Emma Stone, Szegény párák (Poor things) Fotó: Forum Hungary

Szegény párák

Jorgosz Lantimosz Alasdair Grey regényéből adaptált új filmje elképesztő történet Bella Baxter (Emma Stone) fantasztikus fejlődéséről. A fiatal nőt a zseniális elméjű és szokatlan módszereket alkalmazó tudós, Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe) hozza vissza az életbe. A férfi védelmét élvezve Bella vágyik a tudásra. Szomjazza a világ dolgait, így elszökik Duncan Wedderburnnel (Mark Ruffalo), a dörzsölt és züllött ügyvéddel, és együtt egy kontinenseken átívelő, szélsebes kalandra indulnak. Korának előítéleteitől szabadon Bella roppant iramban fejlődik, hogy szándékának eleget téve kiálljon az egyenlőség és szabadság mellett. A film tavaly megkapta az Arany Oroszlánt a Velencei Filmfesztiválon, csak Oscarra tizenegy kategóriában jelölték, Emma Stone elképesztő alakítását pedig már eddig is számos díjjal ismerték el.

Hol? Mozik Mikor? Jan. 25-től

Musica Moralia, Sophia Djebel Rose, Raoul Eden

-

Különleges hangulatra számíthatunk ezen az estén, ugyanis mindhárom fellépő eksztatikus, atmoszférikus, kísérletező zenét játszik. A leginkább talán poszt-folknak nevezhető Musica Moralia, vagyis Meggyesházi Éda saját megfogalmazása szerint csendes zajt játszik. A zenélést egy kéthúros gitárral kezdte és zongorával, majd csellóval folytatta, miközben megmagyarázhatatlan vonzalmat érez a cimbalom és a ’80-as évek elektromos orgonái iránt is. Most zenekarral kiegészülve lép fel. A francia-marokkói Sophia Djebel Rose már fiatalon a költészet felé fordult, később irodalmat és filozófiát tanult, majd nomád életet élt egy ideig, mert arra jutott, hogy a költészetnek csak akkor van értelme, ha cselekvésben valósul meg. Vándorlásai során az An Eagle in your Mind nevű folkduóval lép fel, amelyben indiai harmóniumon énekel és játszik, zenéje ösztönös és mélyreható. Raoul Eden gitáros játékát pedig mélyen befolyásolja a keleti zene, az indiai râga és a klasszikus líra, de mindig a sötét, pszichedelikus bluesban gyökerezik. Repetitív, sokat improvizál, zenéje a valóságon túli belső utazással határos.

Hol? A38 Mikor? Jan. 25. 19:00 Részletek ITT.

Budapesti nők olvasókör 

-

Új olvasókörünkben egy-egy klasszikus vagy kortárs művön keresztül vizsgáljuk meg a nők és a főváros kapcsolatát. Kik voltak azok a nők, akik rajta hagyták kézjelüket a városon? Melyek a tipikus női terek, milyen szabályok voltak sokáig érvényesek a nőkre, és hogyan próbálták az évek folyamán ezeket a szabályrendszereket szétfeszíteni, lazítani? Kik voltak a mindennapi élet láthatatlan mozgatói, meghatározó női művészei, alkotói, a város valós és fiktív femme fatale-jai, és nagyon is látható hősei? Beszélhetünk-e nők közötti szolidaritásról az elmúlt 150 év történelmi és társadalmi változásainak tükrében? Ilyen és ehhez hasonló kérdések is szóba kerülnek a Budapesti nők című olvasókörben, ahol az első olvasmányunk Kosztolányi Dezső egyik leghíresebb regénye, az Édes Anna lesz. Az olvasókört Ruff Orsolya és Szeder Kata vezeti.

Hol? Tompa17 Mikor? Jan. 30. 18:00 Részletek ITT.

