Ferencz Mónika: Amikor írtam, folyamatosan egy másik tudatállapotban voltam [Alkotótárs]

Ferencz Mónika: Amikor írtam, folyamatosan egy másik tudatállapotban voltam [Alkotótárs]

ko |

A Mastercard – Alkotótárs negyedik pályázatán Ferencz Mónika is az első tíz közé jutott. Többek között az alkotás során tapasztalható flow-ról, saját identitásáról és a számára fontos lírikusokról beszélt rövid interjúnkban. 

Idén már negyedik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra 63 pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat. Az ösztöndíj 2024-as két nyertesének neve a Tavaszi Margón derül majd ki. A Könyves Magazinon mutatjuk be a top10-et – ezúttal Ferencz Mónika mesél az alkotófolyamatról.

Olvasd el a többi döntős válaszait is: Horváth Imre OlivérBánkövi Dorottya, Marton Krisztián, Vörös Anna, Mohácsi Balázs.

ferencz mónika
Hátam mögött dél
Scolar, 2017, 76 oldal
Ferencz Mónika: Hátam mögött dél könyv

Hogyan élted meg az első könyved megjelenése előtti és utáni időszakot, melyik volt a nehezebb?

Nagyon szeretek aktívan dolgozni egy projekten. Amikor a köteteimet szerkesztettem vagy éppen verseket írtam hozzá, folyamatosan egy másik tudatállapotban voltam. Sokan flow-nak mondják, de lehet kicsit több is annál, olyankor máshogy váltanak a jelzőlámpák az utcán, más az emberek gesztusa a tömegközlekedésen. Persze amúgy is mindenben ott van a költészet, de olyankor valahogy ragyog, hogy könnyen észrevegyük, és le lehessen írni. Tavasszal szoktam még hasonló mindsetbe kerülni, amikor egyszerűen mindent szépnek látok, és sokszor pátoszosan.

Az első kötet megjelenésekor nagyon erősen éltem meg a kontrasztot, ami az ebből az állapotból való kikerülést jelentette.

Üresnek éreztem magam, és nem igazán tudtam, hogyan kéne viszonyulnom egy tárgyhoz,

amihez közben tudtam, hogy közöm van, de sokkal inkább az enyémnek éreztem, amíg egy word fájlként volt meg a számítógépemen. Akkoriban azt mondogattam, hogy olyan ez, mint egy szülésélmény, világra jön valami, amihez úgy van közünk, hogy közben nincsen semmilyen ráhatásunk. De mégis más, hiszen akkor tudtam nevelni, fejleszteni és gondozni, mielőtt megszületett volna.

Hogyan kezdett el formálódni az új kötet terve, mi adta meg a kezdőlökést?

Az új kötet témái azok, amik mindig is foglalkoztattak, így az előző két kötetemben is helyet kaptak. Közben értek új ingerek, illetve lettek témák, amikbe tudatosabban, erősebben akarok beleállni. Eddig úgy éreztem, hogy elég ha társadalmilag vállalok aktív szerepet például a saját identitásom kapcsán, költészetileg viszont nem kell dolgokról beszélnem. Persze ezt továbbra is tartom, hiszen egy jó szöveg nem születhet kellből, de egyre inkább éreztem, hogy

írni szeretnék azokról a dolgokról is, amikre eddig nem akartam szavakat találni.


Mit hozol magaddal az első köteted írásából, mi volt a legfontosabb tapasztalat, amit szereztél? Másként áll-e szerinted egy író a második könyvéhez?

Az első kötet írását azt hiszem egy kicsit túlparáztam. A második kötetnél jó érzés volt abba kapaszkodni, hogy az egésznek annyi a tétje, hogy hiteles legyen és őszinte. Az, hogy mit gondol a szakma, hányan olvassák úgyse rajtam múlik, és fölösleges spirálokba visz, ha ezen aggódik az ember.

Mit árulhatsz el a nyertes pályázatodról, munkatervedről?
Sok verset publikáltam már belőle, illetve idén még megjelenik pár, ezen kívül folyamatosan dolgozom rajta. Ez lesz az első kötetem, ami nem egy meghatározott koncepcióra épül, csak témákra, amikről szeretnék beszélni, ezért teljesen más a munkafolyamat és nehéz is róla beszélni.
ferencz mónika
Búvárkodás haladóknak
Scolar, 2021, 51 oldal
Ferencz Mónika: Búvárkodás haladóknak könyv

Volt-e olyan első könyv más szerzőtől, amit nagyon szerettél? Ha igen, miért?
A legfontosabb számomra Richard Siken Crush című verseskötete, de egyébként a Yale Series of Younger Poets sorozatban megjelent kötetek között, ami a hazai Petri díjhoz hasonló, rengeteg jó dolgot lehet találni, például Adrienne Rich és John Ashbery első kötetei is így jelentek meg. A hazaiak közül pedig azt hiszem, hogy

az utóbbi étizedben egyre erősebbek a debütkötetek.

