Mastercard Alkotótárs - konyvesmagazin.hu

Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogram ‒ Egyről a kettőre lépni a legnehezebb

vn |

Március 24-ig lehet jelentkezni a negyedik alkalommal meghirdetett Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramra. A pályázat zsűrijének tagjai egy-egy rövid videóban mondták el, mi minden miatt jó lehetőség 3-3 millió forinttal járó támogatás.

A kultúrában az idő és a szabadság a legfontosabb értékek közé tartoznak, ezért 2021-ben a Mastercard - Alkotótárs programjában olyan rendhagyó alkotói ösztöndíjat indított el, amellyel ezeket szeretné biztosítani fiatal, magyar írók számára. A Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló ösztöndíj az elmúlt három évben rendkívül sikeresnek bizonyult: a programra eddig összesen 176 fiatal szerző pályázott.

A Mastercard® - Alkotótárs program eddigi nyertesei és idei zsűrije

2021-ben André Ferenc és Czakó Zsófia voltak a Mastercard® - Alkotótárs program kitüntetettjei, és azóta a Kepler horoszkópírás közben letér pályájáról című verses-, valamint a Szívhang című prózakötet is elkészült.

andré ferenc
Kepler horoszkópírás közben letér pályájáról
Jelenkor, 2023, 140 oldal
-

2022-ben Vajna Ádám és Vonnák Diána kapták az elismerést, 2023-ban pedig Kerber Balázs és Zilahi Anna voltak a Mastercard® - Alkotótárs program kitüntetettjei. Előbbinek hamarosan a könyvesboltokba kerül az ösztöndíj segítségével megírt, Számtan a holdas estékre című kötete.

czakó zsófia
Szívhang
Scolar, 2023, 172 oldal
-

2024-ben Háy János, Krusovszky Dénes, Mácsai Pál, Nagy Gabriella és Turi Tímea bírálják majd el a beérkezett pályázatokat. A zsűri tagjai egy-egy videóban beszéltek az ösztöndíjakkal kapcsolatos saját tapasztalataikról, valamint a programterv alapú munka fontosságáról.

kerber balázs
Számtan a holdas estékre
Jelenkor, 2024, 108 oldal
-

Háy János kiemelte, hogy az első könyv, akár a rock and rollban az első lemez, indulatból születik, a másodikba viszont nehezebb belekezdeni, és elárulta, hogy díj helyett mindig is ösztöndíjpárti volt, hiszen az utóbbi mindig munkára inspirál.

Krusovszky Dénes számára a diákírók és diákköltők sárvári találkozóján, középiskolásként dőlt el, hogy az írással szeretne foglalkozni, ám úgy fogalmazott, azóta is gondos tervezést igényel, hogy kellő időt tudjon szánni az alkotásra.

Nagy Gabriella szerint egy könyv megjelenése után csendre van szükség, és az első publikált kötet után van igazán szükség támogatásra, hiszen egyről a kettőre lépni a legnehezebb.

Turi Tímea rokonszenvesnek tartja a munkaalapú projekteket, és szerinte már a pályázás maga is megéri, hiszen rákényszerít a programterv megírására, ami legalább annyit segít, mint az ösztöndíj maga.

A negyedik alkalommal meghirdetett Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramra ismét nyílt pályázaton jelentkezhet minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek önálló kötetként már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi alkotása. A Mastercard Alkotótárs program díjazottjai idén 3-3 millió forintot kapnak, hogy kötettervüket megvalósíthassák. Pályázni március 24-ig lehet, az idei évre felkért szakmai zsűri május elején választja ki a győzteseket ‒ egy nőt és egy férfit. A nyertesek nevét a Tavaszi Margón jelentik be május 24-én.

További tudnivalók és részletes pályázati feltételek itt olvashatók.

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Negyedik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

A két nyertes fiatal szerzőt 3-3 millió forinttal támogatja a Mastercard.

...
Alkotótárs

„Kihívás elfogadva!” – bemutatkoztak a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjasai

Kerber Balázs és Zilahi Anna nyerte az idén harmadik alkalommal átadott Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon Vass Norbert kérdezte őket a sárvári indulásról, az elméleti pallérozottságról és a mindkettejüknél megfigyelhető „lappangó prózaszálról”.

...
Alkotótárs

Négy nyertese van a Mastercard® - Alkotótárs színházi pályázatának

A pályázat célja, hogy szakmai mentorálás mellett próbahelyszínnel is támogassák a feltörekvő kortárs színházi előadók legígéretesebb projektjeit.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

A hét könyve
Kritika
Anyává válni egy korábbi világ darabokra törését is jelenti
...
Podcast

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

A Könyves Magazin podcastjában Kemény Lili először beszél a Nem című önéletrajzi regényéről. Hallgassátok!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

7 Oscar-díjas adaptáció, amit most láthatsz a Netflixen

Tuti befutókat néznél az este? Összeszedtük, milyen Oscar-díjas adaptációkat találsz most a Netflixen: lesz közte hard boiled krimi, izgalmas animáció, szórakoztató kaland és egy kakukktojás dráma is.

...
Szórakozás

„Ivy a kedvencem” – A Csengetett, Mylord?-enciklopédia szerzőjével beszélgettünk

Mi lehet a Csengetett, Mylord? titka, amivel ennyire betalált a magyar nézőknél? A sorozatról készült enciklopédia szerzőjét, Boromisza Istvánt kérdeztük.

...
Szórakozás

5 dolog, amiről jó, ha tudsz, mielőtt nézni kezded A háromtest-problémát

Elindult a Netflixen az elmúlt évtized egyik legizgalmasabb sci-fi-jének feldolgozása. Liu Ce-hszin A háromtest-probléma című regénye, illetve a folytatásaival együtt trilógiája valódi tudományos-fantasztikus nyúlüreg, amire nem árt felkészülni.

...

Ezt senki nem mondta – Dr. Benkovics Júlia: Mi történik a nőgyógyásszal, amikor terhes lesz?

...

Orvos-Tóth Noémi 16 országban kezdi nulláról, de hogyan?

...

Ne a borító alapján ítéld meg a könyvet! Podcastunkban mi megtesszük!