Matthew McConaughey-t elkapta a zöldhullám, sztorizni kezdett

Matthew McConaughey-t elkapta a zöldhullám, sztorizni kezdett

Fél évszázad. Ennyi van Matthew McConaughey háta mögött. Ötven év mindenki mást is számvetésre késztet. Önvizsgálatra. A Zöldlámpa McConaughey tükre: benyomásai és pillanatképei egy intuitív módon megélt életnek. Mellébeszélés, tabuk és titkok nélkül. Azoknak nincs helye e kötet lapjain, torzítanák a tükröt. Csak az ember van, a konok texasi, aki megy a saját feje után. Néha falakba ütközik. Olykor elhasal, akkor is elszántan halad előre: mindig övé a zöldhullám.

Bányász Attila | 2021. február 04. |
MATTHEW MCCONAUGHEY
Zöldlámpa
Ford.: Pék Zoltán, 21. Század, 2020, 297 oldal
-

Matthew McConaughey önéletrajzi kötete olyan, mintha mellé ülnénk valami útszéli fogadó vagy autóskemping söntésében, és ő ránk villantva ellenállhatatlan zsiványmosolyát anekdotákba merülne az életéről. Még a sörhabos kocsmafilozófia is helyet kap papírcetlikre firkált életvezetési tanácsok formájában. A színész mellett szól, hogy esze ágában sincs ezeket a nagy tanulságokat lenyomni a torkunkon. Inkább az események felcímkézésére szolgálnak. Alighanem így teszi helyre magában a dolgokat.

Sose fél gőzzel

E kötet apropója pont akkor született, amikor a népszerű színész életének egy újabb újrakalibrálási állomásához érkezett. Amikor az ember újraértelmezi a miérteket és a hogyanokat önmaga számára, finomhangolva az elérendő célt. Sikeres karrierrel, biztos egzisztenciával és szerető családdal a hátunk mögött is van vesztenivalónk: saját magunk.

"a tető emberi találmány"
Az élet nagy pillanatait az ember stresszhelyzetként megélve olykor önmaga ellen fordul: begörcsöl, feszeng, azt kívánva, bárcsak már túl lenne rajta, mindegy, milyen áron. „A saját pillanatunk szemlélői leszünk, mert hagyjuk, hogy túlnőjön rajtunk”: „a kimenetelre koncentrálunk a tevékenység helyett, és elszalasztjuk a tett megtételét.” Ismerős? A megoldás McConaughey szerint a pillanat megélése: ne a célra koncentráljunk, hanem igenis merjünk benne lenni a folyamatban. Ne húzz tetőt a magadba vetett hitedre! „Mert a tető emberi találmány”!

McConaughey azt vette észre, hogy jobban megéli magát a különböző filmes szerepeiben, mint a valóságban; a karakterek és a filmek fontosabbá váltak, mint ő maga vagy a saját élete. A mérleg nyelve átbillent, úgyhogy ideje „elkapni a hőst”, és „a kedvenc karakteremet élni, a saját forgatókönyvemet írni, az életemet tenni a kedvenc filmemmé”.

Matthew McConaughey zenelistát csatolt az élettörténetéhez - Könyves magazin

Greenlights címmel jelent meg Matthew McConaughey memoárja, amihez az amerikai színész összeállított egy lejátszási listát is.

Az egész visszavezethető az atyai jótanácshoz, amely rendre tovább lendítette élete keresztútjain: „Ne fél gőzzel csináld!” És Matthew mindig beleadott apait-anyait. Ez vezette, amikor 82 kilóról lefogyott 61-re, hogy elmondhassa az AIDS-beteg Ron Woodroof történetét a Mielőtt meghaltamban, amelyért Oscar-díjat kapott. Ez vitte Afrikába, Dél-Amerikába és Európába, amikor egy hátizsákkal nekivágva a nagyvilágnak maga mögött hagyta a fojtogató népszerűséget és a talmi csillogást, hogy újra megtalálja önmagát. És ez vezérelte az apaság szerepkörében, hogy a családdal kiteljesítse az életét. Fél gőzzel bele se kezdj semmibe! Add át magad, érezd át, és minden lámpa zöldre vált!

"amikor MEGTEHETED, kérdezd meg magadtól, hogy AKAROD-E, mielőtt megteszed"
A Bárhol, bármit, bármikor című romantikus vígjáték forgatásán McConaughey a többiekkel ellentétben nem szállodában lakott, hanem egy nemzeti park szélén bérelt egy vályogkalyibát, amelyhez még egy szobalány is tartozott. Egyik nap egy barátja vendégeskedett nála, és a színész büszkén eldicsekedett, hogy takarítanak, mosnak, főznek rá, sőt, még a farmerját is kivasalják. Mire a barátja visszakérdezett, hogy valóban akarja-e, hogy a farmerját is kivasalják.
"Még sosem vasaltam ki a farmeromat.
Még sosem vasaltattam ki senkivel a farmeromat.
Még sosem jutott eszembe megkérdezni magamtól, akarom-e kivasaltatni a farmeromat, mert életemben először kivasaltathattam.
Mivel az eddig fel sem merült fényűző lehetőségből valóság lett, hogyne akartam volna kivasaltatni.
Vagy nem?
Hát, igazából nem.

A „nem kell” városában

Los Angelesbe érve az első dolog, amit meg kellett tanulnia az embernek, az a hollywoodi életérzés. „Ez a város kiszagolja azt, akiben benne van a kell, és véged van. Menj el, és csak akkor gyere vissza, ha már nincs benned a kell!”, tanácsolta neki barátja, Don Phillips producer, akinek élete első filmszerepét köszönhette a Tökéletlen időkben. McConaughey karrierje, talán épp e nem mindennapi tipp miatt, valahogy magától értetődően alakult, mintha az ezoterikus Richard Bach mondta volna tollba: rögtön a legnagyobbakkal (Richard Linklater, Whoopi Goldberg, Drew Barrymore, Steven Spielberg) dolgozhatott együtt, legfeljebb egy-egy szerepért kellett ölre mennie. Így volt ez a Ha ölni kell című, John Grisham-klasszikusból készült tárgyalótermi drámával is, amelyben egy kisebb mellékszerep helyett sikerült megcsípnie a főszerepet, és ezzel a valódi hírnevet.

John Grisham megírja a Ha ölni kell folytatását - Könyves magazin

John Grisham első regénye, a Ha ölni kell című bűnügyi történet folytatásán dolgozik.

Hollywood sosem talált igazán fogást rajta: ideig-óráig beskatulyázta ugyan „tengerparti romkomos álompasinak”, de újra és újra kitört a keretekből, melyekbe időnként megpróbálta belekényszeríteni. Mi több, McConaughey-nak nem kellett a „nem kell” városa sem: beszerzett egy lakókocsit, és inkább Amerika poros országútjait rótta a kutyájával. Öntörvényűsége kihatott a szerepválasztásaira is: azon kevesek közé tartozik, akik nemet mernek mondani az álomgyárnak, kockáztatva, hogy ezzel kiesnek a pikszisből. Ez a színészi megújulás egyetlen módja. Ami oda vezet, hogy megcsappanó bankszámlával és négytagúvá bővülő családdal is azt mondhassa az ember: „Leszarom a pénzt. Az élmény érdekel.”

Melós vs értelmiségi imák
Jártál baptista templomban lenn délen?
Ott igazi imát mondanak.
Olyasmiért imádkoznak, amire szükségük van.
Istenem, ha megbetegszem, hozz orvost.
Istenem, ha beperelnek, hozz ügyvédet.
Istenem, ha fázom, hozz takarót.
Istenem, ha éhes vagyok, hozz ételt.
Melós imák.
Aztán vannak a kivételezett imádkozók.
Ők kamu imákat mondanak.
Azért imádkoznak, amit akarnak.
Istenem, segíts megnyernem ezt a játékot.
Istenem, anyuci vegye meg nekem azt a ruhát.
Istenem, adj nekem Oscar-jelölést.
Istenem, hadd legyen enyém az a jacht.
Értelmiségi imák.
Nem szabad ilyen imákkal terhelnünk Istent.
Sok a dolga, épp szerválni akar egy új szett autógumit.

Újrakalibrálás

McCounaughey intuitív alkat. Nem szégyelli, hogy időnként lelkileg újrakalibrálásra szorul. Ugyanolyan intenzitással képes az érzelmei után menni és azokat megélni, akárcsak a szerepeit átélni. Fél gőzzel sose semmit! A Ha ölni kellel váratlanul jött siker és népszerűség őt is elsodorta: „Elvesztettem a kapaszkodót, spirituálisan sodródni kezdtem. Gravitációra volt szükségem. Alázatra.” Míg mások ilyenkor kiélvezik a sikert vagy belevetik magukat a melóba, addig Matthew elvonul egy új-mexikói kolostorba önvizsgálatot tartani. Vagy egy „nedves álom” hatására elzarándokol az Amazonashoz. Esetleg Afrikába, ahol egy sáros veremben bennszülöttekkel birkózva vonja le a tanulságot: „Nem a győzelem vagy a vereség a fontos, hanem hogy elfogadtad a kihívást! Amikor ezt tetted, már győztél!”. Hiába fekteti kétvállra a kulturális sokszínűség, kellő alázattal csak győztesen távozhat.

Ez nem jó vagy rossz kérdése. Ez az "Érted?!" kérdése.
Timbuktuban McConaughey épp két afrikai barátja vitatkozását hallgatta. Ő is közbeszólt, igazat adva az egyiküknek. Mire pont az, akivel egyetértett, a fenti módon förmedt rá. A színésznek az állával egyetemben esett le a tantusz: "Nem jó vagy rossz vitákat próbálnak megnyerni. Egymást próbálják megérteni. Ami nem ugyanaz. (Hé, Amerika, ebből tanulhatnánk.)"

Utószó

Matthew McConaughey önéletrajzi írása nemcsak szórakoztató olvasmány, amelyből tanulni lehet, hanem vizuálisan is izgalmas kiadvány. Éppoly szokatlan és rendhagyó, mint maga a szerzője. Kezdve a borítóval, amely nem fedi be az egész könyvet, a papírfecnis verseken és magvasnak szánt gondolatokon át az exkluzív fotókig. A kötet igazi kincsei az életből merítő anekdoták, melyeket a szerző póz és öncenzúra nélkül, kendőzetlen őszinteséggel mesél el. A Zöldlámpa nem a filmek, hanem McConaughey kulisszái mögé kalauzol, ahol pőrén tárul fel maga az ember. Intuitív. Érzékeny. Gyarló. És nagyon amerikai. Alig várjuk a következő 50 évét papírra vetve, Mr. McConaughey!

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Matthew McConaughey zenelistát csatolt az élettörténetéhez

Greenlights címmel jelent meg Matthew McConaughey memoárja, amihez az amerikai színész összeállított egy lejátszási listát is.

...
Hírek

A True Detective-es Fukunaga rendez filmet King egyik legfélelmetesebb regényéből

...
Általános cikkek

John Grisham megírja a Ha ölni kell folytatását

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

Polc

A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról

...

Kemény Lili harcai: az önéletírás mint felszámolás és teremtés

...

Ujgur költőnek lenni önmagában politikai tett Kínában, és akkor még nem írtál memoárt

...

Jon Fosse a banalitáson át talál utat a természetfelettihez

...