Dezső András, Pléh Csaba, Gedő Ágnes - non-fiction könyvek a Margón!

Dezső András, Pléh Csaba, Gedő Ágnes - non-fiction könyvek a Margón!

Május 11. és 13. között új helyszínen, a margitszigeti Kristály Színtérben rendezik a tavaszi Margó Irodalmi Fesztivált, ahol három napon át izgalmas programokkal és sok könyvbemutatóval várják az érdeklődőket. A filmbemutató, a koncertek és a séták programját már megmutattuk, a magyar irodalmi könyvbemutatók két cikkben szedtük össze itt és itt, figyelmetekbe ajánlottuk a külföldi szerzők bemutatóit, a gyerek- és ifjúsági programokat, most pedig jöjjenek a non-fiction könyvbemutatók!

ko | 2023. május 10. |

Jobst Ágnes: Hontalan hadsereg

-

Jobst Ágnes történész, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa, aki a második világháború befejezésétől az 1960-as évek első harmadáig tartó időszak történelmi szakirodalmán túl az állambiztonsági szolgálatok iratanyagait, korabeli újságcikkeket és dokumentumfilm-anyagokat használt fel, hogy tényekre bukkanjon. Ezek alapján írta meg Hontalan hadsereg című könyvét, melyben feltárja a magyar hírszerzés történetének néhány epizódját az 1950-es, 1960-as évekből. A hidegháború időszaka alatt a titkosszolgálatok aktívan működtek ugyan, de tevékenységük dokumentálására hosszú évtizedeken keresztül nem volt mód. A szerző által áttekintett iratokból azonban kiderül, hogy a kémregényekből ismerős ügynöki munkaábrázolása valós információkon alapul; megismerhetjük belőlük az emigráns magyarok legharcosabb képviselőit, valamint az állambiztonság módszereit a hálózat bővítésére és a célszemélyek becserkészésére. A szerzővel Mörk Leonóra beszélget.

Mikor? Május 11. csütörtök 17:00 Hol? KRISTÁLY SZÍNPAD Kristály Színtér

Bővebb információ ITT

Herner Dorka: Lélekmódváltás

-

A szerző pszichológus, coach, öt gyermek édesanyja. Második kötetében személyes, a saját életéből vett példák segítségével azt próbálja bemutatni, hogyan kerülhetők ki az élet tipikus csapdái, hogyan küzdhetünk meg a nehézségekkel és növelhetjük egyre inkább belső szabadságunkat. "Herner Dorka a legtörékenyebb pillanatokban képes olyan útravalót adni egy jól irányzott gondolattal, amely három síkon hat egyszerre. Tükröt tart, hogy felismerjük, éppen melyik érzés kerített minket a hatalmába, és vette át az irányítást a gondolataink felett. A saját, személyes történetén keresztül elhiteti velünk, hogy normális dolog esendőnek lenni, sőt érdemes empátiával fordulni saját magunk felé is. Valamint felvisz madártávlatba, hogy beszűkült állapotunkból felemelkedve rálássunk a megoldásokra. Engem ez a csodálatos könyv is pont így vezetett végig a lélekmódváltás labirintusán" – mondja a kötetről Al Ghaoui Hesna, aki a szerzővel a bemutatón is beszélget majd.

Mikor? Május 13. szombat 14:00 Hol? HAJÓ Kristály Színtér

Bővebb információ ITT

Klacsmann Borbála: Holokauszttörténetek

-

Klacsmann Borbála könyve azt próbálja meg bemutatni, hogy minden népszerű, a felelősséget hárító narratíva (nem tudtam róla, parancsra tettem) ellenére a magyar lakosság nagy része pontosan tudta, mi történik a második világháború idején elhurcolt zsidókkal. Konkrét eseteken keresztül mutatja be, milyen kérvények, beadványok születtek, melyek ennek a tudásnak a meglétét bizonyítják. Írott források segítségével teszi nyilvánvalóvá, hogy sokan nemcsak tisztán látták, mi folyik az országban, hanem még anyagi hasznot is húztak mások szerencsétlen, tragikus és kiszolgáltatott helyzetéből. A szerzővel Hidas Judit beszélget,  közreműködik Szandtner Anna.

