Petőfi, pszichológia és A férjem [Programajánló]

A gyerekirodalom és a pszichológia kapcsolódási pontjairól szóló beszélgetés, a szerzői kultusz formálódását bemutató sorozat, és egy izgalmas magyar-macedón összművészeti projekt is került legújabb ajánlónkba.

ro | 2023. április 27. |

Pagony Szalon - Pszichológia és gyerekkönyvek

-

Mikor? Április 27., 18 óra
Hol? Pagony Cafe - Dió

A Pagony Szalon áprilisi témája az érzelmi fejlesztés, a didaxis, az önismeret tanítása, tanulása a gyerekkönyvek segítségével. Lehet-e hasznos a tanító szándék? Gátat szab-e az esztétikumnak? Miként fejleszti az érzelmi intelligenciát a gyerekirodalom, a gyerekkönyv, az illusztráció? Az április 27-én délután hat órakor kezdődő beszélgetés meghívott vendégei ezúttal az általános, személyes tapasztalataikon túl a legfrissebb könyveikről is mesélnek a téma kontextusában: Agócs Írisz (Ölelj meg!-sorozat), Kertész Erzsi (Zsebaljai időjárók - mese az érzelmekről), Szél Dávid (az Ölelj meg!-sorozat szakmai lektora), Vadadi Adrienn (Kicsimackó-könyvek), Wéber Anikó (Anna Tükörképföldön). A Pagony Cafe Dió emeletén zajló beszélgetés háziasszonya: Hajdu Zsanett, a kiadó munkatársa.

Részletek erre>>

SopronFest

-
Mikor? Április 28-30. 17 óra
Hol? Sopron, Kultúrpresszó

A hétvégén a koncertek mellett irodalmi beszélgetéseken is részt vehetnek azok, akik ellátogatnak a SopronFestre. Április 28-án Szabó T. Anna és Dragomán György közös estjükön mesélnek és felolvasnak, személyes és kitalált történeteikkel keresik az elbeszélhetőség határait és a belső szabadság lehetőségeit, miközben műhelytitkokra is fény derülhet. Április 29-én Vámos Miklós a Karcsú Könyvek sorozatban eddig megjelent köteteiről beszél, április 30-án pedig Tóth Krisztinát kérdezi Csepelyi Adrienn A majom szeme című regényről.

Részletek erre>>

Mi van veled, Petőfi?

-

Mikor? Április 28., 18 óra
Hol? PIM, Vörös szalon

A Petőfi Irodalmi Múzeum öt alkalomból álló kerekasztal-beszélgetés sorozata a Petőfi-kultusz alakulását tekinti át a különböző művészeti ágak szempontjából. Arra keresi a választ, hogy a közelmúltban milyen Petőfi kultuszát érintő folyamatok játszódtak le, valamint milyen produktumok születtek, amelyek valamiképpen Petőfi hatását tükrözik. Az áprilisi alkalom témája a Petőfi Sándorhoz köthető attribútumok tartalmi és formai megjelenése a magyar filmművészetben az ’53-as Föltámadott a tenger című játékfilmtől egészen napjainkig. Továbbá szó esik arról, hogy a Petőfi-kultuszhoz köthető hang- és filmfelvételek (interjúk, felolvasások és más hangzó dokumentumok) mit mesélnek a kultuszról, illetve keletkezésük koráról. Közreműködők: Gelencsér Gábor filmesztéta és Benedek Anna, a PIM muzeológusa. Jegyár: 1000 Ft (helyszínen is váltható).

Részletek erre>>

Szeretlek, anya! - Játékos foglalkozás

-

Mikor? Április 30. 10 órakor
Hol? Millennium Háza, Városliget

Közeledik anyák napja, a MeseTérkép és a Manó Könyvek foglalkozásán így ezúttal nekik kedveskednek: "Miközben a mesék által felidézzük kedvenc pillanatainkat velük, ajándéknak a virágot ezúttal üvegbe zárjuk, hogy örök emlék lehessen. Mindemellé megfestjük saját feszített vásznas mini műalkotásunkat is! Ezúttal úgy készülünk, hogy a kisebbek se maradjanak ki a készülődés öröméből, úgyhogy várunk minden 4 év feletti gyereket."

Részletek erre>>

Találkozás Olivier Guez és Szántó T. Gábor írókkal

-
Mikor? Május 2., 18 óra
Hol? Francia Intézet

A Budapesti Francia Intézet egy különleges kerekasztal-beszélgetésre invitálja a közönséget két európai íróval a főszerepben. Olivier Guez Rómában élő író és újságíró, akinek több éves kutatása eredményeként jelent meg Josef Mengele eltűnése című regénye (magyarul Balla Katalin fordításában olvasható). Ebben az igaz tényeken alapuló kötetben tanúi lehetünk Josef Mengele, az egykori auschwitzi szörnyeteg orvos háború utáni vándorlásainak, dél-amerikai pokoljárásának, és feltárul a náci Németország megannyi titka is. A regény filmes adaptációját 2024-ben tervezik bemutatni Kirill Serebrennikov rendezésében. Szántó T. Gábor író, a Szombat című folyóirat főszerkesztője. Nyolc kötet (novellák, regények, versek) szerzője, írásai több nyelven jelentek meg. Tanított modern zsidó irodalmat és számos konferenciát szervezett a témában. Regényeiben, az Európa szimfóniában, a Keleti pályaudvar, végállomásban vagy 1945 és más történetek című elbeszéléskötetében a 20. század sorsfordulóival, máig velünk élő traumáival foglalkozik. Elbeszéléséből született forgatókönyvükből Török Ferenc filmrendező forgatott nagyjátékfilmet 1945 címmel. Az est moderátora: Szegő János, a Magvető szerkesztője.

Részletek erre>>

A férjem

-
Mikor? Május 3., 19 óra
Hol? Ludwig Múzeum

A férjem című színházi előadásban feleségek, szeretők, anyák, özvegyek tárják elénk saját sorsukat, hol tragikusan, hol pedig fanyar humorral. Történeteiken keresztül ezek a nők képesek lényegi valójában megmutatni önmagukat, a környezetüket, félelmeiket, titkaikat, vágyaikat, valamint azokat a társadalmi normákat, amelyek meghatározzák az életüket. A magyar-macedón összművészeti projekt megálmodója Levko Esztella és Száger Zsuzsanna színésznők. A színházi előadás alapja a többszörösen díjnyertes észak-macedón Rumena Buzsarovszka azonos című novelláskötete. Magyarországon először készült a novelláskötetéből színpadi adaptáció Pass Andrea rendezésében. Az előadás kivételesen a Ludwig Múzeum harmadik emeleti kiállítóterében, az Időgép című kiállítás egyik termében lesz látható, Omara, Masha Starec, Keserü Ilona, Zofia Kulik, Rákóczy Gizella, Benczúr Emese, Szíj Kamilla, Tarr Hajnalka és más művészek műveinek társaságában.

Részletek erre>>

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Petőfi hatása ma is élő és szerteágazó - ez derült ki az évfordulós körkérdésünkre adott válaszokból [Petőfi200]

Lezárult a Petőfi-bicentenárium alkalmából indított sorozatunk, tíz kortárs költő és író válaszolt a kérdéseinkre. 

...
Podcast

Szántó T. Gábor: A regény megírásához az vezetett, hogy gyűlt bennem a düh [PODCAST]

Szántó T. Gábor Keleti pályaudvar, végállomás című könyvét az őszi Margón mutatták be, ahol a szerzővel Wirth Imre író, szerkesztő beszélgetett. Akkori beszámolónkat ITT olvashatjátok. Most a teljes beszélgetést visszahallgathatjátok, kiemeltünk néhány érdekes gondolatot kedvcsinálónak. 

...
Hírek

Szabó T. Anna: Az anyaság nemcsak zsigeri és ösztönös érzés, hanem igenis tanult hivatás

Az anyaságról írt megindító bejegyzést Facebook-oldalára Szabó T. Anna.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

...
Panodyssey

Kiss Tibor Noé: Hogyan jutottam el a tajgába? (Megjegyzések személyességről és a társadalmi realitásról)

Kiss Tibor Noé esszésorozatának első részében saját könyvein végigtekintve mutatja meg az olvasónak, milyen változatos módokon fogalmazthatók meg a személyes tapasztalatok.

...
Nagy

A Budapest Nagyregény társasjátékba invitálta meg az írókat

Adott 23 szerző, 23 kerület, egy főváros és 150 év. A Budapest Nagyregény a főváros regénye lesz. A Margó harmadik napján  a projekt három résztvevője beszélgetett nehézségekről, emlékekről, kövekről és a különleges társasjátékról, amely szeretett városunk történetét megírja.

A hét könyve
Kritika
Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

Hírek
...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

...
Szórakozás

Máté Gábor, Sátántangó, Süsü és Friss Hús [PROGRAMAJÁNLÓ]