Tompa, Grecsó, Vida is a meghívottak között– ezeket a magyar irodalmi könyveket keresd a Margón! (1. rész)

Tompa, Grecsó, Vida is a meghívottak között– ezeket a magyar irodalmi könyveket keresd a Margón! (1. rész)

Május 11. és 13. között új helyszínen, a margitszigeti Kristály Színtérben rendezik a tavaszi Margó Irodalmi Fesztivált, ahol három napon át izgalmas programokkal és sok könyvbemutatóval várják az érdeklődőket. A filmbemutató, koncertek, séták programját már megmutattuk, most pedig a magyar könyvbemutatók egy részét ajánljuk a figyelmetekbe! 

ko | 2023. május 04. |

Hetényi Zsuzsa: Nyugati, Keleti

-

Hetényi Zsuzsa irodalomtörténész, műfordító, az ELTE professzora, de a szépirodalomban most, ezzel a kötetével debütál. Három részből álló könyvének első egységében groteszk emlékeit írja meg az 1970-es évekbeli szovjet-ukrajnai világból: karantént egy bolondok házában, a feketepiacot, az eltűnt zsidó temetőket. Ezekben a rövid történetekben plasztikussá teszi ennek az időszaknak az abszurditását, lehetetlenségét. A második részben önkéntes tolmácsként szerzett élményeit rögzíti, melyeket 2022 tavaszán, az orosz-ukrán háború kirobbanásakor szerzett a Budapestet elárasztó, kiszolgáltatott és tanácstalan menekültek között. A harmadik egységben esszék, tárcák olvashatóak, melyek a háború első évéről, a friss orosz emigrációról és az orosz irodalom átértékeléséről szólnak.

Mikor? május 11. csütörtök 17:30  Hol? KÖNYVES SZÍNPAD Kristály Színtér

Több információ ITT

Grecsó Krisztián: Lányos apa

-

Grecsó Krisztián új kötetében családi történetek sorakoznak, elsősorban az apa, a férfi szemszögéből. Szülőkről olvashatunk benne, akik minket nevelnek, és szülőkről, akivé lettünk. Az író történetei minden esetben apró, hétköznapinak tűnő jelenetekből bomlanak ki, de távlatuk jóval nagyobb, a családi kapcsolatok lényegéből próbálnak megérteni valamit. Az első szülők, akiket ismertünk, a saját szüleink voltak, de vajon mi magunk milyen szülők leszünk? Tovább tudjuk-e vinni szüleink jó szokásait, és meg tudunk szabadulni a rosszaktól? Mindezekre a kérdésekre keresi a választ a kötet, melyben egy nagyon különleges, közeli és óriású hatással bíró kapcsolat, a szülő-gyermek reláció kerül a fókuszba.

Grecsó Krisztián: Az apanovellákban igyekeztem inkább magamat kiadni
Grecsó Krisztián: Az apanovellákban igyekeztem inkább magamat kiadni

Apasági metamorfózisról, irodalommá írt életről, a vágyott szülőségről és a gyerekvállalás nagy leckéiről is szó esett kedden este a Radnóti Színházban Grecsó Krisztián új kötete, a Lányos apa bemutatóján, ahol Szabó T. Anna kérdezte a szerzőt.

Fotó: Valuska Gábor/Magvető

Tovább olvasok

Mikor? május 11. csütörtök 18:00 Hol? NAGYSZÍNPAD Kristály Színtér

Több információ ITT

Turi Tímea: Egyszerre egy beszéljen és Gál Ferenc: Ház körüli munkák

-

Turi Tímea negyedik verseskötetében a minket körbevevő hatalmas lárma, az egymás mellé rendelt szólamok kaotiussága közepette az egyetlen érvényes megszólalást keresi. „Az egy szintre emelkedés, az egyenrangúvá válás lehetőségének költészete ez, ahol Odüsszeusz egy szőrös pacák, akinek hosszan tartó útját az egész világ úgy ismeri, mintha mostanság posztolta volna végig egyes állomásait a közösségi médiában. A mitológiai szereplők és történeteik belesimulnak a hétköznapok történéseibe, szinte testközelbe kerül a múlt, miközben az a kérdés emelkedik az összes fölé, hogyan élhető meg a hit a 21. században” – fogalmazza meg a vergyűjtemény lényegét a fülszöveg.

