Dezső András, Pléh Csaba, Gedő Ágnes - non-fiction könyvek a Margón!

Dezső András, Pléh Csaba, Gedő Ágnes - non-fiction könyvek a Margón!

Május 11. és 13. között új helyszínen, a margitszigeti Kristály Színtérben rendezik a tavaszi Margó Irodalmi Fesztivált, ahol három napon át izgalmas programokkal és sok könyvbemutatóval várják az érdeklődőket. A filmbemutató, a koncertek és a séták programját már megmutattuk, a magyar irodalmi könyvbemutatók két cikkben szedtük össze itt és itt, figyelmetekbe ajánlottuk a külföldi szerzők bemutatóit, a gyerek- és ifjúsági programokat, most pedig jöjjenek a non-fiction könyvbemutatók!

ko | 2023. május 10. |

Jobst Ágnes: Hontalan hadsereg

-

Jobst Ágnes történész, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa, aki a második világháború befejezésétől az 1960-as évek első harmadáig tartó időszak történelmi szakirodalmán túl az állambiztonsági szolgálatok iratanyagait, korabeli újságcikkeket és dokumentumfilm-anyagokat használt fel, hogy tényekre bukkanjon. Ezek alapján írta meg Hontalan hadsereg című könyvét, melyben feltárja a magyar hírszerzés történetének néhány epizódját az 1950-es, 1960-as évekből. A hidegháború időszaka alatt a titkosszolgálatok aktívan működtek ugyan, de tevékenységük dokumentálására hosszú évtizedeken keresztül nem volt mód. A szerző által áttekintett iratokból azonban kiderül, hogy a kémregényekből ismerős ügynöki munkaábrázolása valós információkon alapul; megismerhetjük belőlük az emigráns magyarok legharcosabb képviselőit, valamint az állambiztonság módszereit a hálózat bővítésére és a célszemélyek becserkészésére. A szerzővel Mörk Leonóra beszélget.

Mikor? Május 11. csütörtök 17:00 Hol? KRISTÁLY SZÍNPAD Kristály Színtér

Bővebb információ ITT

Herner Dorka: Lélekmódváltás

-

A szerző pszichológus, coach, öt gyermek édesanyja. Második kötetében személyes, a saját életéből vett példák segítségével azt próbálja bemutatni, hogyan kerülhetők ki az élet tipikus csapdái, hogyan küzdhetünk meg a nehézségekkel és növelhetjük egyre inkább belső szabadságunkat. "Herner Dorka a legtörékenyebb pillanatokban képes olyan útravalót adni egy jól irányzott gondolattal, amely három síkon hat egyszerre. Tükröt tart, hogy felismerjük, éppen melyik érzés kerített minket a hatalmába, és vette át az irányítást a gondolataink felett. A saját, személyes történetén keresztül elhiteti velünk, hogy normális dolog esendőnek lenni, sőt érdemes empátiával fordulni saját magunk felé is. Valamint felvisz madártávlatba, hogy beszűkült állapotunkból felemelkedve rálássunk a megoldásokra. Engem ez a csodálatos könyv is pont így vezetett végig a lélekmódváltás labirintusán" – mondja a kötetről Al Ghaoui Hesna, aki a szerzővel a bemutatón is beszélget majd.

Mikor? Május 13. szombat 14:00 Hol? HAJÓ Kristály Színtér

Bővebb információ ITT

Klacsmann Borbála: Holokauszttörténetek

-

Klacsmann Borbála könyve azt próbálja meg bemutatni, hogy minden népszerű, a felelősséget hárító narratíva (nem tudtam róla, parancsra tettem) ellenére a magyar lakosság nagy része pontosan tudta, mi történik a második világháború idején elhurcolt zsidókkal. Konkrét eseteken keresztül mutatja be, milyen kérvények, beadványok születtek, melyek ennek a tudásnak a meglétét bizonyítják. Írott források segítségével teszi nyilvánvalóvá, hogy sokan nemcsak tisztán látták, mi folyik az országban, hanem még anyagi hasznot is húztak mások szerencsétlen, tragikus és kiszolgáltatott helyzetéből. A szerzővel Hidas Judit beszélget,  közreműködik Szandtner Anna.

Mikor? Május 13. szombat 16:30 Hol? KÖNYVES SZÍNPAD Kristály Színtér

Bővebb információ ITT

Pléh Csaba: Árnyak

-

Pléh Csaba pszichológus, nyelvész, akadémikus, aki a koronavírus okozta lezárások alatt kezdett bele abba az önéletírásba, mely a héten jelenik meg a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában. Az elsőgenerációs értelmiségi útja tárul fel a pszichológia szakig, majd innen a pszichológia tanszékig, a nyelvészetig és a magánélethez kapcsolódó, sokszor nehéz döntésekig. A könyvben két portrét látunk egyszerre: a tudósét és a magánemberét, melyek egyrészt szorosan összetartoznak, másrészt el is válnak egymástól. De nemcsak a szerző alakja körvonalazódik és épül fel az Árnyak lapjain, hanem azon kollégák, barátok, családtagok is életre kelnek, akik a tudós életében valamiért fontos szerepet töltöttek be. A szerzővel Till Attila beszélget.

