Rockzenére hangolt káosz és minimalizmus a Magyar Nemzeti Balett legújabb előadásában

Rockzenére hangolt káosz és minimalizmus a Magyar Nemzeti Balett legújabb előadásában

Először látható Magyarországon a kortárs tánc igazi klasszikusának számító Chroma című előadás. A modern balett egyik nagy kísérletezőjeként ismert koreográfus, Wayne McGregor radikális és innovatív munkája olyan, mint egy több síkon futtatott kommunikációs kísérlet: szélsőséges gondolatok, érzések megfogalmazása és párbeszéde a test határainak feszegetésével.

Szeder Kata |

Szoktál néha olyat csinálni, hogy megállsz az ablakban vagy leülsz valahol egy padra és csak figyeled a körülötted lévőket? Mintha egy nézőtéren lennél, ahol már pár perc leforgása alatt is számtalan jelenet játszódik le előtted. Szavak nélkül elmesélt rövid kis novellák, amiket igazából te írsz.

Olyan, a saját élmények és gesztuskészlet alapján dekódolt életképek, történetek, amikről ugyan nem derül ki, hogy valósak-e, de attól még nagyon is érvényesek, mert a tieid.

Ezt az élményt adta nekem az Eiffel Műhelyház legújabb bemutatója, a Kon-takt(s) kortárs balettest Chroma című darabja.

A brit Wayne McGregor kontrasztokkal játszó koreográfiája 2006-ban mutatkozott be a Royal Opera House előadásaként Londonban, majd a rákövetkező évben el is nyerte a legjobb táncprodukciót megillető Olivier-díjat. Az azóta eltelt másfél évtizedben az előadást az Egyesült Államoktól, Franciaországon, Hollandián, Lengyelországon és Oroszországon át Ausztráliáig, a világ számos nagy táncszínháza műsorára tűzte, igazi kortárs klasszikussá nőtte ki magát. Idén pedig megérkezett Budapestre is, a Magyar Nemzeti Balett táncosainak előadásában.

-

Chroma - Okajima Takaaki és Yamamoto Riku (Fotó: Nagy Attila)

A görög eredetű chroma szó a színek tisztaságának, a fehér hiányának (freedom from white) definíciója, az előadás címeként pedig már eleve ironikus, hiszen látszólag semmi szín nincs a színpadon: csupán egy végtelennek ható fehér teret látunk, amibe hol jobbról, hol balról, hol középről lépnek ki és be a szintén színtelennek tűnő táncosok. De pont ez benne a játék: szakítva a minket körülvevő világ CMYK és Pantone-paletta színkódokkal leírható látványával, Wayne McGregor koncepciója kiemeli az addig észrevétlent, és egy teljesen új nézőpontra, figyelemre kényszerít. A rendező-koreográfus elmondása szerint a darab az emberi test drámáját helyezi középpontba, az abban rejlő szélsőséges kifejezési lehetőségeket, legyen szó érzelmekről vagy gondolatokról, aminek az eredménye: rendkívül gyors, éles váltásokkal szabdalt, tűpontos mozdulatsorok, csupa szenvedéllyel, geggel, intenzitással.

A koreográfia úgy feszegeti a test határait, hogy közben végig játszik az esztétikával, egyik pillanatról a másikra vált át torzból kecsesbe, erőszakosból lágyba, viccesből komolyba, káoszból csendbe.

A majd 30 perces darab a disszonáns hangok dacára, vagy tán éppen ezért is, folyamatos flow-élményt ad: hol épít, hol rombol, sosem lekerekítve, hanem minduntalan függőben hagyva hangulatokat.

-

Chroma - Lee Yourim (Fotó: Nagy Attila)

McGregor számára fontos inspirációs forrás volt John Pawson építész 1996-ban megjelent Minimum című könyve, amiben az évekig Japánban élő Pawson az egyszerűség eszméjének történetén vezet végig, építészeti, design- és művészettörténeti példákkal igazolva állítását: a minimalizmus egy olyan szabadságérzetet kínál, ami lehetőséget ad a lényegi dolgok észrevételére és megértésére. Az előadás színpadképét is maga Pawson tervezte. A minimalista díszlet és a bőr színének különféle tónusaiban játszó jelmezek visszafogottsága tökéletes kontrasztban áll a Chroma zenei világával. Az inkább filmes, mintsem klasszikus zeneszerző Joby Talbot saját szerzeményeit ötvözte a The White Stripes amerikai rockduó számainak feldolgozásával, amiből egy csupa lendület, de nagyon is nyugtalanító, zsigeri hangzásvilág lett:

harmónia és anarchia feleselgetett egymással, csakúgy, mint a koreográfiában.

Mivel nincsenek színek, tárgyak, feltűnő jelmezek, a mozdulatok és az azokkal kifejezett érzelmek rapszodikus intenzitása lesz maga a látvány. És nincs történet sem, viszont az, hogy a színpadon látott találkozások miként hatnak ránk, számos narratívát ihlet, de ez már a mi saját rendezésünk, játék az érzetekkel, emlékekkel, tapasztalatokkal.


-

Chroma - Omarova Adema és Kovács Noel Ágoston (Fotó: Kummer János)

A Chroma két másik kortárs produkcióval – az izraeli Sharon Eyal és Gai Behar Bedroom Folk, valamint a svéd Alexander Ekman Episode 31 című darabjával – szerepel közös programban 2021. október 29-től a Magyar Nemzeti Balett Kon-takt(s) című modern balettestjén, a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Kon-takt(s), Enyedi Ildikó, Spanyol filmhét, Hadik Brunch [Programajánló]

Balett-est, spanyol filmhét, beszélgetés az olvasásról és Hadik Brunch az eheti programajánlóban. 

...
Szórakozás

A várandósság alatti hangulatingadozás inspirálta az egyik legvadabb modern táncművet

Ma este mutatják be a Magyar Nemzeti Balett legújabb előadását Új(ra) lendületben címmel, amelyen három egészen különleges modern táncművet láthatunk.

...
Szórakozás

Balettest, Természetes fény, Esterházy-Dunafeszt [Programajánló]

Könyvbemutató, balettest és online fesztivál is került az e heti programajánlónkba. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

...
Kritika

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

„Még élhet valódi életet az ember, még mindig csinálhat valódi dolgokat!” – mondogatja magának mantraként Patricia Lockwood rendhagyó regényének elbeszélője, aki – csakúgy, mint mindannyian – az internet foglya lett. Az Erről nem beszélünk az elvesztegetett időről, a testnélküliségről, a hírfolyamban töltött, mémekké redukálódott életről és egy újfajta zsarnokságról szól.

Szerzőink

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...
Sándor Anna

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

...
Valuska László

Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Veres Attila forgatókönyvében a hatalom dönti el, kinek lehet gyereke és kinek nem

...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

...
Hírek

Peter S. Beagle új kötettel tér vissza Az utolsó egyszarvú világába

...
Hírek

Tompa Andrea, Grecsó Krisztián és Halász Rita könyveiből is mintafordítás készült

...
Hírek

Gálvölgyi János, Fehér Renátó, Dr. Máté Gábor és a Nappali [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Eredeti technológiával kiadják a Káldi-Bibliát megjelenésének 400. évfordulójára

...
Könyvtavasz

Kun Árpád új regényében láncreakciókat indít el egy baleset

...
Hírek

Matthew McConaughey: A texasi iskolai lövöldözés egy járvány része, amit meg lehetne fékezni

...
Nagy

Versterápia: „egy dörrenésre széttágulni sebbé”

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Podcast

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

Karina Urbach a náci bűntettek történetének egy újabb rétegét tárta fel, amikor megírta nagymamája, Alice Urbach szakácskönyvének fordulatos történetét. Az Alice könyve egy szerteágazó családtörténet, amelyből kiderül, hogyan zajlott a 30-as, 40-es években a szakkönyvek „árjásítása”. Podcast. 

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

Egressy Zoltán dráma- és regényíró új gyerekregényében egy csapat gördeszkás zavarja meg a lakótelep nyugalmát, az ellentétek viszont nem feloldhatatlanok.

...
Gyerekirodalom

Pavlova kisasszonytól Petunia néni lazacáig - 3+1 gasztrokönyv gyerekeknek

Az ételekkel és ízekkel való tudatos ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, éppen ezért most összeszedtünk néhány kimondottan gyerekeknek szóló könyvet, amelyek szemléletesen mesélnek a gasztronómiáról, és még recepteket is tartalmaznak.

...
Gyerekirodalom

A zseniális kópé azt üzeni a gyerekeknek, hogy minden jóra fordulhat

A Világszép Alapítvány kísérleti bábelőadása Zalka Csenge Virág meséit dolgozza fel, Nagy Zsolt és Karafiáth Orsolya közreműködésével. Nézzetek bele!