Ballagni be a Klinikára, vinni egy méretes daganatot

Keresztury Tibor mára már kultikus kisprózakötete 2000-ben látott napvilágot a Magyar Narancs gondozásában. A szerző hatvanadik születésnapjára megjelenő új, változatlan kiadás immár történeti távlatból, ám eredeti kifejezőerejéből mit sem veszítve ad hírt a „keleti kilátásokról”. A szövegek a kilencvenes évek magyar mindennapjainak összetéveszthetetlen hangú, fanyar humorú, groteszk-abszurd-realista élménybeszámolói. A könyv a magyar irodalom markáns műfajának, a publicisztikának nagy teljesítménye: tavaly megjelent Artisjus-díjas regénye, a Hűlt helyem mellett a rövid történetek, tárcák, tárcanovellák révén lett Keresztury a kortárs próza meghatározó egyénisége. (Keresztury Hűlt helyem című könyve korábban a Hét könyve volt, a recenziónkat ITT olvashatod róla, tavalyi Margós beszélgetésről a beszámolót pedig ITT.)

Könyves Magazin | 2022. október 07. |

Keresztury Tibor
Reményfutam
Magvető, 2022, 344 oldal
-

Megjelenésekor Esterházy Péter ezt írta a Reményfutamról: „A könyvet kötelező olvasmánynak tenném, nemcsak honismeretórára, hanem főleg politikusoknak. Hogy lássák, hol is vagyunk, vannak, kinek beszélnek. – Most jó, most ne mozogj, most próbálj átadni (röhögés és sírás nélkül!) egy millenniumi faluzászlót.”

Margó
Keresztury Tibor Reményfutam című kötetéről október 16-án, vasárnap 19:45-kor Szegő János beszélget a Margó Irodalmi Fesztiválon. Facebook-esemény ITT.

 

Keresztury Tibor: Reményfutam (részlet)

A TEPSI-ÉRZÉS

Ballagni befelé, be, a Klinikára, vinni egy kifejlett, méretes daganatot – az olyan, hogy próbálod megjegyezni az őszi fényeket, memorizálni a látványokat. Vágyakozás tárgyává lesz minden aktatáska, bot, esernyő, nejlonszatyor az 1-es villamoson: olyanokat vinni milyen jó lehet. Nincsen hát tovább, ennyi volt, mikulás, bevégeztetett. Bűnbánatot gyakoroltam nagy sietséggel két megálló között. Utolsó szalmaszálként abba kapaszkodtam, hogy mond az intézményben ez a név még valamit, s a hajdani kollégára tekintettel nem lesz az átirányítás a felvételi osztályról a zsákba automatikus. Hogy valamivel árnyaltabban zajlik majd az ügymenet, nagy részvéttel, kíméletesen. Gyerekkoromban sok beteget láttam, mégse volt ötletem, hogy kell viselkedni ilyenkor. Igaz, a fele tudatlan kölyök volt, pont, mint én, olyan, lázasan csengetett az anyjával éjszaka, a másik részük pedig meg volt halva, a magatartásminták terén így szintén nem segíthetett. 

Én vagyok köztük mégis a legnagyobb barom – a Bem téren ezt állapítottam meg –, tudja, hogy mi várja, oszt’ mégis halad, visz befelé egy komplett rákot, ahelyett, hogy menekülne, mint az őrült, Mikepércs felé.

Megy az állat, jegyet lyukaszt, gonosz képpel méregeti a feltűnően egészséges utasokat, ficánkoló nagymamákat, erőtől duzzadó lakosokat, belém a kést, megy a barom, önkéntes alapon.

Aztán a bronzrelief, a bejárat után, az már tényleg nem ígért semmi jót, az intézet alapítójának emelték hálás tanítványai. Úristen, az a szigorú arc: hányat tehetett ez el az alapítás lázas évei alatt?! Jött az emberem, a hálás tanítvány, kedvesen vállon veregetett; ettől törtem meg végképp, teljesen. Vidáman húztak ki egy testet a műtőből éppen, a zöld ruhás legényke azt fütyülte közben, szállj el, kismadár. Hogy tályog az, nem rák tehát, nem kell megijedni, egy tályog csak, tályogocska, jók az esélyeim, mégis hány a hányhoz, doktor úr? Nagy röhögés, kikapjuk most azon nyomban protekciós alapon, apró altatásos rutinmeló, úgymond, lehet tapogatni a kórterem felé, vételezni a pizsamát.

