Bill Gates ezt az öt könyvet ajánlja a nyárra

Bill Gates ezt az öt könyvet ajánlja a nyárra

A magyar származású Edith Eva Eger könyve is az ajánlottak között van, de Gates beszélt arról is, milyen sorozatokat néz mostanában.

Könyves Magazin | 2020. május 19. |

A nyár közeledtével már lehet számítani arra, hogy Bill Gates közzéteszi azt a listát, amelyen figyelemreméltó, emlékezetes olvasmányait ajánlja másoknak. Idén sincs ez másként, itt az ötös lista, amelyet természetesen nagyban befolyásolt a jelenlegi pandémia is.

Edith Eva Eger: A döntés

A magyar származású Edith Eva Eger az első a listán – Bill Gates felidézi, hogy Eger mindössze 16 éves volt, amikor elhurcolták Auschwitzba, túlélte a haláltábort, majd a háború után az Egyesült Államokba költözött. A könyvében azt járja körül, hogyan lehet talpra állni egy elmondhatatlan trauma után. Gates szerint ha valamivel küszködünk, akkor az a szenvedés valós, még ha triviálisnak is tűnik egy holokauszttúlélő szenvedéseihez képest, vagy ahhoz a tapasztalathoz, ha valakinek mondjuk a gyereke betegségével kell szembenéznie. Gates szerint ezt mindenképp érdemes szem előtt tartani a járvány idején, mikor mindenki másképp éli meg a kialakult helyzetet. (Egerrel korábban interjúztunk is, a könyvéről pedig ITT írtunk.)

David Mitchell: Felhőatlasz

Mitchell regénye hat különböző, látszólag elkülönülő történetből áll, melyek úgy illeszkednek egymáshoz vagy ágyazódnak egymásba, ahogy egyik matrjoska-baba a másikba. Gates szerint bizonyos szempontból legalább olyan fontos, hogy mi a közös ezekben a történetekben, mint az, hogy miben különböznek. A Felhőatlasz szerinte egy nagyszabású mese az emberi természetről és az emberi értékekről – azokról a dolgokról, amelyek változnak, és amelyek több száz vagy akár ezer éve változatlanok. (Fun fact: érdekes lenne tudni, Gates vajon melyik változatot olvasta: pár éve ugyanis elég nagyot ment, amikor kiderült, hogy a Felhőatlasznak létezik egy angol és egy amerikai változata is.)

Bob Iger: The Ride of a Lifetime

Gates saját bevallása szerint nem nagyon szokott a cégvezetésről könyveket olvasni, ez a könyv azonban kivétel, és még a Microsoft-vezér Satya Nadella figyelmébe is ajánlotta. Bob Iger a Disney fejeként azt az időszakot mutatja be (2006 és 2020 között), amikor a cég terjeszkedni kezdett, és olyan gigaberuházásokat hajtott végre, mint a Marvel vagy a Lucasfilm felvásárlása. Gates szerint nemcsak az élvezheti ezt a könyvet, akit érdekelnek egy cég belügyei, hanem az is, aki csak egy jó könyvet olvasna egy szerény pasasról, aki folyamatosan emelkedett a vállalati ranglétrán, míg a világ egyik legnagyobb cégének sikeres vezetője lett.

John M. Barry: The Great Influenza

2004-ben már meghódította a New York Times bestseller-listáját ez a kötet, amely Gates szerint sokat segíthet abban, hogy megértsük a mostani koronavírus-helyzetet. Barry könyve az 1918-as influenza-járványt tárgyalja, ennek kapcsán pedig Gates kicsit szomorkásan megjegyzi, hogy a tudomány még mindig lassabban tud hatékony megoldási javaslatokkal előállni, mint azt mi szeretnénk, ám ahhoz, hogy véget érjen a jelenlegi járvány, többre van szükség a sikeres tudományos beavatkozásnál. Gates szerint szükség van politikai akaratra is, amely például a közösségi távolságtartásra buzdít, és biztosítja, hogy a „tudományos csodák” ugyanolyan messzire terjedjenek, mint maga a vírus.

Abhijit V. Banerjee és Esther Duflo: Good Economics for Hard Times

2019-es könyvükben a Nobel-díjas közgazdászok gazdasági szempontból tárgyalnak olyan kulcstémákat, mint a bevándorlás, az egyenlőtlenség és a kereskedelem, ami Gates szerint sokkal jobban érthető azon olvasók számára, akiknek nincsenek mélyreható ismereteik ezeken a szakterületeken.

A szokásos könyvajánlón túl Bill Gates most először mesélt arról is, miket szokott nézni: ezek között első helyen szerepel a Pandémia című Netflix-sorozat, de a sorozat-listáján olyan címek szerepelnek még, mint A Million Little Things, a This Is Us és az Ozark, valamint a hetvenes években készült BBC-sorozat, az Én, Claudius is.

Forrás: Forbes

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ha Bill Gates-ra hallgatsz, ezeket a könyveket olvasod a nyáron

...
Nagy

Bill Gates ezeket a könyveket ajánlja idén nyárra!

...
Hírek

Bill Gates sci-fit és sok-sok tudományt ajánl a nyárra

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

A Mi ketten a barátság lényegét mutatja meg, azt a támogatást, erőt és biztonságot, amit ez a szoros kapcsolat jelenthet, és persze azt is, hogy néha bizony akadályok állnak a barátság útjába.

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

A múlthoz való kapcsolódás a gyerekeknek is fontos, de vajon a történelmi témájú gyerekkönyvek hogyan segíthetnek magának a történelemnek a tanulásában?

...
Gyerekirodalom

Karády Katalin ezeregy titkát apránként fejti fel egy mai kamasz

A vidéki rokonoknál vendégeskedő kiskamasz Lotti kilátástalannak látja a helyzetét, de idővel megismeri rég elhunyt édesanyja – és rajta keresztül Karády Katalin – történetét.