Mohácsi Balázs - Alkotótárs - konyvesmagazin.hu

Mohácsi Balázs: Az ember nem nagyon tud ugyanúgy állni nemcsak a könyveihez, de a mondataihoz sem [Alkotótárs]

Könyves Magazin |

A Mastercard – Alkotótárs negyedik pályázatán Mohácsi Balázs is az első tíz közé jutott. Többek között arról mesélt, hogy tervezhető-e egy szépirodalmi mű, és hogy mi köze van Iggy Popnak ahhoz, ahogyan írni próbál.

Idén már negyedik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra 63 pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat. Az ösztöndíj 2024-as két nyertesének neve a Tavaszi Margón derül majd ki. A Könyves Magazinon mutatjuk be a top10-et – ezúttal Mohácsi Balázs mesél az alkotófolyamatról.

Olvasd el a többi döntős válaszait is: Horváth Imre OlivérBánkövi Dorottya, Marton Krisztián, Vörös Anna.

mohácsi balázs
hungária út, hazafelé – lassúváros-kiáltvány
Jelenkor, 2018, 80 oldal
-

Hogyan élted meg az első könyved megjelenése előtti és utáni időszakot, melyik volt a nehezebb?

Mint azt jól tudjuk, az élet sosem fenékig Sacher-torta. Az én életem se. És a könyvem megjelenése és az akörüli dolgok sem képeznek ez alól kivételt. A könyv megjelenése szükségszerű, mert a korábbi ballépéseim okán elkerülhetetlen volt. Szóval megéltem a könyv megjelenését: éltem az életem.

Hogyan kezdett el formálódni az új kötet terve, mi adta meg a kezdőlökést?

Az első ballépés az volt, amikor egyszer naivan eszembe jutott valamiről, hogy akár le is írhatnám. De a valódi ősbűn akkor esett meg, amikor másodszor is ezt tettem. Úgy maradtam. És azóta is úgy vagyok maradva. Így. Aztán sajnos magával ragadott a hiúság, és az írásaim közül néhányat publikációra is ajánlottam. Idővel az első kötetem is összeállt.

Ekkor már megoperálhatatlanul látszott, hogy írok.

Azóta is tart a lejtmenet. És úgy tűnik, mindig van lejjebb. Az új kötet a jelek szerint ezt fogja demonstrálni. De ez nem terv-, inkább sorsszerű. (Az éthoszom vagy micsodám, a világképem mélységesen ellenáll annak a gondolatnak, hogy egy szépirodalmi mű valóban tervezhető lehet.)

Mit hozol magaddal az első köteted írásából, mi volt a legfontosabb tapasztalat, amit szereztél? Másként áll-e szerinted egy író a második könyvéhez?

Az ember nem nagyon tud ugyanúgy állni nemcsak a könyveihez, de a verseihez vagy a bekezdéseihez, talán a mondataihoz sem. Eltérő, különböző dolgok, más gondolatok, más szabályok, más körülmények, más satöbbik között jönnek létre. Nagy tanulságaim nincsenek, legalábbis semmi olyasmi, ami bulvárosítható, közszemlére tehető.

Mit árulhatsz el a nyertes pályázatodról, munkatervedről?

Legszívesebben azt válaszolnám, hogy semmit. De sajnos tavaly már eljárt a pofám. Szóval elmondok egy – nem olyan nagy és nem kifejezetten eget rengető – titkot. Van ez a kései élőfelvétele a China Girlnek.

Mostanában úgy próbálok írni, ahogy 2:00-nál elcsuklik Iggy Pop hangja, miközben azt üvölti, hogy „It’s in the white of my eyes”.

Vagy ahogyan Don Bolles dobol. Vagy mint ez a Joan Jett-dal.

Volt-e olyan első könyv más szerzőtől, amit nagyon szerettél? Ha igen, mi tetszett benne?