Mikor? Május 13. szombat 16:30 Hol? KÖNYVES SZÍNPAD Kristály Színtér

Bővebb információ ITT

Pléh Csaba: Árnyak

-

Pléh Csaba pszichológus, nyelvész, akadémikus, aki a koronavírus okozta lezárások alatt kezdett bele abba az önéletírásba, mely a héten jelenik meg a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában. Az elsőgenerációs értelmiségi útja tárul fel a pszichológia szakig, majd innen a pszichológia tanszékig, a nyelvészetig és a magánélethez kapcsolódó, sokszor nehéz döntésekig. A könyvben két portrét látunk egyszerre: a tudósét és a magánemberét, melyek egyrészt szorosan összetartoznak, másrészt el is válnak egymástól. De nemcsak a szerző alakja körvonalazódik és épül fel az Árnyak lapjain, hanem azon kollégák, barátok, családtagok is életre kelnek, akik a tudós életében valamiért fontos szerepet töltöttek be. A szerzővel Till Attila beszélget.

Mikor? Május 13. szombat 18:30 Hol? KRISTÁLY SZÍNPAD Kristály Színtér

Bővebb információ ITT

Gedő Ágnes: Újratervezés

-

Gedő Ágnes pszichológus munkája önsegítő könyv, melyben a Magyarországon élő középkorúak, negyven felettiek pillanthatnak rá élethelyzetükre, és kaphatnak ötleteket, tanácsokat, jó gyakorlatokat ahhoz, hogy boldogan éljék meg ezt az időszakot. Negyvenesnek lenni nem könnyű, a kamaszodó gyerekek, a test változásai, a lendületüket vesztett párkapcsolatok, az idősödő, egyre kiszolgáltatottabb szülők gondozása mind olyan kihívások, melyekkel meg kell küzdeni, ráadásul a legtöbbször egyszerre. De ez nem jelenti azt, hogy az izgalmas, értelmes és tartalmas életre egyáltalán nincs lehetőség, a könyv éppen azt igyekszik bizonyítani, hogy a 40+ nem a futottak még kategória, és hogy ezen az életkoron felül is van élet, nem is akármilyen. A szerzővel Fiala Borcsa beszélget.

Mikor? Május 13. szombat 19: 15 Hol? HAJÓ Kristály Színtér

Bővebb információ ITT

Dezső András: Nagyfőnök

-

A Maffiózók mackónadrágban, a Magyar kóla és a Fedősztori bestsellerek szerzője, Dezső András oknyomozó újságíró ezúttal Portik Tamás és körének felemelkedését és bukását dolgozta fel a nyolcvanas évek kezdetétől napjainkig. „Portik Tamás bűnözői pályafutását most Dezső András oknyomozó újságíró helyezte fókuszba a Nagyfőnök – Portik Tamás és körének felemelkedése és bukása című új könyvében, amiben a magyar maffia történetét a nyolcvanas évektől a 2010-es évek elejéig mutatja be úgy, hogy érthetővé teszi azt a sűrű szövedéket is, amiben az elharapódzó bűnözés összefonódik a vadkapitalitalizmusban tobzódó, szinte a teljes magyarországi lakosságnak nagy csalódást okozó kilencvenes évek társadalmi, politikai és gazdasági valóságával” – írtuk a könyvről kritikánkban. 

Portik Tamás élete az a maffiaregény, amit a magyar valóság írt
Portik Tamás élete az a maffiaregény, amit a magyar valóság írt

Leszámolások fényes nappal, milliós, majd milliárdos üzletek, robbantások pártszékházaknál és politikuslakásoknál – a vadkapitalizmus és az infláció hétköznapi válságaiban vergődő magyar lakosságnak a kilencvenes évek második felében egy újabb, a létbizonytalanság érzésére ráerősítő tényezővel is szembe kellett néznie: az egyre erőszakosabb szervezett bűnözéssel. A korszak egyik csúcsragadozója Portik Tamás, akinek felemelkedése és bukása révén kirajzolódik nemcsak az alvilág hálózata, hanem az is, hogyan épül fel a szervezett bűnözés rendszere, és hogyan szőtte/szövi át a társadalmunkat. Dezső András új könyvében, a Nagyfőnökben nem portrét írt, hanem megragadta egy olyan korszak tablóját, amelyiknek meglátása szerint “történelmi jelentősége van”.

