Tompa, Grecsó, Vida is a meghívottak között– ezeket a magyar irodalmi könyveket keresd a Margón! (1. rész)

Tompa, Grecsó, Vida is a meghívottak között– ezeket a magyar irodalmi könyveket keresd a Margón! (1. rész)

Május 11. és 13. között új helyszínen, a margitszigeti Kristály Színtérben rendezik a tavaszi Margó Irodalmi Fesztivált, ahol három napon át izgalmas programokkal és sok könyvbemutatóval várják az érdeklődőket. A filmbemutató, koncertek, séták programját már megmutattuk, most pedig a magyar könyvbemutatók egy részét ajánljuk a figyelmetekbe! 

ko | 2023. május 04. |

Hetényi Zsuzsa: Nyugati, Keleti

-

Hetényi Zsuzsa irodalomtörténész, műfordító, az ELTE professzora, de a szépirodalomban most, ezzel a kötetével debütál. Három részből álló könyvének első egységében groteszk emlékeit írja meg az 1970-es évekbeli szovjet-ukrajnai világból: karantént egy bolondok házában, a feketepiacot, az eltűnt zsidó temetőket. Ezekben a rövid történetekben plasztikussá teszi ennek az időszaknak az abszurditását, lehetetlenségét. A második részben önkéntes tolmácsként szerzett élményeit rögzíti, melyeket 2022 tavaszán, az orosz-ukrán háború kirobbanásakor szerzett a Budapestet elárasztó, kiszolgáltatott és tanácstalan menekültek között. A harmadik egységben esszék, tárcák olvashatóak, melyek a háború első évéről, a friss orosz emigrációról és az orosz irodalom átértékeléséről szólnak.

Mikor? május 11. csütörtök 17:30  Hol? KÖNYVES SZÍNPAD Kristály Színtér

Több információ ITT

Grecsó Krisztián: Lányos apa

-

Grecsó Krisztián új kötetében családi történetek sorakoznak, elsősorban az apa, a férfi szemszögéből. Szülőkről olvashatunk benne, akik minket nevelnek, és szülőkről, akivé lettünk. Az író történetei minden esetben apró, hétköznapinak tűnő jelenetekből bomlanak ki, de távlatuk jóval nagyobb, a családi kapcsolatok lényegéből próbálnak megérteni valamit. Az első szülők, akiket ismertünk, a saját szüleink voltak, de vajon mi magunk milyen szülők leszünk? Tovább tudjuk-e vinni szüleink jó szokásait, és meg tudunk szabadulni a rosszaktól? Mindezekre a kérdésekre keresi a választ a kötet, melyben egy nagyon különleges, közeli és óriású hatással bíró kapcsolat, a szülő-gyermek reláció kerül a fókuszba.

Grecsó Krisztián: Az apanovellákban igyekeztem inkább magamat kiadni
Grecsó Krisztián: Az apanovellákban igyekeztem inkább magamat kiadni

Apasági metamorfózisról, irodalommá írt életről, a vágyott szülőségről és a gyerekvállalás nagy leckéiről is szó esett kedden este a Radnóti Színházban Grecsó Krisztián új kötete, a Lányos apa bemutatóján, ahol Szabó T. Anna kérdezte a szerzőt.

Tovább olvasok

Mikor? május 11. csütörtök 18:00 Hol? NAGYSZÍNPAD Kristály Színtér

Több információ ITT

Turi Tímea: Egyszerre egy beszéljen és Gál Ferenc: Ház körüli munkák

-

Turi Tímea negyedik verseskötetében a minket körbevevő hatalmas lárma, az egymás mellé rendelt szólamok kaotiussága közepette az egyetlen érvényes megszólalást keresi. „Az egy szintre emelkedés, az egyenrangúvá válás lehetőségének költészete ez, ahol Odüsszeusz egy szőrös pacák, akinek hosszan tartó útját az egész világ úgy ismeri, mintha mostanság posztolta volna végig egyes állomásait a közösségi médiában. A mitológiai szereplők és történeteik belesimulnak a hétköznapok történéseibe, szinte testközelbe kerül a múlt, miközben az a kérdés emelkedik az összes fölé, hogyan élhető meg a hit a 21. században” – fogalmazza meg a vergyűjtemény lényegét a fülszöveg.

