ko

Robert Downey Jr. könyve segíteni próbál a klímakatasztrófa elkerülésében

robert downey jr. könyv klímaválság étel zöld

Cool Food (Menő ételek) az élelmiszeren keresztül igyekszik segíteni a bolygó megmentésében, mert gyakorlati tanácsokat ad egy olyan táplálkozáshoz, amelynek révén csökkenteni tudjuk a karbonlábnyomunkat. A színész társszerzője Thomas Kostigen, aki már több könyvet írt a klímaváltozásról, többek közt olyan technológiákkal is foglalkozott, amelyek segíthetnek lelassítani a globális felmelegedést.

A kötetről a szerzőpáros hétfőn nyilatkozott a Good Morning America ​​című műsorban, és a színész elmesélte, mi késztette a projekt létrehozására. 2019-ben nagyon megrázta a klímaválság, és úgy érezte, szinte lehetetlen foglalkozni egy ilyen hatalmas problémával. De mivel régóta rajong Kostigenért, jó ötletnek tartotta, hogy az ő segítségével mégis hozzájáruljon a probléma megoldásához egy olyan egyszerű dolog létrehozásával, mint ez a könyv.

Egyszerűen fellapozod és azt mondod: »Hé, ez szuper. A mandula nagyon jó. A kesudió még jobb. A mangó nagyszerű.«  Amikor a szupermarketben vagyok, vagy éppen harapnivalót veszek a gyerekeknek, beillesztem ezeket az adatokat az étkezési terveinkbe.

Az étkezésekkel kapcsolatos döntések valóban befolyásolhatják bolygónk élettartamát

- erősítette meg. A koncepciót tovább magyarázva Kostigen azt mondta, három dologra van szükség a túléléshez, mégpedig vízre, levegőre és élelemre. Ezek közül csak az élelem az, amivel kapcsolatban válogathatunk. Miért ne tennénk meg, hogy olyasmit vásárolunk, ami a bolygónk számára is hasznos, tette fel a kérdést.

Bár a Cool Food nem szakácskönyv, tartalmaz néhány receptet, amelyeket a színész elmondása szerint valós tapasztalatai ihlettek. A könyvön kívül az elmúlt időszak nagy projektje volt számára, hogy 2023-as filmje, az Oppenheimer sikerét ünnepelje, a hónap elején ugyanis a filmben nyújtott alakításáért a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat vehette át a Golden Globe gálán.

Öt Golden Globe-ot nyert az Oppenheimer
Öt Golden Globe-ot nyert az Oppenheimer

Christopher Nolan rendezése zsebelte be a legtöbb szobrot az Oscar előszobájaként is számon tartott díjátadón. Golden Globe gálán először hallhatott a közönség feketeláb szavakat, a sorozatok közül az Utódlás emelkedett ki, Greta Gerwig Barbie-ja pedig kilenc jelölésből csupán két kategóriában diadalmaskodott.

Fotó: Universal Pictures

Tovább olvasok

(ABC News)