Tovább olvasok

Mikor? Május 13. szombat 20:00 Hol? KRISTÁLY SZÍNPAD Kristály Színtér

Bővebb információ ITT

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Rendhagyó szigetséta, Szöszmösz és SZEVASZ - Ezeket a gyerek- és ifjúsági programokat keresd a Margón!

A héten új helyszínen, a margitszigeti Kristály Színtérben rendezik a tavaszi Margó Irodalmi Fesztivált. Mutatjuk, milyen gyerek- és ifjúsági programok közül válogathattok!

...
Szórakozás

Margó Könyvek-sorozatbemutató, Amanda Gorman, Thomas Erikson és kurd menekült börtönnapló is érkezik a Margón!

Május 11. és 13. között új helyszínen, a margitszigeti Kristály Színtérben rendezik a tavaszi Margó Irodalmi Fesztivált, ahol három napon át izgalmas programokkal és sok könyvbemutatóval várják az érdeklődőket. A filmbemutató, a koncertek és a séták programját már megmutattuk, a magyar irodalmi könyvbemutatók két cikkben szedtük össze itt és itt, most pedig a külföldi szerzők bemutatóit ajánljuk figyelmedbe!

...
Szórakozás

Háy János, Kemény Zsófi és Kleinheincz Csilla is ott lesz a Kristályban – magyar szépirodalom a Margón (2.) 

Május 11. és 13. között új helyszínen, a margitszigeti Kristály Színtérben rendezik a tavaszi Margó Irodalmi Fesztivált. Ezúttal a péntek esti és szombati magyar szépirodalmi könyvbemutatókat ajánljuk a figyelmetekbe! 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

Csáki Judit Alföldi Róberttel, a mai magyar színházi élet egyik legismertebb alakjával készített beszélgetőkönyvet. Az Alföldi ‒ Rajtam nem múlt című kötetben szóba kerülnek a meghatározó tanárok, a magánéletet bekebelező szakma és a nem túl jó színészek is. Kritika.

...
Szórakozás

Maffiózók felemelkedése és Robbie Williams mélypontja ‒ 5 friss doku, amit streamelhetsz

Al Capone felemelkedése és Pablo Escobar bukása. Robbie Williams reflektorfényben leélt élete és a sztárséf Anthony Bourdain váratlan öngyilkossága. A streamingszolgáltatók kínálatába frissen bekerült dokumentumfilmek közül válogattunk.

...
Szórakozás

Ferencvárosi barátságok, foci, klánok ‒ ilyen volt az első pesti Sántakutya-est

A zalai Margófeszt egyik népszerű programja, a Sántakutya megérkezett Budapestre is. Az első storytelling-est, a Ferencvárosi koktélsztorik során Bezerics Dániel vendéglátós, Nagy József újságíró és Gerzsenyi Bettika improvizációs színész, ex-videotékás mesélt arról, mi minden köti őket a IX. kerülethez.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.

Olvass!
...
Zöld

Az MI úttörő fejlesztője szerint a kordában tartás a kiút a technológiai cunami alól

Mustafa Suleyman egy úttörő MI-fejlesztő vállalkozás, az immár a Google alá tartozó DeepMind egyik alapítójaként közvetlen közelről láthatja a mesterséges intelligencia forradalmát. Olvass bele a könyvébe! 

...
Beleolvasó

Cserna-Szabó: Összebékülhetnek egy emberen belül ennyire különböző múltak és kultúrák?

A dán Hassan Preisler A barna ember terhe című könyvéhez Cserna-Szabó András írt utószót. Olvasd el!

...
Beleolvasó

Borda Réka: Vesna Lemaic történeteiben nincs olyan, hogy mi és ők, csak mi, emberek

A Szívélyes fogadtatás novelláiból kirajzolódik az idegenségérzet, az akadozó kommunikáció, és a vágy arra, hogy valahogy megtaláljuk a helyünket a világban. Olvasd el az utószót, melyet Borda Réka írt a kötethez.