A barátai fejezték be Anthony Bourdain posztumusz könyvét

A barátai fejezték be Anthony Bourdain posztumusz könyvét

vl | 2021. február 11. |

61 éves korában, 2018-ban követett el öngyilkosságot Franciaországban Anthony Bourdain, tévés szakács, a CNN műsorvezetője, sok könyv szerzője.

Halálakor a kedvenc helyeiről írt könyvet, amit régi barátja, asszisztense és munkatársa, Laurie Woolever fejezett be a legközelebbi barátokkal. A könyv április végén jelenik meg World Travel: An Irreverent Guide címen.

Az Entertaiment Weekly mutatott egy részt a kötetből, amit Bourdain testvére, Chrisotpher írt (A Child's View of Paris) a helyről, ami mindkettőjük számára a legtöbbet jelentette. Az esszé 1966-ban indul, amikor Christopher 7, Anthony 10 éves volt - ekkor halt meg a Franciaországból származó nagymamájuk, és ekkor hajózták át a Queen Maryn az Atlanti-óceánt.

Az esszé a gyerekkoruk egy fontos utazását meséli el, amikor először találkoznak Párizzsal, az európai kultúrával, a Tintinnel, az Amerikában ki nem adott francia szakácskönyvekkel és a vajjal. Az írás kitér azokra az ételekre is, amikbe ott szerettek bele.

Mutatunk egy részletet, a teljes szöveget a linken lehet elolvasni:

"Our dad had been to France as a very young child in the 1930s, and again on leave from US Army service in Germany, in the early 1950s, but for Tony and me and our mom, these first trips to France in 1966 and again in 1967 (a less deluxe but still fantastic follow-up trip after our great-uncle died) opened our eyes and changed our lives forever. We all became enamored of, or in love with, or even a bit obsessed with, France, to varying degrees. We got the food bug, the travel bug, and the understanding that you could hang out with people from foreign countries, and learn things, and take pleasure in coming to understand them. This is where it all started."

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Dragomán írás közben pofont kap saját magától

A Könyves Magazin új sorozatot indít a Delonghi támogatásával, melynek keretében egy csésze kávéra invitáljuk az írókat, hogy meséljenek az írásról és az alkotás kulisszatitkairól. Az első vendég Dragomán György.

...
Nagy

Mautner Zsófia: A gasztronómia világában helyt állni kemény

...
Hírek

Pokorny Lia: Ez a szakácskönyv nem a szélsőségekről akar szólni

A fenntartható konyha kialakításának és receptjeinek titkaiba avatja be az olvasót és a főzni vágyót új szakácskönyvében Pokorny Lia. A karácsonyi Összekötvében a húsmentes variációkról és az inspiráló fűszerekről is mesélt a színésznő.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

A valódi utazás ott kezdődik, ahol a föld alatti vasút véget ér

...
Hírek

Quentin Tarantino Hollywood-regényében a titokzatos kaszkadőr múltja is feltárul

...
Nagy

Vajon a falusi szuperhősök megmenthetik Erdélyt?

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Hírek

Szvoren Edina az ambivalens hatásnak örül

...
Hírek

Babiczky a megszólalás szabadságát fedezte fel Szapphóban

...
Hírek

Itt Az utolsó szerelmes levél első előzetese!

...
Hírek

Filmre vele! - Hat kortárs magyar művet ajánlanak a filmeseknek

...
Hírek

Nem lehet vitatkozni, hogy az áldozatok leszármazottai számára a turul mit jelent

...
Nagy

Spiró György: Azért nem lettem sznob, mert nem mondták meg, mi a jó

...
Hírek

Fábián Janka: Nem dolgom utólag beleavatkozni a történelembe

...
Nagy

Keresztury Tibor: Ebben a könyvben a halálfélelemmel akartam szembenézni

Még több olvasnivaló
...
Kritika

A Páternoszter megmutatja a Rákosi-rendszer legabszurdabb oldalait

Orosz István grafikusművész első regénye, a Páternoszter több nézőponton, többszörös elbeszélésen keresztül világítja meg, milyen volt az élet az 50-es évek Magyarországán, és milyen abszurd, groteszk vagy tragikomikus eseményeket idézett elő a Rákosi-korszak személyi kultusza.

...
Nagy

Perintfalvi Rita: Az elkövetők mindig hangsúlyozták, hogy “mondd nekem azt, hogy atya”

Perintfalvi Rita könyvében a Magyar Katolikus Egyházon belüli szexuális bántalmazási ügyeket vizsgálja. Nemcsak áldozatokat szólaltat meg, hanem kutatási eredmények és szakértők bevonásával feltárja a visszaélések mögött húzódó pszichológiai és rendszerszintű okokat is. Interjú.

...
Nagy

Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története

Finy Petra Kerti szonáta című regénye három női generáció történetén keresztül mesél a világháború traumáiról, az ötvenes évek félelemmel vegyes légköréről, és a rendszerváltást megelőző ellenzéki megmozdulások konspirációval teli hónapjairól. Az íróval a regény egyik kulcshelyszíne közelében beszélgettünk, közben szóba kerültek traumák és rendszerellenes csúcsteljesítmények, elfeledett és máig élő városi történetek is.

...
Kritika

Az utolsó indiánkönyv érzékeny pillanatfelvétel arról, hol tartunk ma az indiánozásban

Az utolsó indiánkönyv című antológiához a PIM 79 kortárs magyar szerzőt kért fel, hogy prózában vagy versben reflektáljanak arra, mit jelentett nekik az indián egykor, és mit jelent ma, felnőttként.

...
Nagy

Bojár Gábor: Mindenki az erő jelének veszi, ha az ember szembenéz a saját hibáival

Bojár Gábor a Graphisoft alapítójaként ikonikus név és hivatkozási pont a hazai vállalkozói világban. De mit tud adni második könyvével annak, aki nem üzletember. A válasz: meglepően sokat. Interjú.

...
Kritika

Mit árul el egy ezeréves levél egy keresztény nőről, aki zsidó férfit szeretett?

Egy meneküléssel töltött élet krónikája és e krónika megalkotásának története A hét könyve, A fordult szív.