Gál Ferenc első könyvét 1991-ben, 30 éves korában adta ki A kert, a város és a tenger címmel, második kötete, az Újabb jelenetek a bábuk életéből hét évre rá jelent meg. Ezt hosszabb szünet követte, Ódák és más tagadások című verseskönyvét 2011-ben adta közre, majd következett 2015-ben Az élet sűrűjében. Ötödik kötetében számozott versek követik egymást, a költő ezúttal a hétköznapi élet tereit, tevékenyégeit és mozgásait veszi számba - lírikusként természetesen egészen más fénytörésben, és más perspektívából láttatja a hétköznapit, mint ahogy megszokhattuk. A kötet némileg megtévesztő címe mögött Gál Ferenc a gyászfolyamat és az alkotás összefüggéseit is vizsgálja.

Mikor? május 11. csütörtök 18:00 Hol? HAJÓ Kristály Színtér

Több információ ITT

Ferber Katalin: Az elrontott Japán

-

Ferber ​Katalin 1952-ben született Budapesten, közgazdasági egyetemet végzett, gazdaság- és pénzügytörténész. 1993 és 2010 között Japánban volt egyetemi tanár. Számos tanulmánya jelent meg több nyelven, jelenleg Berlinben él. Részlet most megjelenő könyvéből:"Evtizedekig kerestem olyat, nem talaltam, pedig sokat tettem ezert, bizakodva es remenykedve, hogy vegre megszabadulhatok ettol a nyomaszto szerelemtol. Elkepzeltem, hogy egyszer meg is talalom azt, aki viszontszeret, felszabadult leszek, mosolygunk majd egymasra, talan meg is merem simogatni, hiszen viszontszeret. (....) Meg tudok varni, van meg nehany evem. Nem akarok lemondani egyetlen remenytelen szerelmemrol, a hazamrol, Magyarorszagrol." (Reménytelen szerelem)

Mikor? május 11. csütörtök 18:15 Hol? KRISTÁLY SZÍNPAD Kristály Színtér

Több információ ITT

Tompa Andrea: Sokszor nem halunk meg

-

Tompa Andrea legújabb regénye ismét Kolozsvárra kalauzol, és megrendítő élettörténetet tár elénk: 1944-ben egy kolozsvári orvosnő a dajkára bízza kisgyermekét, aki férjével együtt vigyáz a gyerekre, és ügyel arra, hogy se a rokonoknak, se a szomszédoknak ne tűnjön fel a mindössze néhány hónapos csecsemő a háború végéig. A Sokszor nem halunk meg ennek a kisgyereknek a sorsát követi végig, és azt, ahogyan különböző kerülőutakon megismeri saját történetét, kapcsolatba kerül személyes sorsával. A Fejtől s lábtól, az Omerta és a Haza szerzője ezúttal is az emberi lélek legmélyére hatol, könyvének mottója: "Aki ismeri önmagát, a saját sorsát, az megmenti a világot." 

„A művészet nem vigasz a meg nem élt életért" – Tompa Andrea: Haza
„A művészet nem vigasz a meg nem élt életért" – Tompa Andrea: Haza

Hol a haza, és hol van az otthon? Az az otthon, amit évtizedek alatt épített fel az ember felnőtt élete során, vagy ahol megszületett, ahonnan eljött, amit talán mégsem hagyott maga mögött egészen? Tompa Andrea otthonról haza vezető negyedik regénye, a Haza nemrég volt nálunk a hét könyve – mutatjuk, melyek voltak belőle kedvenc gondolataink, idézeteink.

Tovább olvasok

Mikor? május 11. csütörtök 19:00 Hol? NAGYSZÍNPAD Kristály Színtér

Több információ ITT

Vadadi Adrienn: Emlékfestés

-

Az eddig kizárólag gyerekkönyveiről ismert Vadadi Adrienn felnőtteknek szóló regényében a főhős egy harmincas éveiben járó festőnő, aki hivatásában sikeres, ráadásul gyönyőrű, mégis sorra bomlanak fel a kapcsolatai, és nem találja a vágyott boldogságot. Hogy mindezen változtasson, terapeutához fordul, aki rövidesen súlyos gyermekkori traumával szembesíti. Miközben a fiatal nő a gyógyulásán dolgozik, találkozik egy férfival, akibe őrülten beleszeret, és soha nem látott érzelmeket tapasztal meg. A nagy kérdés, hogy kiállja-e ez a kapcsolat az idő próbáját, segítheti-e a főhőst a lelki gyógyulásban?

Mikor? május 11. csütörtök 19: 15 Hol? HAJÓ Kristály Színtér

Több információ ITT

Vida Gábor: Senkiháza

-

Vida Gábor író, költő, a marosvásárhelyi Látó folyóirat főszerkesztője. Legutóbbi kötete a 2017-ben megjelent Egy dadogás története, melyben saját fikcionalizált önéletrajzát és Erdély történelmét, közelmúltjának eseményeit írta meg. Most itt az új kötet, a Senkiháza, melynek főhőse Kalagor Máté, fiatal mérnök, aki a múlt század harmincas éveiben érkezik Bukarestből egy kis erdélyi faluba. Az Erdélyi lektűr alcímet viselő kötet főszereplője itt akar megtelepedni, miközben kívülállóként rácsodálkozik ennek a vidéknek a társadalmára, szokásaira. Az előző kötethez hasonlóan ebben a történetben is ironikus nézőpontból mesél a szerző a közép-kelet-európai életérzésről, ezen belül is az erdélyiségről.