Mikor? Május 13. szombat 18:30 Hol? KRISTÁLY SZÍNPAD Kristály Színtér

Bővebb információ ITT

Gedő Ágnes: Újratervezés

-

Gedő Ágnes pszichológus munkája önsegítő könyv, melyben a Magyarországon élő középkorúak, negyven felettiek pillanthatnak rá élethelyzetükre, és kaphatnak ötleteket, tanácsokat, jó gyakorlatokat ahhoz, hogy boldogan éljék meg ezt az időszakot. Negyvenesnek lenni nem könnyű, a kamaszodó gyerekek, a test változásai, a lendületüket vesztett párkapcsolatok, az idősödő, egyre kiszolgáltatottabb szülők gondozása mind olyan kihívások, melyekkel meg kell küzdeni, ráadásul a legtöbbször egyszerre. De ez nem jelenti azt, hogy az izgalmas, értelmes és tartalmas életre egyáltalán nincs lehetőség, a könyv éppen azt igyekszik bizonyítani, hogy a 40+ nem a futottak még kategória, és hogy ezen az életkoron felül is van élet, nem is akármilyen. A szerzővel Fiala Borcsa beszélget.

Mikor? Május 13. szombat 19: 15 Hol? HAJÓ Kristály Színtér

Bővebb információ ITT

Dezső András: Nagyfőnök

-

A Maffiózók mackónadrágban, a Magyar kóla és a Fedősztori bestsellerek szerzője, Dezső András oknyomozó újságíró ezúttal Portik Tamás és körének felemelkedését és bukását dolgozta fel a nyolcvanas évek kezdetétől napjainkig. „Portik Tamás bűnözői pályafutását most Dezső András oknyomozó újságíró helyezte fókuszba a Nagyfőnök – Portik Tamás és körének felemelkedése és bukása című új könyvében, amiben a magyar maffia történetét a nyolcvanas évektől a 2010-es évek elejéig mutatja be úgy, hogy érthetővé teszi azt a sűrű szövedéket is, amiben az elharapódzó bűnözés összefonódik a vadkapitalitalizmusban tobzódó, szinte a teljes magyarországi lakosságnak nagy csalódást okozó kilencvenes évek társadalmi, politikai és gazdasági valóságával” – írtuk a könyvről kritikánkban. 

Portik Tamás élete az a maffiaregény, amit a magyar valóság írt
Portik Tamás élete az a maffiaregény, amit a magyar valóság írt

Leszámolások fényes nappal, milliós, majd milliárdos üzletek, robbantások pártszékházaknál és politikuslakásoknál – a vadkapitalizmus és az infláció hétköznapi válságaiban vergődő magyar lakosságnak a kilencvenes évek második felében egy újabb, a létbizonytalanság érzésére ráerősítő tényezővel is szembe kellett néznie: az egyre erőszakosabb szervezett bűnözéssel. A korszak egyik csúcsragadozója Portik Tamás, akinek felemelkedése és bukása révén kirajzolódik nemcsak az alvilág hálózata, hanem az is, hogyan épül fel a szervezett bűnözés rendszere, és hogyan szőtte/szövi át a társadalmunkat. Dezső András új könyvében, a Nagyfőnökben nem portrét írt, hanem megragadta egy olyan korszak tablóját, amelyiknek meglátása szerint “történelmi jelentősége van”.

Tovább olvasok

Mikor? Május 13. szombat 20:00 Hol? KRISTÁLY SZÍNPAD Kristály Színtér

Bővebb információ ITT

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Rendhagyó szigetséta, Szöszmösz és SZEVASZ - Ezeket a gyerek- és ifjúsági programokat keresd a Margón!

A héten új helyszínen, a margitszigeti Kristály Színtérben rendezik a tavaszi Margó Irodalmi Fesztivált. Mutatjuk, milyen gyerek- és ifjúsági programok közül válogathattok!

...
Szórakozás

Margó Könyvek-sorozatbemutató, Amanda Gorman, Thomas Erikson és kurd menekült börtönnapló is érkezik a Margón!

Május 11. és 13. között új helyszínen, a margitszigeti Kristály Színtérben rendezik a tavaszi Margó Irodalmi Fesztivált, ahol három napon át izgalmas programokkal és sok könyvbemutatóval várják az érdeklődőket. A filmbemutató, a koncertek és a séták programját már megmutattuk, a magyar irodalmi könyvbemutatók két cikkben szedtük össze itt és itt, most pedig a külföldi szerzők bemutatóit ajánljuk figyelmedbe!

...
Szórakozás

Háy János, Kemény Zsófi és Kleinheincz Csilla is ott lesz a Kristályban – magyar szépirodalom a Margón (2.) 

Május 11. és 13. között új helyszínen, a margitszigeti Kristály Színtérben rendezik a tavaszi Margó Irodalmi Fesztivált. Ezúttal a péntek esti és szombati magyar szépirodalmi könyvbemutatókat ajánljuk a figyelmetekbe! 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

Olvass!
...
Beleolvasó

Nádasdy Ádám sokat hordta az irháját keresztül-kasul a városon, sosem telt be vele

Nádasdy Ádám visszaemlékezéseiben feltárul egy határokon átívelő, szerteágazó családtörténet, és az, hogy milyen volt felnőni egy soknyelvű, többkultúrájú családban a szürke ötvenes években. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

Hogyan nyílik ki és csukódik be estére a tündérrózsa, mennyire más a mező napfényben, mint naplementében, és merre oson az esti sötétben a róka? Rachel Williams altatóverseiből kiderül - olvass bele!