Színházban, filmben és könyvben is visszatérnek a West Side Story szerelmesei

Színházban, filmben és könyvben is visszatérnek a West Side Story szerelmesei

Ismét reneszánszát éli a West Side Story: a musicalt a magyar közönség Alföldi Róbert rendezésében nézheti meg a szegedi Dóm téren, a mozik pedig várhatóan az év végén mutatják be Steven Spielberg remake-jét.

ro | 2021. augusztus 10. |

Eredetileg 1957-ben debütált színpadon a West Side Story, amely rögtön 6 Tony-díj-jelölést is begyűjtött. Az igazi sikert az 1961-es filmadaptáció hozta el, amelyben Natalie Wood és Richard Beymer alakította a szerelmeseket. A történetet Shakespeare Rómeó és Júlia című klasszikusa ihlette, veronai nemesek helyett a West Side Storyban ugyanakkor New York-i rivalizáló bandák, a Sharks és a Jets állnak egymással szemben. A történet két központi figurája, Tony és Maria bár ellentétes oldalon állnak, ám ez sem akadályozza meg őket abban, hogy egymásba szeressenek.

Az 1961-es adaptációt összesen 11 Oscarra jelölték, amelyből 10-et meg is nyert (köztük a legjobb filmnek járót), és Amerikában azóta is minden idők legjobb musicaljeként tartják számon. A Broadwayen többször műsorra tűzték, viszont a Covid a legutóbbi feldolgozásnak alaposan betett: mindössze 21 előadás ment le a lezárások előtt, és a Deadline épp a napokban írt arról, hogy szeptemberben nem is tűzik újra műsorra.

Ezzel szemben Magyarországon épp a hétvégén lesz a premierje az Alföldi Róbert rendezte West Side Storynak. A rendező a Fideliónak korábban azt nyilatkozta, hogy „azért különleges ez a musical, mert – talán még a Kabaré ilyen –, nagyon erősen reflektál egy társadalmi problémára. És olyan műfajt használ arra, hogy ezt közvetítse, amit nem szoktak”. Ebben az előadásban a főbb szerepeket Ágoston Kati, valamint Kocsis Dénes, illetve Koltai-Nagy Balázs játsszák. 

Az eredeti musical Arthur Laurents szövegkönyve alapján készült, a musicalből pedig Irving Shulman írt regényt, amely várhatóan októberben jelenik majd meg a Helikon Kiadó gondozásában. Érdemes egy pillantást vetni a menő borítóra is, amelyet Szabó Levente tervezett. 

Irving Shulman
West Side Story
Ford.: Wiesenmayer Teodóra, Helikon, 2021, 208 oldal
-

Aki viszont mindenképp a filmes feldolgozásokat favorizálja, annak már csak az év végéig kell kibírnia. A tervek szerint akkor mutatják be Steven Spielberg remake-jét - itt belenézhettek a készülő filmbe:

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

8 szabadtéri előadás, hogy nyáron se maradjunk színház nélkül

Legutóbb írtunk pár budapesti és vidéki színházról, ahol úgy tűnik, végre visszatér a régi életünk és újra színházi terekben láthatunk előadásokat. Júniusban az évad viszont lassan a végéhez ér, ezzel egyidejűleg viszont a szabadtéri színházak kinyitnak, így akinek még nem komfortos beülni, most a friss levegőn mehet színházba. 

...
Beleolvasó

Steven Spielberg megvette Richard Osman krimijének filmjogait

Május elején érkezik magyarul Richard Osman debütáló regénye, A csütörtöki nyomozóklub, amely 2020 egyik legnagyobb krimi szenzációja volt. 

...
Hírek

Musicalfilm készül a Matildából

Roald Dahl Matildája igazi klasszikus, nem csoda, hogy több adaptáció is készült már belőle. Most a Netflix forgat a különleges kislány történetéből musicalfilmet.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Ternovszky Béla: A Macskafogó minden szempontból kegyelmi állapotban íródott

Ternovszky Béla animációs filmkészítőként is megmaradt nézőnek, és saját bevallása szerint világéletében olyan filmeket akart rendezni, amelyekre máskülönben ő is beült volna. Interjúnkban a Macskafogóról, festészetről, színészi próbálkozásokról és Rejtőről beszélgettünk vele.

...
Szórakozás

Ezeket az irodalmi adaptációkat nézzük májusban!

Mutatunk öt adaptációt, amit nem érdemes kihagyni májusban. 

...
Nagy

A Tokyo Vice felfedi Japán másik arcát a szexipartól a szervezett bűnözésig

Egy amerikai oknyomozó újságíró, Jake Adelstein bennfentesként írt memoárt Japán éjszakai életéről és alvilágáról. A történetből, amely kendőzetlenül mesél az ezredfordulós japán valóságról, az HBO készített tévésorozatot .

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

Megtörni a hallgatást [Ms. Columbo Olvas]

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét