Szűcs-koncert, vetítések a holokauszt emléknapja alkalmából és új kiállítások a Mai Manó Házban [PRORAMAJÁNLÓ]

A Magyar Kultúra Napja és a Himnusz 200 éves évfordulója után sem áll meg a kulturális élet: koncertek, vetítések, beszélgetések és kiállítások sora vár ezen a héten is. 

ld | 2023. január 26. |

Vetítések a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából

-

Az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadulásának napja, január 27-e a holokauszt nemzetközi emléknapja, amelyhez kötődően az Urániában több filmmel is emlékezünk az áldozatokra.
Január 26-án, csütörtökön levetítjük Török Ferenc 1945 (12) című, berlini közönségdíjas filmjét, amely egy magyar faluban játszódik a II. világháború befejezése utáni hónapokban.
Az emléknapon, 27-én Tóth Barnabás alkotása, az Akik maradtak (12) című játékfilm látható, amely két, családját veszett ember, egy özvegyen maradt orvos és egy tizenéves lány meghatóan emberi kapcsolatát meséli el a háborút követő években.
Másnap, 28-án, szombaton Ari Folman lenyűgöző erejű, sajátos látványvilágú animációja, a Hol van Anne Frank? (12) látható, amelynek fiktív történetében Anne Frank egy képzeletbeli barátnője, Kitty varázslatos módon életre kel a ma múzeumként működő Anne Frank-házban és a történtekről mit sem tudva Anne keresésére indul.

Mikor? Jan. 26-28. Hol? Uránia

Facebook-esemény erre >>>

 

Szűcs koncert az Akváriumban

-

Szűcs Krisztián (HS7) új zenekarának első koncertje az Akváriumban.
A zenekar tagjai: Benkő Dávid, Hosszú Gábor, Ligeti Gyuri, Mihalik Ábel és Szűcs Krisztián.
Elhangzanak a Szűcs új “Vízválasztó” című lemezének dalai, meg lesznek még más, régebbről ismerős Szűcs Krisztián szerzemények is.

Mikor? Január 28. 19:00 Hol? Akvárium

Részletek, jegyek itt >>>

 

Három új kiállítás nyílik a Mai Manó Házban

-

Berekméri Zoltán, Milos Dohnány és Deanna Dikeman fotóit mutatja be a Mai Manó Ház három újonnan nyílt, szerdától látható kiállítása.
Az érzékeny önpusztító címmel látható tárlat a magyar fotográfia történetének egyik legjelentősebb alakja, a száz éve született Berekméri Zoltán életművét tárja a közönség elé.

Berekméri tragikus életének számos pontja ismert és feltárt, sorsának azonban művészetéhez alig van köze: képein egy sajátságos világ bontakozik ki, amelyben a tiszta kompozíció, a fotográfiai hagyományok iránti tisztelet és egy különös "belső monológ" játssza a főszerepet.

Milos Dohnány A városban című kiállítása a modern szlovák fotográfia jelentős képviselőjének képeiből mutat be válogatást. A Mai Manó Házban megtekinthető képanyag Dohnány fotóinak több tematikus sorozatából válogat, noha figyelmének középpontjában az urbánus élet és az 1930-as, 1940-es évek modern pozsonyi építészetének Pozsonya állt. Dohnány a kortárs fotográfia egyik vezető alakja volt, az új technológiák rajongója, pedagógus, esszéista, a fotográfia első szlovákiai kritikusa és teoretikusa.

Deanna Dikeman Leaving and Waving (Búcsúzni és integetni) című fotókönyve a Mai Manó ház közleménye szerint a családról, a meghittségről, a búcsúzkodásról és az idő múlásának kegyetlenségéről mesél. A 27 évet felölelő sorozatban Dikeman szüleit fényképezte búcsúintés közben. Személyes és őszinte munkája nemcsak az idő múlásának melankóliáját ragadja meg, hanem bepillantást enged egy család intim pillanataiba.

Berekméri Zoltán és Milos Dohnány kiállításai március 12-ig várják a közönséget a Mai Manó Házban, Deanna Dikeman fotókönyve és a hozzá kapcsolódó kiállítás pedig március 5-ig ingyenesen tekinthető meg a ház PaperLab Galériájában.

Mikor? Január 24. - Március 12. Hol? Mai Manó Ház

 

Alkalomadtán – szöveg és zene: Légrádi Gergely és Zsoldos Dávid beszélgetése

Az Alkalomadtán c. négygenerációs családregényt kiindulópontként véve, Dávid és Gergő beszélgetnek kötetlenül, számos érdekes-izgalmas történetet elmesélve az irodalom és zene kapcsolatáról, egy pianínó mellett.
Az eseményen olyan témák kerülnek elő, mint a generációk, a családi titkok és az előre meghatározottság, a csend és a hiány szerepe és hatása az irodalomban és a zenében, az átdolgozás, a parafrázis előnyei és hátulütői vagy az alkotás lehetséges folyamatai és kihívásai az irodalom és a zeneszerzés tükrében.

Légrádi Gergely, író. Rövidprózáit antológiákban, irodalmi folyóiratokban, napilapokban publikálja. Mesterei Radnóti Zsuzsa és Háy János. Civilben jogász, az Oppenheim Ügyvédi Iroda alapító partnere, az ELTE jogi karán oktat, szakterületén rendszeresen publikál. Az Alapítvány a Magyar Színházakért alapítója, munkájának szervezője és támogatója.

Zsoldos Dávid, a Papageno alapító igazgatója zongoraművészként és zenetörténészként végzett a Zeneakadémián. A Magyar Zenei Tanács elnöke, az Európai Zenei Tanács és a Jeunesses Musicales International elnökségi tagja, nevéhez fűződik Magyarországon a Fidelio, a Klasszik Rádió és a Müpa Magazin megalapítása. Az International Classical Music Awards zsűritagja, számos jelentős hazai és nemzetközi kulturális és kommunikációs projekt közreműködője.

Mikor? Jan. 26. 18:00-19:30 Hol? Spinoza 

Facebook-esemény erre >>>>

 

Kalandos sorsú rézkarcokat bemutató kiállítás nyílik az FSZK-ban

Rejtett rézkarcok címmel kalandos sorsú 18. századi metszeteket mutat be csütörtöktől a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZK).
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a budapesti Brazil Nagykövetség és a szentantali Vadászati és Halászati Múzeum együttműködésének keretében nyíló tárlat a 18. század nagyvárosainak látképeit mutatja be korabeli metszetek reprodukcióin keresztül.
Az eredeti alkotások Augsburgban készültek 1719 és 1765 között, javarészt Friedrich Bernhard Werner munkái, aki hadimérnökként és térképészként dolgozott. Ez a kultúr- és várostörténeti anyag véletlenül került elő az 1960-as években a Koháry-Coburg-kastély felújítása során a Családi Galéria néven ismert terem egy rejtett falrészében. Szépségük mellett jelentős történelmi és építészeti kuriózumnak is számítanak, hiszen megörökítik és felidézik az épületeket, hidakat, kikötőket és egyéb várostervezési aspektusokat. A rézkarcok 1792-ben kerültek Koháry Miklós gróf tulajdonába.
Házassága révén két brazil hercegnő is tagja volt a Koháry-Coburg családnak, Maria da Glória, I. Pedro császár lánya, aki Maximilian Ferdinand Sachsen-Coburg-Gothához és Leopoldina, II. Pedro császár lánya, aki Ludwig August Sachsen-Coburg-Gothához ment feleségül.
A kiállítás anyaga és a 18. századi brazil királyi család történetének összefonódása, valamint a brazil függetlenség kikiáltásának 200. évfordulója miatt Susan Kleebank, Brazília budapesti nagykövete karolta fel a rézkarcsorozat bemutatásának népszerűsítését. A kiállítást elsőként 2016-ban a Pozsonyi Brazil Nagykövetség, majd 2017-ben a Genfi Brazil Főkonzulátus mutatta be.
A megtalált 123 metszetből harmincat restauráltak, amelyek reprodukciói tekinthetők meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtár Átriumában január 26. és február 23. között nyitvatartási időben.

