Annie Ernaux Az esemény

Annie Ernaux szembenéz fiatalkori abortuszával, melyért börtönbe is kerülhetett volna

Ernaux önéletrajzi ihletésű regénye, Az esemény 1963-ban játszódik. Kennedyt épp most lőtték le Dallasban, de az egyetemista Annie egészen mással van elfoglalva: pár napja derült ki, hogy terhes. Nem szeretné megtartani a gyermeket, de az orvos nem vállalja a tiltott műtétet, így a lány „angyalcsinálóhoz” fordul. Olvass bele!

Könyves Magazin | 2023. október 20. |
annie ernaux
Az esemény
Ford. Lőrinszky Ildikó, Magvető, 2023, 128 oldal
-Annie Ernaux Az esemény

A Nobel-díjas Annie Ernaux megrázó könyve egy olyan testi-lelki traumát ír le, amely egy korszak határát is jelzi, hiszen Franciaország alig pár évvel később gyökeresen átalakult, s ennek az átalakulásnak fontos eleme volt a szexualitáshoz és a női önrendelkezéshez való új hozzáállás. Az író már az ötvenes évei végén járt, amikor képes volt megírni fiatalkori abortusza történetét. A kötet eredetileg 2000-ben jelent meg, most végre magyarul is olvasható. Pár éve filmben is feldolgozták, az Audrey Diwan által rendezett Esemény 2021-ben elnyerte a Velencei Filmfesztivál fődíját.

Annie Ernaux: Az esemény (részlet)

Fordította: Lőrinszky Ildikó

Évek óta kerülgetem életemnek ezt az eseményét. Ha egy regényben abortuszról olvasok, összerezzenek, mintha a szavak – képek, gondolatok nélkül – azonnal erőteljes érzelmet váltanának ki belőlem. Ugyanígy felkavar az is, ha véletlenül meghallom a La javanaise és a J’ai la mémoire qui flanche című dalt, vagy bármelyik másikat azok közül, amelyek akkoriban kísértek.

 

Egy héttel ezelőtt kezdtem írni ezt az elbeszélést, és egyáltalán nem voltam biztos abban, hogy folytatom. Csak ki akartam próbálni, tényleg szeretnék-e írni erről. Újra meg újra megszólalt bennem ez a vágy, miközben a két évvel ezelőtt elkezdett könyvemen dolgoztam. Ellenálltam, de nem tudtam kiverni a fejemből a gondolatot. Úgy éreztem, szörnyű volna, ha elszánnám magam a megírására. De az is eszembe jutott, hogy

meghalhatok anélkül, hogy bármit is kezdtem volna ezzel az eseménnyel. És az lenne az igazi hiba.

Egy éjjel azt álmodtam, hogy a kezemben tartokegy könyvet, amelyet az abortuszomról írtam, de egyetlen könyvesboltban sem lehet kapni, és semmilyen katalógusban nem szerepel. A borító aljára nagybetűkkel rá volt írva: ELFOGYOTT. Nem tudtam, mit jelent ez az álom: azt, hogy meg kellene írnom ezt a könyvet, vagy azt, hogy nem volna semmi értelme.

 

Ezzel az elbeszéléssel az idő lendült mozgásba, és sodor magával, akaratom ellenére. Most már tudom, hogy bármi történjék is, a végére érek, ugyanolyan eltökélt vagyok, mint huszonhárom éves koromban voltam, amikor összetéptem a terhességi igazolást.

 

Szeretnék újra elmerülni az akkori életemben, kideríteni, mit találok ott. Ez a feltáró munka egy elbeszélés keretében zajlik majd, mert egyedül így lehet számot adni egy olyan eseményről, amely nem volt egyéb, mint belső és külső idő. Egy zsebnaptár és az akkori hónapok során vezetett napló fogja biztosítani a támpontokat és a tények rekonstruálásához szükséges bizonyítékokat. Legfőképpen arra törekszem majd, hogy addig ássak minden egyes kép mélyére, míg nem érzem, hogy zsigerileg „belekerültem”, és fel nem fakad pár szó, amelyre azt mondhatom, „ez az”. Azon leszek, hogy újra halljam az összes, kitörölhetetlenül belém ivódott mondatot, amelyek jelentése akkoriban oly elviselhetetlen, vagy épp ellenkezőleg, oly vigasztaló lehetett, hogy ma, utólag visszagondolva rájuk, elönt az undor vagy a gyengédség.