Gál Ferenc első könyvét 1991-ben, 30 éves korában adta ki A kert, a város és a tenger címmel, második kötete, az Újabb jelenetek a bábuk életéből hét évre rá jelent meg. Ezt hosszabb szünet követte, Ódák és más tagadások című verseskönyvét 2011-ben adta közre, majd következett 2015-ben Az élet sűrűjében. Ötödik kötetében számozott versek követik egymást, a költő ezúttal a hétköznapi élet tereit, tevékenyégeit és mozgásait veszi számba - lírikusként természetesen egészen más fénytörésben, és más perspektívából láttatja a hétköznapit, mint ahogy megszokhattuk. A kötet némileg megtévesztő címe mögött Gál Ferenc a gyászfolyamat és az alkotás összefüggéseit is vizsgálja.

Mikor? május 11. csütörtök 18:00 Hol? HAJÓ Kristály Színtér

Több információ ITT

Ferber Katalin: Az elrontott Japán

-

Ferber ​Katalin 1952-ben született Budapesten, közgazdasági egyetemet végzett, gazdaság- és pénzügytörténész. 1993 és 2010 között Japánban volt egyetemi tanár. Számos tanulmánya jelent meg több nyelven, jelenleg Berlinben él. Részlet most megjelenő könyvéből:"Evtizedekig kerestem olyat, nem talaltam, pedig sokat tettem ezert, bizakodva es remenykedve, hogy vegre megszabadulhatok ettol a nyomaszto szerelemtol. Elkepzeltem, hogy egyszer meg is talalom azt, aki viszontszeret, felszabadult leszek, mosolygunk majd egymasra, talan meg is merem simogatni, hiszen viszontszeret. (....) Meg tudok varni, van meg nehany evem. Nem akarok lemondani egyetlen remenytelen szerelmemrol, a hazamrol, Magyarorszagrol." (Reménytelen szerelem)

Mikor? május 11. csütörtök 18:15 Hol? KRISTÁLY SZÍNPAD Kristály Színtér

Több információ ITT

Tompa Andrea: Sokszor nem halunk meg

-

Tompa Andrea legújabb regénye ismét Kolozsvárra kalauzol, és megrendítő élettörténetet tár elénk: 1944-ben egy kolozsvári orvosnő a dajkára bízza kisgyermekét, aki férjével együtt vigyáz a gyerekre, és ügyel arra, hogy se a rokonoknak, se a szomszédoknak ne tűnjön fel a mindössze néhány hónapos csecsemő a háború végéig. A Sokszor nem halunk meg ennek a kisgyereknek a sorsát követi végig, és azt, ahogyan különböző kerülőutakon megismeri saját történetét, kapcsolatba kerül személyes sorsával. A Fejtől s lábtól, az Omerta és a Haza szerzője ezúttal is az emberi lélek legmélyére hatol, könyvének mottója: "Aki ismeri önmagát, a saját sorsát, az megmenti a világot." 

„A művészet nem vigasz a meg nem élt életért" – Tompa Andrea: Haza
„A művészet nem vigasz a meg nem élt életért" – Tompa Andrea: Haza

„Egyébként ki az a mi? És a haza?” – merül fel a kérdés Tompa Andrea új, Haza című regényében. Már többször is írtunk könyvről, illetve beszélgettünk a szerzővel, ezúttal pedig kedvenc idézeteinket, gondolatainkat gyűjtöttük össze a kötetből.

