Petőfi, pszichológia és A férjem [Programajánló]

A gyerekirodalom és a pszichológia kapcsolódási pontjairól szóló beszélgetés, a szerzői kultusz formálódását bemutató sorozat, és egy izgalmas magyar-macedón összművészeti projekt is került legújabb ajánlónkba.

ro | 2023. április 27. |

Pagony Szalon - Pszichológia és gyerekkönyvek

-

Mikor? Április 27., 18 óra
Hol? Pagony Cafe - Dió

A Pagony Szalon áprilisi témája az érzelmi fejlesztés, a didaxis, az önismeret tanítása, tanulása a gyerekkönyvek segítségével. Lehet-e hasznos a tanító szándék? Gátat szab-e az esztétikumnak? Miként fejleszti az érzelmi intelligenciát a gyerekirodalom, a gyerekkönyv, az illusztráció? Az április 27-én délután hat órakor kezdődő beszélgetés meghívott vendégei ezúttal az általános, személyes tapasztalataikon túl a legfrissebb könyveikről is mesélnek a téma kontextusában: Agócs Írisz (Ölelj meg!-sorozat), Kertész Erzsi (Zsebaljai időjárók - mese az érzelmekről), Szél Dávid (az Ölelj meg!-sorozat szakmai lektora), Vadadi Adrienn (Kicsimackó-könyvek), Wéber Anikó (Anna Tükörképföldön). A Pagony Cafe Dió emeletén zajló beszélgetés háziasszonya: Hajdu Zsanett, a kiadó munkatársa.

Részletek erre>>

SopronFest

-
Mikor? Április 28-30. 17 óra
Hol? Sopron, Kultúrpresszó

A hétvégén a koncertek mellett irodalmi beszélgetéseken is részt vehetnek azok, akik ellátogatnak a SopronFestre. Április 28-án Szabó T. Anna és Dragomán György közös estjükön mesélnek és felolvasnak, személyes és kitalált történeteikkel keresik az elbeszélhetőség határait és a belső szabadság lehetőségeit, miközben műhelytitkokra is fény derülhet. Április 29-én Vámos Miklós a Karcsú Könyvek sorozatban eddig megjelent köteteiről beszél, április 30-án pedig Tóth Krisztinát kérdezi Csepelyi Adrienn A majom szeme című regényről.

Részletek erre>>

Mi van veled, Petőfi?

-

Mikor? Április 28., 18 óra
Hol? PIM, Vörös szalon

A Petőfi Irodalmi Múzeum öt alkalomból álló kerekasztal-beszélgetés sorozata a Petőfi-kultusz alakulását tekinti át a különböző művészeti ágak szempontjából. Arra keresi a választ, hogy a közelmúltban milyen Petőfi kultuszát érintő folyamatok játszódtak le, valamint milyen produktumok születtek, amelyek valamiképpen Petőfi hatását tükrözik. Az áprilisi alkalom témája a Petőfi Sándorhoz köthető attribútumok tartalmi és formai megjelenése a magyar filmművészetben az ’53-as Föltámadott a tenger című játékfilmtől egészen napjainkig. Továbbá szó esik arról, hogy a Petőfi-kultuszhoz köthető hang- és filmfelvételek (interjúk, felolvasások és más hangzó dokumentumok) mit mesélnek a kultuszról, illetve keletkezésük koráról. Közreműködők: Gelencsér Gábor filmesztéta és Benedek Anna, a PIM muzeológusa. Jegyár: 1000 Ft (helyszínen is váltható).

Részletek erre>>

Szeretlek, anya! - Játékos foglalkozás

-

Mikor? Április 30. 10 órakor
Hol? Millennium Háza, Városliget

Közeledik anyák napja, a MeseTérkép és a Manó Könyvek foglalkozásán így ezúttal nekik kedveskednek: "Miközben a mesék által felidézzük kedvenc pillanatainkat velük, ajándéknak a virágot ezúttal üvegbe zárjuk, hogy örök emlék lehessen. Mindemellé megfestjük saját feszített vásznas mini műalkotásunkat is! Ezúttal úgy készülünk, hogy a kisebbek se maradjanak ki a készülődés öröméből, úgyhogy várunk minden 4 év feletti gyereket."