Mikor? Január 26. és február 26. között Hol? Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Szűcs Krisztián: A dalok egymásból születnek valahogy

„Engem az hívott, hogy dalszerző legyek” – mondja Szűcs Krisztián. A Heaven Street Seven, a The Twist és a NAZA egykori frontembere egy fekete füzetbe jegyezte le az első verseit, amelyekben jócskán előfordultak Joy Division-idézetek. Képzeletben készítettünk egy válogatáskazettát a kedvenceiből, megosztotta velünk, miért hasznosak az instant fogyasztható popdalokat kotyvasztó sztárproducerek, és hogy mi a baj azzal, ha az alkonyi tájképbe belefest valaki egy foszforeszkáló tamagocsit.

...
Szórakozás

Szűcs Krisztián zenekara egy női zuhanyzóban vette fel az első barkácsfelvételeket

A kuplétól a britpopon át a technóig rengeteg műfajban mozog otthonosan Szűcs Krisztián, aki zenésített már meg Háy János- és Szálinger Balázs-verseket, nemrégiben pedig Csengey Dénes Cseh Tamásnak szánt szövegeihez készített zenét Beck Zolival, illetve Kollár-Klemencz László mellett ő jegyzi A tizennégy karátos autó című Rejtő-adaptáció dalait. 

...
Hírek

Ezek voltak 2022 legfontosabb hazai fotókiállításai

A Punkt az év első napjaiban 2020 óta közzéteszi a fotográfia legjeit az előző év hazai felhozatalából. A rangsorban a fotográfiához köthető szakemberek véleményezték, melyek voltak 2022 legfontosabb hazai fotókiállításai. Kurátorok, galériavezetők, fotográfusok, fotóművészek, szakírók és oktatók szakmai véleménye alapján állt össze az idei toplista.

Hírek
...
Szórakozás

Fekete István történelmi klasszikusa ihlette a Végvárak, vitézeket

...
Panodyssey

Vajsenbek Péter: Immigrant story / Akik még hisznek / Magyarok és értelmiségiek [Panodyssey]

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Szórakozás

Tarr Béla, Fekete István, ChatGPT-féle Godot és a Műanyag égbolt [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Alkotótárs

Vonnák Diána: A nyelv nagyon demokratikus dolog, mindenki használja

...
Zöld

Peter Wohlleben elmagyarázza, hogyan erősödik meg az erdő, ha békén hagyjuk

...
Hírek

Elhunyt Kipke Tamás Táncsics Mihály-díjas újságíró, író

...
Hírek

Összeállt a Magyar Könyvtervezés díj shortlistje

...
Zöld

Magyar mesterséges intelligencia segíthet a depresszió szűrésében

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

A páciens című sorozathoz kapcsolódva most öt olyan könyvet mutatunk, amelyekben a pszichológus szemszögén keresztül beleshetünk a terápia zárt ajtaja mögé, és amelyekből kiderül, hogy a szakember is ugyanolyan esendő, mint a páciens.  

...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Üdvözlet a mélysötétből? - Kispál és a Borz: Rózsaszín adalszöveg

A Kispál és a Borz 2022-es visszatérése nem egyértelműen a nosztalgiafaktor csúcsrajáratásáról szólt, bár az új lemez megjelenéséig még várnunk kell, hogy tisztán lássuk a zenekar mögött munkáló akaratot. 

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát

...
Kolozsi Orsolya

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

...
Valuska László

Iamyank: Ki akartam mondani, hogy mind meg fogunk halni

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Podcast

20 éves A Da Vinci-kód: Jézus feleségétől a 80 millió eladott példányig

2003-ban jelent meg angolul A Da Vinci-kód, a kötet sikerére pedig jellemző, hogy abban az évben az eladásokat tekintve csak egy másik giga-bestseller, a Harry Potter és a Főnix Rendje tudta túlszárnyalni. De mit tudott és mit tud a regény most? Podcastben kibeszéltük.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

A Nádas Péterről készült dokumentumfilm, a Saját erdő egyszerre portré- és természetfilm, meditatív alkotás, mely a világról és önmagunkról alkotott tudásunk átgondolására késztet. Kárpáti György Mór alkotása megállásra késztet, kiléptet a mindennapok zajából és felületességéből, és bevezeti a nézőt az író gondolatainak terébe.