Lerepül a hülye fejetek

Lerepül a hülye fejetek

Hartay Csaba első regénye kőkemény életrajz a ’90-es évek Magyarországáról, gimis bulikról és haverokról. Vadító és vidító könyv, semmi nem maradt ki belőle, amitől egy kamasz fejest ugrik az életbe – talán egy dolog, az iskola imádata. Lakótelep, holtág, kollégium – bandázás a gyermekkori tájban. Mutatunk belőle egy részletet!

Könyves Magazin | 2021. május 08. |

Idő: kilencvenes évek. Helyszín: magyar kisváros. Szereplők: néhány kamasz. És látszólag nem történik semmi. Télen körbekorcsolyázzák a befagyott holtágat, nyáron csónakkal indulnak halrajok után. A szülők elérhetetlen távolságban. A nagy kilátástalanságban a fiúknak folyton valami balhén jár az eszük… Hartay Csaba kisregényén hol könnyesre röhögi magát az ember, hol gombóc gyűlik a torkában. És végigizgulja a könyvet: ki lehet-e törni a reménytelenségből?

Hartay Csaba
Lerepül a hülye fejetek
Scolar Kiadó, 2021, 224 oldal
-

Hartay Csaba: Lerepül a hülye fejetek

Hulla az iszapban

1993 márciusa. Ákosék alkonyatkor kimennek a nyúlzugi kanyarba, hogy egy mólóról valami megdöbbentőt mutassanak Shadónak.

– Ne idegesítsetek már. Mi az ott az iszapban? – kérdi döbbenten Shado.

– Az, aminek látod. A Körös nem hazudik. Az ott egy halott öregasszony. Most, hogy leengedték a vizet, ezek a régi gyilkosságok mind láthatóvá válnak. Te ölted meg, még a nyáron, nem emlékszel? – kérdi Norbi.

– Semmi ilyesmire nem emlékszem. Nyáron megöltem egy nénit?

– Nyugi, mind öltünk már embert, de ez a tied. – Ákos beleköp a vízbe.

– A kurva életbe. Tényleg? A kalapja viszont most is szép. És hogy szorítja a táskáját még mindig. Mi lehet benne? – kérdi tőlük Shado.

– Kagylók, mi más. Ezeknek a halott embereknek a táskáiba mindig beköltöznek rákok, kagylók. De gyere csak be a telketekre, nézd meg, mit műveltek a betörők odabent a faházatokkal.

A döbbenettől lassú léptekkel csoszogó Shadót Ákos és Norbi bekíséri a telkükre. A kerítésen túl szétvágott ágyneműk bolyhos belei püffedeznek, mellettük kidőlt pozdorjafalak és szemét mindenütt.

Zacskók, frissen ásott gödrök, madártollak, hátul egy ló fekszik.

– Ezek mindent szétvertek itt. És az a ló?

– Ezzel jöttél ki, elfáradt. Belehalt az útba – mondja neki Ákos.

– Uramisten, ti is látjátok? Azok ott mind törpeharcsák. Hogy kerülnek a veteményesbe?

– Ott élnek, a föld alatt, de naplementekor előjönnek. Nem bántanak, csak éjjel. Ilyenkor még aránylag nyugodtan futkároznak.

– De Norbi, ez hogy lehet? Lábuk van? A törpéknek?

– Sok kis apró lábon járnak. Ezek azok a törpék, amiket nem fogtatok ki Ákossal. Kijöttek utánatok, és most itt élnek a földben. Ne beszélj róluk, mert hallják.

A kert mögött a nap vízszintes sávban megy le.

Illetve nem akar lemenni, nem tud, csak halad a horizonton. Minden narancsfényben tocsog. Hátul, túl a kerítésen sötétlő alakok hajladoznak, mintha kapálnának vagy keresnének valamit a földben.

– Kik dolgoznak ott, a szomszédban? Nem látom az arcukat az ellenfényben. – Shado hunyorogva néz körül.

– A kerítésen túl, az ott egy film. Nagyon hosszú, nem érdemes végignézned. Ők a szereplők. Statiszták, akik már egyszer meghaltak valami régi háborúban. Akár a rokonaid is lehetnek – sorolják neki Ákosék.

– És meddig esteledik itt szerintetek? Már egy ideje csak alkonyul, de nincs változás – mondja Shado.

– Addig esteledik, ameddig izzadsz. Itt egy törölköző, töröld meg az arcodat. – Ákos leakaszt egy vérfoltos rongyot a meggyfáról, majd Shado felé nyújtja.

– Kösz, de ez nedves. Vér?

– A néni vére. Amikor meg akartad ölni, fázni kezdett.

De már hiába terítetted rá a törölközőt.

– Ilyen gonoszak vagyunk? – kérdi tőlük Shado.

– Á, ez nem gonoszság, ezek csínytevések. Mindenkinek van valami apró bűne. És ha leengedik a Köröst, akkor ott lesz az iszapban. Csontok, táskák, bármi. Ákosék mólója előtt egy kisfiú alszik a mélyben. Lehet, hogy Asztalos Pesztike hullája vagy másé. A biciklije kormányát fogja. Szorítja. Ha csendben maradunk, hallani, ahogy csenget. Ott van az iszapban. A bűnöd. A te bűnöd is. De ne vedd a szívedre túlságosan – sorolja Norbi.

– Ezért büntetést fogok kapni. Biztosan. Ezért engem megbüntetnek.

– Soha nem derül ki. Elévült. Pár hónap alatt elévülnek ezek a nyári viccek. Nevessél már! A néni régóta készült a halálra, te pedig megviccelted. Felfogás kérdése – mondja Ákos.

– Mitől vagytok ilyen magabiztosak?

– Mert végre megmutattuk neked a bűneidet. Hiába nem emlékszel, hogy néniket öltél, itt van a teste, te tetted.

Akkor boldog voltál, és ez a lényeg – mutat Shadóra Norbi.

– Mintha valami derengene. De nem én öltem meg, csak láttam a tévében, ahogy megfojtják vagy lelövik. Tényleg nem én voltam. De ki kell onnan szedni, vagy mi lesz? Mi lesz velünk, ha kiderül? Mi lesz velem? Mi lesz, ha kiderül? És ez ki? Ki lökdös? Valaki van még rajtunk kívül a telken?

– Csak anyukád. Időben el kell indulnod, hogy beérj a városba. Ne mondd el neki, mi van itt kint, ne sopánkodj, ne okozz neki csalódást – suttogja Ákos.

– Kisfiam! Attila! Keljél, mert nem fogom még egyszer meghallgatni az osztályfőnöködtől, hogy megint nem jársz be, keljél, tanköteles vagy, érted? Keljél, ott a pirítósod és a teád. Na, ne hozz ki a sodromból.

 

Kígyófa

1987 áprilisa. Shado és csapata elcsavarognak a tiltott fához.

– Mit akartok? Nem mehetek messzire, ha kinéz az erkélyen a faterom, és nem lát sehol, nekem annyi – próbálja menteni magát Shado.

– Gyere már, te kis pöcs, mit akadékoskodsz folyton?

Vagy akkor menjél szépen fel apucikádhoz, oszt nézzetek ki a buzi erkélyeteken mindketten. Megyünk a kígyófához, jössz, és kész – mondja ki a vezényszavakat Vándor.

A lakótelepi gyerekek elindulnak a főutca túloldalára. Zoli, Ákos, Vándor, Norbi, Bence, Pepe és Shado. Zsebükben gyufa, szotyola, autóskártya. Shado lohol a többiek után. Szombat délután van. Autók alig járnak. Minden bolt zárva.

Mintha szellemvárosban portyáznának.

Elmennek az ABC előtt, Shado megáll, megnézi magát a kirakat tükrében, majd trappolva rohan a többiek után.

– Ki mászik először? Pepe? Na gyere!

Pepe felugrik, belekapaszkodik a kígyófa bütykébe, majd nyöszörögve próbálja magát felhúzni. A többiek megtolják a fenekét, már fent is van.

– Shado? Gyere, téged is felnyomunk – röhögnek a fiúk.

Shado lihegve erőlködik, neki is csak segítséggel sikerül feljutnia. Pár perces idétlen kínlódás után elhelyezkedik egy vastag ágon, onnan nézi, ahogy a többiek gond nélkül felkapaszkodnak a kígyófa lombkoronája alá. Mindenki elfoglalja az „állását”. Csámcsogva szotyiznak, köpködnek lefelé.

