5 dolog, amiről jó, ha tudsz, mielőtt nézni kezded A háromtest-problémát

5 dolog, amiről jó, ha tudsz, mielőtt nézni kezded A háromtest-problémát

Elindult a Netflixen az elmúlt évtized egyik legizgalmasabb sci-fi-jének feldolgozása. Liu Ce-hszin A háromtest-probléma című regénye, illetve a folytatásaival együtt trilógiája valódi tudományos-fantasztikus nyúlüreg, amire nem árt felkészülni.

sa | 2024. március 28. |

A háromtest-probléma igazi kultkönyvvé vált az évekkel, így nem meglepő, hogy adaptáció készült belőle, az már inkább, hogy a kínai verzió végül beelőzte a Netflixet.

Liu Ce-hszin (ebben nincs teljes egyezés, mert a magyar borítón az angol átírást használják: Cixin Liu) regénye a kínai Science Fiction World magazinban jelent meg folyatatásokban 2006 folyamán. A regényt 2008-ban adták ki, és az elmúlt húsz év legsikeresebb kínai sci-fi-je lett. Kínában elnyerte a saját legnagyobb sci-fi-díjukat, Nyugaton pedig megkapta a Hugo-díjat és jelölték a Nebulára is – valamint olyan rajongókat gyűjtött magának, mint Obama.

Cixin Liu
A háromtest-probléma
Európa, 2023, 404 oldal
-

A Könyves Magazinon Gyurkó Szilvia ajánlotta az olvasók figyelmébe és azt írta róla: „Mivel sci-fi, senkit nem fog meglepni, hogy a történet a jövőben játszódik, és vannak benne földönkívüliek. Itt azonban nagyjából vége is a kiszámíthatóságnak. A könyv tele van izgalmas fordulatokkal, előre nem látható eseményekkel (amikről tényleg egy szót sem lehet elárulni).”

Az alábbiakban 5 dolgot szedtünk össze, amit érdemes tudni, mielőtt elkezded a sorozatot – de akkor is, ha már túl vagy az első epizódokon.

Vigyázat, ez egy spoileres cikk!

1. Két idősíkon játszódik

Ahogy a regény, a sorozat is folyamatosan ugrál a flashbackek, korszakok és alternatív valóságok között. Ha lineárisan megpróbáljuk lebontani a cselekményt, az a következő módon foglalható össze.

A történet az 1960-as évekbeli kínai kulturális forradalommal kezdődik. Ye Wenjie asztrofizikus szemtanúja annak, hogy apját tudományos munkássága miatt brutálisan kivégzik. A maoista állam és a tudományos felfedezések nem igazán férnek meg egymással. 

Ye-t árulónak bélyegzik és börtönbe zárják, ahol viszont egy titokzatos katonai csoport veszi fel a tagjai közé. Azt állítják, hogy a rádióhullámok erejének felhasználásával kémműholdak megrongálására dolgoznak. Valójában azonban az a céljuk, hogy a földönkívüli élet után kutassanak a világegyetemben.

A folyamatos megfigyelés és ellenőrzés alatt álló nő választ küld egy titokzatos, űrből érkező üzenetre, aminek katasztrofális hatásai lesznek térben és időben.

A jelen Londonjában egy csapat tudós találkozik egy társuk temetésén. A közös megemlékezésbe viszont aggodalom vegyül, amikor kiderül, hogy egyikük, Auggie valamiféle visszaszámláló órát hallucinál.

Annyit még érdemes tudnod, hogy az egész egy inváziós sci-fire fut ki, és Liu Ce-hszinnek sikerült igazán meglepőeket csavarni ezen a mára elkoptatott műfaji alaphelyzeten – reméljük, a sorozat is így tesz.

2. Ez egy Trónok harca-osztálytalálkozó

David Benioff és D.B. Weiss showrunnerek nevét a Trónok harcával jegyeztük meg. Ez azt is jelenti, hogy nem idegen terep nekik egy komplex világ átfogó bemutatása. 

A Trónok harcából ráadásul több színészt is átemeltek A háromtest-adaptációba: John Bradleyt (Samwell Tarly), Liam Cunninghamet (Tengerjáró Davos), Jonathan Pryce-t (Főveréb), Mark Gatisst (Tycho Nestoris).

Szintén felkérték a Trónok harca ikonikus főcímdalát is jegyző zeneszerzőjét, Ramin Djawadit, hogy ezúttal is dolgozzon velük. 

3. Kösd fel a gatyád!

Ha a Trónok harcát bonyolultnak találtad, mert folyton változik, hogy melyik szereplő éppen kihez hűséges meg kivel folytat hatalmi harcot, akkor A háromtest-probléma közben is résen kell lenned.

A fizikai kérdésekről már nem is beszélve. Mi az a syzygy? 

Egyáltalán, micsoda a háromtest probléma?

Utóbbi fogalmat két területen is használják, az egyik a kvantumfizika, a másik az égi mechanika, amit például ebben a videóban magyaráznak el:

A műsorban felbukkanó tudományos eszközökről és problémákról pedig a Netflix a saját oldalán is közzétett egy magyarázó cikket.

Összességében jobb, ha felkészülsz arra, hogy időről időre le kell majd állítanod a lejátszást, és kikeresned a neten, hogy mit jelent az elhangzó szakkifejezés. Az tuti, hogy sokat tanulsz majd belőle.

4. Egy kicsit X-akták, egy kicsit Harmadik típusú találkozások

A sorozat egyik fontos karaktere a Benedict Wong alakította Da Shi – a színészt láthattad Marvel-filmekben és a Marco Polóban is. Da Shi volt hírszerzőtiszt olyan rejtélyes öngyilkosságok nyomába ered, amiket kiemelkedő tudósok követtek el. A már említett Cunningham pedig egy elit hírszerzési művelet titokzatos vezetője.