 

Az én történetem – a tiltott, titokban elvégzett abortuszról – már a múlté, ez azonban nem lehet indok arra, hogy továbbra is magamban tartsam,

jóllehet egy igazságos törvény paradox módon szinte mindig hallgatásra kényszeríti az egykori áldozatokat, mondván, „ennek már vége”, és így a történtekre ugyanaz a csend nehezedik, mint korábban.

Ma már semmilyen tilalom nem sújtja az abortuszt, éppen ezért nézhetek szembe a maga valóságában ezzel a felejthetetlen eseménnyel, lehántva róla a kollektív jelentést és az olyan, szükségképpen leegyszerűsítő kifejezéseket, mint „a nők elleni erőszak” stb., amelyek a hetvenes évek harcához kötődnek.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Annie Ernaux életébe „bombaként” csapódott az irodalmi Nobel-díj

Annie Ernaux egy charlestoni fesztiválon beszélgetett Sally Rooney-val, és elmondta, hogy nagyon nagy megrázkódtatás volt számára a Nobel-díj. 

...
Kritika

A halál tagadása és a halhatatlanná tétel gesztusa is benne van Ernaux szüleiről szóló kisregényeiben

A tavalyi Nobel-díjas Annie Ernaux két kisregénye olvasható A hely/Egy asszony című kötetben. Bár a két mű öt év eltéréssel íródott, mégis szerves egységet alkotnak és megvan bennük minden, amiért Ernaux kiemelkedő író. Ez a hét könyve.

...
Hírek

Annie Ernaux sokszor azért szeretkezett, hogy írásra késztesse magát

A Nobel-díjas francia író egy korábbi, felszabadító erejű viszonyára emlékezik, melyet egy harminc évvel fiatalabb diákkal folytatott. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

Hírek
...
Hírek

Az olasz kulturális miniszter nem adja vissza a Diszkoszvetőt a müncheni antik múzeumnak

...
Podcast

A magyar folklór mitikus lényei olykor az emberek pszichés terheit is oldották

...
Zöld

Az MI úttörő fejlesztője szerint a kordában tartás a kiút a technológiai cunami alól

...
Nagy

Kiss Edina: Az írás számomra életismeret

...
Zöld

COP28: Teljesen le kell mondani a fosszilis üzemanyagok használatáról

...
Podcast

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

Olvass!
...
Zöld

Az MI úttörő fejlesztője szerint a kordában tartás a kiút a technológiai cunami alól

Mustafa Suleyman egy úttörő MI-fejlesztő vállalkozás, az immár a Google alá tartozó DeepMind egyik alapítójaként közvetlen közelről láthatja a mesterséges intelligencia forradalmát. Olvass bele a könyvébe! 

...
Beleolvasó

Cserna-Szabó: Összebékülhetnek egy emberen belül ennyire különböző múltak és kultúrák?

A dán Hassan Preisler A barna ember terhe című könyvéhez Cserna-Szabó András írt utószót. Olvasd el!

...
Beleolvasó

Borda Réka: Vesna Lemaic történeteiben nincs olyan, hogy mi és ők, csak mi, emberek

A Szívélyes fogadtatás novelláiból kirajzolódik az idegenségérzet, az akadozó kommunikáció, és a vágy arra, hogy valahogy megtaláljuk a helyünket a világban. Olvasd el az utószót, melyet Borda Réka írt a kötethez.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Az MI úttörő fejlesztője szerint a kordában tartás a kiút a technológiai cunami alól

...
Zöld

COP28: Teljesen le kell mondani a fosszilis üzemanyagok használatáról

...
Zöld

Nanorobotok, deep fake és algoritmusok - diákoknak rendezett kiállítást a Neumann Társaság

...
Zöld

Mesebeli olvasókabint építettek a Bakonyban a MOME diákjai

...
Zöld

Egy teljes falu elfér Japán legújabb és legmagasabb felhőkarcolójában

...
Zöld

Darwin beteg gyomra is kellett, hogy a világ megismerhesse az evolúció elméletét

...
Zöld

Először sikerült lefilmezni a rákcsapdákat fosztogató delfineket Ausztráliában

...
Zöld

Susan Sontag, Dian Fossey és a holnap ára [Könyvesblokk]

...
Zöld

Az amerikai elnök idén is megkegyelmezett két, Hálaadásra szánt pulykának