagy szerepe van benne Donald Trumpnak és Kanye Westnek is. Ez a hét könyve.

...
Hírek

Bret Easton Ellis szerint az emberek túlreagálják Trump elnökségét

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

Polc

A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről

...

Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?

...

A Nagy Svájci: eszelős vágy, hazugságok és a traumaipar görbe tükre

...

Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél

...
A hét könyve
Kritika
A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről
...
Nagy

Ez a 20 legjobb könyv, amit a 21. században írtak – a New York Times olvasói szerint

A New York Times a könyvszakma prominens személyiségei után az olvasói között is megfuttatta a kérdést, hogy melyek a legjobb könyvek az elmúlt közel 25 év szép- és tényirodalmi terméséből. Mutatjuk az eredményt.

Kiemeltek
...
Nagy

Olvasnál egy parkban 40 másik emberrel? Irány az Olvasópiknik

Márciusban indult és sikerrel működik a Kastner Kommunity Olvasóbulija, ami a nyári hónapokra a kávézó mellett található parkba költözik. Papp Virággal, az esemény szervezőjével beszélgettünk.

...
Nagy

A 10 kedvenc idézetünk Jón Kalman Stefánssontól

Szeptemberben, a Könyvfesztivál vendégeként ismét Magyarországra érkezik Jón Kalman Stefánsson. Mutatjuk a kedvenc idézeteinket az izlandi írótól.

...
Nagy

Nietzsche a saját filozófiájába őrült bele vagy egyszerűen beteg volt?

Az egyik legmegosztóbb filozófus, Friedrich Nietzsche tragikus életének utolsó részét vegetatív állapotban töltötte. De mi okozhatta korai összeomlását?