Végre itt a színházi évad, jönnek a régóta várt új bemutatók

Végre itt a színházi évad, jönnek a régóta várt új bemutatók

Ősszel rengeteg izgalmas új bemutatóra számíthatunk, amiknek egy részét már többször el kellett halasztani a járvány miatt. Most elhoztunk párat, amiket már szeptemberben láthatunk, ha időben lecsapunk a jegyekre.

Rezek Bori |

Schwechtje Mihály: Hajtűkanyar Autósiskola 

-  

(Fotó: Gulyás Dóra)

Mikor? 2021. szeptember 1-2. 19:00

Hol? Jurányi

Ár? 3500 Ft

Az elsősorban filmrendezőként ismert Schwechtje Mihály ismét színházban rendez,  mégpedig egy olyan történetet állít színpadra, amit eredetileg filmvászonra álmodott meg. A Hajtűkanyar Autósiskola fekete komédiaként mesél a mindennapi életünk aprónak tűnő alkuiról, kenőpénzeiről és simlisségeiről, miközben tágabb értelemben a minket körülvevő korrupcióról és annak társadalmi beágyazottságáról, pusztító hatásairól is szólni kíván.

„Mravik Róbert vizsgabiztos kollégájával a gépjárműoktató Boda Lehellel egy harcos, korrupcióellenes vizsgázóval, Polgár Júliával keveredik összetűzésbe, mikor kenőpénzt próbálnak kérni a vizsgáért cserébe. A történet ebből az alaphelyzetből indul el, sok fordulattal és mindannyiunk életéből ismert helyzetekkel szórakoztatja a nézőket”

Játsszák: Szabó Domokos, Mari Dorottya, Pàlya Pompónia, Hajdu Szabolcs, Egger Géza

ifj. Vidnyánszky Attila: Szerelmek városa 

-

(A kép a színház oldaláról származik.)

Mikor? 2021. szeptember 4. 19:00

Hol? Vígszínház

A Sztalker Csoportból és a Vígszínházból is jól ismert ifjabb Vidnyánszky Attila-Vecsei H. Miklós-Kovács Adrián szerző trió a A nagy Gatsby után most egy újabb zenés, nagyszínpadi ősbemutatóval rukkol elő idén ősszel. Ezúttal a francia forgatókönyvíró, Jacques Prévert művét dolgozzák fel, ahol a középpontban Garance, a gyönyörű francia színésznő áll, valamint az ő kegyeiért versengő négy férfi: egy pantomimművész, egy színész, egy bűnöző és egy arisztokrata. A francia szerző forgatókönyvéből Marcel Carné készített filmet, amit a francia filmkritikusok és filmkészítők a valaha volt legjobb filmnek választották.

Játsszák: Gyöngyösi Zoltán, Radnay Csilla, Wunderlich József, Hegedűs D. Géza, Csapó Attila, Ertl Zsombor, Waskovics Andrea, Hirtling István, Kőszegi Ákos, Balázsovits Edit, Karácsonyi Zoltán, Gados Béla, Bölkény Balázs, Horváth Szabolcs, Dino Benjámin

Kelemen Kristóf: Vad nyomozók 

-  

(Fotó: Dömölky Dániel)

Mikor? 2021. szeptember 7. 19:00

Hol? Radnóti Tesla Labor

Ár? 5200 Ft

A chilei származású Robert Bolaño életéről és munkásságáról, valamint a 2013-ban magyarul is megjelent Vad nyomozókról írtunk már régebben, most pedig Kelemen Kristóf színházi rendező és dramaturg vállalkozott arra, hogy színpadi adaptációt készítsen a szerző 500 oldalas roadmovie szerű nagyregényéből. Az életrajzi elemekből és a fantáziadús fikcióból kibomlik a hetvenes évekbeli, mexikóvárosi underground költőmozgalom világa is, amiben szerelem, művészet, erotika és kalandok sora jelenik majd meg. 

Játsszák: Baki Dániel, Porogi Ádám, Gáspár Sándor, Sodró Eliza, Sipos László Márk, Mészáros Blanka, Pál András, Rusznák András

Alföldi Róbert: Öröm és boldogság 

-

(Fotó: Borovi Dániel)

Hol? Budaörsi Latinovits Színház

Mikor? 2021. szeptember 18. 19:00

Ár? 2000 Ft

A Budaörsi Színház idei évadának második bemutatója Székely Csaba drámájából készül. Az író nem rejtette véka alá szándékát, miszerint szerette volna explicit módon tematizálni a másság iránti egyre erősödő kirekesztést és elutasítást, miközben arra a kérdésre keresi a válaszokat, hogy miért rettegünk ennyire az ismeretlentől és hogyan tudunk ezeken a félelmeken felülemelkedni. Az előadás rendezője Alföldi Róbert egy hónappal ezelőtt az akkor formálódó propagandatörvény kapcsán saját Facebook oldalán közölt a darabból egy rövid részletet:

"A meleg az ember legközelebbi élő rokona. Genetikai állománya csaknem megegyezik a mienkkel, ebből kifolyólag külsőre teljesen hasonlítunk. Szerveink gyakorlatilag ugyanott helyezkednek el, egyezik a csontjaink száma és elrendezése, továbbá agytérfogatunk és vércsoportunk is. Mivel mindkettőnk természetes élettere az emberi társadalom, gyakran igen nehéz megkülönböztetni a homo sapienst a homo-szexuálistól. A meleg is főz, takarít, adót fizet, kisállatot tart, vezetés közben káromkodik – akárcsak mi. Alvás közben gyors szemmozgást figyeltek meg nála, ami annak jele, hogy a meleg álmodik is. Akárcsak mi, emberek. "

Játsszák: Spolarics Andrea, Chován Gábor, Ilyés Róbert, Fröhlich Kristóf, Mertz Tibor, Pető Kata, Hartai Petra 

Ördög Tamás: Picasso

-

Mikor? Trafó

Hol? 2021. szeptember 30. 19:00

Ár? 2500 Ft

Ősszel a Trafóban számos izgalmas darabot pótolhatunk majd be a Dollár Papa Gyermekei társulattól, többek között Az apácát, a Lady Chatterley szeretőjét és a KELET című előadásokat. Szeptember végén viszont új színházi premierrel érkeznek a Trafó legújabb és legkisebb terében, a Kabinban. Az előadásról röviden: “Miért kéne eldöntened egyből, hogy jó-e az, ami veled történik vagy sem? Mintha csak ez a két lehetőség lenne. De mi történik az irányítás és az elengedés között? Miért ne zuhanhatnál csak úgy bele valamibe, amiről azt sem tudod, hogy hova vezet? Ebben a zuhanásban kellene megtanulnod navigálni. Nekem ez őszintébbnek hat, mint reflexből elzárkózni vagy ragaszkodni valamihez.

A művet külön kell választani a művésztől. Önzetlen zseni nem létezik. Bántalmazók nélkül üresebb lenne a világ. Ha vállalod magad, jobb ember leszel. Jó emberekkel jó dolgok történnek. Vagy?”

Játsszák: Rába Roland, Kiss-Végh Emőke, Váradi Gergely, Stork Natasa, Ördög Tamás, Engárd Emil

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

25 előadással érkezik Magyarország első online színházi szemléje, az eSzínház Fesztivál

Szeptember 17-26. között rendezik meg az ország első online színházi szemléjét, az eSzínház Fesztivált. A virtuális rendezvényen 25 prózai, valamint gyermek-és ifjúsági előadást láthat a közönség.

...
Hírek

Irodalmi fesztivált rendez a Szkéné Színház

Szeptember 4. és 6. között rendezi meg először a Szkéné Színház az I. Szkénézőpont Irodalmi Fesztivált. 

...
Hírek

Városmajori Színházi Szemle, Villon és még tovább a preraffaeliták [PROGRAMAJÁNLÓ]

Bár az augusztus vége és a 20-ás hosszú hétvége rendszerint arról szól, hogy még egy utolsót lekanyarintsunk magunknak a nyárból, íme, néhány klasszikusabb kulturális program, ha ehhez támadna kedved.

...
Hírek

6 város 6 színházának 6 előadása érkezik a Városmajorba

Az elmúlt év hat nem budapesti előadása lesz látható a Színházi Szemle idei versenyprogramjában. A budaörsi, a miskolci, a szombathelyi, valamint a szabadkai, az újvidéki és a nagyváradi teátrumok figyelemre méltó előadásait augusztus 25. és szeptember 9. között tekintheti meg a közönség a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

...
Hírek

Színházban, filmben és könyvben is visszatérnek a West Side Story szerelmesei

Ismét reneszánszát éli a West Side Story: a musicalt a magyar közönség Alföldi Róbert rendezésében nézheti meg a szegedi Dóm téren, a mozik pedig várhatóan az év végén mutatják be Steven Spielberg remake-jét.

...
Hírek

Ősszel már színházban is láthatjuk a Holtversenyt

Az Átriumban állítják színre Totth Benedek 2015-ben Margó-díjjal elismert regényét.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Orbán Viktor a mindennapos olvasásra buzdít

...
Hírek

Libri-díj, Nick Cave-doksi, Irodalmi Diszkó [Programajánló]

...
Hírek

Betilthatták Orwell 1984-ét Fehéroroszországban

...
Hírek

Amanda Gorman írt előszót Martin Luther King kötetéhez

...
Hírek

Krúdy és Radnóti dedikált köteteire is licitálhatnak a gyűjtők

...
Szórakozás

Love, Death & Robots: A Netflix megosztott egy epizódot premier előtt

...
Hírek

Szenzációs kiadvánnyal ünnepli a Marvel Pókember 60. születésnapját

...
Szórakozás

A Disney új feldolgozást készít a Különleges Úriemberek Szövetségéből

...
Hírek

Versterápia: „Estére megölöd a verset”

...
Hírek

Élőben követheted a Libri-díj átadóját

...
Szórakozás

Sok feszültséget ígér az Ahol a folyami rákok énekelnek új előzetese!

Olvass!
...
Beleolvasó

Vigh Bori könyve hasznos tanácsok sorával segít turistából utazóvá válni

A Túl a plafonon podcastsorozat májusi vendége Vigh Bori digitális nomád, akinek az utazás az élete. Olvass bele Hogyan menjünk világgá című könyvébe!

...
Beleolvasó

A Dominus a Római Birodalom aranykorába vezet, amikor keletről egy új szekta terjed el

Kr. u. 165: a Római Birodalom fejlődése eléri csúcspontját. A Pinarius család műhelye aranyozott szobrokkal és hatalmas, márványból faragott emlékművekkel járul hozzá a város ékesítéséhez. Ez a művészet és a józan ész kora. Csakhogy a történelem nem áll meg. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Lesújt az istenek haragja, amikor egy boszorkány beleszeret Lokiba

A megindító, elsöprő erejű történet újragondolja az északi mitológiát. Olvass bele!

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

Megtörni a hallgatást [Ms. Columbo Olvas]

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.