A potenciális rosszfiú Mike Evans (Pryce) egy olyan olajmágnás, akinek

titkos kapcsolatai vannak a bolygónkon túl.

A hőseink ezúttal egy szuperokos barátokból álló társaság tagjai, az Oxford Five, akik egy rejtély nyomába erednek. Közéjük tartozik a milliárdos vállalkozó Jack Rooney (Bradley), a nanotechnológia úttörője, Auggie Salazar (Eiza González), az elméleti fizikus Jin (Jess Hong), a fizikatanár Will (Alex Sharp) és a Watchmenből ismert Jovan Adepo, mint Saul Durand fizikai kutatóasszisztens. 

Az 1960-as években játszódó jelenetekben látható Ye-t Zine Tseng alakítja, tőle a jelenben Rosalind Chao veszi át a szerepet.

A történelmi események alternatív változatai között utazó sorozatban Mark Gatiss és Reece Shearsmith Isaac Newton és Alan Turing, Phil Wang komikus pedig Arisztotelészként tűnik fel.

5. Valószínűleg lesz második évad

Bár a folytatást még nem jelentették be hivatalosan, alapanyag lenne hozzá, hiszen Liu Ce-hszin regényét még két kötet követte: A sötét erdő 2008-ban és A halál vége 2010-ben.

(Forrás: Timeout)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Sorozatot készít a Netflix A Háromtest-problémából

A Trónok harca alkotói fognak sorozatot készíteni Cixin Liu A Háromtest-probléma című könyvéből. 

...
Szórakozás

A kínaiak beelőzhetik a Netflixet A Háromtest-problémával

A kínai Tencent közzétette a Cixin Liu A Háromtest-probléma című regényéből készített sorozata előzetesét. Közben a Netflix is készíti a saját verzióját, de a kínaiak a bemutatóval várhatóan beelőzik őket.

...
Gyerekirodalom

Mit érdemes most olvasnia egy karanténba kényszerült kamasznak?

Gyurkó Szilvia öt szuper könyvet ajánl a kényszerű szobafogságban tengődő tizenéveseknek.

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Vérfertőző, wannabe-sátán és kölyökmedve-tulajdonos – 10 érdekesség a 200 éve elhunyt Byronról

George Byron mindent megvalósított, amit egy romantikus költő ismérvének gondolunk. Halálának 200. évfordulóján tíz érdekességet gyűjtöttünk össze a lírájáról és a botrányairól.

...
Nagy

Borbély András: Rafi Lajos verse lyukat üt a világon [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Borbély András költő, szerkesztő Rafi Lajos egyik versét választotta.

...
Nagy

Mivel pörgeti fel egy mentalista Camilla Läckberg új szektás krimijét?

A pszichológiát és a sötét rejtélyt kiválóan ötvöző krimi, A doboz után a héten került a boltokba A szekta, Läckberg és Fexeus közös regénytrilógiájának második része. Ez alkalomból beszélgettünk a szerzőpárossal.

...
Nagy

Miért hasonlítanak a roma mesék a kortárs versekre?

Hogyan mozgatnak meg egy kortárs költőt a roma mesék? Miben fedez fel hasonlóságot az archaikus történetek és generációja meghatározó irodalmi témái között? És miképpen válik a mesékből költészet? Veszprémi Szilveszter cikkében a Vijjogók munkacímű verseskötetéről mesél.

...
Nagy

Mit szeretnek az emberek a kihalt Balatonban? Ebből az albumból megtudod

Bartha Dorka kötete a Balaton-part eltűnőben lévő épített örökségét és múlhatatlanságát mutatja meg. A történész-újságíró szerzővel egy nyikorgós Csepel bringáról, fotózásról, történetek utáni kutatásról, illetve a déli part felfedezetlen értékeiről beszélgettünk.

...
Nagy

Milyen apa volt Hemingway?

A Nobel-díjas Ernest Hemingwaynek Papa volt a beceneve. De vajon hogy osztotta be az idejét, ha az írás és az apai teendők között kellett választania?

A hét könyve
Kritika
A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról
...
Podcast

Anyaság, apaság, az érzések kavalkádja – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk hatodik adásában Szabó T. Anna és Dragomán György voltak a vendégek, a beszélgetésükhöz pedig könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Kritika

A Bálnahullás letehetetlen thriller arról, mi van, ha véletlenül lenyel egy ámbráscet

Daniel Kraus Bálnahullás című thrillerében az óceán és egy ámbráscet gyomrának hátborzongató mélyén egy kamaszfiú küzd az életben maradásért, miközben végiggondolja apjához fűződő kapcsolatát is. Lélegzetelállítóan izgalmas könyv, melyben nemcsak az óceán, de a lélek mélységei is feltárulnak.

Szerzőink

...
Ott Anna

Anyaság, apaság, az érzések kavalkádja – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

...
Vass Norbert

Vérfertőző, wannabe-sátán és kölyökmedve-tulajdonos – 10 érdekesség a 200 éve elhunyt Byronról

...
Kolozsi Orsolya

Mivel pörgeti fel egy mentalista Camilla Läckberg új szektás krimijét?

...

Ezt senki nem mondta – Szabó T. Anna és Dragomán György: Azt terveztük, hogy szabad gyerekeket fogunk nevelni

...

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

...

Ezt senki nem mondta – Dr. Benkovics Júlia: Mi történik a nőgyógyásszal, amikor terhes lesz?