Vida Gábor: A félelemkeltés a legsúlyosabb bántalmazás
Tovább olvasok

Mikor? május 11. csütörtök 20:00 Hol? KÖNYVES SZÍNPAD Kristály Színtér

Több információ ITT

Balogh-Kunst Nóra: Visszahoztam

-

"Hogyan éli meg egy fiatal nő a külföldre költözés és a visszaköltözés kultúrákon, szokásokon, észjárásokon átívelő kalandját? Hogyan befolyásolja az országváltás a barátságokat, a szerelmeket, a családi kapcsolatokat? Lehetséges-e a visszatérés? A Visszahoztam érzékeny és meglepetéseket tartogató első regény, amely finom és alapos rajzolatban mutatja meg a létezés kikerülhetetlen konfliktusait" – mondja a könyvről Péterfy Gergely író, akinek akadémiáján korábban kreatív írást is tanult a szerző. Balogh-Kunst Nóra Hollandiában él, civilben főiskolai kutató.

Mikor? május 12. péntek 16:15 Hol? KÖNYVES SZÍNPAD Kristály Színtér

Több információ ITT

Mechiat Zina: Álomból föl, vidékre le-

A verseskötet szövegei apró szilánkokból, töredezett mozaikdarabokból próbálják összerakni az egészet, a lírai én apró részleteket nagyít fel, hogy ezekben megláthassuk a teljességet. A négy évszakra utaló cikluscímek az évszaktoposzokat is beemelik az értelmezésbe, és az idő múlását középponti motívummá teszik. Mechiat Zina magyar–algír származású költő 1991-ben született Győrben. Pályáját a Győri Ifjúsági Irodalmi Körben kezdte, majd a Hermaion Irodalmi Társaságban és a Fiatal Írók Szövetségében folytatta. Verseket 2009-óta publikál. Líra mellett időnként próza-, illetve kritikaírással foglalkozik.

Mikor? május 12. péntek 17:15 Hol? HAJÓ Kristály Színtér

Több információ ITT

VATES Felhajtóerő

-

A VATES és a Jelenkor Kiadó közös kortársvers-antológiája 48 kortárs szerző egy-egy művét tartalmazza, szerepel a válogatásban többek között Kemény Zsófi, Tóth Krisztina, Nádasdy Ádám és Simon Márton is. A sokszínű és sokhangú verseskötet kiváló áttekintést nyújt a jelenkori lírából, hiszen pályakezdő és már évtizedek óta elismert, többkötetes költők verseit egyaránt tartalmazza. Az egymás mellé válogatott versek között ráadásul elindul egy olyan párbeszéd, melyben a szövegek új jelentésekkel gazdagodnak, dinamikus kölcsönhatásba lépnek. A kötetet Bárány Bence és Élő Csenge Enikő szerkesztették,  a könyvbemutatón Kemény Zsófi, Kustos Júlia, Pion István, Simon Márton, azaz a kötet szerzőinek szövegeit Tink (Slow Village, Mulató Aztékok) zenéi színesítik majd.

Mikor? május 12. péntek 17:30 Hol? NAGYSZÍNPAD Kristály Színtér

Több információ ITT

Rakovszky Zsuzsa: Az idők jelei

-

A történelmi regény Münster városába kalauzol az 1530-as évek elejére. A felekezetek közötti feszültség egyre nagyobb, katolikusok állnak szemben a lutheránusokkal, majd az új tanok hívei között dúlnak a harcok. A téboly és a terror időszakát egy különleges elbeszélő, Liza perspektívájából ismerhetjük meg, aki bár néma, mindent hall és mindent lát. Mivel a cselédlány nem tud beszélni, sokkal előbb megnyílnak előtte az emberek, így olyan dolgokról is tudomást szerez, mely a többiek előtt titok.” Az idők jelei elvakultságról, hatalommámorról és a valóságérzékelés totális elvesztéséről is szól, amelyben suhancarcú próféták és magukat megváltóknak hirdető hipokriták adtak leckét a történelemnek abból, milyen torzulásokat okoz, ha egy ember elhiszi, hogy egy általa igaznak vélt ügy vagy a saját felemelkedése érdekében büntetlenül mindent megtehet” – írtuk a regényről kritikánkban.