Tovább olvasok

Mikor? május 11. csütörtök 19:00 Hol? NAGYSZÍNPAD Kristály Színtér

Több információ ITT

Vadadi Adrienn: Emlékfestés

-

Az eddig kizárólag gyerekkönyveiről ismert Vadadi Adrienn felnőtteknek szóló regényében a főhős egy harmincas éveiben járó festőnő, aki hivatásában sikeres, ráadásul gyönyőrű, mégis sorra bomlanak fel a kapcsolatai, és nem találja a vágyott boldogságot. Hogy mindezen változtasson, terapeutához fordul, aki rövidesen súlyos gyermekkori traumával szembesíti. Miközben a fiatal nő a gyógyulásán dolgozik, találkozik egy férfival, akibe őrülten beleszeret, és soha nem látott érzelmeket tapasztal meg. A nagy kérdés, hogy kiállja-e ez a kapcsolat az idő próbáját, segítheti-e a főhőst a lelki gyógyulásban?

Mikor? május 11. csütörtök 19: 15 Hol? HAJÓ Kristály Színtér

Több információ ITT

Vida Gábor: Senkiháza

-

Vida Gábor író, költő, a marosvásárhelyi Látó folyóirat főszerkesztője. Legutóbbi kötete a 2017-ben megjelent Egy dadogás története, melyben saját fikcionalizált önéletrajzát és Erdély történelmét, közelmúltjának eseményeit írta meg. Most itt az új kötet, a Senkiháza, melynek főhőse Kalagor Máté, fiatal mérnök, aki a múlt század harmincas éveiben érkezik Bukarestből egy kis erdélyi faluba. Az Erdélyi lektűr alcímet viselő kötet főszereplője itt akar megtelepedni, miközben kívülállóként rácsodálkozik ennek a vidéknek a társadalmára, szokásaira. Az előző kötethez hasonlóan ebben a történetben is ironikus nézőpontból mesél a szerző a közép-kelet-európai életérzésről, ezen belül is az erdélyiségről.

Vida Gábor: A félelemkeltés a legsúlyosabb bántalmazás
Tovább olvasok

Mikor? május 11. csütörtök 20:00 Hol? KÖNYVES SZÍNPAD Kristály Színtér

Több információ ITT

Balogh-Kunst Nóra: Visszahoztam

-

"Hogyan éli meg egy fiatal nő a külföldre költözés és a visszaköltözés kultúrákon, szokásokon, észjárásokon átívelő kalandját? Hogyan befolyásolja az országváltás a barátságokat, a szerelmeket, a családi kapcsolatokat? Lehetséges-e a visszatérés? A Visszahoztam érzékeny és meglepetéseket tartogató első regény, amely finom és alapos rajzolatban mutatja meg a létezés kikerülhetetlen konfliktusait" – mondja a könyvről Péterfy Gergely író, akinek akadémiáján korábban kreatív írást is tanult a szerző. Balogh-Kunst Nóra Hollandiában él, civilben főiskolai kutató.

Mikor? május 12. péntek 16:15 Hol? KÖNYVES SZÍNPAD Kristály Színtér

Több információ ITT

Mechiat Zina: Álomból föl, vidékre le-

A verseskötet szövegei apró szilánkokból, töredezett mozaikdarabokból próbálják összerakni az egészet, a lírai én apró részleteket nagyít fel, hogy ezekben megláthassuk a teljességet. A négy évszakra utaló cikluscímek az évszaktoposzokat is beemelik az értelmezésbe, és az idő múlását középponti motívummá teszik. Mechiat Zina magyar–algír származású költő 1991-ben született Győrben. Pályáját a Győri Ifjúsági Irodalmi Körben kezdte, majd a Hermaion Irodalmi Társaságban és a Fiatal Írók Szövetségében folytatta. Verseket 2009-óta publikál. Líra mellett időnként próza-, illetve kritikaírással foglalkozik.

