Több százan vonulnak önkéntesen börtönbe Svájcban

Több százan vonulnak önkéntesen börtönbe Svájcban

Százával jelentkeztek Zürichben egy újonnan épült börtön hirdetésére. A márciusi próbanyitáson önkéntesekkel szeretnék letesztelni a börtönkörülményeket. Könyvek hírek mellé.

fk | 2022. február 18. |

Pár száz zürichi most kipróbálhatja, hogy milyen az élet egy börtönben. Egy új intézmény önkéntesekkel szeretné letesztelni az ellátást, a konyha minőségét, illetve, hogy mennyire alkalmas az épület az egyéb börtöntevékenységekre, például az udvaron sétálgatásra. A gyakorlatoktól azt is várják, hogy segítheti tisztázni a börtönőrökről és felügyelőkről alkotott téves előítéleteket.

A résztvevők nem kapnak fizetést, tilos telefont vagy bármilyen más elektronikus eszközt bevinni. A vetkőzős kutatáson nem muszáj részt venni, és mindenki megkapja a „biztonsági kulcsszót”, amit kimondva véget ér a színjáték. A tesztelés végeztével a börtön időt kap az esetleges hibák javítására, hogy néhány hónapon belül készen állhasson a valódi elítéltek fogadására.

MARGARET ATWOOD
Legvégül a szív
Ford. Csonka Ágnes, Jelenkor, 2021, 508 oldal
-

A kísérletről nekünk Margaret Atwood magyarul tavaly megjelent Legvégül a szív című regénye jutott eszünkbe, amelynek szereplői szintén önkéntesen vonulnak börtönbe. A történet főhőse egy fiatal házaspár, Stan és Charmaine, akiknek bár ígéretesen indul a közös élete, a gazdasági válság tönkreteszi őket. Egy ideig az utcán élnek az autójukban, de a helyzetük napról napra egyre kilátástalanabb. Ekkor döntenek úgy, hogy részt vesznek egy nagyszabású társadalmi kísérletben, a Pozitron Projektben. A kísérlet lényege, hogy a jelentkezőknek normális életkörülményeket, munkát és lakhatást biztosítanak. Cserébe viszont minden második hónapra börtönbe kell vonulniuk. 

„Atwood most is megmutatja nekünk, hogy miként alakul ki egy totalitáriánus rendszer, amelyben az egyén a szó szoros, illetve átvitt értelemben is fogollyá válik: láthatjuk, hogyan kerülnek egy kézbe a döntések, hogyan fokozódik a propaganda, hogyan erősödik a megfigyelés, hogyan kezdenek külső ellenségeket gyártani (pl. az újságírókból), és hogyan súlyosbodnak a büntetések, ha valakire rávetül a gyanú árnyéka. Margaret Atwood regénye tehát megint sok szempontból elgondolkodtató és aktuális lett, de közben szerencsére nem hiányoznak belőle az elszállt, vicces ötletek és a humor sem.” – írtuk kritikánkban a könyvről. Olvass bele ITT!

Forrás: AP/444

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Atwood és több író sürgős cselekvésre szólított fel az eltűnt ruandai költő ügyében

Több mint száz író írt, köztük Margaret Atwood, Ben Okri és JM Coetzee is aláírta azt a levelet, amelyben arra szólították fel a ruandai elnököt, hogy tegyen valamint az egy éve eltűnt költő, Innocent Bahati ügyében.

...
Hírek

Margaret Atwood emberi jogokról és gyászról is ír új esszékötetében

A Szolgálólány meséje világhírű írója évtizedek óta figyelemmel kíséri olyan ügyeket, illetve problémákat, mint a klímaváltozás, a zsarnokság vagy a női jogok helyzete. A számára (és mindannyiunknak) fontos témákban 50 esszéjét gyűjtötte kötetbe, mi 2022 március 1-jén jelenik meg a Doubleday gondozásában.

...
Hírek

Most Margaret Atwooddal együtt találhatod ki a jövő utópisztikus társadalmát

Margaret Atwood számos disztópia szerzője, most azonban nem a negatív forgatókönyveket szeretné elképzelni az emberiség jövőjéről, hanem épp ellenkezőleg, egy jobb jövőt szeretne megalkotni.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...
Zöld

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

...
Zöld

A húsevés évezredes hagyományát ugyanúgy átírhatjuk, mint a nők szavazati jogait?

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

...
Vass Norbert

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

...
vl

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk.