Növények, amelyekről nem is hinnéd, hogy ehetőek – Zöld könyv podcast Litkai Gergellyel

Növények, amelyekről nem is hinnéd, hogy ehetőek – Zöld könyv podcast Litkai Gergellyel

Tudtad, hogy ha a csalánt megfelelően fogod meg, nem csíp, és akár meg is eheted? Hogy a magyar erdőkben is találsz olyan növényt, amiből kávé vagy kakaó készíthető? A Zöld könyv podcast harmadik részében Litkai Gergely Bózsó Gyula erdésszel beszélgetett az Ehető erdő című könyve kapcsán, amelyben profi séfek kínálnak recepteket olyan növényekhez, amik inkább hangzanak Lázár Ervin-mesehősnek, mint főzelékalapanyagnak.

Könyves Magazin | 2025. március 07. |

Bózsó Gyula erdész és kollégái tulajdonképpen digitális kanonizálást végeztek, amikor az erdészek között évszázadok óta szájhagyomány útján öröklődő tudást összegyűjtötték és elérhetővé tették könyv formájában, illetve már az interneten is. Litkai Gergely kérdésére Bózsó Gyula hamar leszögezte, hogy a könyvben összefoglalt tudás nem az ő és szerzőtársa, Megyeri Sára „fejében volt, hanem erdészgenerációk adták át egymásnak”.

„A nagyszüleink még ismerték ezeket az erdőből származó alapanyagokat, viszont még sosem írták le. Ezt a nagyon törékeny, szinte elfelejtett tudást szerettük volna a könyvben megmenteni, akár divatba hozni” – fogalmazott. Szavai szerint úgy gyűjtögette össze az idős kollégáitól az információkat, ahogy annak idején Kodály a népdalokat.

Az Ehető erdő egyfajta előzménykötete az Erdő finom című könyvüknek, amelyben az etnobotanikát, a tiszta forrásból származó alapanyag kultúrát emelték be a magas gasztronómiába. Az alapanyagokat az erdész, a recepteket pedig a Michelin-csillagos külföldi éttermekben dolgozó séf, Várvizi Péter szolgáltatta. A népszerűségében a Covid idején tapasztalható önellátás és a természet felé fordulás divatja is a kezükre játszott. A már a negyedik kiadásánál járó könyv kapcsán merült fel, hogy az alapanyagok beszerzéséhez, azonosításához jól jönne egy külön útmutató. Ezekre az igényre reagálva született meg a mostani kötet.

„Kiegészítettük, és nemcsak egy növényhatározót állítottunk össze, hanem segítünk abban is, hogy ezekből a növényekből hogyan lehet egyszerűbb ételeket készíteni.

Olyan receptek kerültek bele, amik egy átlagember számára is megugorhatóak, például lekvár, csatni, különböző fűszersók” – világította meg a vezérelvet Bózsó.

Az erdész azt is elárulta, hogy az impozáns köteteket nem feltétlenül arra tervezték, hogy túrázás közben a hónunk alatt cipeljük, hanem inkább inspirációnak, hogy más szemmel nézzük a növényeket az erdőben járva, hogy visszataláljunk ahhoz a szemlélethez, ami alapanyagot is lát az erdő növényeiben.

Az ehető növényekről Bózsó Gyula erdei iskolában is tart foglalkozásokat, illetve túrákat is vezet, ahol a résztvevők minden érzékszervükkel megtapasztalhatják a levelek, bogyók vagy rügyek tulajdonságait. Az erdész úgy véli, ezek az élmények semmivel sem pótolhatóak: „Ha valaki egyszer megérezte a zamatos turbolya ánizsos illatát, amiről azt szoktam mondani, hogy olyan, mintha Negrót dugott volna az orrába, az utána máskor is felismeri.”

A podcastban számos, a környezetünkben megtalálható növény tulajdonságairól és felhasználásáról esik szó részletesebben, a csalántól a kánya bangitán át a podagrafűig.

Bózsó magával ragadó lelkesedéssel és könnyed szakértelemmel dobálózik olyan nevekkel, amikről inkább feltételeznénk, hogy Lázár Ervin-mesehősök, minthogy az aljnövényzet részei. Célja, hogy ne rekedjünk meg a növények ismeretében és felhasználásában a gombák, a csipke, a kökény vagy a csalán szintjén, hanem kalandozzunk új terepre: ezekhez ad új megközelítést, mint a csalán ravioli vagy a madársóska sorbet példájával. De a haladók a lucpúderrel, egy mogyorós hólyagfa humusszal is megpróbálkozhatnak.

A könyv minden erénye mellett azonban Bózsó nem tagadhatja, hogy erdészként ő a saját tapasztalatokban és a személyes élményekben hisz. „Szuper, ha ez a könyv ott van a polcon, de mégis arra biztatok mindenkit, hogy húzza fel a bakancsot, és induljon el alapanyagot gyűjteni az erdőbe!” – biztatott.

Olvass minket e-mailben is!

  • Könyves hetilap a postaládádban
  • Kézzel válogatott tartalmak
  • A legérdekesebb, legfontosabb könyves anyagok egy helyen
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...

A spiritualitás fogja megoldani az ökológiai válságot? – Zöld könyv podcast Litkai Gergellyel

A Zöld könyv podcast második részében Litkai Gergely Takács-Sánta András humánökológussal beszélgetett.

...

Ismernünk kell a Földet, hogy változtatni tudjunk – a Zöld könyv podcast könyvajánlója

Greta Thunberg könyvét ajánljuk.

...

Ezeket te is megteheted a Föld védelméért – Zöld könyv podcast Litkai Gergellyel

A Zöld könyv podcast első részében megtudhatjátok hogy miért élünk ökokataszrófában, mit tehetünk azért, hogy megállítsuk, és hogy miért kell egy szebb jövőben bíznunk.

MARGÓ
...

Milanovich Domi: Arra kell figyelnem, hogy a nehéz érzésekben is önmagamat megtartva legyek jelen

Milyen út vezet a nemi identitás elfogadásához? Milanovich Domi a Margó Könyvek podcast legújabb vendége.

...

Kirsten Thorup dán író: El kell dönteni, hogy a hatalom vagy az ellenállás oldalára állunk

Egy rendszer kegyetlensége mindig a kis lépésekkel kezdődik – figyelmeztet interjúnkban a dán író. 

...

Egy állat, ami az ember hibájából pusztult ki – Sibylle Grimbert francia író elképzelte az utolsó egyed történetét

Az utolsó egyed című regényről, háziállatokról és klímaszorongásról beszélgettünk. Interjú. 

...

„Ahonnan én jövök, ott nem írnak könyveket” – Bruno Vieira Amaral portugál íróval beszélgettünk

Hogyan határoz meg minket a származásunk? És mit jelent újraírni a múltat? A portugál Bruno Vieira Amarallal beszélgettünk. 

...

Hol találkozik a foci és a gaming az irodalommal? Interjú Tonio Schachinger osztrák sztárszerzővel

Mi a közös a számítógépes játékokban, a fociban és a könyvekben? Tonio Schachinger elárulja.

...

Babarczy Eszter: Volt egy apám, aki nem volt, és volt egy apám, aki félelmetes volt

Babarczy Eszter mesélt betegségről, gyászról és őszinte szeretetről. Interjú.

2025 november 15.
Budapest Music Center
Mátyás utca 8.

Első alkalommal rendezi meg nonfiction könyvfesztiválját, a Futurothecát a Könyves Magazin. 2025. november 15-én a Budapest Music Centerben fellép a brit szám- és nyelvzseni Daniel Tammet, az időtudatos norvég geológus, Reidar Müller, a dán klímapszichológus, Solveig Roepstorff és a spanyol sztár agysebész, Jesús Martín-Fernández, Orvos-Tóth Noémi és Meskó Bertalan. Az olvasás segít megérteni összetettebb kérdéseket, problémákat vagy folyamatokat, amelyek a jövőnket alakítják. A Futurotheca – A jövő könyvtára olyan témákat, szerzőket és könyveket emel a fesztivál középpontjába, amelyek megismerésével olvasóként alakíthatjuk a jövőnket.

Program

Támogatók
Minden, amit az irodalomterápiáról tudni szeretnél, egyetlen könyvben: Béres Judit Nicholas Mazza kötetéről

Minden, amit az irodalomterápiáról tudni szeretnél, egyetlen könyvben: Béres Judit Nicholas Mazza kötetéről

Mitől lesz terápiás az írás? Nicholas Mazza Irodalomterápia című kötetéről Béres Judittal beszélgettünk.

Szerzőink

Biró Zsombor Aurél
Biró Zsombor Aurél

Biró Zsombor Aurél: Ácsorgok a Mexikóin a Burger King előtt...

Kolozsi Orsolya
Kolozsi Orsolya

Szilasi László könyve arra kérdez rá, feldolgozható-e valaha az anya elvesztése 

Hírek
...

A Péterfy házaspárt nem ereszti a lüktető Nápoly

...

Zadie Smith szembenéz az öregedéssel és a szorongással

...

Jim Morrison sikeresen lesíelt az Everest legnehezebb útvonalán

...

Kiszámolták, mi a leggyakoribb halálnem a Shakespeare-drámákban

...

Miért nem tud felnőni a harmincas generáció?

...

Ismeretlen tengeri krokodilfajt találtak Egyiptomban

Listák&könyvek
...

5 félelmetes könyv halloweenre kezdő horrorfogyasztóknak

...

10 friss nonfiction könyv az őszre: civilizációs zsákutcák, kezelhető migrén és formabontó gyereknevelés

...

6 dolog, amit tudnod kell az új Stephen King-sorozat előtt

...

Tóth Réka Ágnes és Simon Márton: Megtanultuk, hogyan legyünk igazi csapat [Ezt senki nem mondta!]

...

iamyank: A dühöm jelen van, de nem vágyom rá, hogy eltűnjön

...

Visky András: A szelídeket általában meg kell ölni