Mikor? május 12. péntek 17:15 Hol? HAJÓ Kristály Színtér

Több információ ITT

VATES Felhajtóerő

-

A VATES és a Jelenkor Kiadó közös kortársvers-antológiája 48 kortárs szerző egy-egy művét tartalmazza, szerepel a válogatásban többek között Kemény Zsófi, Tóth Krisztina, Nádasdy Ádám és Simon Márton is. A sokszínű és sokhangú verseskötet kiváló áttekintést nyújt a jelenkori lírából, hiszen pályakezdő és már évtizedek óta elismert, többkötetes költők verseit egyaránt tartalmazza. Az egymás mellé válogatott versek között ráadásul elindul egy olyan párbeszéd, melyben a szövegek új jelentésekkel gazdagodnak, dinamikus kölcsönhatásba lépnek. A kötetet Bárány Bence és Élő Csenge Enikő szerkesztették,  a könyvbemutatón Kemény Zsófi, Kustos Júlia, Pion István, Simon Márton, azaz a kötet szerzőinek szövegeit Tink (Slow Village, Mulató Aztékok) zenéi színesítik majd.

Mikor? május 12. péntek 17:30 Hol? NAGYSZÍNPAD Kristály Színtér

Több információ ITT

Rakovszky Zsuzsa: Az idők jelei

-

A történelmi regény Münster városába kalauzol az 1530-as évek elejére. A felekezetek közötti feszültség egyre nagyobb, katolikusok állnak szemben a lutheránusokkal, majd az új tanok hívei között dúlnak a harcok. A téboly és a terror időszakát egy különleges elbeszélő, Liza perspektívájából ismerhetjük meg, aki bár néma, mindent hall és mindent lát. Mivel a cselédlány nem tud beszélni, sokkal előbb megnyílnak előtte az emberek, így olyan dolgokról is tudomást szerez, mely a többiek előtt titok.” Az idők jelei elvakultságról, hatalommámorról és a valóságérzékelés totális elvesztéséről is szól, amelyben suhancarcú próféták és magukat megváltóknak hirdető hipokriták adtak leckét a történelemnek abból, milyen torzulásokat okoz, ha egy ember elhiszi, hogy egy általa igaznak vélt ügy vagy a saját felemelkedése érdekében büntetlenül mindent megtehet” – írtuk a regényről kritikánkban.

A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket
A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket

Rakovszky Zsuzsa új regénye megtörtént történelmi eseményt dolgoz fel, nem mellesleg pedig elvakultságról, hatalommámorról és a valóságérzékelés totális elvesztéséről is szól. Az idők jelei a hét könyve.

Tovább olvasok

Mikor? május 12. péntek 18:30 Hol? KRISTÁLY SZÍNPAD Kristály Színtér

Több információ ITT

Kerékgyártó István: Fecske Milán élete, jó sora és viszontagságai

-

Kerékgyártó István ismét egy kalandokban bővelkedő pikareszket írt, ahogyan tette ezt 2009-ben is, amikor megírta egy tabáni szélhámos, Trüffel Milán történetét. Ezúttal Fecske Milánt választja főhősnek, aki a dunántúls domboktól a Himaláján át a Pireneusokig jut, és mint igazi picarónak, rengeteg kalandban van része. A fordulatos utaztató regény csavargója simlisségével, eszével és hódításaival próbál boldogulni, miközben állandóan váltakozó helyszíneken izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokba keveredik. A sodró lendületű, rendkívül olvasmányos kötet szatirikus humorral ábrázolja nemcsak hőst, de a körülötte nyüzsgő világot is.

Politikai fejlődésregénnyel és gyerekkönyvvel vág neki az ősznek Kerékgyártó István
Politikai fejlődésregénnyel és gyerekkönyvvel vág neki az ősznek Kerékgyártó István

Két könyvvel is jelentkezik nyár végén Kerékgyártó István: a Szeretett gazdám egy disztopikus elemeket is magán viselő kelet-európai fejlődésregény, de a szerzőnek megjelent az első gyerekeknek szánt könyve is: a Márk, aki hatévesen megmentette a világot című kötet egy űrkalandot ígér.

Tovább olvasok

Mikor? május 12. péntek 18:30 Hol? HAJÓ Kristály Színtér

Több információ ITT

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Ai Weiwei-riportfilm, Beck Zoli, irodalmi metál és rendhagyó szigetvezetés is vár a Margón!

