Rockzenére hangolt káosz és minimalizmus a Magyar Nemzeti Balett legújabb előadásában

Rockzenére hangolt káosz és minimalizmus a Magyar Nemzeti Balett legújabb előadásában

Először látható Magyarországon a kortárs tánc igazi klasszikusának számító Chroma című előadás. A modern balett egyik nagy kísérletezőjeként ismert koreográfus, Wayne McGregor radikális és innovatív munkája olyan, mint egy több síkon futtatott kommunikációs kísérlet: szélsőséges gondolatok, érzések megfogalmazása és párbeszéde a test határainak feszegetésével.

Szeder Kata |

Szoktál néha olyat csinálni, hogy megállsz az ablakban vagy leülsz valahol egy padra és csak figyeled a körülötted lévőket? Mintha egy nézőtéren lennél, ahol már pár perc leforgása alatt is számtalan jelenet játszódik le előtted. Szavak nélkül elmesélt rövid kis novellák, amiket igazából te írsz.

Olyan, a saját élmények és gesztuskészlet alapján dekódolt életképek, történetek, amikről ugyan nem derül ki, hogy valósak-e, de attól még nagyon is érvényesek, mert a tieid.

Ezt az élményt adta nekem az Eiffel Műhelyház legújabb bemutatója, a Kon-takt(s) kortárs balettest Chroma című darabja.

A brit Wayne McGregor kontrasztokkal játszó koreográfiája 2006-ban mutatkozott be a Royal Opera House előadásaként Londonban, majd a rákövetkező évben el is nyerte a legjobb táncprodukciót megillető Olivier-díjat. Az azóta eltelt másfél évtizedben az előadást az Egyesült Államoktól, Franciaországon, Hollandián, Lengyelországon és Oroszországon át Ausztráliáig, a világ számos nagy táncszínháza műsorára tűzte, igazi kortárs klasszikussá nőtte ki magát. Idén pedig megérkezett Budapestre is, a Magyar Nemzeti Balett táncosainak előadásában.

-

Chroma - Okajima Takaaki és Yamamoto Riku (Fotó: Nagy Attila)

A görög eredetű chroma szó a színek tisztaságának, a fehér hiányának (freedom from white) definíciója, az előadás címeként pedig már eleve ironikus, hiszen látszólag semmi szín nincs a színpadon: csupán egy végtelennek ható fehér teret látunk, amibe hol jobbról, hol balról, hol középről lépnek ki és be a szintén színtelennek tűnő táncosok. De pont ez benne a játék: szakítva a minket körülvevő világ CMYK és Pantone-paletta színkódokkal leírható látványával, Wayne McGregor koncepciója kiemeli az addig észrevétlent, és egy teljesen új nézőpontra, figyelemre kényszerít. A rendező-koreográfus elmondása szerint a darab az emberi test drámáját helyezi középpontba, az abban rejlő szélsőséges kifejezési lehetőségeket, legyen szó érzelmekről vagy gondolatokról, aminek az eredménye: rendkívül gyors, éles váltásokkal szabdalt, tűpontos mozdulatsorok, csupa szenvedéllyel, geggel, intenzitással.

A koreográfia úgy feszegeti a test határait, hogy közben végig játszik az esztétikával, egyik pillanatról a másikra vált át torzból kecsesbe, erőszakosból lágyba, viccesből komolyba, káoszból csendbe.

A majd 30 perces darab a disszonáns hangok dacára, vagy tán éppen ezért is, folyamatos flow-élményt ad: hol épít, hol rombol, sosem lekerekítve, hanem minduntalan függőben hagyva hangulatokat.

-

Chroma - Lee Yourim (Fotó: Nagy Attila)

McGregor számára fontos inspirációs forrás volt John Pawson építész 1996-ban megjelent Minimum című könyve, amiben az évekig Japánban élő Pawson az egyszerűség eszméjének történetén vezet végig, építészeti, design- és művészettörténeti példákkal igazolva állítását: a minimalizmus egy olyan szabadságérzetet kínál, ami lehetőséget ad a lényegi dolgok észrevételére és megértésére. Az előadás színpadképét is maga Pawson tervezte. A minimalista díszlet és a bőr színének különféle tónusaiban játszó jelmezek visszafogottsága tökéletes kontrasztban áll a Chroma zenei világával. Az inkább filmes, mintsem klasszikus zeneszerző Joby Talbot saját szerzeményeit ötvözte a The White Stripes amerikai rockduó számainak feldolgozásával, amiből egy csupa lendület, de nagyon is nyugtalanító, zsigeri hangzásvilág lett:

harmónia és anarchia feleselgetett egymással, csakúgy, mint a koreográfiában.

Mivel nincsenek színek, tárgyak, feltűnő jelmezek, a mozdulatok és az azokkal kifejezett érzelmek rapszodikus intenzitása lesz maga a látvány. És nincs történet sem, viszont az, hogy a színpadon látott találkozások miként hatnak ránk, számos narratívát ihlet, de ez már a mi saját rendezésünk, játék az érzetekkel, emlékekkel, tapasztalatokkal.


-

Chroma - Omarova Adema és Kovács Noel Ágoston (Fotó: Kummer János)

A Chroma két másik kortárs produkcióval – az izraeli Sharon Eyal és Gai Behar Bedroom Folk, valamint a svéd Alexander Ekman Episode 31 című darabjával – szerepel közös programban 2021. október 29-től a Magyar Nemzeti Balett Kon-takt(s) című modern balettestjén, a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Kon-takt(s), Enyedi Ildikó, Spanyol filmhét, Hadik Brunch [Programajánló]

Balett-est, spanyol filmhét, beszélgetés az olvasásról és Hadik Brunch az eheti programajánlóban. 

...
Szórakozás

A várandósság alatti hangulatingadozás inspirálta az egyik legvadabb modern táncművet

Ma este mutatják be a Magyar Nemzeti Balett legújabb előadását Új(ra) lendületben címmel, amelyen három egészen különleges modern táncművet láthatunk.

...
Szórakozás

Balettest, Természetes fény, Esterházy-Dunafeszt [Programajánló]

Könyvbemutató, balettest és online fesztivál is került az e heti programajánlónkba. 

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. 

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.

...
Nagy

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált

Pár hét különbséggel láttuk Ai Weiwei kiállítását az Albertinában, majd olvastuk az 1000 év öröm és bánat című sokkoló és nagyszerű önéletrajzot. Rengeteg kép egy memoárhoz.

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

...
Forgách Kinga

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

...
Simon Eszter

Afganisztán egyetlen női polgármestere ezt üzeni: Ha van hangotok, használjátok és ne féljetek megszólalni

Hírek
...
Könyves Advent

Debbie Harry a '70-es évek New Yorkjának lázadásából emelkedett ki

...
Zöld

ENSZ Klímakonferencia: Ne csak a fejlődő országok, mindannyian fizessük meg az éghajlatváltozás árát

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

...
Hírek

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – megjelenik Zsigó Jenő memoárja a roma polgárjogi küzdelmekről

...
Könyves Advent

A LEGO egy család és egy cég története, ami kanyargósan vezet el a világsikerig

...
Szórakozás

Lecserélik A hatalom gyűrűi legjobb karakterét alakító színészt

...
Könyves Advent

Kekszek, reneszánsz receptek, erdélyi lakoma és az új Dragomán - ezeket a gasztrokönyveket ajánljuk karácsonyra

...
Könyves Advent

Dobray Sarolta történetei a nyomorban is megtalálják a vágyat a méltósággal élhető életre

...
Hírek

Erdős Virág petíciót indított a tiltakozó tanárok mellett

...
Gyerekirodalom

Az ünnep azé, aki várja - adventi mesekalendáriumok

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.

A hét könyve
Kritika
Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik
...
Zöld

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

Eddig úgy gondoltuk, hogy biológiai meghatározottságunk miatt az életünkkel – legfőképpen annak kezdetével és végével kapcsolatban – tehetetlenek vagyunk. Mindannyian hozott csomaggal születünk, megöregszünk és meghalunk. De biztos, hogy ennek így kell lennie? 

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

...

Az Abigél a háború, a veszteség és a konspiráció regénye is [A Szabó Magda-titok 1.]

...

Tíz példamutató nő, tíz kiváló szakmai életút - Ezeket tanultam a Túl a plafonon beszélgetéseiből

...

Harry Potter vs. Jókai: a kötelezőkről szóló vitát nem lehet ennyire leegyszerűsíteni

...

Miért nem kapnak díjakat a női írók?

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

A múlthoz való kapcsolódás a gyerekeknek is fontos, de vajon a történelmi témájú gyerekkönyvek hogyan segíthetnek magának a történelemnek a tanulásában?

...
Gyerekirodalom

Karády Katalin ezeregy titkát apránként fejti fel egy mai kamasz

A vidéki rokonoknál vendégeskedő kiskamasz Lotti kilátástalannak látja a helyzetét, de idővel megismeri rég elhunyt édesanyja – és rajta keresztül Karády Katalin – történetét.

...
Gyerekirodalom

Az Altamira-barlangrajzoktól Banksyig - A művészettörténet legizgalmasabb műtermeibe kalauzol egy új könyv

Révész Emese és Grela Alexandra a Hol készül a művészet? című kötettel képzeletbeli utazásra hívja az olvasókat, melynek során a gyerekek betekinthetnek a leghíresebb alkotók műtermeibe.