5 tény, amit ne felejts el, miközben a Sárkányok házát nézed

5 tény, amit ne felejts el, miközben a Sárkányok házát nézed

Több mint másfél éve jártunk utoljára Westeroson, ennyi idő alatt pedig megfakulhatnak az emlékek a fontos részletekről. Íme, tehát, mire emlékezz feltétlenül, miközben újra leülsz nézni a Sárkányok házát.

sa | 2024. június 21. |

Elindult a Sárkányok háza második évada, és lassan beindulnak az események: dinasztikus háborúban csapnak össze a trónkövetelő Targaryenek. Az első évad (cikkünk róla) elsősorban a szereplők közti viszonyokra és a politikai szövevényekre koncentrált, ezért érdemes felidézni a legfontosabb pontokat, amik motivációt jelentenek a második évad eseményeiben is.

A Sárkány háza közel húsz évet követ végig, és arról mesél, hogyan szakadt szét a Targaryen-ház, és csaptak össze a Zöldek – akiket Aegon Targaryen (Tom Glynn-Carney) és anyja, Alicent Hightower (Olivia Cooke) vezet Királyvárban – és a Feketék, akiket Rhaenyra Targaryen (Emma D'Arcy) irányít Sárkánykőből. A Zöld- és a Fekete-ház korábban két önálló előzetest is kapott.

George R. R. Martin
Tűz és vér
Ford. Stemler Miklós, Alexandra, 2022, 685 oldal
-

A sorozat George R. R. Martin 2018-ban megjelent Tűz és vér című könyvének adaptációja alapján készült, és nagyjából 200 évvel a Trónok harca eseményei előtt játszódik. Ezt azt is jelenti, hogy körülbelül 170 évvel Daenerys Targaryen, a Sárkányok anyja születése előtt.

Honnan indul a Sárkányok háza második évada?

Miután a nagybeteg Viserys király (Paddy Considine) meghal, az egykori legjobb gyerekkori barátok, Rhaenyra (a király lánya és kijelölt örököse) és Alicent (a király Kezének lánya, Viserys második felesége és négy gyermekének anyja) összevesznek azon, hogy ki örökli a Vastrónt.

És akkor, amit mindenképp tarts észben:

1. Viserys király a lánya, Rhaenyra gyermekkori legjobb barátnőjét vette feleségül

Miután első felesége belehalt a szülésbe, a királyra nagy nyomás helyeződött, hogy újra megnősüljön és fiú örökösöket nemzzen. Ser Otto Hightower (Rhys Ifans), a király segítője a lányát küldi be megvigasztalni a gyászoló királyt, és úgy alakítja az eseményeket, hogy a támogatásból házasság legyen. Alicent nem boldog a feladattól, de teljesíti a dinasztikus kötelességét, majd később négy gyermeket szül a királynak: ők Aegon II, Helaena (Phia Saban), Aemond (Ewan Mitchell) és Daeron.

A házasság helyrehozhatatlannak tűnő szakítást jelent a két lány között, mivel Alicent gyakorlatilag Rhaenyra mostohaanyjává válik, és gyermekein keresztül közvetlenül támadja a trónigényét. Miután Viserys meghal, az amúgy is feszült kapcsolatuk tovább romlik.

2. Rhaenyra a nagybátyja szeretője-szerelme-felesége-szövetségese

A király fivére, Daemon (Matt Smith) az évek során lassan és tudatosan csábítja el a felcseperedő Rhaenyrát – a kölcsönös érdeklődés túlmutat a vonzalmon, szövetségest is látnak egymásban. 

Első felesége, Rhea Royce (Rachel Redford) meggyilkolása után Daemon feleségül veszi Lady Laena Velaryont (Nanna Blondell), akivel két gyermekük születik. Rhaenyra eközben összeházasodik Laenor Valeryonnal. Három fiuk van, de a szerekek fizikai megjelenése miatt (egyiküknek sincs platinaszőke Targaryen-haja) sokan úgy vélik, egyébként helyesen, hogy az igazi apjuk Ser Harwin Strong (Ryan Corr).

Amikor Daemon és Rhaenyra házastársai meghalnak (Laenor megrendezi a saját halálát), végül összekötik az életüket, és két fiuk születik.

3. Viserys utolsó szavainak kétféle értelmezéséből robban ki a trónviszály

Miközben Viserys a halálos ágyán már alig van magánál, az „Aegon” nevet suttogja. Ezt a felesége, Alicent úgy értelmezi, hogy a király támogatja, hogy a megnevezett örökös, Rhaenyra helyett a fiuk legyen az utódja. Ezzel csak az a probléma, hogy a király nem erre gondolt. Ettől függetlenül Viserys halála után Alicent gyorsan trónra ülteti a fiát.

Ami valójában történt: a mákonyos főzet bódulatában a király azt hiszi, hogy a lányával beszél, nem pedig a feleségével, és Aegon álmára utal. Korábban ugyanis mesélt Rhaenyrának Hódító Aegon próféciájáról, amiben az megjósolta az emberek világának végét. Ez az álom szerint egy szörnyű téllel fog kezdődni, ami a távoli észak felől érkezik, és olyan sötétséget hoz magával, ami elpusztítja az élők világát. A jóslat szerint, ha az emberek túl akarják élni, 

akkor egy Targaryennek kell ülnie a Vastrónon.

A Trónok harca nézői erről persze azonnal a Másokra és a Hosszú Éjszakára gondolhatnak, amikor az Éjkirály összecsapott Jon és Daenerys egyesült seregeivel.