Csend volt már a cégnél, lelassult a tempó így késő délután.

Mentem a folyosón, kerestem az ágyam, hörögve vívták a nyitott ajtók mögött végső tusájukat a megműtött betegek. Mondhatni, feldobott, hogy nemsoká közéjük tartozom.

Két halott közé fektettek le, nem adtak életjelt legalábbis, vércsoport meg tajszám, gyógyszerérzékenység, bármi rendellenesség – na, az sok van, drága, pszichés alapon, itt írja alá, lesszives’. Jó napot kívánok, az altatója vagyok, meg fogom szúrni, nyugtató lesz egyelőre, hány kiló? Várni aztán, várni, míg a gurulós ággyal a zöld fiú értem előáll. Jó, hogy ilyen a nő, semmi kétség, fel tudja nevelni a három gyereket. Közben a folyosón egy kísértet tántorgott 5 cm/perc sebességgel; ha oda tartott, semmi esélye sem volt, hogy időben elérje a budit. Kiszúrta a főnővér is, hova robog, Balogh bácsi, baj lesz, mint legutóbb, megkössem megint? Hazamegyek, mondta az árny, de nem válaszként, csak a kockakőnek, haza, suttogta alig érthetően, csukott szájjal szinte, maga elé.

Megjött a srác, miközben figyeltem, Keresztury, mondta ki az ítéletet, az lesz, ott a sarokban, mintha úgy mutatkozott volna be. Ne viccelj már, indulás van, menj előtte a budira el. Nem kell, hozzám ne nyúlj, nem megyek, odabent mindre rájön, öreg. Igyekeztem lemásolni Balogh bácsit sebességileg, szállj el, kismadár, dúdolt a gyerek, nézte vakarózva, ahogy a hátul nyitott hálóingben csupasz seggel a hideg kövön mezítláb csattogok. Felfeküdtem aztán utolsó erőmből, izomból vettem a levegőt, tempósan gurultunk a lift felé. Olvasgattam menet közben az elsuhanó, reményt adó feliratokat, megtudva a műtét utáni helyi szolgáltatásokat: művégtagok, mellek, járógépek, mankók, ortopéd cipők méretre, protézisek. Gondoltam, beszélgessünk addig is, amíg életben vagyok, belehajolt a plafonba fölöttem úgyis ez a kedves arc. Hány pácienst toltál ma be, ha meg nem sértelek, húsz körül. S hány ment bentről a tepsibe, vagy ez szakmai titok? Kettő, válaszolta, nem sok, valóban, három a napi átlag, gondolom, lesz ma még utánam valaki? Felébredsz, öreg, visszajössz, nyugi.

Mire ilyen jól elbeszélgettünk, bent is voltunk már, hat kommandós szempár villogott rám a maszk meg a sapka közül. A barátom átemelt, miként egy tollpihét, és szakszerűen leszíjazott, az adjunktus úr a vakító lámpafényben elmélyülten vizsgált egy szikét. Milyen jó vénája van, döfött az anesztes, dupla altatót kap, plusz nyugtatót megint, mivel ilyen nagydarab.

Azt mondta utána, beszéljek folyamatosan, inkább visítanék, mondtam, ha lehet, nem jut most az eszembe semmi sem.

De jókedve van, hányadik operációja, hagyjon már, asszonyom, megfázva se voltam még soha.

Szív az örvény aztán, zuhansz az éjszakába, küzdesz, hogy fenn maradj, de nincs remény, a szer legyőz. Sötét van ott, sűrű feketeség, néma csönd, nagy üresség, rémület. Nem kérek több sört, valamiért állítólag ezt kiabáltam, mikor visszajöttem utána átmenetileg, meg hogy engedjenek haza, így mesélte később a gyerek. Hol vagyok, istenem, úgy tűnik, hogy élek, igen, ez a testem, ez meg a kórterem. A két szomszédom tűkön ülve várta az ébredésemet. Éjjel lett közben valóságosan, sóhajtott és nyögött a sok nyomorult, Balogh bácsi a folyosón még mindig haladt. Mi volt, fiatalúr, egy tályog, ahogy mondták, tályog, hahaha, délelőtt amputálták a lábamat.

