Soha ilyen rövid könyvet még nem jelöltek a Booker-díjra

Soha ilyen rövid könyvet még nem jelöltek a Booker-díjra

Megérkezett a Booker-díj 2022-es hosszúlistája, amely az idén sokszínűbb lett, mint korábban bármikor: találunk rajta rekordfiatal elsőkönyves szerzőt, rangidős írót és szerepel egy kifejezetten picike könyv is a jelöltek közt, a díj történetében a legrövidebb.

fk | 2022. július 27. |

Az öttagú zsűri 169 könyvből választotta ki az idei hosszúlistán szereplő köteteket. A hosszúlistára 13 könyv került fel. Három debütáló szerző is bekerült a jelöltek közé (Selby Wynn Schwartz, Leila Mottley és Maddier Mortime). A 20 éves Leila Mottley a valaha volt legfiatalabb szerző, aki hosszúlistás lett, a 87 éves Alan Garner legidősebbként szintén rekordernek számít a díj történetében. Az egyik könyv pedig a rövidségével tűnt ki, Claire Keegan Small Things Like These című könyve mindössze 116 oldal, és ezzel ez a legrövidebb könyv, amely valaha felkerült a listára. A jelöltek között megtlalájuk mégHernán Díaz Trust (Bizalom) című könyvét is, amely szeptemberben jelenik meg magyarul a 21. Század Kiadónál, Pék Zoltán fordításában

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben
Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben
Tovább olvasok

A Booker-díjjal az év legjobb angol nyelvű regényét jutalmazzák, az elismeréssel 50 ezer fontos pénzjutalom jár. A rövidlistát idén szeptember 6-án hirdetik ki, a nyertes nevét pedig október 17-én tudhatjuk meg. A nagy presztízsű elismerést tavaly Damon Galgut dél-afrikai regény- és drámaíró kapta. A Nielsen Book felmérése szerint egyébként a kiadók, az írók, a könyvkeresedők, valamint a média a Bookert tartja manapság a legfontosabb irodalmi díjnak.

És akkor íme a 2022-es  hosszúlista:

Audrey Magee,:The Colony (Farrar, Straus and Giroux)
Selby Wynn Schwartz: After Sappho (Liveright)
NoViolet Bulawayo: Glory (Viking)
Claire Keegan: Small Things Like These (Grove Press)
Leila Mottley: Nightcrawling (Knopf)
Maddie Mortimer: Maps of our Spectacular Bodies (Scribner)
Graeme Macrae Burnet: Case Study (Biblioasis)
Alan Garner: Treacle Walker (4th Estate, HarperCollins)
Percival Everett: The Trees (Graywolf Press)
Hernan Diaz: Trust (Riverhead Books)
Shehan Karunatilaka: The Seven Moons of Maali Almeida (Sort Of Books)
Elizabeth Strout: Oh William! (Random House)
Karen Joy Fowler: Booth (G.P. Putnam’s Sons)

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

A Tomb of Sand egy 80 éves nőről szól, aki mély depresszióba esik a férje halála után, majd újra visszatalál az életéhez. 

...
Hírek

Olga Tokarczuk és Jon Fosse is a Nemzetközi Booker-díj rövidlistásai közt

Kihirdették az idei Nemzetközi Booker-díj rövid listáját. Az 50 ezer font jutalommal járó elismerés döntősei közt találunk koreai, lengyel, hindi, norvég, japán és spanyol nyelvről fordított könyvet is.

...
Hírek

A felmérések szerint a Booker a legfontosabb irodalmi díj a világon

Egy friss nemzetközi kutatás szerint a kiadók, az írók, a könyvkeresedők, valamint a média a Bookert tartja jelenleg a legfontosabb irodalmi díjnak.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld nevű bolygó bölcs nagymamájaként kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól A remény könyve című beszélgető kötet, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

A hét könyve
Kritika
Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt
...
Zöld

Hogyan olvadunk el 2050-ig? / A JÖVŐ MINISZTÉRIUMA

Az első adásban a házigazda, Litkai Gergely beszélget Szabó M. István újságíróval Kim Stanley Robinson regényéről, A Jövő Minisztériumáról.

...
Nagy

Greskovits Endre: „A sátáni versek szerves része az életműnek, kihagyhatatlan könyv”

A kortárs világirodalomban nincs még talán olyan sokat vitatott, támadott és hivatkozott mű, mint A sátáni versek. Salman Rushdie regényéről és a magyar megjelenésről Greskovits Endre műfordítót kérdeztük.

Szerzőink

...
ld

10+1 könyv, ami segít átvészelni az iskolakezdést

...
Sándor Anna

Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt

...
Ruff Orsolya

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Olvass!
...
Beleolvasó

Lackfi János Bejgliköztársaságában a GPS is önálló életre kel

Lackfi János elbeszéléskötete hol vicces, hol szomorú emberi sorsokat villant fel - hol pedig vicceseket és szomorúakat egyszerre. Olvass bele a Bejgliköztársaságba!

...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

Peter Wohlleben, a neves német erdész a fák titkos életébe enged betekintést, és meglepő dolgokat tár fel. Mert az erdőben ámulatba ejtő dolgok történnek: a fák beszélgetnek egymással. Nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, de idős és beteg szomszédaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek. Hihetetlen? Pedig igaz! Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!