4. Rhaenyra királynővé koronáztatja magát

Bár Viserys az első évad elején arra kérte Westeros urait, hogy fogadjanak hűséget Rhaenyrának, mivel a trónörökös nő, ez élesen megosztja őket.

Évekkel később Viserys unokatestvére, Rhaenys hercegnő (Eve Best) – akinek nagyon is jogos igényét a trónra a király korábban elutasította – tájékoztatja Rhaenyrát apja haláláról és arról, hogy II. Aegon elfoglalta a Vastrónt.

A hír olyan mélyen megrázza Rhaenyrát, hogy idő előtt beindul nála a szülés, és Daemonnal közös kislánya holtan jön világra. Miután eltemetik a babát, Rhaenyrát megkoronázzák.

5. Aemond Targaryen és Lucerys Velaryon sárkányos összecsapásának tragédia a vége

A finálé záró pillanatai a Martin-féle univerzum sokkolóbb jelenetei közé tartoznak. Rhaenyra elküldi másodszülött fiát, Luceryst (Elliot Grihault), hogy szövetségről tárgyaljon a Baratheon-házzal.

Viharvégre érkezve Lucerys rájön, hogy a rivális család képviseletében már ott van unokatestvére is, Aemond (Ewan Mitchell) – aki gyerekkorában miatta vesztette el az egyik szemét. Lucerys alulmarad a tárgyalás során, sőt, Lord Borros Baratheon (Roger Evans) a lánya kezét Aemondnak ígéri.

Amikor az unokatestvérek útra kelnek, – Aemond az óriási Vhagar, Lucerys pedig a jóval kisebb Arrax hátán –, Aemond a viharban bosszút akar állni a megvakításáért és rá akar ijeszteni Lucerysre. Viszont elveszíti az irányítást a sárkánya fölött, és Vhaghar egyetlen harapással megöli Arraxot és Luceryst.

(Salon)

Nyitókép: HBO/MAX

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Sárkányok háza és még 6 könyvadaptáció, ami júniusban érkezik a Maxra

Jön a nyár egyik legnagyobb durranása, a Sárkányok háza, de hat, regény alapján készült filmet is ajánlunk, őslényekkel, kannibálokkal, ufókkal.

...
Szórakozás

Nézd meg az első fotót a Hét Királyság lovagjáról a Trónok harca spin-offban

A Trónok harca szerzőjének, George R. R. Martinnak A kóbor lovag című novellájából hatrészes feldolgozás készül. Elindult a forgatás.

...
Hírek

A Trónok harca írója szerint az adaptáció szinte mindig rosszabb a könyvnél

G. R. R. Martin, a Trónok harca alapjául szolgáló könyvek írója személyes blogján kritizálta a forgatókönyvírókat, akik szerinte túl sokat engednek meg maguknak.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

...
Szórakozás

8 érdekesség, amit nem tudtál a 80 éves Rubik Ernőről

„Megtalálónak” vallja magát, mert a feltaláló kifejezést nem szereti. A világon több mint 350 millió példányt adtak el a kockájából. A sikerhez elengedhetetlennek tartja a kudarcot. Nyolcvanéves Rubik Ernő.

Szerzőink

...
sa

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

...
sa

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

...
Horányi Hanna Zelma

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

Kiemeltek
...
Hírek

Ez a 21. század 10 legjobb könyve a New York Times szerint

A dobogó mindhárom fokán nők állnak, ráadásul európai szerző az első. Mutatjuk az első tízet a legjobb könyvek közül.

...
Nagy

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

Mennyit tudott a kanadai irodalmi élet Alice Munro és lánya szakításának valódi okáról? Hogyan olvassuk ezek után Munro írásait a nők elfojtott érzéseiről és a családi drámákról?

...
Kritika

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

A Tom Lake, Ann Patchett csodálatos érzékenységgel megírt regénye egy nyári színházba és egy cseresznyéskertbe repíti olvasóit, hogy feltárja a főszereplő Lara fordulatokban gazdag, reményteli életét.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Meghalt Shelley Duvall, A ragyogás sztárja

Robert Altman egyik kedvenc színésze volt, de A ragyogás sikoltós-baltás jelenete az, ami kitörölhetetlenné tette őt a filmtörténetből.

...
Szórakozás

Michael Crichton kezdte, James Patterson fejezte be, most pedig film készül belőle

A Sony filmstúdió szerezte meg a Michael Crichton hagyatékában talált és James Patterson által befejezett Eruption (Kitörés) című regény megfilmesítési jogait.

...
Szórakozás

Bridgerton: Ezt lehet tudni most a 4. évadról

Mikor jön a Bridgerton következő évada? Kinek a története kerül fókuszba? Melyik szereplők térnek vissza biztosan?

Természetesen olvasok
...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

...
Zöld

A közösségi média már a rémálmainkban is megjelenik

...
Zöld

Nem betegség, hanem kihívásokkal teli életszakasz – 5 könyv a menopauzáról

...
Zöld

Egy narcisztikus ember nehezíti meg az életed? Ez a könyv megtanít vele bánni

...
Zöld

5 új pszichológiai könyv júliusban, akár gyerekként, akár szülőként keresel válaszokat

...
Zöld

Alan Turing szerelmeslevél-generátora a ChatGPT elődjének is tekinthető

...
Zöld

Miért van a nőknek kisebb szüksége a testedzésre?