A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket
A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket

Megtörtént történelmi eseményt dolgoz fel Rakovszky Zsuzsa új regénye: a 16. századi Münsterben vallási felekezetek feszültek egymásnak, az átmeneti győzelmet aratók egy új világ eljövetelét ígérték híveiknek, a város megmaradt lakói viszont terrorban és félelemben voltak kénytelen tengetni napjaikat. Az idők jelei elvakultságról, hatalommámorról és a valóságérzékelés totális elvesztéséről is szól, amelyben suhancarcú próféták és magukat megváltóknak hirdető hipokriták adtak leckét a történelemnek abból, milyen torzulásokat okoz, ha egy ember elhiszi, hogy egy általa igaznak vélt ügy vagy a saját felemelkedése érdekében büntetlenül mindent megtehet. Ez a hét könyve.

Tovább olvasok

Mikor? május 12. péntek 18:30 Hol? KRISTÁLY SZÍNPAD Kristály Színtér

Több információ ITT

Kerékgyártó István: Fecske Milán élete, jó sora és viszontagságai

-

Kerékgyártó István ismét egy kalandokban bővelkedő pikareszket írt, ahogyan tette ezt 2009-ben is, amikor megírta egy tabáni szélhámos, Trüffel Milán történetét. Ezúttal Fecske Milánt választja főhősnek, aki a dunántúls domboktól a Himaláján át a Pireneusokig jut, és mint igazi picarónak, rengeteg kalandban van része. A fordulatos utaztató regény csavargója simlisségével, eszével és hódításaival próbál boldogulni, miközben állandóan váltakozó helyszíneken izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokba keveredik. A sodró lendületű, rendkívül olvasmányos kötet szatirikus humorral ábrázolja nemcsak hőst, de a körülötte nyüzsgő világot is.

Politikai fejlődésregénnyel és gyerekkönyvvel vág neki az ősznek Kerékgyártó István
Politikai fejlődésregénnyel és gyerekkönyvvel vág neki az ősznek Kerékgyártó István

Két könyvvel is jelentkezik nyár végén Kerékgyártó István: a Szeretett gazdám egy disztopikus elemeket is magán viselő kelet-európai fejlődésregény, de a szerzőnek megjelent az első gyerekeknek szánt könyve is: a Márk, aki hatévesen megmentette a világot című kötet egy űrkalandot ígér.

Tovább olvasok

Mikor? május 12. péntek 18:30 Hol? HAJÓ Kristály Színtér

Több információ ITT

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Ai Weiwei-riportfilm, Beck Zoli, irodalmi metál és rendhagyó szigetvezetés is vár a Margón!

Május 11. és 13. között új helyszínen, a margitszigeti Kristály Színtérben rendezik a tavaszi Margó Irodalmi Fesztivált, ahol három napon át a könyvbemutatók és beszélgetések mellett exkluzív riportfilmmel, koncertekkel és sétákkal is várják az érdeklődöket. Nézd meg, mit ajánlunk a hétvégére!

...
Hírek

A Budapest Nagyregény kultúrtörténeti ebéddel mutatkozik be a Margón

A készülő Budapest Nagyregény kultúrtörténeti ebéddel mutatkozik be a Margón. 

...
Szórakozás

Grecsó, Tompa, Závada, Háy is érkezik a májusi Margón a Margitszigetre

Május 11. és 13. között új helyszínen, a margitszigeti Kristály Színtérben rendezik a tavaszi Margó Irodalmi Fesztivált. Itt debütál az Ai Weiwei-jel készült riportfilm is.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

...

Trianonból a magyar gyárosok profitáltak, mert nem volt román üzleti elit

Hírek
...
Hírek

Darvasi László kapta idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat

...
Nagy

Az utolsó rózsa és a megvakult angyalok – Nyolc izgalmas könyvheti verskötetet ajánlunk

...
Gyerekirodalom

Távozik a Móra Kiadó főszerkesztője

...
Beleolvasó

A nagyszerűséget ragadja meg a mongolok uralta Kínában a lány, akinek a semmilétet jósolták

...
Hírek

Annie Ernaux életébe „bombaként” csapódott az irodalmi Nobel-díj

...
Hírek

Joanne Harris: A nők elleni erőszak megelőzésében segít, ha a fiúk lányokról is olvasnak

...
Hírek

Takács Zsuzsa és Takáts József kapta idén a Szinva Irodalmi Díjat

...
Panodyssey

Milyen történeteket mesél egy város vagy egy falu? Írd meg a Panodyssey pályázatára!

...
Szórakozás

Mi köze az Utódlásnak egy Pulitzer-díjas amerikai költőhöz?