Milyen könyveket szeret és milyeneket hiányol Bill Gates?

Milyen könyveket szeret és milyeneket hiányol Bill Gates?

Bill Gates elkötelezett olvasó, a blogján minden évben megosztja, miket olvas vagy éppen milyen olvasmányokat ajánl, ha épp nyaralni megyünk. A New York Times By the Book rovatának legutóbb ő volt a vendége, ahol könyvekről és olvasási élményeiről is mesélt.

ro | 2021. február 15. |

Bill Gates gyerekként mindig szívesen fogadta, ha mások ajánlottak neki könyvet – például mindig megkérdezte a tanárait, hogy mik a kedvenc könyveik, és az iskolai könyvtáros is sokszor ajánlott a figyelmébe olvasnivalót. Nem ritkán olyat, ami inkább nagyobb gyerekeknek való lett volna, ez viszont külön izgalmassá tette az olvasást a gyerek Gates számára.

Jelenleg a Végtelen tréfa hever az éjjeliszekrényén; a Microsoft-alapító elhatározta, hogy mindent el fog olvasni David Foster Wallace-tól, ezenkívül régóta tervben van nála Liu Cixin, A Háromtest-probléma című regénye is. Gates elárulta azt is, hogy nagyon tetszett neki Barack Obama életrajzi könyve, és különösen nagy hatást tettek rá azok a részek, ahol a volt amerikai elnök a kétségeiről ír, valamint arról, hogyan küzdött meg ezekkel.

Gates azt is mondta, meglepi, hogy nem íródott meg több könyv, amely a big data jótékony célú felhasználásáról szólna. Múlt nyáron olvasta Seth Stephens-Davidowitz Everybody Lies című könyvét, amelynek fókuszpontja, hogy az internetes adatok – és különösen a keresések – milyen sokat elárulnak az emberi viselkedésről. A hasnyálmirigyrákkal diagnosztizáltak például gyakran a „hátfájás” és a „sárguló bőr” kifejezésekre keresnek rá, még mielőtt kiderülne, mi is a betegségük. Gates nagyon érdekesnek nevezte az említett könyvet, ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy a szerző nem igazán ment a dolgok mélyére, és nem vizsgálta meg, mit kezdhetünk ezekkel a következtetésekkel, hogyan tehetnénk jobbá vele az életünket.

Általánosságban Gates elmondta, hogy az olvasás szerinte az egyik legjobb módja annak, hogy minél többet megtudjunk a világról. A saját olvasmánylistáján rengeteg történelmi és tudományos kötet szerepel. A maga részéről a tényirodalmat részesíti előnyben, de azt sem állítaná magáról, hogy kerüli a szépirodalmat, csupán arról van szó, hogy éves szinten mindössze néhány regényt olvas. Végeredményben általában szeretni szokta őket, így arra jutott, hogy talán több fikciót kellene olvasnia.

Ahogy a gyerekei egyre nagyobbak lesznek, sok olyan nagyszerű könyvet és szerzőt is megismer, melyekkel/akikkel máskülönben nem akadt volna össze – példaként John Greent említette. A felesége is segít neki abban, hogy szélesítse a látókörét – Melinda Gates ajánlotta például a figyelmébe Edith Eva Eger A döntés című könyvét, ami tetszett neki. (Interjúnk Edith Eva Egerrel ITT olvasható.)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bill Gates ezt az öt könyvet ajánlja a nyárra

A magyar származású Edith Eva Eger könyve is az ajánlottak között van, de Gates beszélt arról is, milyen sorozatokat néz mostanában.

...
Hírek

Bill Gates-nek idén ezek voltak a kedvenc könyvei

...
Hírek

Bill Gates dicsérte, egyből bestseller lett

Olvass!
...
Beleolvasó

Szabó Magda a Régimódi történetben egyetlen arcképet akart kirakni: az édesanyjáét

A Szabó Magda-titok című podcastsorozatunkban négy olvasmányon keresztül kutatjuk, mitől működnek még ma is Szabó Magda könyvei. A következő adásban a Régimódi történetet tárgyaljuk ki, amelyben az író édesanyjának, Jablonczay Lenkének állít emléket. Addig is olvass bele a könyvbe!

...
Beleolvasó

Ki volt Mary Shelley? Frankenstein "anyjának" története elevenedik meg egy gótikus regény lapjain

A romantika irodalmának egyik legkülönlegesebb könyve a Frankenstein, a horror egyik megalapozója, amit egy tizenkilenc éves lány írt. A holland Anne Eekhout Mary című regénye ennek a különleges, érzékeny és merész nőnek állít emléket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az amerikaiak a focit akarták propagandaeszközként használni Afganisztánban, de csúnyán elrontották

Craig Whitlock könyve döbbenetes tényfeltáró munka, új megvilágításba helyezi mindazt, amit eddig az afganisztáni háborúról tudtunk és gondoltunk. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait
...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

Még több olvasnivaló
...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

...
Nagy

Visky András: Istennel ültem le kártyázni a regényt írva

Szerdán Margó Olvasókör lesz: Visky András a regény kezdeteiről, “révült írás-lelkigyakorlatról” és a bibliapókerről is mesélt előzetesen.

...
Panodyssey

Moskát Anita: Írói félelmek kalendáriuma, az év minden napjára

"Félek, hogy önmagamat fogom ismételni, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, és észre sem veszem." Moskát Anita műhelynaplóját olvashatjátok az írói hivatáshoz kapcsolódó félelmekről.

...
Nagy

Szvoren Edina sokáig hanyagolta a magyar kortárs irodalmat, aztán jött Esterházy, aki áttörte a falat

Az talán nem meglepő, hogy a Mondatok a csodálkozásról szerzőjét elemi szinten izgatják a mondatok. Szvoren Edina a Müpa Literárium-estjén arról mesélt, hogy miben különbözik az a nyelv, amelyen zsemlét kér, attól, amelyen ír, de az is szóba került, hogyan hagyta maga mögött a tulajdonnevektől való félelmét.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Sokáig lehetetlennek tűnt, de ismét film készül a Momóból

Ötven éve jelent meg Németországban Michael Ende egyik legsikeresebb regénye, a Momo, amelyből - neház tárgyalásokat követően - hamarosan film készülhet.

...
Gyerekirodalom

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

A Botcsinálta boszi egy olyan boszorkányakadémia, ahol nem lefutják, hanem seprűn repülik az iskolakört. Hőse pedig egy kétbalkezes tinilány, akinek sosem úgy sülnek el a varázslatai, ahogy a varázskönyvben meg van írva. Olvass bele Jill Murphy gyerekregényébe!

...
Gyerekirodalom

Új író folytatja az Asterix-sorozatot

Az Asterix képregénysorozatnak új írója van, Fabcaro, aki jelenleg a széria 40. kötetén dolgozik. Utóbbi várhatóan még az idén megjelenik.