Sok ilyen volt Fehér Renátótól Kállay Eszteren, Vida Kamillán és Vonnák Diánán át egészen Zilahi Annáig. (Azt nehéz megmondani, hogy Fekete Richárdnak melyik az első kötete, de bármelyik is, azt is szerettem. Nagyon.) Hogy csak a barátaimat említsem. De Mán-Várhegyi Réka, Mécs Anna, Simon Márton, Szabó Marcell, Totth Benedek első könyveit is bírtam. Ha ránagyítanánk, mindegyiket másért. Messzebbről nézve ezt a kis tablót, azt mondanám, hogy

a maguk idejében mindegyik könyv autonóm, erős hangot ütött meg, markáns látásmódot közvetített,

aminek következtében izgalmas tematikai és/vagy poétikai ajánlatokkal, példákkal álltak ki a porondra. Szóval lényegében többek és jobbak voltak egy par excellence „első kötetnél”.

Volt-e olyan szerző, akinek elsőre nem tetszett egy könyve, de adtál neki egy második esélyt, és akkor működött?

Az első Bertók László-könyv, amivel találkoztam, a Pénteken vasárnap volt 2010-ben. Nyeretlen elsőéves egyetemistaként se a kortárs költészetről, se a Bertók-életműről nem tudtam semmit. Csak evidensnek tűnt, hogy van ez a pécsi költő, én meg pécsi irodalmárnak vagy mifenének készülök, szóval elmentem a kötetbemutatóra. (Mondjuk lehet, hogy édesanyám ezt úgy mesélné, hogy az ő ötlete volt és ő vitt el. Nem kizárt, hogy így történt.)

Nemcsak hogy elment a fejem mellett a kötet, hanem tulajdonképpen taszított is.

Nyilván fingom sem volt róla, hogy ez egy nagy és jelentős életmű sokadik – köztes – állomása. És nem volt világos, hogy ez a pécsi költő miért fontos, húszévesen abból a kötetből számomra nem derült ki.

Mondjuk olyan túlzásba nem esnék, hogy én voltam nagylelkű második esélyt adni, inkább a Bertók-életmű adott második esélyt nekem, amikor elkezdtem szisztematikusan elolvasni az első kötettől. Azt semmiképp sem állíthatom, hogy azóta a Pénteken vasárnap a kedvenc Bertók-kötetem lett, de az életmű folyamatában felismertem a jelentőségét, és már tudom értékelni. Az meg hab a tortán – nézőpont kérdése, hogy a sors kegye vagy iróniája –, hogy 2015-től jó kapcsolatba kerültem Laci bácsival, most meg, az utóbbi években irodalomtörténészként is az életművével foglalkozom. Ha valaki 2010-ben, az ominózus könyvbemutatót követően megjósolta volna ezt, alighanem hevesen körberöhögtem volna. Erre tessék.

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Vörös Anna: Óriási feszültség van az interjúalanyaim történetében [Alkotótárs]

A Mastercard - Alkotótárs negyedik pályázatán az első tízbe jutott Vörös Anna, aki arról mesélt, mikor készített interjúkat prostituáltakkal, és arról is, hogy mi az, amit egy második kötetben már nem lehet elkövetni.

...
Alkotótárs

Marton Krisztián: A legszebb barátságok igazi túlélők [Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Bánkövi Dorottya: Eljutottam a fikció birodalmába, ahol szabaddá váltam a megszólalásra [Alkotótárs]

Idén már negyedik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra  63 pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat. Az ösztöndíj 2024-as két nyertesének neve a Tavaszi Margón derül majd ki. A Könyves Magazinon mutatjuk be a top10-et – ezúttal Bánkövi Dorottya mesél az alkotófolyamatról.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...
Szórakozás

„Ez már hosszabb, mint egy házasság” – Megnéztük az 55 éves Kalákáról szóló filmet

Kaláka: a Kárpátoktól a Karib-tengerig nem egyszerűen a zenekar történetét meséli el, hanem egy kontinenseken átívelő út krónikája is.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

...
Horányi Hanna Zelma

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...
sa

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

A megosztó pszichiáter, Dr. Csernus Imre bemutatta hamarosan megjelenő új kötetét, melyben azt próbálja megfejteni, mit jelent ma magyarnak lenni.

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

Margó 2024
...
Nagy

Nagy hazugság, hogy boldognak kellene lennünk ‒ Háy János a Margón

...
Nagy

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón

...
Nagy

A papírtáskában felejtett díj, a titkos könyv és a harmadik kiadás – Sántakutya a Margón