Én legalábbis túl sok jót olvastam, rengeteget tudnék sorolni, de bevallom őszintén, nem szívesen kezdek bele, mert félek, hogy kihagynék valakit és például Tóth Krisztina legutóbbi random női 100-as listája, aminek annyi volt a lényege, hogy megmutassa, hogy az ember kapásból tud mondani 100 női szerzőt, és még tudna többet is, ha kellene, sokakban okozott rossz érzést. Vagy akkor már egy valakit mégis, hiszen ott is kérték, bővítsük ezt a listát, és Pardi Anna nevét például nem láttam a kommentekben, pedig rám például elég nagy hatással voltak a versei és az első öt kötete.

Volt-e olyan szerző, akinek elsőre nem tetszett egy könyve, de adtál neki egy második esélyt, és akkor működött?

Talán Kassák Lajos. Középiskolában, amikor a Kosztolányi korszakomat éltem, nem igazán tudtam mit kezdeni a verseivel, aztán jópár éve visszataláltam hozzá, és már máshogyan tudom érteni a verseit, sok újat fel is fedeztem magamnak, amik mostantól már kísérnek. Azóta viszont nem emlékszem, hogy lett volna ilyen.

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Horváth Imre Olivér: Jobban szeretek dolgozni valamin, mint elkészülni vele [Alkotótárs]

Idén már negyedik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra  63 pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat. Az ösztöndíj 2024-as két nyertesének neve a Tavaszi Margón derül majd ki. A Könyves Magazinon mutatjuk be a top10-et – ezúttal Horváth Imre Olivér mesél az alkotófolyamatról.

...
Alkotótárs

Mohácsi Balázs: Az ember nem nagyon tud ugyanúgy állni nemcsak a könyveihez, de a mondataihoz sem [Alkotótárs]

A Mastercard – Alkotótárs negyedik pályázatán Mohácsi Balázs is az első tíz közé jutott. Többek között arról mesélt, hogy tervezhető-e egy szépirodalmi mű, és hogy mi köze van Iggy Popnak ahhoz, ahogyan írni próbál.

...
Alkotótárs

Bánkövi Dorottya: Eljutottam a fikció birodalmába, ahol szabaddá váltam a megszólalásra [Alkotótárs]

Idén már negyedik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra  63 pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat. Az ösztöndíj 2024-as két nyertesének neve a Tavaszi Margón derül majd ki. A Könyves Magazinon mutatjuk be a top10-et – ezúttal Bánkövi Dorottya mesél az alkotófolyamatról.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Daniel Kehlmann szerint itt az idő, hogy megijedjünk az AI-tól

Az író a Guardiannek írt véleménycikkben hívta fel a figyelmet az AI szélsebes fejlődésének következményeire.

...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

Tudnivalók a pályázatról
...
Alkotótárs

Puskás Panni: Nekem az, hogy írhatok, hatalmas flow-élmény [Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Mohácsi Balázs: Az ember nem nagyon tud ugyanúgy állni nemcsak a könyveihez, de a mondataihoz sem [Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Kiderült, ki lett a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíj 10 döntőse

...
Alkotótárs

Lezárult a jelentkezés a 2024-es Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjra

...
Alkotótárs

Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogram ‒ Egyről a kettőre lépni a legnehezebb

Olvass!
...
Beleolvasó

A narcisztikus szülők fogságából segít kiszabadulni ez a könyv – Olvass bele!

A hatalom kisajátítása vagy az elnyomás nemcsak az autoriter politikai rendszernek, hanem egy narcisztikus családnak is lehetnek ismérvei. Dr. Karyl McBride könyve azzal foglalkozik, miként szabadulhatunk ebből a közegből. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ellenséges testvérek, orosz-svéd háború és nyomasztó családi titkok – Olvass bele Asko Sahlberg regényébe! [MARGÓ KÖNYVEK]

A finn Asko Sahlberg Ők című regényével folytatódik a Margó Könyvek sorozat. Most elolvashatsz egy részletet a háború, a bosszú és az árulás motívumain alapuló kötetből. 

...
Beleolvasó

A gyógyszeripar politikai kapcsolatai után nyomoz Sissel-Jo Gazan detektívje – Olvass bele az új dán krimibe!

Soren Marhauge ezúttal a Big Pharma nyomába ered. Olvass bele a krimibe!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Újravágták az új Amerika Kapitány előzetesét a Trump elleni merénylet után

A Marvel közzétette az Amerika Kapitány: Szép új világ trailerének frissített változatát. Az átdolgozott verzióból azonban kimaradt az a jelenet, amelyben Isaiah Bradley Ross elnökre támad. Könnyen lehet, hogy mindennek a Donald Trump elleni merénylethez van köze.

...
Szórakozás

Madonna adott tanácsot a Deadpool & Rozsomák stábjának

Csütörtökön érkezik a mozikba a Deadpool & Rozsomák, a Marvel-univerzum régóta várt dobása, amiben Madonna ikonikus slágere, az 1989-es Like a Prayer is felhangzik. 

...
Szórakozás

Ki ez az izgalmas női karakter a Deadpool & Rozsomákban?

A Deadpool & Rozsomákot csütörtöktől vetítik a mozik, a legújabb trailerben pedig felbukkan egy szereplő, ami miatt a film még érdekesebb lehet. Kicsoda X-23 és vajon mit készít elő a filmbeli jelenléte?