Hazajutni innen mindenáron, édes istenem.

Nincsen gyomrom, uram, kipakolták, kontrázott a másik, két helyen kilyukadt. Jön itt egy tályoggal, én meg nem tudok meginni egy pohár bort. Hát, az most nekem se kellene, így is épp eléggé szédülök, forog a két szőrös arc fölöttem, beléjük úszik a villamos, ami behozott, meg a műtő megannyi részlete. Dögöljenek mán, ne pofázzanak, dördült ránk a negyedik kedves szobatárs, ő is élt még ezek szerint, amúgy is lófasz mind a hármuk baja az én hasnyálmirigyemhez képest, plusz szíves vagyok, meg vesés. Nővér, maga meg ne nézzen, röpítsen ide inkább egy tetves kacsát, húsz perce csengetek.

Hajnalodott, mikor szabadultam, saját felelősségemre tántorogtam kábán, hősi erőfeszítéssel a kijárat felé. Ürült a szervezet, vonszoltam a testet, egyre jobban fájt a seb. Otthon aztán már nem is tudtam lábra állni többé, ordítva cserélem esténként a véres gézeket, s lehet, hogy ez most már mindig így lesz, így marad.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Keresztury Tibor: Ebben a könyvben a halálfélelemmel akartam szembenézni

„Ez nem coming-out, nem feltárulkozás, hanem egy megformált irodalmi mű” – mondta Keresztury Tibor a Hűlt helyem című könyve bemutatóján tegnap este, ahol szó esett írásainak sajátos hangjáról, a halálfélelemmel való szembenézésről és a betegség irodalmáról is.

...
Kritika

Keresztury helyettünk is letegezte a halált

Keresztury Tibor Hűlt helyem című könyve sötét történetet ígér, pedig az életről szól. Az életről, amit nem lehet szétfilterezni, viszont meg kell osztani. Elmondjuk, miért ez a hét könyve.

...
Hírek

Keresztury Tibor: Tegezőviszonyban vagyok a halállal

Keresztury Tibor Hűlt helyem című kötete is bekerült a Libri irodalmi díjak rövidlistájára. Az író egy videóban mesélt az önéletrajzi alapokon nyugvó fikciós regényéről, amelyben számvetésszerűen visszatekintett az életére. A Libri irodalmi díjak 10 döntős művére május 10-ig lehet szavazni.

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Kritika

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Magyarul is olvasható az amerikai Valancourt kiadó nemzetközi antológiája, amiben Veres Attilától is jelent meg novella. A kötet történetei úgy mesélnek az emberi félelmek és szorongások egyetemességéről, hogy közben sokféle szerző, sokféle stílusában, sokféle horrortradícióhoz kapcsolódnak eredetien. Ez a hét könyve.

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

...
Nagy

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

A Nádas Péterről készült dokumentumfilm, a Saját erdő egyszerre portré- és természetfilm, meditatív alkotás, mely a világról és önmagunkról alkotott tudásunk átgondolására késztet. Kárpáti György Mór alkotása megállásra késztet, kiléptet a mindennapok zajából és felületességéből, és bevezeti a nézőt az író gondolatainak terébe. 

Szerzőink

...
Valuska László

Iamyank: Ki akartam mondani, hogy mind meg fogunk halni

...
Ruff Orsolya

Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát

...
Sándor Anna

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Hírek
...
Hírek

Meghalt Ragályi Elemér

...
Hírek

Idén nem adják át a Libri irodalmi díjakat

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tarr Béla: Arra nem vetemednék, hogy Krasznahorkai jelenlétében írjak

...
Hírek

A 23 szerző már írja a 150 éves Budapest nagyregényét

...
Hírek

García Márquez megelőzte Cervantest a legtöbbet fordított spanyol nyelvű írók sorában

...
Zöld

Kilenc állatfaj segíthet a globális felmelegedés korlátozásában

...
Hírek

Csányi Vilmos és Doszpot Péter is elárulta, mi a kedvence a 20 éves Agavétól

...
Panodyssey

Szerényi Tamás: Special Offer [Panodyssey]