Május 11. és 13. között új helyszínen, a margitszigeti Kristály Színtérben rendezik a tavaszi Margó Irodalmi Fesztivált, ahol három napon át a könyvbemutatók és beszélgetések mellett exkluzív riportfilmmel, koncertekkel és sétákkal is várják az érdeklődöket. Nézd meg, mit ajánlunk a hétvégére!

...
Hírek

A Budapest Nagyregény kultúrtörténeti ebéddel mutatkozik be a Margón

A készülő Budapest Nagyregény kultúrtörténeti ebéddel mutatkozik be a Margón. 

...
Szórakozás

Grecsó, Tompa, Závada, Háy is érkezik a májusi Margón a Margitszigetre

Május 11. és 13. között új helyszínen, a margitszigeti Kristály Színtérben rendezik a tavaszi Margó Irodalmi Fesztivált. Itt debütál az Ai Weiwei-jel készült riportfilm is.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

A Bálnahullás letehetetlen thriller arról, mi van, ha véletlenül lenyel egy ámbráscet

Daniel Kraus Bálnahullás című thrillerében az óceán és egy ámbráscet gyomrának hátborzongató mélyén egy kamaszfiú küzd az életben maradásért, miközben végiggondolja apjához fűződő kapcsolatát is. Lélegzetelállítóan izgalmas könyv, melyben nemcsak az óceán, de a lélek mélységei is feltárulnak.

...
Podcast

Anyaság, apaság, az érzések kavalkádja – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk hatodik adásában Szabó T. Anna és Dragomán György voltak a vendégek, a beszélgetésükhöz pedig könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Nagy

Vérfertőző, wannabe-sátán és kölyökmedve-tulajdonos – 10 érdekesség a 200 éve elhunyt Byronról

George Byron mindent megvalósított, amit egy romantikus költő ismérvének gondolunk. Halálának 200. évfordulóján tíz érdekességet gyűjtöttünk össze a lírájáról és a botrányairól.

...
Nagy

Borbély András: Rafi Lajos verse lyukat üt a világon [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Borbély András költő, szerkesztő Rafi Lajos egyik versét választotta.

...
Nagy

Mivel pörgeti fel egy mentalista Camilla Läckberg új szektás krimijét?

A pszichológiát és a sötét rejtélyt kiválóan ötvöző krimi, A doboz után a héten került a boltokba A szekta, Läckberg és Fexeus közös regénytrilógiájának második része. Ez alkalomból beszélgettünk a szerzőpárossal.

...
Nagy

Miért hasonlítanak a roma mesék a kortárs versekre?

Hogyan mozgatnak meg egy kortárs költőt a roma mesék? Miben fedez fel hasonlóságot az archaikus történetek és generációja meghatározó irodalmi témái között? És miképpen válik a mesékből költészet? Veszprémi Szilveszter cikkében a Vijjogók munkacímű verseskötetéről mesél.

...

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

...

Ezt senki nem mondta – Szabó T. Anna és Dragomán György: Azt terveztük, hogy szabad gyerekeket fogunk nevelni

...

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

Hírek
...
Nagy

Megmutatjuk a világ 10 leggyönyörűbb könyvtárát – nézz be te is!

...
Beleolvasó

Ebben az új fantasyben a tündérek közül kerül ki a leggonoszabb ellenfél – Olvass bele!

...
Nagy

5 áprilisban megjelent regény, amit érdemes elolvasni

...
Alkotótárs

Kiderült, ki lett a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj 10 döntőse

...
Hírek

Introvertált vagy? Mutatjuk a neked való könyvklubot

...
Így döntöttek ők

Nyáry Luca: Adèle Párizsba készül

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

...
Szórakozás

Kik a szenvedő költők Taylor Swift új albumán?

...
Hírek

Videó: Kigyulladt Stephen King és Stanley Kubrick horrorhotelje A ragyogásból