Ősszel már színházban is láthatjuk a Holtversenyt

Ősszel már színházban is láthatjuk a Holtversenyt

ro | 2021. július 22. |

2015-ben Totth Benedek a Holtverseny című regényével nyerte el a Margó-díjat, a kötet azóta már megjelent angolul és franciául is, és bár többször szó volt a filmes feldolgozásáról, most mégis úgy tűnik, hogy először a színházi adaptációját láthatják a nézők.

-

A Holtversenyt Kovács Máté rendezésében és Katona Péter Dániel főszereplésével állítja színre az Átrium, a rendező Facebook-bejegyzése szerint várhatóan ősszel. A sodródó fiatalokról szóló, végül tragédiába torkolló történet korábban a hét könyve volt nálunk, akkor a következőt írtuk róla:

„Hősei légüres térben, társadalmi vákuumban lebegő tizenévesek, akik csak néhány órára találnak fogódzót egymásban, és ahhoz, hogy tovább sodródjanak, időről időre nagyot kell rúgniuk a másikba. Egy igazi műfaji hibrid lett a Holtverseny, nagyon erős, nagyon mai, mely úgy karcol, mint marokra fogott kulcs a frissen dukkózott karosszérián.” A Margó-díj átadásán az Aegon-díjas Péterfy Gergely laudációjában „bátor, sőt, inkább vakmerő, indulatos, szenvedélyes” kötetnek nevezte a Holtversenyt: „Egy merő trip az egész, a szereplők sorsának gyorsaságával zakatolunk végig  ezen a hátborzongató, horrorisztikus világon”.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Totth Benedek: Zavart, hogy a lányok tárgyiasítva jelennek meg a Holtversenyben

...
Általános cikkek

A Holtversenyről Franciaországban: a Duna kék vize soha nem tűnt még ilyen sötétnek

...
Hírek

Valódi, brutális gyilkosság a Holtverseny alapja

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Ternovszky Béla: A Macskafogó minden szempontból kegyelmi állapotban íródott

Ternovszky Béla animációs filmkészítőként is megmaradt nézőnek, és saját bevallása szerint világéletében olyan filmeket akart rendezni, amelyekre máskülönben ő is beült volna. Interjúnkban a Macskafogóról, festészetről, színészi próbálkozásokról és Rejtőről beszélgettünk vele.

...
Szórakozás

Ezeket az irodalmi adaptációkat nézzük májusban!

Mutatunk öt adaptációt, amit nem érdemes kihagyni májusban. 

...
Nagy

A Tokyo Vice felfedi Japán másik arcát a szexipartól a szervezett bűnözésig

Egy amerikai oknyomozó újságíró, Jake Adelstein bennfentesként írt memoárt Japán éjszakai életéről és alvilágáról. A történetből, amely kendőzetlenül mesél az ezredfordulós japán valóságról, az HBO készített tévésorozatot .

Olvass!
...
Beleolvasó

Vigh Bori könyve hasznos tanácsok sorával segít turistából utazóvá válni

A Túl a plafonon podcastsorozat májusi vendége Vigh Bori digitális nomád, akinek az utazás az élete. Olvass bele Hogyan menjünk világgá című könyvébe!

...
Beleolvasó

A Dominus a Római Birodalom aranykorába vezet, amikor keletről egy új szekta terjed el

Kr. u. 165: a Római Birodalom fejlődése eléri csúcspontját. A Pinarius család műhelye aranyozott szobrokkal és hatalmas, márványból faragott emlékművekkel járul hozzá a város ékesítéséhez. Ez a művészet és a józan ész kora. Csakhogy a történelem nem áll meg. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Lesújt az istenek haragja, amikor egy boszorkány beleszeret Lokiba

A megindító, elsöprő erejű történet újragondolja az északi mitológiát. Olvass bele!

...
Hírek

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerte a Libri-díjat!

Idén hetedik alkalommal osztották ki a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. 2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

...
Bányász Attila

Hitler túszdrámája még a nagy szökést is elhomályosítja

...
Kolozsi Orsolya

A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel