A Szívhangban a beszéd segít visszaszerezni a kontrollt, amit a vetéléssel elveszítünk

A Szívhangban a beszéd segít visszaszerezni a kontrollt, amit a vetéléssel elveszítünk

Elmondható-e - illetve sokkal inkább: hogyan mondható el, mit jelent átélni a vetélést? Mit jelent egy gyerek elvesztése annak, aki várta, és annak, aki nem? Kiállják-e a valóság próbáját a sztereotípiáink árnyalatlanságai anyaságról, társadalmi hátterekről, testi és lelki folyamatok egymásba gubancolódásáról, amikor egy nőnek be kell feküdnie a nőgyógyászati patológiára? Új kötettel jelentkezett Czakó Zsófia, akinek Nagypénteken nem illik kertészkedni című könyve felkerült a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díj rövidlistájára (akkori interjúnkat itt olvashatod vele). A Szívhang regénytervével Czakó Zsófia 2021-ben a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj egyik első nyertese volt. 

Sándor Anna | 2022. június 08. |
Czakó Zsófia
Szívhang
Scolar, 2022, 172 oldal
-

Amikor André Ferenc és Czakó Zsófia 2021-ben a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj első nyertese lett, az őszi Margón Valuska László a készülő köteteikről kérdezte őket. Itt Czakó Zsófia elmesélte, hogy a regény traumaszövegként indult: elvetélt, ezt pedig írással próbálta feldolgozni. Emellett foglalkoztatta az is, hogy vajon hogyan éli meg ugyanezt más nő, és mit él át az, aki abortusz miatt fekszik ugyanabban a szobában, valamint hogyan viszonyul ehhez az a vidéki szomszéd néni, aki szerint a gyereket Isten adta, Isten elvette. Czakóban aztán az is elkezdett mozogni, hogyan lehetne ezt a nyers szöveget szépirodalommá formálni, ennek adott lökést a pályázat. Mikor az őszi margós beszélgetés zajlott, Czakó már ismét kisbabát várt, és mesélt arról is, hogy tartott tőle, milyen lesz veszélyeztetett terhesként vetélésről írni, de a folyamat végül inkább felszabadítónak bizonyult. Ez a felszabadultság pedig a szövegben is tükröződik.

Margó

Czakó Zsófia Szívhang című könyvét a Margó Irodalmi Fesztiválon mutatják be, a szerzővel Ott Anna beszélget. Hol? A Városmajori Szabadtéri Színpad - Kisszínpad. Mikor? Június 10-én 19.30-kor. Részletek erre>>

A Szívhang egy nő lendületes sodrású, őszinte belső monológja a gyászról, a kiszolgáltatottságról, a kontroll elvesztéséről, majd ennek visszaszerzési lehetőségeiről, illetve lehetetlenségeiről - mindezt egy olyan élethelyzetben, amikor az intézményi rendszer, a trauma és a mindent jobban tudó ismerősök is alárendelt pozícióba taszítják őt:

“ekkor értettem meg, hogy ezzel a pálcikával és az élettelen magzattal a méhemben innentől kezdve nem én irányítok. Nem én döntöm el mikor, hova és miért megyek, mások vették át az irányítást a testem fölött.”

A kötet erős gesztusa maga a beszéd, a szavakban megragadott saját tapasztalat, amivel a főszereplő visszaveszi az irányítást a saját megélése felett. Tabuktól megfosztott és nyílt beszéd ez, ami provokáció nélkül képes kendőzetlenül megnevezni fiziológiai és érzelmi állapotokat, és számos olyan társadalmi problémára is rámutat, amit természetesnek veszünk, önigazolásokkal megmagyarázunk vagy inkább nem is veszünk róla tudomást - tesszük persze mindezt túlnyomórészt jóindulatúan. A Szívhangban nincsenek is antagonisták, csak ismerős karakterek, hétköznapi emberek és gesztusok - még az is hétköznapi, hogy milyen gesztusokra nincs idő, erő, illetve néha akarat vagy tudás sem.