Szecesszió, art deco, népművészet  Női lélek, népi formák

-

Az egyedülálló kiállítás a 20. század elejének két nagy stílusa – a szecesszió, illetve az art deco – és a népművészet találkozását vizsgálja női alkotók sajátos perspektívájából. A tárlat olyan női művészek nézőpontján keresztül mutatja be a korszakot, mint Lesznai Anna (róla podcastban beszélgettünk), a Zsolnay nővérek, Mallász Gitta, Undi Mariska, Lukáts Kató vagy Zsindelyné Tüdős Klára (róla Bódis Kriszta ír regénytrilógiát). Mindannyian úttörőnek számítottak a maguk idején, és összeköti őket, hogy tudatosan fordultak a népművészet kutatása, feldolgozása és megújítása felé. Látásmódjukat, szakmai tevékenységüket izgalmas és reprezentatív tárgyak segítségével elevenítik fel, műveikkel párhuzamosan pedig megtekinthetjük a Hagyományok Háza – Magyar Népi Iparművészeti Múzeum által őrzött tárgyakat is, melyek párbeszédbe lépnek a kiállításhoz más köz- és magángyűjteményekből kölcsönzött művekkel. A kiállítás gyűjteményi fókuszában szintén női alkotók vannak, azok a hímző parasztasszonyok, akik munkásságukkal fontos mérföldköveket raktak le a régi hímzőművészet kutatásában és az új motívumkincs kialakításában. Ilyen volt Király Ilus, Kis Jankó Bori és Csuhai Józsefné (Pólik Erzsébet).

Hol? Hagyományok Háza Mikor? Jan. 31-től Részletek ITT.

Írók egymás közt: Tompa Andrea és Selyem Zsuzsa

-

A nem csak könyvekről szóló beszélgetéssorozaton mindig az előző meghívottból lesz a házigazda, aki a beszélgetőtársát kiválasztja. Tompa Andrea Selyem Zsuzsa irodalomtörténészt, írót, egyetemi oktatót látja vendégül, aki többek között a Mire vársz, a Moszkvában esik és Az első világvége, amit együtt töltöttünk című könyvek szerzője (utóbbiról itt írtunk). Tompa Andrea Selyem Zsuzsa A kemény vízen át a hold című novelláját ajánlja az érdeklődőknek, ugyanis erről a szövegről is szó esik majd az est folyamán.

Hol? Budaörs, Jókai Mór Művelődési Ház Mikor? Jan. 30. 19:00 Részletek ITT.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szkíta hatalomátvételre készülő fegyveres csoportra csaptak le a rendőrök

Tíz helyszínen 150 rendőr vett részt egy összehangolt akcióban, amely során 11 emberrel szemben intézkedtek, akik a gyanú szerint fegyveres hatalomátvételre készültek Magyarországon, jelentette a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda. Könyvek hírek mellé.

...
Szórakozás

A Szép remények sosem volt még ennyire baljós és kegyetlen

Dickens hardcore rajongói körében nem aratott fényes sikert a regény legutóbbi feldolgozása, pedig egyáltalán nem rossz sorozat: nagyon erős az atmoszférája és jók a színészek is. Ha elfogadjuk, hogy kicsit más, mint az alaptörténet, akkor sötét téli estékre ideális.

...
Zöld

Robert Downey Jr. könyve segíteni próbál a klímakatasztrófa elkerülésében

A színész Robert Downey Jr. könyve, a most megjelent Cool Food (Menő ételek) az élelmiszeren keresztül igyekszik segíteni a bolygó megmentésében.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Peter Attia: a ránk leselkedő betegségek az apokalipszis lovasai

A hosszú élet nem a sorson vagy a géneken múlik: te is tehetsz érte ‒ tartja a világhírű orvosszerző, Peter Attia. Vedd fel a harcot te is, hogy elkerüld a diagnózis kimondását! Hogy hogyan? Olvass bele!

Szerzőink

...
Kiss Imola

A bántalmazás az irodalmi közegben sem az egyén ügye, hanem közös felelősség

...
Sándor Anna

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Kritika

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

Alan Moore korszakalkotó képregényes legenda, ami nem gátolta meg abban, hogy páros lábbal szálljon bele az alkotókat kizsákmányoló iparba és az infantilis rajongókba. A Megvilágosodások a hét könyve.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

A Dűne ismét monumentális és epikus, minket viszont az is érdekelt, milyen párbeszédben áll a filmklasszikussal, aminek eredetije Frank Herbertet is inspirálta. És az is, hogyan cáfol rá már most egy rendezői döntésre a valós történelem.

...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.