A Brontë-lányok édesanyját tényleg kalózok nevelték fel?

.konyvesblog. | 2019. szeptember 03. |

bronte-noverek.jpg

Forrás

Angliában megjelent egy izgalmas életrajz a Brontë-lányok anyjáról, Maria Branwellről. Korábban állítólag azért nem adtak ki még hasonló könyvet, mert nem volt hozzá elég anyag, Sharon Wright azonban alapos gyűjtőmunkát végzett és elég érdekes felfedezéseket tett azzal kapcsolatban, honnan is származtak a 19. század leghíresebb angol írói, akiknek többek közt az Üvöltő szeleket és a Jane Eyre-t is köszönhetjük.

A The Mother of the Brontë’s egyik legizgalmasabb állítása, hogy Maria Branwell családja kalózkodásból élt, legalábbis összejátszottak csempészekkel. Hogy Maria maga mennyire volt tudatában annak, hogy gyerekkori otthonától alig pár kilométerre titkos alagutak voltak, ahol férfiak hordták a lopott árut, az persze jó kérdés. Ahogy az is, hogy vajon neki köszönhető-e az, hogy a gyerekeit is érdekelték a kalózok.

Maria lányaira gyakorolt hatása egyébként erősen vitatott, mert amikor meghalt, Charlotte Brontë még csak ötéves volt, Anne pedig mindössze húsz hónapos. Ennek ellenére több kutató is állítja, hogy ez nem zárja ki, hogy a személyisége és a múltja hatott a lányaira, hiszen halála után a testvére, Elizabeth vigyázott rájuk, aki életben tartotta anyjuk emlékét. Maria egykori tárgyai a lányok körében talizmánoknak számítottak, leveleit, feljegyzéseit sokat olvasták.

Maria 1783-ban született egy tizenkét gyerekes családba. Jó neveltetést kapott, fiatalkorában bálokra járt és gótikus regényeket olvasott a Penzance Ladies’ Book Club tagjaként. A házassággal nem sietett, mert látta, hogy a nővéreivel mit tett a házasélet. Apja halála után pedig anyagilag is függetlenné vált. Amikor a nagynénje megkérdezte, hogy segítene-e vezetni egy iskolát Yorkshire-ben, igent mondott. Akkor már 29 éves volt. Ott szeretett bele a kissé furcsa, de romantikus segédlelkészbe, Patrick Brontë-ba, akivel aztán számos szerelmeslevelet váltottak. Egy évvel később megházasodtak, majd sorra születtek a gyerekeik is, összesen hat. 

A harmadik gyereke születése után Maria maga is megpróbálkozott az írással. Írt például esszét a szegénység és a vallás összefüggéseiről. Valószínűleg ezzel is hathatott a lányaira, akik azt látták otthon, hogy nemcsak a férfiak írhatnak, hanem a nők is.

Forrás: The Telegraph