A kínaiak beelőzhetik a Netflixet A Háromtest-problémával

A kínaiak beelőzhetik a Netflixet A Háromtest-problémával

A kínai Tencent közzétette a Cixin Liu A Háromtest-probléma című regényéből készített sorozata előzetesét. Közben a Netflix is készíti a saját verzióját, de a kínaiak a bemutatóval várhatóan beelőzik őket.

ro | 2021. november 15. |
Cixin Liu
A Háromtest-probléma
Ford.: Pék Zoltán, Agave Könyvek, 2021, 404 oldal
-

A Hugo-díjas A Háromtest-probléma igazi kultkönyv lett az elmúlt években, amiért olyan híres olvasók lelkesedtek, mint például Barack Obama amerikai exelnök. Csak idő kérdése volt az adaptáció, amiből hamarosan igazi dömping vár a rajongókra, hiszen több feldolgozás is készül párhuzamosan.

A sci-fiből egyrészt a Netflix készít sorozatot, mégpedig a Trónok harca alkotóival (David Benioff-fal és D.B. Weisszel), mindezt tavaly szeptemberben közölték. A Netflix nemrég jelentette be a szereplőket is, egészen pontosan 12 színész nevét tette közzé (köztük olyan Trónok harca-arcokét, mint a Samwell Tarlyként ismertté vált John Bradley, vagy a Tengerjáró Davost alakító Liam Cunningham). A bejelentett színészek nagyjából harmada ázsiai származású, a kínai rajongók viszont eléggé kiborultak, hogy miért nincsenek többen. A Variety cikke idézett is egy kommentet, ami szerint A Háromtest-probléma egy kínai elemekkel megtűzdelt, kínai perspektívából tálalt és a kínai gondolkodásmódot tükröző történet, amely a kínaiak értékeit és világlátását helyezi előtérbe, ezt pedig egy külföldi nagyon nehezen tudja kifejezni. Mindenesetre a netflixes forgatás jelenleg is zajlik, a bemutató legkorábban valamikor 2022 második felében lesz.

A kínaiak viszont belehúztak, ők már 2020 júliusában elkezdték a saját forgatásukat, a Tencent pedig a napokban közzétette az első trailerét. Maga Liu is egyébként korábban úgy nyilatkozott, hogy Kína várhatóan hamarabb bemutatja a saját adaptációját, és bár hivatalos dátum egyelőre még nincs, de a premier valamikor jövőre várható. Addig is nézzétek meg a trailert (kínaiul tudók előnyben!):

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

A kínai sci-fi szerzők mindenbe beavatkozó államapparátust látnak a jövőjükben

...
Hírek

Sorozatot készít a Netflix A Háromtest-problémából

A Trónok harca alkotói fognak sorozatot készíteni Cixin Liu A Háromtest-probléma című könyvéből. 

...
Gyerekirodalom

Mit érdemes most olvasnia egy karanténba kényszerült kamasznak?

Gyurkó Szilvia öt szuper könyvet ajánl a kényszerű szobafogságban tengődő tizenéveseknek.

Olvass!
...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

 A Keserű víz Milbacher Róbert eddigi legszemélyesebb és legkatartikusabb könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nádasdy Ádám sokat hordta az irháját keresztül-kasul a városon, sosem telt be vele

Nádasdy Ádám visszaemlékezéseiben feltárul egy határokon átívelő, szerteágazó családtörténet, és az, hogy milyen volt felnőni egy soknyelvű, többkultúrájú családban a szürke ötvenes években. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Zöld

Thomas Erikson: Aki engem fáraszt, lehet, hogy másnak szimpatikus

Thomas Erikson viselkedéskutató új, Energiavámpírokkal körülvéve című könyvében arra ad magyarázatot, hogy miért érezzük bizonyos emberek társaságát fárasztónak. Interjúnkban arról beszélgettünk vele, hogy mit tehetünk, ha energiavámpír van a családban, hogyan hatnak a társadalomra, és örökölhetőek-e a rossz mintázatok. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Minden idők száz legjobb gyerekkönyve a BBC listáján

A BBC Kultúra rovata 56 ország 177 könyvszakértőjét kérdezte, hogy megtalálja minden idők legjobb gyerekkönyveit. A szakértők között magyarok is voltak: Szekeres Nikoletta és Cseri Anna Flóra. 

...
Gyerekirodalom

Vámos Miklósé az első magyar mesekönyv, amit mesterséges intelligencia illusztrált

Úgy tűnik, a képalkotó mesterséges intelligenciának még vannak meglepő korlátai.

...
Gyerekirodalom

Berta Ádám: A Szöszmösz történetszövésében nem ütköztem korlátokba

Berta Ádám első gyerekkönyvének hőse egy süni, aki a zöld mohavirágot kutatva nagy utazásra indul. Szerencsére nem egyedül, hiszen útitársa egy Szöszmösz nevű tündéregér. Ketten vágnak neki az ismeretlennek, kalandjaik során pedig fura és emlékezetes szerzetek egész sorával találkoznak. A mesét Agócs Írisz illusztrálta, a szerzőt, Berta Ádámot pedig most inspirációról, meseírásról és a mélyből felbukkanó fontos témákról is kérdeztük.