A lázadásról és a zsenialitásról mesél az Emily Brontë életét bemutató új film

Végre megérkezett az első előzetes az Emily Brontë életét bemutató filmhez. Mutatjuk!

fk |

Korábban már beszámoltunk róla, hogy életrajzi film készül az Üvöltő szelek szerzője, Emily Brontë életéről. A főszerepet a Sex Education című sorozatból ismert Emma Mackey alakítja, Frances O'Connor színésznő pedig forgatókönyvíróként és rendezőként próbálta ki magát.

Fehér Renátó: Emlékszel Maeve-re?
Fehér Renátó: Emlékszel Maeve-re?

A népszerű brit sorozat, a Szexoktatás harmadik évada csak néhány hete került fel a Netflixre, de máris megmozgatta a rajongókat. Mivel a sorozatban eddig is szerepet kaptak a könyvek, mi összegyűjtöttük, miket olvasnak a szereplők most. Fehér Renátó költő, kritikus pedig őszinte hódolattal adózott az egyik főhősnek, Maeve-nek, és tulajdonképpen a kamaszkor előtt.

Tovább olvasok

Az Emily című filmből korábban egyetlen képet mutattak meg, most pedig végre megérkezett az első előzetes, amely alapján egy valódi régi vágású kosztümös filmet láthatunk majd, fókuszban azzal a drámával, amely abból fakadt, hogy egy tehetséges nő írni kezdett:

Ahogy arra az előzetes is felhívja a figyelmet, a film a lázadásról, a zsenialitásról és a társadalomból való kilógásról is mesél majd, de lesz benne egy szerelmi szál is, amely már a történet fiktív része. Az Emily Brontë romantikus viszonyáról szóló cselekményszálon valószínűleg sok irodalomtörténész fennakad majd. Ann Dinsdale, a Brontë Parsonage Museum kurátora a Telegraphnak azt nyilatkozta, hogy nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy az írónak bármilyen viszonya lett volna. „És természetesen sosem házasodott meg. Úgy gondolom, az emberek szeretnék kitalálni, hogy mi inspirálhatta. Sokan azt hiszik, hogy az Üvöltő szeleket a maga szenvedélyességével nem lehetett úgy megírni, hogy a szerzőnek nem volt szerelmi viszonya” – fogalmazta meg a kurátor, hozzátéve, hogy Emily Brontë magányos ember volt és nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy lett volna romantikus viszonya valakivel, vagy hogy érdekelte volna az ilyesmi.

A Brontë-lányok édesanyját tényleg kalózok nevelték fel?
Tovább olvasok

A rendező elmondása szerint arra törekedtek, hogy a színészi játék természetes legyen, nem az volt tehát a fókuszban, hogy a korabeli formális viszonyokat jelenítsék meg, hanem hogy az általános emberi érzelmeket vigyék képernyőre.

Forrás: Lithub

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nyilvánosságra hozták az első képkockát az Emily Brontë életéről szóló filmből

A címszerepet alakító színésznőt is éppen csütörtökön jelölték a BAFTA televíziós díjra.

...
Hírek

Charlotte Brontë imádta a divatot, amit egy különlegességekkel teli új kiállítás bizonyít

A Brontë Parsonage Museumban láthatóak mohawk mokaszinok és „a neglizsé viktoriánus megfelelője” is.

...
Hírek

A Brontë nővérekről nevezték el Brüsszel egyik terét

A romantikus regényirodalom két fontos szerzőjéről, az angol Brontë nővérekről nevezték el Brüsszel egyik terét, Charlotte és Emily Brontë ugyanis számos szállal kötődött a belga fővároshoz.

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Miért nem tudunk szembeszállni a diktatúrával?

Felfoghatatlan volt számomra, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát – mondta interjúnkban a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, akivel a háborúról, a női narratíva fontosságáról, és egy felfüggesztett filmprojektről is beszélgettünk.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

...
Nagy

Mircea Cărtărescu: A diktatúra mindig rossz ötlet

Az évek óta Nobel-díj esélyesként emlegetett román íróval, Mircea Cartarescuval beszélgettünk szabadságról és diktátorokról, a naplójáról és az álmairól, fantasztikusról és valóságosról az irodalomban és az emberi léttapasztalatban. Interjú.

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

...

Sandman: jót tett a sorozatnak, hogy Gaiman sokszor nem kötött kompromisszumot

KERÜLJ KÉPBE ÉS OLVASS!
...
Gyerekirodalom

Asterix kutyája saját képregénysorozatot kapott

...
Gyerekirodalom

Ecsédi Orsolya hőse csak könyvek szereplőibe tud beleesni

...
Gyerekirodalom

Így néz ki Dániel András íróasztala

...
Gyerekirodalom

Az oltári Austentől az utolsó Uderzóig

...
Gyerekirodalom

Bánfi Csilla: Hosszú folyamat az értő olvasástól eljutni az alkotó olvasásig

...
Gyerekirodalom

A Matykó király írója az életét adta a rábízott gyerekekért