Így született Batman ellenlábasa ‒ 5 szemet gyönyörködtető képregény

Így született Batman ellenlábasa ‒ 5 szemet gyönyörködtető képregény

Újragondolt orwelli disztópia és a magyar képregényrajzolás klasszikusa. Egy legendás antihős születése az emberiség történetének legsúlyosabb nukleáris tragédiája. Íme, öt frissen megjelent, művészien megrajzolt képregény.

vn | 2024. március 17. |

Az idei Oscar-jelölések azt súgják, Hollywoodban mintha lecsengőben lenne már a képregényadaptációk korszaka. Jó hír viszont a médium szerelmeseinek, hogy a hazai képregénypiac élénkebb, mint valaha. Az idei megjelenések között találunk képregényre fordított nagyregényt, 1984-feldolgozást, Batman-előzménysztorit, briliáns science fiction történetet, valamint panelekben elbeszélt nukleáris katasztrófa-albumot.

Szép Eszter: A képregény segít továbbgondolni a nehéz kérdéseket
Szép Eszter: A képregény segít továbbgondolni a nehéz kérdéseket

A digitális formában bárki számára ingyenesen elérhető Útmutató a képregények tanulmányozásához elsősorban a médium iránt érdeklődő fiataloknak és tanáraiknak nyújt inspirációt, de a kiadványt fordító Szép Eszter képregénykutató abban bízik, idővel képregénykészítőként láthatja viszont a füzet olvasóit. Megtudtuk tőle, miért tartja a képernyőknél hasznosabbnak a képregényt, és hogy miként hat egymásra a comics- és a streamingreneszánsz.

Tovább olvasok

Victor Hugo ‒ Korcsmáros Pál: A nevető ember

victor hugo ‒ korcsmáros pál
A nevető ember
Casparus, 2024, 64 oldal
-

A francia romantikus irodalom legkiemelkedőbb alakja, Victor Hugo az emberi sors iránti érzékenységgel és mély együttérzéssel felruházva mutatja be e történetben az elesett, kifosztott népréteg szenvedését. Míg a főhős elcsúfított, groteszk külleme mögé becsületes, bátor jellemet rejt, a társadalom eltorzulásait e sebeknél is szembetűnőbb módon ábrázolja.

A regény karakterei Korcsmáros Pál utánozhatatlan, zseniális stílusában köszönnek vissza, miközben az olvasót magával ragadják a rejtélyes, váratlan fordulatokat rejtő események, melyek mögött hiteles korrajz bontakozik ki.

Matyáš Namai: Csernobil ‒ Az atomváros bukása

Matyáš Namai
Csernobil ‒ Az atomváros bukása
Troubadour Books, 2024, 112 oldal
-

A Szovjetunió létrehozta a saját „Atomok a békéért” programját, hogy ellensúlyozza a Nyugat nukleáris fölényét. Az eredmény azonban egy radioaktív felhő lett, amely az egész világot rettegéssel töltötte el. Az 1986 áprilisában bekövetkezett csernobili katasztrófának számos kiváltó oka volt: a szigorú tekintélyelvű politika, a teljesíthetetlen határidők, a pénz- és eszközhiány, a mindent átszövő bürokrácia és a korrupció

mind szerepet játszott az emberiség történetének legsúlyosabb nukleáris tragédiájában.

Ez a művészien megrajzolt, megrendítő beszámoló olyan emberek sorsán keresztül mutatja be az eseményeket, akiknek az életét tragikusan befolyásolta a katasztrófa. Mérnökök, tűzoltók, orvosok, katonák, a környező településeken élő családok és gyerekek, az erdő állatai - minden egyes áldozat egy mozaik Csernobil történetében. Ők fizették meg az árát a politikusok ambícióinak és arroganciájának.

35 éve történt a csernobili katasztrófa
35 éve történt a csernobili katasztrófa

Harmincöt évvel ezelőtt, 1986. április 26-án történt a csernobili atomerőmű-baleset, amely az egyik legsúlyosabb katasztrófa volt a 20. század második felében. Könyvek hírek mellé.

Tovább olvasok

A Troubadour Books legújabb kötetében a csernobili atomkatasztrófa történetét meséli el a képzőművészet eszközeivel Matyás Namai cseh-japán grafikusművész.