A vetélés feldolgozásáról és Rammsteinre legózásról is beszéltek az Alkotótárs nyertesei
A vetélés feldolgozásáról és Rammsteinre legózásról is beszéltek az Alkotótárs nyertesei

Valuska László az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon Czakó Zsófiát és André Ferencet kérdezte, akik még júniusban megnyerték a Mastercard és a Könyves Magazin együttműködésében létrejött alkotói ösztöndíjat (az ösztöndíjról itt olvashatsz részletesen). A beszélgetés most teljes egészében meghallgatható. A beszélgetés során a nyertesek felváltva válaszoltak a kérdésekre, itt most az olvashatóság kedvéért egybeszerkesztettük a válaszaikat.

Fotó: Posztós János

Tovább olvasok

“Missed ab, élettelen embrió a méhben, öt milliméter, kaparásra előjegyezni” - kapja meg a diagnózist a harmincas, házas főszereplő az orvostól, az izgatott készülődést pedig egészen másfajta várakozás váltja fel. A helyszín ezután alapvetően a hatágyas C szoba - nem mintha ez lenne a hivatalos neve, de a kórházi dolgozók egymás közt így nevezik, a főszereplőt leszámítva ugyanis roma nőket helyeznek el benne. Az ágyakból visszanéző arcok váltják egymást, hiszen az abortusz, a kaparás vagy a “majóma”-műtét nem igényel hosszabb kórházi kezelést, így a főszereplő fiatal, szinte gyerek roma lányok és meghatározhatatlan korú asszonyok életébe pillant be a félnapos-napos közös benntartózkodás alatt. Míg a saját műtétjére vár, gondolatban végigjárja a terhessége stációit, ám mivel a cselekményben több idősík keresztezi egymást, a kórházi jelen és a vetéléssel végződő terhesség múltjához képest egy újabb jelen is társul: a második, sikeres terhesség és az arra való készülődés története. Felbukkan a diéta (és a homlokegyenest különböző tanácsok a vidéki szomszéd nénitől és a fővárosi barátoktól), kisgyerekes családok, az érintőlegesen említett lombik, majd a magánklinikai közeg, ami felidézi a C szobában töltött napokat és az ott megismert nőket is.

Mit gondol az író az olvasók országában? Aki válaszol: Czakó Zsófia
Mit gondol az író az olvasók országában? Aki válaszol: Czakó Zsófia

Az olvasók országa című sorozatunkban a választások előtt könyvek segítségével igyekszünk válaszokat találni az aktuális hazai közéleti kérdésekre. Érdekel minket az is, hogy a hazai szerzők hogyan látják irodalom és közélet kapcsolatát, de nem aktuál- és pártpolitikai törésvonalak mentén, hanem eggyel általánosabb nézőpontból, ezért összeállítottunk és elküldtünk nekik egy kérdéssort. A beérkezett válaszokat a következő hetekben megosztjuk a Könyves Magazinon. (Eddig Gurubi Ágnes, Nyáry Krisztián és Kukorelly Endre gondolatait olvashattátok.)

Tovább olvasok

A cselekmény idősíkjainak sűrű szőttesében néha egy kicsit nehéz eligazodni, de a történet végül kirajzolódik a maga összetettségében. A Szívhang ráadásul nemcsak a vetélés traumájának rétegeit tárja fel, hanem erős korlenyomat is, hiszen a koronavírus-járvány idején játszódik. És ugyan a Covid közvetlenül nem cselekményformáló tényező benne, a történelmi pillanat jellegzetességei egyre-másra felbukkannak: az oltás és az oltásellenesség, a maszkviselés, a kórház előtti csoportos tülekedés-várakozás.

A múltak és jelenek váltakozása csupán egy az ellentétpárok sorából, amik sokszorosan kettéhasítják a szöveget és nézőpontokat ütköztetnek benne. Ilyen például a felnőttből gyerekké degradálódás érzete abban az intézményi és társadalmi helyzetben, amikor gyereket szeretnél, és kiveszik, illetve ki akarják venni az irányítást a kezedből, illetve amikor elveszettnek és bizonytalannak érzed magad. De ennél is élesebben rajzolódik ki az ellentét hatalom és kiszolgáltatottság; hagyományosabb és modernebb életmód; intézményi bánásmód roma és nem roma páciensekkel, akart baba és nem akart baba elvesztése, gyerekesség és gyerektelenség kettőseiben.

Czakó Zsófia: A szomszéd kertje [Mastercard® – Alkotótárs]
Czakó Zsófia: A szomszéd kertje [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® - Alkotótárs ösztöndíjat. A Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló pályázatot idén hirdették ki először, és arra várakozáson felüli, 81 pályamű érkezett. A nyertesek kötetterveik megvalósítására 2-2 millió kapnak, emellett a Könyves Magazin oldalán írói levelezésbe kezdenek - ennek az első darabját olvashatjátok most, mégpedig Czakó Zsófiától.

Nyitókép: Margófeszt

Tovább olvasok

A fővárosból vidékre költöző házaspár és régi-új ismeretségi körük magától értetődően mozgatja a városi-vidéki élet különbözőségeinek témáit is, a szereplők viszont gyakran életre keltett sztereotípiákként felskiccelt figurák. A legújabb táplálkozási trendeket követő, jógázós, meditálós fővárosi barátok karikaturisztikus túlzásainál eggyel összetettebben sikerült megragadni a szomszéd Ilus nénit, aki a maga hagyományosabb, tenyeres-talpasabb módján mondja el a véleményét például a teherbeesésről:

“Aznap este még Ilus nénit is felhívtam, nincs-e véletlenül piros bazsarózsája a kertben, amit kiszárított, 

és akkor Ilus néni azt felelte, ugye tudom, hogy nem a bazsarózsától leszek terhes,

és hogy a paradicsom igenis zöldség, akkor is, ha Ila meg a kínaiak szerint gyümölcs, ki hallott már ilyet, hogy délután ne egyek paradicsomot, kiabálta felajzottan, az én időmben bármit megettünk, azt ettük, ami volt, három gyerekem van, és elhiheted nekem, nem a kelbimbótól lettem terhes, hanem a férjemtől, minden háznál volt két macska, azzal se volt gond, most meg ezzel is riogatják a lányokat, akiket kocsival hord a férjük ide-oda, hát elmondom neked, én aznap, amikor megszültem Ilát Miskolcon, reggel még biciklivel mentem munkába, nem volt divat ennyire boldognak meg kényelmesnek lenni, nem, édes lelkem, hogy miket találnak ki jó dolgukban az emberek!”

A kötetet áthatja a Czakó Zsófiától már ismert, fanyaran ironikus humor, amivel együttérzéssel, de mégiscsak kidomborítja az emberi esendőségeket és az élethelyzetek abszurditásait.

Ami emellett kifejezetten jóleső a Szívhangban, az 

a támogató és empatikus férfi megjelenítése.

A kötet fókuszában egyértelműen a vetélés megélésének női szemszöge áll, a férfié háttérbe szorul, de amit látunk, érzékelünk ebből a férfiból, az alapján ő egy érett társ. Majdnem idealizált figura, de szerencsére több szituációban látjuk cselekedni, így egy olyan hús-vér ember képe rajzolódik ki, aki a gyerek elvesztésének megrázó érzelmi és testi tapasztalatában is képes egyenrangú partnerként osztozni, és jól segíteni. Sőt, gyakorlatilag ő az egyetlen, aki a környezettől, rokonoktól, barátoktól, intézményi dolgozóktól eltérően képes végig felnőttként kezelni a feleségét, és rá figyelni, nem hiedelmek, rutinok vagy önigazolások mentén viselkedni vele. 

Az őszi Margón Czakó kifejtette, hogy ugyan a feminizmust szerinte főleg nők képviselik, az nemcsak a nőkről szól, hanem az egyenjogúságról. Ennek kapcsán említette, hogy foglalkoztatja, hogyan lehet olyan férfiszerepet konstruálni, ami nem a toxikus maszkulinitás felől indul. A Szívhangban pedig adott erre egy működőképes mintát.

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: Ginkgo biloba [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek kilencedik darabját olvashatjátok most, mégpedig Czakó Zsófiától.

...
Nagy

Mit gondol az író az olvasók országában? Aki válaszol: Czakó Zsófia

Érdekel minket, hogy a hazai szerzők hogyan látják irodalom és közélet kapcsolatát, de nem aktuál- és pártpolitikai törésvonalak mentén, hanem eggyel általánosabb nézőpontból, ezért összeállítottunk és elküldtünk nekik egy kérdéssort. 

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: Feltámadtunk [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek hetedik darabját olvashatjátok most, mégpedig Czakó Zsófiától.