Atwood és több író sürgős cselekvésre szólított fel az eltűnt ruandai költő ügyében

Több mint száz író írt, köztük Margaret Atwood, Ben Okri és JM Coetzee is aláírta azt a levelet, amelyben arra szólították fel a ruandai elnököt, hogy tegyen valamint az egy éve eltűnt költő, Innocent Bahati ügyében.

fk | 2022. február 09. |

Egy évvel ezelőtt tűnt el Innocent Bahati ruandai költő. A PEN International emberi jogi szervezete szerint utoljára egy hotelben látták őt tavaly február 7-én, Ruanda déli tartományában, a Nyanza kerületben. Az ismert ruandai szerző a Youtube-on és Facebookon rendszeren megosztotta verseit, emellett élő eseményeken is gyakran fellépett. A szállodából, ahol utoljára látták, már nem tért vissza, a telefonja azóta nem kapcsolható. Eltűnését február 9-én jelentették.

Most több mint száz író és művész írt Paul Kagame ruandai elnöknek. Arra szólították fel a politikust, hogy tegyen valamit az eltűnt költő ügyében, emellett kifejezték afölötti aggodalmukat is, hogy Bahati eltűnésének köze lehet költészetének kritikus hangvételéhez. Az alkotók sürgős intézkedést kértek, emellett nehezményezték, hogy a ruandai hatóságok egy év elteltével sem hozták nyilvánosságra, hogyan is áll a nyomozás.

A levélben arról is szó esett, hogy a költőnek egyszer már nyoma veszett 2017-ben, miután egy kritikus bejegyzést osztott meg Facebookon. Akkor néhány nap múlva derült ki, hogy rendőrségi őrizetben van, tárgyalás nélkül három hónapra börtönbe zárták. Az írók aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy tavaly márciusban az egyik ruandai miniszter, Edouard Bamporiki azt mondta egy beszédben, hogy ha a költészet eltéved, akkor félreveztheti a közvéleményt, emiatt pedig rendre kell utasítani azokat, akik letértek a helyes útról. Amellett érveltek, hogy Bahati eltűnése után aligha lehetett véletlen, hogy elhangzottak ilyen mondatok. Ez pedig jogosan veti fel a gyanút, hogy a költő eltűnése kapcsolatban áll költészetével. „A költészet nem bűncselekmény. A világ arra vár, hogy újra hallja Innocent Bahati hangját” – zárták az üzenetet. A levelet Burhan Sönmez, a PEN International elnöke mellett olyan szerzők írták alá, mint Paul Auster, Jonathan Franzen, Elif Shafak, Michael Ondaatje vagy Margaret Atwood.

Forrás: The Guardian/ Kép: Andrea Grieder/PEN International

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nyílt levélben álltak ki írók Sally Rooney mellett

Huszonhét szerző és könyvkiadó, mások mellett China Miéville és Rachel Kushner is aláírta azt a nyílt levelet, amely szerint Sally Rooney példamutató döntést hozott, amikor nem írt alá új szerződést korábbi izraeli kiadójával.

...
Hírek

Amerikában nyílt levélben tiltakoznak egy esetleges Trump-memoár ellen

Az amerikai ex-elnökök rendszerint könyvet írnak a mandátumuk lejárta után, viszont az amerikai kiadói szakmában sokan tiltakoznak az ellen, hogy Trumpnak memoárja jelenhessen meg.

...
Hírek

Nyílt levélben kéri számon a könyvszakma Polt Pétert az Alexandra-ügy miatt

A Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetsége (MKÉSZ) nyílt levelet írt Polt Péter legfőbb ügyésznek az Alexandra-botrány miatt, amelynek négy éve nincsen megoldása.

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Kritika

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

„Még élhet valódi életet az ember, még mindig csinálhat valódi dolgokat!” – mondogatja magának mantraként Patricia Lockwood rendhagyó regényének elbeszélője, aki – csakúgy, mint mindannyian – az internet foglya lett. Az Erről nem beszélünk az elvesztegetett időről, a testnélküliségről, a hírfolyamban töltött, mémekké redukálódott életről és egy újfajta zsarnokságról szól.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről