Milyen könyveket szeret és milyeneket hiányol Bill Gates?

Milyen könyveket szeret és milyeneket hiányol Bill Gates?

Bill Gates elkötelezett olvasó, a blogján minden évben megosztja, miket olvas vagy éppen milyen olvasmányokat ajánl, ha épp nyaralni megyünk. A New York Times By the Book rovatának legutóbb ő volt a vendége, ahol könyvekről és olvasási élményeiről is mesélt.

ro | 2021. február 15. |

Bill Gates gyerekként mindig szívesen fogadta, ha mások ajánlottak neki könyvet – például mindig megkérdezte a tanárait, hogy mik a kedvenc könyveik, és az iskolai könyvtáros is sokszor ajánlott a figyelmébe olvasnivalót. Nem ritkán olyat, ami inkább nagyobb gyerekeknek való lett volna, ez viszont külön izgalmassá tette az olvasást a gyerek Gates számára.

Jelenleg a Végtelen tréfa hever az éjjeliszekrényén; a Microsoft-alapító elhatározta, hogy mindent el fog olvasni David Foster Wallace-tól, ezenkívül régóta tervben van nála Liu Cixin, A Háromtest-probléma című regénye is. Gates elárulta azt is, hogy nagyon tetszett neki Barack Obama életrajzi könyve, és különösen nagy hatást tettek rá azok a részek, ahol a volt amerikai elnök a kétségeiről ír, valamint arról, hogyan küzdött meg ezekkel.

Gates azt is mondta, meglepi, hogy nem íródott meg több könyv, amely a big data jótékony célú felhasználásáról szólna. Múlt nyáron olvasta Seth Stephens-Davidowitz Everybody Lies című könyvét, amelynek fókuszpontja, hogy az internetes adatok – és különösen a keresések – milyen sokat elárulnak az emberi viselkedésről. A hasnyálmirigyrákkal diagnosztizáltak például gyakran a „hátfájás” és a „sárguló bőr” kifejezésekre keresnek rá, még mielőtt kiderülne, mi is a betegségük. Gates nagyon érdekesnek nevezte az említett könyvet, ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy a szerző nem igazán ment a dolgok mélyére, és nem vizsgálta meg, mit kezdhetünk ezekkel a következtetésekkel, hogyan tehetnénk jobbá vele az életünket.

Általánosságban Gates elmondta, hogy az olvasás szerinte az egyik legjobb módja annak, hogy minél többet megtudjunk a világról. A saját olvasmánylistáján rengeteg történelmi és tudományos kötet szerepel. A maga részéről a tényirodalmat részesíti előnyben, de azt sem állítaná magáról, hogy kerüli a szépirodalmat, csupán arról van szó, hogy éves szinten mindössze néhány regényt olvas. Végeredményben általában szeretni szokta őket, így arra jutott, hogy talán több fikciót kellene olvasnia.

Ahogy a gyerekei egyre nagyobbak lesznek, sok olyan nagyszerű könyvet és szerzőt is megismer, melyekkel/akikkel máskülönben nem akadt volna össze – példaként John Greent említette. A felesége is segít neki abban, hogy szélesítse a látókörét – Melinda Gates ajánlotta például a figyelmébe Edith Eva Eger A döntés című könyvét, ami tetszett neki. (Interjúnk Edith Eva Egerrel ITT olvasható.)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bill Gates ezt az öt könyvet ajánlja a nyárra

A magyar származású Edith Eva Eger könyve is az ajánlottak között van, de Gates beszélt arról is, milyen sorozatokat néz mostanában.

...
Hírek

Bill Gates-nek idén ezek voltak a kedvenc könyvei

...
Hírek

Bill Gates dicsérte, egyből bestseller lett

Olvass!
...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

Peter Wohlleben, a neves német erdész a fák titkos életébe enged betekintést, és meglepő dolgokat tár fel. Mert az erdőben ámulatba ejtő dolgok történnek: a fák beszélgetnek egymással. Nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, de idős és beteg szomszédaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek. Hihetetlen? Pedig igaz! Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt
...
Gyerekirodalom

10+1 könyv, ami segít átvészelni az iskolakezdést

Olyan könyveket válogattunk, amelyek segítségével zökkenőmentesebb lehet az átkelés a varázslatos és végtelen nyárból az őszi hétköznapokba a kisiskolás korosztállyal.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld nevű bolygó bölcs nagymamájaként kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól A remény könyve című beszélgető kötet, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

„A boldogságot meg lehet venni?” – teszi fel a kérdést az olasz szerzőpáros képeskönyve. A boldogságárus lenyűgözően szép könyvtárgy, melyben nem a szöveg, hanem a képek dominálnak.

...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.