Tom King: Az Omegák

tom king
Az Omegák
Gabo, 2024, 304 oldal
-

Kyle Rayner, a Fehér Lámpás halott ‒ és az Omegák ölték meg. Élő adásban. Az Omegák véres kezű lázadók, terroristák, vallási fanatikusok. Vagy hazafiak... a szabadság utolsó védelmezői az univerzum egyik isten háta mögötti szegletében. Attól függ, a Vega rendszer melyik lakóját kérdezzük. De nem számít, a galaxis mit vélt látni: a Föld Fehér Lámpása továbbra is életben van... csak éppen az Omegák foglya, akik valójában azt akarják, hogy csatlakozzon hozzájuk a Citadella és a zsarnoki Kormányzó elleni harcukban.

Ahogy Kyle jobban is megismeri ezeket a szedett-vetett törvényen kívülieket, idővel minden eddigi tudását megkérdőjelezi azzal kapcsolatban, mit is jelent hősnek lenni. Vajon megszegi az esküjét, hogy csatlakozzon a felkelésükhöz ebben a különös naprendszerben, ahová a Zöld Lámpásoknak még belépniük is tilos?

Netán azzal kell szembesülnie, hogy az Omegák végső soron mégiscsak szörnyetegek?

Tom King (Batman, Mister Miracle), a legfelkapottabb képregényírók egyike, és Barnaby Bagenda, a briliáns rajzoló rendkívüli science fiction-történettel álltak elő, amely egyenesen a DC-univerzum szívét veszi célba. Ha kőkemény akcióról, elgondolkodtató cselekményről, intrikáról, románcról és bosszúról van szó, ez a képregény az Alfa és az Omega! Az Omegák különleges kiadása a nagy sikerű sorozat mind a 12 része mellett egy exkluzív anyagokkal teli bónusz galériát is tartalmaz.

Stjepan Šejic: Harleen

Stjepan Šejic
Harleen
Fumax, 2024, 208 oldal
-

Dr. Harleen Quinzel, az ifjú pszichiáter úgy érzi, megtalálta a gyógymódot a Gothamet sújtó őrületre. Forradalmi elméletét azonban csak úgy tudja bizonyítani a kétkedő szakmai elit számára, ha fejest ugrik az Arkham Elmegyógyintézet legveszélyesebb ápoltjainak elméjébe. Minél több időt tölt el betegesen őrült vizsgálati alanyaival, annál jobban vonzza őt magához az egyik páciens ‒ és ezzel együtt egyre jobban távolodik a valóságtól. A Sötét Lovag figyelmeztetése ellenére Harleent rabul ejti a férfi, aki mintha elméletének tökéletes megtestesülése lenne, és mintha önmagánál is jobban értené a doktornőt. A legendás antihős, Harley Quinn születéséről és Joker iránti, kifacsarodott szerelmének döbbenetes nyitányáról szól a Harleen. A nagy sikerű, elképesztően szemet gyönyörködtető grafikájú kötet szerzője az elismert képregényalkotó, Stjepan Šejic.

A kötet a teljes háromrészes Harleen mini-sorozatot tartalmazza.

George Orwell ‒ Matyáš Namai: 1984 ‒ Képregény

George Orwell ‒ Matyáš Namai
1984
Troubadour Books, 2024, 280 oldal
-

Nagy Testvér, gondolatrendőrség, szexbűn, duplagondol, újbeszéd ‒ ismerős kifejezések George Orwell 1984 című regényéből, amely az irodalom történetének egyik legsúlyosabb társadalomkritikát megfogalmazó alkotásaként tette híressé alkotóját. A mű egy elképzelt totalitárius társadalmat ábrázol, és így lesz a múlt század irodalmának egyik legismertebb disztópiájává. Szinte lényegtelen, hogy jobb- vagy baloldali diktatúráról van szó, sokkal fontosabb, hogy már megírásának idején is a világ számos országában valósultak meg a regényben ábrázolthoz kísértetiesen hasonlító társadalmi berendezkedések.

Ez a könyv a klasszikus mű újragondolása a képzőművészet eszközeivel, és Matyáš Namai kitűnő cseh-japán grafikusművész alkotói fantáziáját dicséri. Kezdődjék hát a borzalom...

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Robert Downey Jr. is bejelentkezett egy Batman-szerepre, de Nolannek más tervei voltak

Christopher Nolan 2005-ben készült első Batmanje új szintre emelte a szuperhősfilmeket, illetve itt kezdődött el közös munkája Cillian Murphyvel, majd jutott egy újabb csúcsra a 13 Oscar-díjra jelölt Oppenheimerrel.

...
Nagy

Náci Batmantól Baby Batmanig - a 15 legbizarrabb Batman-feldolgozás

...
Általános cikkek

Batman: 75 év képekben

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.