Színházban, filmben és könyvben is visszatérnek a West Side Story szerelmesei

Színházban, filmben és könyvben is visszatérnek a West Side Story szerelmesei

Ismét reneszánszát éli a West Side Story: a musicalt a magyar közönség Alföldi Róbert rendezésében nézheti meg a szegedi Dóm téren, a mozik pedig várhatóan az év végén mutatják be Steven Spielberg remake-jét.

ro | 2021. augusztus 10. |

Eredetileg 1957-ben debütált színpadon a West Side Story, amely rögtön 6 Tony-díj-jelölést is begyűjtött. Az igazi sikert az 1961-es filmadaptáció hozta el, amelyben Natalie Wood és Richard Beymer alakította a szerelmeseket. A történetet Shakespeare Rómeó és Júlia című klasszikusa ihlette, veronai nemesek helyett a West Side Storyban ugyanakkor New York-i rivalizáló bandák, a Sharks és a Jets állnak egymással szemben. A történet két központi figurája, Tony és Maria bár ellentétes oldalon állnak, ám ez sem akadályozza meg őket abban, hogy egymásba szeressenek.

Az 1961-es adaptációt összesen 11 Oscarra jelölték, amelyből 10-et meg is nyert (köztük a legjobb filmnek járót), és Amerikában azóta is minden idők legjobb musicaljeként tartják számon. A Broadwayen többször műsorra tűzték, viszont a Covid a legutóbbi feldolgozásnak alaposan betett: mindössze 21 előadás ment le a lezárások előtt, és a Deadline épp a napokban írt arról, hogy szeptemberben nem is tűzik újra műsorra.

Ezzel szemben Magyarországon épp a hétvégén lesz a premierje az Alföldi Róbert rendezte West Side Storynak. A rendező a Fideliónak korábban azt nyilatkozta, hogy „azért különleges ez a musical, mert – talán még a Kabaré ilyen –, nagyon erősen reflektál egy társadalmi problémára. És olyan műfajt használ arra, hogy ezt közvetítse, amit nem szoktak”. Ebben az előadásban a főbb szerepeket Ágoston Kati, valamint Kocsis Dénes, illetve Koltai-Nagy Balázs játsszák. 

Az eredeti musical Arthur Laurents szövegkönyve alapján készült, a musicalből pedig Irving Shulman írt regényt, amely várhatóan októberben jelenik majd meg a Helikon Kiadó gondozásában. Érdemes egy pillantást vetni a menő borítóra is, amelyet Szabó Levente tervezett. 

Irving Shulman
West Side Story
Ford.: Wiesenmayer Teodóra, Helikon, 2021, 208 oldal
-

Aki viszont mindenképp a filmes feldolgozásokat favorizálja, annak már csak az év végéig kell kibírnia. A tervek szerint akkor mutatják be Steven Spielberg remake-jét - itt belenézhettek a készülő filmbe:

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

8 szabadtéri előadás, hogy nyáron se maradjunk színház nélkül

Legutóbb írtunk pár budapesti és vidéki színházról, ahol úgy tűnik, végre visszatér a régi életünk és újra színházi terekben láthatunk előadásokat. Júniusban az évad viszont lassan a végéhez ér, ezzel egyidejűleg viszont a szabadtéri színházak kinyitnak, így akinek még nem komfortos beülni, most a friss levegőn mehet színházba. 

...
Beleolvasó

Steven Spielberg megvette Richard Osman krimijének filmjogait

Május elején érkezik magyarul Richard Osman debütáló regénye, A csütörtöki nyomozóklub, amely 2020 egyik legnagyobb krimi szenzációja volt. 

...
Hírek

Musicalfilm készül a Matildából

Roald Dahl Matildája igazi klasszikus, nem csoda, hogy több adaptáció is készült már belőle. Most a Netflix forgat a különleges kislány történetéből musicalfilmet.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

...
Szórakozás

Három nő és a 90-es évek legbrutálisabb maffiája

Három nő, három megrázó monológ, amik egymás váltva mesélnek arról a dunaszerdahelyi időszakról a kilencvenes években, amikor a maffia uralta a várost és a környéket. 

...

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]