Részletek erre>>

Találkozás Olivier Guez és Szántó T. Gábor írókkal

-
Mikor? Május 2., 18 óra
Hol? Francia Intézet

A Budapesti Francia Intézet egy különleges kerekasztal-beszélgetésre invitálja a közönséget két európai íróval a főszerepben. Olivier Guez Rómában élő író és újságíró, akinek több éves kutatása eredményeként jelent meg Josef Mengele eltűnése című regénye (magyarul Balla Katalin fordításában olvasható). Ebben az igaz tényeken alapuló kötetben tanúi lehetünk Josef Mengele, az egykori auschwitzi szörnyeteg orvos háború utáni vándorlásainak, dél-amerikai pokoljárásának, és feltárul a náci Németország megannyi titka is. A regény filmes adaptációját 2024-ben tervezik bemutatni Kirill Serebrennikov rendezésében. Szántó T. Gábor író, a Szombat című folyóirat főszerkesztője. Nyolc kötet (novellák, regények, versek) szerzője, írásai több nyelven jelentek meg. Tanított modern zsidó irodalmat és számos konferenciát szervezett a témában. Regényeiben, az Európa szimfóniában, a Keleti pályaudvar, végállomásban vagy 1945 és más történetek című elbeszéléskötetében a 20. század sorsfordulóival, máig velünk élő traumáival foglalkozik. Elbeszéléséből született forgatókönyvükből Török Ferenc filmrendező forgatott nagyjátékfilmet 1945 címmel. Az est moderátora: Szegő János, a Magvető szerkesztője.

Részletek erre>>

A férjem

-
Mikor? Május 3., 19 óra
Hol? Ludwig Múzeum

A férjem című színházi előadásban feleségek, szeretők, anyák, özvegyek tárják elénk saját sorsukat, hol tragikusan, hol pedig fanyar humorral. Történeteiken keresztül ezek a nők képesek lényegi valójában megmutatni önmagukat, a környezetüket, félelmeiket, titkaikat, vágyaikat, valamint azokat a társadalmi normákat, amelyek meghatározzák az életüket. A magyar-macedón összművészeti projekt megálmodója Levko Esztella és Száger Zsuzsanna színésznők. A színházi előadás alapja a többszörösen díjnyertes észak-macedón Rumena Buzsarovszka azonos című novelláskötete. Magyarországon először készült a novelláskötetéből színpadi adaptáció Pass Andrea rendezésében. Az előadás kivételesen a Ludwig Múzeum harmadik emeleti kiállítóterében, az Időgép című kiállítás egyik termében lesz látható, Omara, Masha Starec, Keserü Ilona, Zofia Kulik, Rákóczy Gizella, Benczúr Emese, Szíj Kamilla, Tarr Hajnalka és más művészek műveinek társaságában.

Részletek erre>>

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Petőfi hatása ma is élő és szerteágazó - ez derült ki az évfordulós körkérdésünkre adott válaszokból [Petőfi200]

Lezárult a Petőfi-bicentenárium alkalmából indított sorozatunk, tíz kortárs költő és író válaszolt a kérdéseinkre. 

...
Podcast

Szántó T. Gábor: A regény megírásához az vezetett, hogy gyűlt bennem a düh [PODCAST]

Szántó T. Gábor Keleti pályaudvar, végállomás című könyvét az őszi Margón mutatták be, ahol a szerzővel Wirth Imre író, szerkesztő beszélgetett. Akkori beszámolónkat ITT olvashatjátok. Most a teljes beszélgetést visszahallgathatjátok, kiemeltünk néhány érdekes gondolatot kedvcsinálónak. 

...
Hírek

Szabó T. Anna: Az anyaság nemcsak zsigeri és ösztönös érzés, hanem igenis tanult hivatás

Az anyaságról írt megindító bejegyzést Facebook-oldalára Szabó T. Anna.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Kiemeltek
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.

...
Zöld

A dohányzás veszélyeit komolyan vettük, a közösségi média veszélyeit miért nem?

A fiatalok mentális egészsége érdekében figyelmeztető feliratokkal kéne ellátni a közösségi média platformokat – írja az amerikai tiszti főorvos. A hírhez négy könyvet is ajánlunk.

...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Szórakozás

5 tény, amit ne felejts el, miközben a Sárkányok házát nézed

Több mint másfél éve jártunk utoljára Wsteroson, ennyi idő alatt pedig megfakulhatnak az emlékek a fontos részletekről.

Hírek
...
Szórakozás

Vámos Miklóst vagy a búsképű lovag örököseit néznéd inkább a Városmajorban?

...
Hírek

Hol dolgoznak az írók? 5 író asztala - Valuska Gábor ezekről mesél a Múzeumok Éjszakáján

...
Hírek

21 millió forintért Harry Potter, érdekel?

...
Zöld

Először találtak mikroműanyagot férfiak péniszében

...
Hírek

Ez a 3500 éves egyiptomi nő pont olyan, mint Marge Simpson

...
Nagy

Tüzek és tündérek: ezekkel a könyvekkel hangolódj a nyári napfordulóra