Sárkányok háza, 2. évad. Fotó: Max - konyvesmagazin.hu

Júniusban folytatódik a Maxon (korábban HBO Max) a Sárkányok háza, ami a nyár egyik legjobban várt sorozata. Emellett a streamingfelületen hat olyan filmet is megnézhetünk hollywoodi klasszikustól kis független filmig, amelyeket könyvek alapján készítettek.

Sárkányok háza, 2. évad

Alig három hét és kezdődik a Trónok harca előzménysorozatának második évada, mely részben George R. R. Martin Tűz és vér című regényén alapul. A Sárkányok háza ezúttal a II. Aegon Targaryen (Tom Glynn-Carney) vezette Zöld Tanács és a Rhaenyra Targaryen (Emma D’Arcy) vezette Fekete Tanács közti csatára és hatalmi harca fókuszál. Ebből a súlyosnak ígérkező háborúból senki sem maradhat ki, mindenkinek választania kell, ki mellé áll. Közben pedig hamarosan A hét királyság lovagja: A kóbor lovag című másik spin-off sorozatot is elkezdik forgatni.
Premier: június 17.

Jurassic Park

Több Jurassic Park film is felkerül Maxra, mi azonban az első két részt, a nagy klasszikusokat ajánljuk, melyekhez Steven Spielberg Michael Crichton regényeit dolgozta fel. Az 1993-as filmben egy baleset után három tudós érkezik Nublar szigetére, és megdöbbenve látják, hogy a szigeten klónozott dinoszauruszok élnek egy parkban. Csakhogy egy mesterségesen előidézett áramszünet alatt elszabadulnak a dinoszauruszok, az emberek pedig menekülnek a halálos veszély elől.
Premier: június 1.

Csontok meg minden 

Luca Guadagnino rendező Camille DeAngelis azonos című, 2015-ben megjelent romantikus horrorregényét vette alapul. Marent (Taylor Russell) 18 éves korában magára hagyja az apja, ezért elindul, hogy megkeresse az anyját valahol Minnesotában. Így botlik Lee-be (Timothée Chalamet), és a két fiatal kannibál együtt kezd utazgatni Amerikában, de a családi árnyak hamar utolérik őket. 
Premier: június 2.

Rigó, rigó, szederinda

A svájci-grúz film Tamta Melashvili regénye alapján készült. Főszereplője, a 48 éves Etero egy kis faluban él. Soha nem akart férjhez menni, a szabadság éppoly fontos számára, mint fenséges süteményei. De a vénlányokra nem néznek jó szemmel a faluban, és hamar a pletykák célpontjává válik. Amikor szerelemre lobban egy férfi iránt, döntés elé kényszerül: továbbra is kötöttségek nélkül folytassa független életét, vagy inkább kapcsolatban éljen? A nőnek meg kell küzdenie a saját érzéseivel, hogy megtalálja a boldogsághoz vezető utat.
Premier: június 7.

Hannibal

Thomas Harris 1999-ben írta meg A bárányok hallgatnak című bestsellere folytatását, amit 2011-ben Ridley Scott vitt filmre. A pszichológiai horror főszereplője, a pszichopata Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) megszökött a börtönből és Firenzében él. Egy korábbi áldozata (Gary Oldman) bosszút akar állni rajta, ezért befeketíti a Hannibalt egykor kihallgató Starling ügynököt (Julianne Moore), hogy előcsalogassa a szörnyeteget a rejtekhelyéről. Az események azonban rövidesen csúnya fordulatot vesznek.
Premier: június 14.

Érkezés

A négyszeres Nebula-díjas sci-fi író, Ted Chiang 1998-as, Életed története című novelláját (itt írtunk róla) Eric Heisserer adaptálta forgatókönyvvé, majd a később a Dűne-filmeket rendező Denis Villeneuve csinált belőle filmet 2016-ban. A történetben 12 földönkívüli űrhajó lebeg a Föld különböző pontjai fölött. Az amerikai hadsereg egy nyelvészt (Amy Adams) és egy fizikust a Montana fölött lévő űrhajóra, hogy kapcsolatot teremtsenek az idegenekkel és megpróbálják megérteni a nyelvüket.
Premier: június 20.

A vacsoravendég

Gabriela Ybarra önéletrajzi regénye, az El comensal (A vacsoravendég) 2015-ben jelent meg. Nagyapja Bilbao korábbi polgármestere volt, akit 1977-ben baszk szeparatisták elraboltak és megöltek. A könyvet 2018-ban Nemzetközi Booker-díjra jelölték. 2022-ben Ángeles González Sinde spanyol rendező filmdrámát forgatott a regényből. A történetben a fiatal főhős megpróbálja összerakni, hogy mi törtánt a családjával a nagyapja elrablása után.
Premier: június 21.

Fotó: Max

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

A Netflixen ezeket az adaptációkat nézték a legtöbben 2023 második felében

A filmek között a Rumaan Alam regényéből készült Távol a világtól, a sorozatok kínálatában pedig az Oda Eiicsiró mangasorozatából adaptált One Piece volt a legnépszerűbb Netflix-tartalom.

...
Szórakozás

5 könyvből készült film és sorozat, amit májusban nézhetsz a Netflixen

Visszatér egy igazi Netflix-kedvenc, a Bridgerton, de Jeff Bridgest is új sorozatban láthatjuk.

...
Szórakozás

Ezeket az új adaptációkat nézd májusban a Disney+-on!

A Disney+ április végi és májusi premierjei között négy könyvadaptációt is találsz. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Szórakozás

Nézd meg az első fotót a Hét Királyság lovagjáról a Trónok harca spin-offban

...
Szórakozás

Nézd meg az 1901-es, legkeményebb Dickens-adaptációt az utcaseprővel

...
Beleolvasó

A terápián ülők nem is sejtik, hogy valaki mindent tud a titkaikról – Olvass bele Jen Beagin vicces regényébe!

...
Hírek

Tényleg börtönbe zárhatnak egy indiai írót politikai kijelentése miatt?

...
Nagy

6 botrányos dolog, amit egy új életrajz állít Beckhamékről

...
Szórakozás

Anthony Bourdain képregényének szusiséfje animációs sorozatot kap

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Íme, a Netflix top10: a legnépszerűbb műsorok 60 százaléka adaptáció

A legfrissebb top 10-es lista megmutatja, milyen fontos az irodalmi inspiráció a Netflix számára.

...
Szórakozás

Murakami Haruki kétszer is megnézte a novelláiból készült animációs filmet

A tokiói Vaszeda Egyetemen tartott premier után Murakami bevallotta, hogy különben nem rajong az animációs filmekért, de Pierre Földes mozija kimondottan tetszett neki, mert elkapott valamit az írásaiból.

...
Szórakozás

25 könyv, amit ősztől a színházakban néznénk ‒ Tompa Andrea, Halász Rita, Dan Brown vagy Karl Marx?

Thomas Mann és Kosztolányi Dezső, Aesopus és Marx, Hajnóczy Péter és Halász Rita. Átböngésztük az évadterveket a Játékszíntől Veszprémig, kiválasztottuk a legígéretesebb előadásokat az olvasóknak.

Listák&könyvek
...
Szórakozás

5 Coldplay-dal, amik segítenek megérteni a szívdobbanásainkat és az univerzumot

...
Nagy

8 gyönyörű kötet Dua Lipa könyvklubjából

...
Gyerekirodalom

Spagettit ebédelni medvecukorral – 5 gyerekkönyv apák napjára