A háború az ország legfontosabb ügye a kínai bölcs szerint  – Olvass bele!

A háború az ország legfontosabb ügye a kínai bölcs szerint – Olvass bele!

Ha érdekel a történelem, a hadtörténet, a hadtudomány, a háború stratégiája és a vezetés művészete, akkor mindenképpen nézz bele ebbe a kötetbe!

Könyves Magazin | 2024. június 06. |

Az ókorban élt Szun-ce (Sunzi) és az egyik nem kevésbé híres hadvezérré lett utódja, Szun Pin (Sun Bin) által írt két mű, amelyek mindegyike a Ping-fa (Bingfa), vagyis a Hadviselés szabályai címet viseli, az ókori kínai hadvezetés legmeghatározóbb művei közé tartozik. Örök érvényű bölcsességeik a háborúról még napjainkban is relevánsak és elgondolkodtatóak.

szun-ce
A háború művészete
Ford. Tokaji Zsolt, Troubadour Books, 2024, 160 oldal
Szun Ce: A háború művészete könyv

E művekből ismerhetők meg a minden korban érvényes stratégiai, taktikai és vezetési elvek, miközben feltárulnak az olvasó előtt az ősi kínai hadviselés mesterségének fortélyai is. Tokaji Zsolt sinológus szakértő tolmácsolásában most első ízben olvasható magyarul e két mű közös kötetben.

Szun-ce: A háború művészete (részlet)

Fordította Tokaji Zsolt

Sunzi mondta:

„A háború az ország legfontosabb ügye, az élet és a halál alapja, a túlélés, illetve a pusztulás útja, melynek tanulmányozása el nem hanyagolható.”

*  *  *

„Azt a hadvezért, aki követi mérlegelésem (módszerét), fogadják fel, és ő mindenképpen győzedelmeskedni fog, s így tartsák meg (tisztségében); ám azt a hadvezért, aki nem tartja magát mérlegelésem (módszeréhez), mégis felfogadnák, s bizonyosan vereséget szenved, el kell bocsátani (tisztségéből).”

*  *  *

„Ha a mérlegelésemből származó előnyöket meghallgatod, oly stratégiai hatalmat teremtesz ezáltal magadnak, melyek más dolgokban is segítségedre lesznek. A stratégiai hatalom pedig nem más, mint hogy ellenőrzöd a hatalom taktikai egyenetlenségeit, és az előnyökhöz igazodva valósítod meg.”

*  *  *

„A háború a megtévesztés taója. Így aztán ha képes is vagy megtenni valamit, azt mutasd, mintha képtelen lennél rá. Ha bevetnéd (seregedet), mutasd magad tétlennek.

Ha közel vagy, mutasd, mintha távol lennél; míg ha távol vagy, mutasd magad közelinek.”

(…)

„Ezért a háborúban a győzelem a legértékesebb, viszont semmit sem ér a hosszan elhúzódó hadakozás. A hadviselés (fortélyait) ismerő hadvezér ekként válhat népe sorsának irányítójává, az ország és a családok veszélyektől megmentő urává.

(…)

Sunzi mondta:

„A hadsereg alkalmazásának szabálya általában (a következő): A legjobb épségben megőrizni az (elfoglalt ellenséges) államot, elpusztítani azt csak a második legjobb. A legjobb épségben meghagyni (az ellenség) seregét, elpusztítani azt csak a második legjobb. A legjobb épségben meghagyni (az ellenség elfogott) századait, elpusztítani azokat csak a második legjobb. A legjobb épségben meghagyni (az ellenség elfogott) zászlóaljait, elpusztítani azokat csak a második legjobb. A legjobb épségben meghagyni (az ellenség elfogott) szakaszait, elpusztítani azokat csak a második legjobb.

Ezért aki száz csatában száz győzelmet arat, még nem a jók legjobbika.

A jók legjobbika küzdelem nélkül hódoltatja meg az ellenséges sereget.”

*  *  *

„Ezért a legjobb hadsereg (az ellenség) terveire mér csapást; ezt követi, amelyik a(z ellenség) szövetségeit szakítja szét; ezt követi az, amelyik magát a(z ellenséges) sereget támadja meg; s a legkevésbé jó, amelyik a(z ellenség) városfalainak ostromába kezd.

A fallal körülvett városok ostromának szabálya, hogy csak akkor fogjunk hozzá, ha semmi más lehetőségünk nincs. A nagy mozgatható pajzsok, az ostromkocsik és az egyéb felszerelések elkészítése három hónapba is beletelik. A földmunkálatokhoz újabb három hónap szükséges. Ha a hadvezér képtelen uralkodni türelmetlenségén, és katonáit rohamra küldi, akik elözönlik a falakat, akár a hangyák, akkor harcosai egyharmadát lemészárolják, de a várost mégsem tudják bevenni. Ez pedig az ostromból fakadó katasztrófa.

Ezért az, aki igazán jártas a hadsereg alkalmazásában, úgy hódoltatja meg a(z ellenséges) sereget, hogy csatát sem vív vele; úgy foglalja el az idegen városokat, hogy meg sem ostromolja azokat; úgy semmisíti meg az idegen államokat, hogy (a háborút) nem engedi sokáig elhúzódni. Az épen tartást szem előtt tartva kell harcolnia az égalattiban, így fegyverei nem csorbulnak ki, javai épségben maradnak. Ez a támadás megtervezésének törvénye.”

*  *  *

„Ezért a hadsereg alkalmazásának szabálya általában (a következő): ha tízszeres túlerőben vagy, kerítsd be (az ellenséget); ha ötszörösben, támadd meg; kétszeres (létszámfölény esetén), oszd meg (az erőit). Ha létszámotok egyenlő, képesnek kell lenned megütközni vele. Ha (az ellenség) van túlerőben, képesnek kell lenned kitérni ellene, mivel a konokul harcoló kis létszámú ellenséges sereget a nagyobb létszámú ellenfele (úgyis) foglyul ejti.”

*  *  *

„A hadvezér általában az ország pillére.

Amennyiben ez a pillér hibátlan, az ország megingathatatlanul erős marad. Ha viszont a pillér hibás, az ország menthetetlenül meggyöngül.”

*  *  *

„Ezért az uralkodó (a következő) háromféle módon sodorhatja veszélybe a hadseregét:

Ha nem érti meg, hogy a hadsereg nem tud előrenyomulni, ám ő mégis parancsot ad az előrenyomulásra, vagy ha nem érti meg, hogy a hadsereg nem tud visszavonulni, ám ő mégis parancsot ad a visszavonulásra. Ezt nevezik úgy, hogy »béklyóba verni a hadsereget«.

Ha nem érti meg a hadsereg (sajátságos) feladatait, és ugyanúgy igazgatja, mint a (civil) ügyeket. Ekkor a tisztjei összezavarodnak.

Ha nincs tisztában a hadsereg taktikai erőviszonyaival, és ugyanúgy tekint (a tisztekre), mint a közhivatalnokokra, akkor a tisztjei elbizonytalanodnak.

Ha pedig a hadseregben zavar és bizonytalanság üti fel a fejét, akkor a (szomszédos) fejedelmek kihasználva nehézségeinket fellázadnak. Ezt nevezik úgy, hogy »a hadsereg felfordulásba döntve átengedni a győzelmet«.”

*  *  *

„Ezért a győzelem megismerésének öt fajtája létezik:

Aki megérti, mikor lehet harcolni és mikor nem, győzni fog.

Aki felismeri, hogyan alkalmazzon nagy és kis létszámú (hadsereget), győzni fog.

Akinek (a seregében) a feletteseknek és az alárendelteknek közös a céljuk, győzni fog.

Aki teljesen felkészülten vár a(z ellenfél) készületlenségére, győzni fog.

Amelyik hadvezér tehetséges, az uralkodója pedig nem akadályozza, győzni fog.

Ez a győzelem megismerésének ötféle útja.”

*  *  *

„Ezért mondják, hogy aki ismeri az ellenséget, és ismeri önmagát, száz csatában sem kerül veszélybe. Aki nem ismeri az ellenséget, ám ismeri önmagát, egyszer győz, másszor kudarcot vall. Aki sem az ellenséget, sem önmagát nem ismeri, minden csatában vereséget szenved.”

*  *  *

„A hadvezért (a következő) öt (tulajdonsága) sodorhatja veszélybe:

Ha biztosra veszi a halálát, csakugyan megölhetik.

Ha feltétlenül élni akar, fogságba ejthetik.

Ha (könnyen) feldühödik, megsérthetik.

Ha túlságosan kényes tisztességére, megszégyeníthetik.

Ha túlságosan szereti az embereket, gondot okozhatnak neki.

Nos, ez az öt (tulajdonság) a hadvezér hibája és a hadsereg alkalmazásának szerencsétlensége. Annak oka, ha egy hadsereg vereséget szenved, a hadvezér pedig elesik, általában ezen öt (tulajdonság) valamelyike, tehát alaposan meg kell vizsgálni.”

 

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Hogyan lehet elmagyarázni egy gyereknek, hogy mi a háború?

Az ukrán házaspár, Romana Romanisin és Andrij Lesziv képeskönyve érzékenyen, de bátran mesél nehéz, mégis fontos témáról gyerekeknek, arról, hogy mit jelent, ha valahol háború van.

...
Hírek

Jon Fosse: A háború harc a mindegyikünkben ott lakozó egyediség ellen

„A háború és a művészet ellentétek, ahogy a háború és a béke is azok – ez ilyen egyszerű. A művészet béke” – írta Jon Fosse Nobel-díjas norvég író, drámaíró a színházi világnapra.

...
Kritika

A háborúban a halál minden sarkon ott leselkedik, és csak a véletlenen múlik, kit visz magával

Az alacsony januári égbolt alatt egy harmincas tanár próbál átjutni egy szétlőtt, körülzárt, háború sújtotta városon, hogy a megszállt terület diákotthonából kimenekítse az unokaöccsét. A hét könyve Szerhij Zsadan regénye, A diákotthon, melyben szinte érezni az égett és véres háborúszagot, a kialvatlan emberek leheletét.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Nick Hornby a futball miatt maradt vissza a fejlődésben – Olvass bele a Focilázba!

Az angol író, Nick Hornby gyerekkora óta az Arsenal szurkolója, és a döntő pillanat még azt is felülírja, ha mellette elájul valaki a focimeccsen. Most elolvashatsz egy részletet a könyvből.

...
Beleolvasó

Marco Rossi egy mániákus őrülttől tanulta az edzősködést

Rossi elmondja, milyen edzői habitusok, gondolkodások határozták meg saját kapitányi koncepcióját, illetve kiderült, mit lesett el a legendás Marcelo Bielsától és a vízilabdás Farago Tamás olimpiai bajnoktól?  

...
Beleolvasó

Jó volt a szex, de mégsem akkora buli a szívtiprónál ébredni - Olvass bele Kollár Betti új könyvébe!

Két laza ismerős: az egyik épp szakított, a másik nem tud elköteleződni. Hirtelen ötlettől vezérelve összeköltöznek, amikor szembesülniük kell az elkerülhetetlennel. Olvass bele Kollár Betti új könyvébe! 

...
Nagy

Egy gyilkosságról szóló könyvben helyet kell kapnia az életnek is

A Cervantes Intézetben mutatták be a Pulitzer-díjas Cristina Rivera Garza kötetét. A Liliana legyőzhetetlen nyara a szerző 30 éve megölt testvérének történetét meséli el. Szó esett gyászról, utazásról és arról is, hogy teremthet egy gyilkosság közösséget és nyelvet.

Szerzőink

...
hhz

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

...
Sándor Anna

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

...
vl

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Hírek
...
Szórakozás

Nézd meg az első fotót a Hét Királyság lovagjáról a Trónok harca spin-offban

...
Szórakozás

Nézd meg az 1901-es, legkeményebb Dickens-adaptációt az utcaseprővel

...
Beleolvasó

A terápián ülők nem is sejtik, hogy valaki mindent tud a titkaikról – Olvass bele Jen Beagin vicces regényébe!

...
Hírek

Tényleg börtönbe zárhatnak egy indiai írót politikai kijelentése miatt?

...
Nagy

6 botrányos dolog, amit egy új életrajz állít Beckhamékről

...
Szórakozás

Anthony Bourdain képregényének szusiséfje animációs sorozatot kap