– Apám mit mondott, gyerekek! Jövünk haza a fóliából, és ilyen kék munkaruhás faszik lapátolnak az út szélén, ilyen piás manusok, tudjátok, melós alkoholisták. Aszongya apám, hogy Zoli, ha nem tanulsz, melós lesz belőled. Szart fogsz lapátolni éhbérért. Ilyet mondott apu, alig hittem el. Mi van? Hogy én melós? Szerintem, aki ilyen melós, az sík hülye, megbukik az iskolában, és elküldik gürcölni kis pénzért. A városban is csak két kukás van, náluk nincs hülyébb. Mindig a riogatás, a suliban is, itthon is. Ráadásul négyesekkel lesz tele a félévim, az tuti. Shado, neked hány kettesed lesz? Vándor, megbuksz? Pepe, kirúgnak? Ákos, a hármasok? – piszkálja nevetve a többieket Zoli.

Zoltán a legidősebb a csapatban, az apja az általánosban tanít, elvárja, hogy a gyerekei ne hozzanak szégyent a fejére.

– Én kimegyek külföldre egy kamionnal, behozok húsz doboz Rin Tin Tin rágót, és eladom nektek – vigyorog Vándor.

Vándor nemrég költözött a lakótelepre, a szomszéd faluból jöttek, de hamar beilleszkedett a csapatba, neki van a legmocskosabb szája. A többiek mindig röhögnek, ha a köszönöm helyett is kurvaanyádat mond.

– Szarnom kell. Rám jött a szarás, komolyan. – Pepe mocorogni kezd a vastag ágon ülve. A többiek hangos röhögésben törnek ki.

– Ne röhögjetek már! – inti le a fiúkat Zoli. – Tényleg szarnod kell? Ha igen, akkor lemászol, és szépen hazamész. Ha a szüleid megkérdik, hol voltál, vagy hogy mi hol vagyunk, akkor nem tudsz semmit, értem?

– Mit vannak úgy betojva a szüleink ettől a kígyófától? Mert a könyvtár kertjében van? Nincs is messze. Vagy hogy valamelyikünk leesik? Nem értem, miért nem lehet elhagynunk az unalmas játszóteret – értetlenkedik Ákos, Zoli öccse.

– Apu mindig aggódik, ha nem lát az erkélyről – sóhajtozik Shado.

– Pollák Petiék szülei nem aggódnak. A két kis szarházi nem is jár le hozzánk. Látszik, hogy nincsenek barátaik. Focizni se járnak le. Na, Pepe, húzzál haza, ne szenvedjél itt nekünk, haladjál! – küldi Norbi Pepét.

– De én nem akarok hazamenni, csak kakálnom kell – mondja halkan, szenvedő arccal Pepe.

A többiek egyre jobban röhögnek.

– Ha leugrasz a fáról, még egyszer nem nyomunk fel, ezért én nem mászom le, az fix. Szarjál le a fáról, itt pont úgy állnak az ágak, hogy a kis keszeg seggedet megtartják – tanácsolja neki Zoli. Pepét kivéve mindenki nevet a lehetetlen helyzeten.

Pepe komolyan veszi Zoli tanácsát. Addig mocorog, helyezkedik, amíg végre sikerül letolnia a gatyáját.

– Ne mondjátok már el senkinek – kéri a fiúkat hazafelé Pepe.

– Jól van, kis pöcs, hallgatunk, mint a sír. De azért egy lapulevéllel letakarhattad volna a művedet, baszki – röhögnek Pepén a többiek.

A fiúk átrohannak az úton, Pepe úgy meg van szeppenve, hogy elköszönni is elfelejt, csak berohan a lépcsőházukba. Shado faterja épp kijön cigizni az erkélyre, majd integet Shadónak, hogy haladjon felfelé.

– Holnap lejöttök? Délután jelezzen, aki lent lesz – búcsúznak egymástól a fiúk.

A garázssoron autók tűnnek fel.

Elöl Pollák Petiék faterja bőgeti a Zaporozsecet, most ért haza a telekről. Trabantok, Wartburgok állnak le sorban. Ajtók nyílnak, csapódnak. Fények gyúlnak az emeleti konyhákban, nappalikban. Shado apja kipöcköli a csikket. A pontnyi parázs kialszik a nyirkos fűben. Esteledik. Kihal a környék.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Szekérrobbantás, rénszarvasos futóverseny, végtelenített fiesta – Európa legismertebb, legrégebbi vagy épp legbizarrabb fesztiváljai

Bakancslista – Európai fesztiválok a kultúra világában elmerülve nagyszerű tanácsokat ad ahhoz, hogyan vágjunk neki feltérképezni kontinensünk izgalmas úti céljait: a portugáliai Óbidos középkori piacától a London–Brighton veterán autók versenyén át a Palio di Sienáig (sienai lovasverseny); és sok-sok további rendezvényt, például a mohácsi busójárást, a baszkföldi dobfesztivált, a korzikai sajtvásárt vagy a valenciai Virágok Harcát. Mutatunk belőle egy részletet!

...
Beleolvasó

A menekülés New Yorkból még soha nem volt ilyen elbűvölő

Zadie Smith tizenkilenc novellával hívja játékba az olvasót.

...
Beleolvasó

Yasmina Reza felfedi a hajszálrepedéseket az unalmasnak tűnő hétköznapokon

Yasmina Reza Renaudot-díjas regénye, a Babilon arról szól, mi történik, ha valaki a következményekkel nem számolva ki meri mondani a véleményét. Mutatunk egy részt belőle!

Hírek
...
Szórakozás

Ezeket a könyveket olvassa Carrie Bradshaw a Szex és New York folytatásában

...
Hírek

Bob Dylan eladta eredeti hangfelvételeit a Sony Musicnak

...
Hírek

Leégett Pablo Neruda gyerekkori otthona Chilében

...
Hírek

Erdős Virág verssel búcsúzott Setét Jenőtől

...
Hírek

Megérkezett az új Pinokkió-feldolgozás első előzetese

...
Beleolvasó

Erdős Virág megmutatja, hogyan hat a biciklis futárkodás a költészetre

...
Hírek

Könyvesblokk: három januári világirodalmi újdonság

...
Hírek

Meghalt Kabdebó Lóránt irodalomtörténész

...
Hírek

Titokzatos könyvszobrok bukkantak fel egy skót könyvtárban, és a történetnek nincs vége

...

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

...

Alex Schulman: Minden írásomban megbocsátok az anyámnak

...

Kalapos Éva Veronika: Egy életen át írni fogom a szüleimet [PODCAST]

...

Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal

A hét könyve
Kritika
Gerlóczynál a család elhallgatásokkal teli fikció
...
Kritika

Gerlóczynál a család elhallgatásokkal teli fikció

A család egy nagy elbeszélés, fikció, ami alakít minket, állítja Gerlóczy Márton tavaly júniusban megjelent regényében, ami egy többkötetes projekt első része: Fikció - A katlan. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, a második adag!

...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, az első adag!

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli meseregény lett január könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbnek talál. Január kiemelt könyve A Zúzmaraszív folytatása lett.

...
Kritika

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

175 éve született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő. Egyik leghíresebb műve a Szent Péter esernyője, amelyet kötelező vagy ajánlott olvasmánynak rendszeresen feladnak a magyartanárok is. Az évforduló alkalmából újraolvastuk.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Erdős Virág megmutatja, hogyan hat a biciklis futárkodás a költészetre

Erdős Virág az első karanténidőszakban biciklis futárként dolgozott, új verseskötete ennek a tapasztalatnak a lenyomata. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A V-2 a szabotázs és a kémkedés regénye a náci rakétatámadások árnyékában

Az első rakéta öt perc múlva becsapódik Londonba. Hat perced van, hogy megállítsd a másodikat. Olvass bele Robert Harris könyvébe!

...
Beleolvasó

Boldizsár Ildikó: Nem a mese gyógyít, hanem az a világkép és gondolkodásmód, amibe a mese bekapcsol

Boldizsár Ildikó mesekutató, író szerkesztő, kritikus, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotója lesz a Túl a plafonon podcast második vendége. Hangolódásként olvass bele Életválságok meséi - Mesekalauz útkeresőknek című kötetébe!