Frank, az óriásnyúl 20 éve szólította meg Donnie Darkót

Frank, az óriásnyúl 20 éve szólította meg Donnie Darkót

Egy alvajáró skizofrén tinit egy kétméteres szörnynyúl ment meg a haláltól, amikor a szobájára esik egy repülő hajtóműve. A nyúl megjósolja a világvégét is, ami lépéskényszerbe hozza a főhőst: kit mentsen meg és ki veszik oda a kertváros lakói közül? Az éppen 20 éve bemutatott Donnie Darko igazi generációs kultfilm lett, a siker titka pedig nemcsak a David Lynchet idéző szürrealista hangulatában rejlett, hanem abban is, hogy annyira markásan szembement a kor tinifilmjeivel. Nyulak, könyvek, harcos kertvárosi anyukák, időutazás és Kiwi! - ez volt a Donnie Darko.
Kultfilmes sorozatunkban azokkal a filmekkel foglalkozunk, amik valamilyen évfordulójuk miatt aktuálisak lettek, és érdemes újranézni őket. Itt találod, mit írtunk Baz Luhrmann Romeo+Julietjéről. 

Sándor Anna |

Amikor az egyfilmes rendező felismeri a tehetséget

A Donnie Darko igazi furcsa film sok-sok érdekes és emlékezetes részlettel. Talán a legnyilvánvalóbb példa az utóbbira Jake Gyllenhaal alakítása, aki ezzel a filmmel robbant be a köztudatba. A művészcsaládból származó Gyllenhaal már 11 éves kora óta filmezett, és 21 évesen játszotta el a zavart kamasz Donnie-t, akinek tekintete hol Jack Nicholsont idézi a Ragyogásból, hol kisfiúsan csillog.

Gyllenhaalt mára a generációja egyik, ha nem a legtehetségesebb színészeként tartják számon, ennek ígérete pedig húsz éve abszolút tetten érhető volt. Gyllenhaal mellett a filmbeli nővérét a valódi testvére, Maggie Gyllenhaal játszotta, aki azóta szintén elismert színésznő és rendező lett (ő készítette a legutóbbi Elena Ferrante-adaptációt), de feltűnik még Patrick Swayze, Drew Barrymore, és a Vészhelyzet Carter dokija, Noah Wyle is, aki ekkoriban próbált átlépni a tévéből a filmbe.

Richard Kelly rendező és forgatókönyvíró jól választott színészgárdát, és elkészítette az ezredforduló független filmes pszichothrillerjét. A Donnie Darko egyszerre operált tudományos-fantasztikus és filozófiai dilemmákkal, miközben vaskosan fekete humora David Lynch szürreális és nyomasztó világából táplálkozott. Felfedezhető benne számos főhajtás Stephen King felé, és rengeteg kis utalás és geg, ami megjósolja a cselekmény későbbi fordulatait.

Azt gondolnánk, hogy Kelly innentől határozottan építette tovább a karrierjét - de éppen az ellenkezője történt, máig nem tudta még csak megközelíteni sem a Donnie Darko sikerét és komplexitását, amolyan egyfilmes rendező maradt. Néhány teljesen feledhető filmes munka mellett 2004-ben bemutatta a Donnie Darko rendezői változatát, ami eléggé szűkre szabta az alapvetően szövevényes, sokféle értelmezésre nyitott film olvasatát - ezért, és a húszéves évforduló miatt ebben a cikkben az eredeti moziváltozattal foglalkozunk. A legutóbbi hír Kelly felől, hogy 2021-ben bejelentette, hogy új folytatást készít (mert készült egy nélküle is) a Donnie Darkónak.

“Gyere közelebb”, mondta Frank, az óriásnyúl 

-

A nyulak mindenhol ott vannak, ezt már Esterházy kapcsán is írtuk. A torz nyúl a Donnie Darko központi figurája, szimbóluma, cselekménymozgató ereje. Éppen úgy, mint az Alíz Csodaországban fehér nyula, az ő feltűnése is mozgásba lendíti az elborult eseményeket.

A Donnie Darko bemutatója előtt csupán két évvel, Morpheus azt mondta Neónak a Mátrixban, hogy megtudhatja, milyen mély a nyúl ürege. A Kelly-féle nyúlüregben Donnie nyula, aki Frank névre hallgat, nemcsak megjelenésében baljós, hanem konkrétan közli az alvajáró Donnie-val, mikor ér véget a világ, és a filmben időnként kérdésessé válik, hogy nem rosszindulatú bajkeverő-e. Olyan extrém dologra utasítja Donnie-t, mint például az iskola elárasztása vízzel, vagy hogy gyújtsa fel a környék köztiszteletben álló polgárának házát. Frankre tehát a film első felében akár a Gyalog galopp nyulas jelenete is illene, amikor a fenyegetés forrását keresik:
“-A nyúlon túl?
-Nem, a nyúl az!”

Ezek az amerikaiak elég sok könyvet olvasnak

A nyulak (persze) a filmben felbukkanó egyik könyvben is ott vannak. Donnie irodalomtanára (Drew Barrymore) foglalkozik a Gesztenye, a honalapító című, elég nyomasztó meseregénnyel (angolul: Watership Down), amiben Vakarcsnak, a csenevész kisnyúlnak látomásai vannak az otthonuk szörnyű pusztulásáról. Sikerül meggyőznie a látomások igazáról a bátyját, Gesztenyét, és együtt elindulnak új hazát keresni.

Az órákon szó esik még Graham Greene The Destructors című 1954-es novellájáról is, amiben egy kamaszbanda vezére, Trevor, kitalálja, hogy elpusztít egy öreg házat, ami túlélte a Blitzet (amikor a nácik Londont bombázták). A ház lakója viszont hamarabb hazaér, mint a fiúk gondolták, ám sem ez, nem a matracban talált pénz nem állíthatja meg Trevort, hogy lebontsa a régi világ mementójaként fennmaradt házat. Az irodalmi szövegek kiválasztása természetesen nem véletlen, hiszen mindkettő erősen tükrözi Donnie helyzetét és szerepét az eseményekben: látja a jövőt, és kritizálja a társadalmi álszentség és önáltatás különböző megnyilvánulásait.

-

A könyvek egyébként is fontosak a filmben: kulcsszerepet kap Roberta Sparrow, azaz Halálnagyi filozófiai kötete az időutazásról, ami mellett felbukkan Stephen Hawkingtól Az idő rövid története is. A filmre jellemző nyomasztó és szatirikus hangulatot villantja fel már az is, amikor rögtön a legelején Donnie anyja a hatalmas, hófehér házuk árnyas kertjében ejtőzve Stephen King Az című regényét olvassa.

A kertvárosi anyukák vérmesen védelmezik az illúzióikat

A Donnie Darkónak van egy nagyon erős társadalomkritikus vonala is, ami két szinten is működik. Az egyik a jóléti kertvárosi miliőt támadja: itt a Patrick Swayze alakította életvezetési tanácsadó károsabbnál károsabb tanácsokat ad az embereknek, és a hazug örök optimizmus jegyében mérgező elfojtásra bátorítja őket. Donnie az egyetlen, aki ezt ki meri mondani neki nyilvánosan (természetesen eltávolítják a teremből), majd amikor felgyújtja a házát, a köztiszteletben álló férfiról kiderül, hogy van egy titkos kamrája tele gyerekpornóval. A rajongói nem hisznek a vádaknak és karaktertergyilkos összeesküvést látnak a lelepleződés mögött. A kertvárosi anyukák (Mrs. Darkót leszámítva) pedig összefognak a szerintük igenis nagyszerű ember védelmében.

A film vaskosan szatirikus és szürreális atmoszféráját emellett nemcsak egy-egy direkt elrajzolt karakter erősíti, hanem például olyan részletek is, mint a magániskola udvarán álló, Korcs névre hallgató furcsa kutyaszobor, aminek a tömör bronz fejébe Donnie belevágja a baltát.

-

Törpilla eredete és a kamaszlét hányattatásai

A másik társadalomkritika inkább a korszellemnek, és azon belül a hollywoodi fősodornak int be: ekkor mentek olyan filmek a mozikban, mint az Amerikai pite, a Hangyák a gatyában, A csaj nem jár egyedül. Jake Gyllenhaal egy interjúban arról mesélt, hogy nézte ezeket a filmeket, és semmi közük nem volt ahhoz, hogy ő hogyan élte meg a kamaszkorát. Szerinte a Donnie Darko ezért egy anti-tinifilm, amiben viszont ráismert a saját tapasztalataira.

És valóban, a Donnie Darkóban egyszerű őszinteséggel keveredik a sok kamaszkori bénázás, az identitás- és útkeresések sora a megnemértettség és a magány érzetével. Donnie kiemelkedően okos srác, ami eleve elszigeteli kicsit nemcsak a társaitól, hanem az egész kertvárosi közegtől. Ugyanakkor sokszor viselkedik indokolatlanul elviselhetetlenül (például a lánytestvéreivel) vagy éppen gyerekesen.

Hol megfejti a Graham Greene-novella mondanivalóját, hol a hupikék törpikék nemzőképtelenségét vezeti le könyörtelen logikával - mint egy igazi kamasz.

Plusz pont jár azért is, hogy a korszak szülőábrázolásához képest Donnie szülei a filmben se nem giccsesen bölcsek, se nem tökkelütött idióták, hanem két normális ember, akik próbálnak helytállni a családjukban és a tágabb közösségükben is.

Időutazó szuperhős vagy paranoid skizofrén?

Donnie a fokozatosan romló állapota miatt megbízhatatlan mesélő, így a film folyamatosan lebegteti, hogy vajon amit látunk és történik, azok egy zavart elme hallucinációi és egy egyre agresszívabbá váló srác cselekedetei - vagy 1988. október 2-án, éjfélkor tényleg létrejön egy másik dimenzió, illetve idővonal, és a világvégét csak a kiválasztott Donnie tudja megakadályozni, aki látja az időt és tud benne utazni is? Esetleg a kettő egyszerre, és Donnie egy beteg ember, aki hőssé válik.

Ha feltúrjuk az internetet, a befejezést magyarázó videók és cikkek (főleg a rendezői változat miatt) inkább a dimenzióváltós, időutazásos értelmezés mellett teszik le a voksukat, ami tényleg világosabbá teszi a befejezést is. Az eredeti moziverzió ereje viszont szerintem éppen a bizonytalanságban rejlik. Az nem ad könnyű megoldást, és jó agyalni például azon, hogy a döntéseink hálózata hogyan alakítja az életünket, mi változna, ha kritikus pontokon másképpen döntenénk, és hogyan élnénk meg az azzal járó dilemmát, hogy ha előre tudnánk a döntéseink következményeiről.

Szárnyra kap a kivimadár és mind zokogunk

Emlékszel még a Soundgarden Black Hole Sun című számának a klipjére? Ebben a jellegzetes amerikai kertvárosi figurák torzulnak el egyre szélsőségesebben, és a dagadó, szörnyű nap mindent elpusztít. Ki tudja, inspirálta-e ez Donnie Darkót, de az biztos, hogy a film hangulata nagyon emlékeztet erre az 1994-es videóra.

A zene már csak ezért is külön pontot érdemel, mert Kelly egész beszéd nélküli jeleneteket vágott betétdalokra a filmben. A beválogatott dalok ráadásul a mai napig nagyon jól szólnak, egynek pedig önálló élete is lett. A Mad World a brit Tears for Fears együttes eredetileg pörgős, 1982-es száma, amit Michael Andrews és Gary Jules dolgozott át és lassított le a Donnie Darkóba.

És akkor jött a Kiwi!

2006-ban Dony Permedi, számítógépes animációt tanuló diák készítette el azt a videót, amiben egy repülni vágyó kis kivi (ez a madár röpképtelen) fáradságos munkával egy sziklafalon felépíti élete első és utolsó röppályáját. A videó azonnal virálissá vált, és bár eredetileg Tim Cassel zenéjével jelent meg, nagyon hamar hódítani kezdett az a változat is, ami alá ismeretlen tettesek a Gary Jules-féle Mad Worldöt vágták. A Kiwi! szívek millióit törte ripityára, és máig igaz rá, hogy ha ki akarod sírni magad, csak nézd meg:

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

25 éves a Romeo+Juliet: az MTV-esztétika, amely érdekessé tette a klasszikusokat

Az MTV-esztétika találkozása a reneszánsszal, a vizuális nyelv ütközése a tradícióval, gengszterek, tetoválások és drag queen a grandiózus adaptációban. 

...
Szórakozás

Az új Ferrante-adaptáció előzetese sok feszültséget ígér

A Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon nagy sikere volt Maggie Gyllenhaal új Elena Ferrante-adaptációjának, a film el is nyerte a legjobb forgatókönyv díját. Most megérkezett az új előzetese, amely alapján úgy tűnik, egy feszültségteli pszichológiai dráma született.

...
Nagy

A nyulak mindenhol ott vannak, erre Esterházy jól ráérzett

A berlini fal tövében boldogan élő és szaporodó nyulak emlékét ma egy kis mesekönyv is őrzi, amit Esterházy Péter fordított magyarra. Vagy inkább újramesélte.

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Byung-Chul Han az árnyékliliomokban gyönyörködve fejti meg, hogy a lét elbeszélés, nem számszerűsítés

...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

...
Könyvtavasz

Kun Árpád új regényében láncreakciókat indít el egy baleset

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

...
Könyvtavasz

A macskák profik abban, hogy aggódás helyett inkább a valóságos dolgokkal foglalkozzanak

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Podcast

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

Karina Urbach a náci bűntettek történetének egy újabb rétegét tárta fel, amikor megírta nagymamája, Alice Urbach szakácskönyvének fordulatos történetét. Az Alice könyve egy szerteágazó családtörténet, amelyből kiderül, hogyan zajlott a 30-as, 40-es években a szakkönyvek „árjásítása”. Podcast. 

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

...
Kritika

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

„Még élhet valódi életet az ember, még mindig csinálhat valódi dolgokat!” – mondogatja magának mantraként Patricia Lockwood rendhagyó regényének elbeszélője, aki – csakúgy, mint mindannyian – az internet foglya lett. Az Erről nem beszélünk az elvesztegetett időről, a testnélküliségről, a hírfolyamban töltött, mémekké redukálódott életről és egy újfajta zsarnokságról szól.

Szerzőink

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...
Sándor Anna

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

...
Valuska László

Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét