Hogyan lehet elmagyarázni egy gyereknek, hogy mi a háború?
ko

Hogyan lehet elmagyarázni egy gyereknek, hogy mi a háború?

Az ukrán házaspár, Romana Romanisin és Andrij Lesziv képeskönyve érzékenyen, de bátran mesél nehéz, mégis fontos témáról gyerekeknek, arról, hogy mit jelent, ha valahol háború van.

A szerzőpáros magyarul most megjelent hiánypótló képeskönyve megmutatja a gyerekeknek a háború és a béke közötti különbséget, és hogy milyen hatása lehet a háborúnak egy békés kisváros lakóira.

Romana Romanisin, Andrij Lesziv: A háború, amely megváltoztatta Rondót
Ford. Vonnák Diána, Pagony, 2024, 32 oldal
Andrij Lesziv, Romana Romanisin: A háború, amely megváltoztatta Rondót könyv

A könyv írását eredetileg a 2014-es krími háború eseményei ihlették, de aktualitása sajnos ma is érvényes. A háború, amely megváltoztatta Rondót egy gyönyörűen megírt és illusztrált különleges képeskönyv, amely a háború által okozott pusztításról és annak következményeiről szól. A színes kötetben található történet és lenyűgöző illusztrációk segítségével a gyerekek megismerkednek Rondó városka lakóival és megtapasztalják, hogyan változik meg életük és környezetük a háború hatására.

Rondóba megérkezik a Háború

Különleges város volt Rondó. A levegője tiszta és áttetsző, mintha a legfinomabb fényből szőtték volna. Törékeny lakói virágot ültettek, gondozták a kerteket és a parkokat, hóbortos épületeket húztak fel, társalogtak a madarakkal és a növényekkel, szerettek énekelni, rajzolni, verset írni. És boldoggá tette őket, hogy
Rondóban élnek. Itt él Danko, Zirka és Fabian, a három bátor barát is. De Rondóba egy nap

megérkezik a Háború, és már soha nem lesz semmi olyan, mint régen.

A város lakói sosem tapasztaltak még háborút, és nem tudják, hogyan reagáljanak rá. Próbálnak beszélni vele és harcolni ellene, de semmi sem elég hatékony ahhoz, hogy megállítsák a háború pusztítását és sötétségét. Végül Rondó lakói a három barát vezetésével összefognak, a fény és az éneklés erejével megállítják a pusztító háborút, megmentik szeretett otthonukat, és végül az egész várost a győzelem piros pipacsvirágai lepik el.

A béke fontossága

A Lvivben élő és alkotó ukrán házaspár érzékeny és megható története a háború okozta a sötétséget és fájdalmat, az örökre megmaradó sebeket mutatja be, és

felhívja a figyelmet a béke, az ellenállás és a remény fontosságára.

A nagy alakú kötet érzelmileg megindító, szimbolikus története és lenyűgöző illusztrációk gyönyörű meseként szolgálnak a gyerekek számára, hogy megmutassák nekik, mi az a háború, a nagyobb vagy a felnőtt olvasóknak azonban mélyebb értelmezéseket is kínál.  A hat éven felülieknek ajánlott kötet alkalmas arra is, hogy mély, őszinte beszélgetéseket indítson el a gyerekekkel a történelem és a társadalom égető kérdéseiről, a közösség erejéről és a béke fontosságáráról.

(Pagony)