Tibet és Tajvan is tiltólistán volt a kiszivárgott e-mailekben - dagad a botrány a Hugo körül

Tibet és Tajvan is tiltólistán volt a kiszivárgott e-mailekben - dagad a botrány a Hugo körül

Továbbra is áll a bál a tekintélyes Hugo-díj körül. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a legfontosabb spekulatív irodalmi elismerés tavalyi díjazásával kapcsolatban erős gyanú merült fel, hogy Kína politikai okokból befolyásolta a jelölési folyamatot. Kiszivárogtatott e-mailek alapján most úgy tűnik, a gyanú nem alaptalan.  

ko | 2024. február 16. |

A január 20-án nyilvánosságra hozott teljes jelölési statisztikában olyan szerzők és művek neve mellett látható a „nem támogathatóságot” jelentő csillag, mint például a Neil Gaiman Sandmanjéből készült sorozat egy epizódja (itt podcasteltünk róla), illetve a kínai születésű, de Amerikában élő Rebecca F. Kuang Nebula- és Locus-díjas Bábelje (cikkünket itt találod, itt pedig beleolvashatsz). 

Kínai cenzúra foszthatta meg a Bábelt és a Sandmant a Hugo-jelöléstől
Kínai cenzúra foszthatta meg a Bábelt és a Sandmant a Hugo-jelöléstől

A Hugo a legfontosabb spekulatív irodalmi elismerések közé tartozik, ám a tavalyi díjazással kapcsán felmerült az erős gyanú, hogy Kína befolyásolta a jelölési folyamatot. A Hugo történetében nem ez lenne az első alkalom, hogy politikai szándékkal megpróbálják befolyásolni a végeredményt. 

Tovább olvasok

A hír megdöbbenést váltott ki a sci-fi közösségben, sok rajongó és szerző aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a díjakat cenzúrázták. Most úgy tűnik, a 2023-as díjbizottságtól kiszivárgott e-mailek megerősítették ezeket a félelmeket, a 2024-es Worldcon bizottság egyik tagja pedig le is mondott emiatt.

Egy 2023. június 5-i e-mailben Dave McCarty, a 2023-as Hugo Awards nyugati szervezőinek képviselője ezt írta: „Ki kell emelnünk minden érzékeny politikai jellegű dolgot a munkákban. Nem szükséges mindent elolvasni, de

ha a mű Kínára, Tajvanra, Tibetre vagy más olyan témákra fókuszál, amelyek Kínában problémát jelenthetnek, akkor azt ki kell emelni,

hogy megállapíthassuk, biztonságos-e felterjeszteni.”

Az e-maileket a 2023-as Hugo adminisztrációs csapatának egy másik tagja, Diane Lacey szivárogtatta ki Chris M. Barkley és Jason Sanford tudományos-fantasztikus íróknak, akik egyben újságírók is. A Barkley-nek és Sanfordnak adott nyilatkozatában Lacey elmondta, arra kérték őket, hogy vizsgálják meg a jelölteket és keressék a politikailag kényes témákat.

Az egyik érintett szerző, Xiran Jay Zhao a következőképpen reagált: „Nem hiszem el, hogy az adminisztrációs csapat nyugati tagjai úgy döntöttek, hogy készségesen részt vesznek ebben az egészen ahelyett, hogy fenntartották volna a díjak integritását.” Egy másik érintett író Paul Weimer volt, akit azért zártak ki, mert korábban Tibetbe utazott (bár Weimer azt mondta, hogy csak Nepálban járt, Tibetben nem). Az augusztusban Glasgow-ban megrendezésre kerülő 2024-es Worldcon szervezőbizottságának elnöke közleményben tudatta, hogy Kat Jones, aki Weimer után kutatott, lemondott a bizottsági tagságról.

A bizottság a továbbiakban lépéseket fog tenni az „átláthatóság biztosítása érdekében, és megkísérli orvosolni a díjak adminisztrációjába vetett súlyos bizalomvesztést”.

(Guardian)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Kínai cenzúra foszthatta meg a Bábelt és a Sandmant a Hugo-jelöléstől

A Hugo a legfontosabb spekulatív irodalmi elismerések közé tartozik, ám a tavalyi díjazással kapcsán felmerült az erős gyanú, hogy Kína befolyásolta a jelölési folyamatot. A Hugo történetében nem ez lenne az első alkalom, hogy politikai szándékkal megpróbálják befolyásolni a végeredményt. 

...
Hírek

R.F. Kuang reagált arra, hogy bestsellerét kihagyták a Hugo-díjból

R. F. Kuang Bábel című regényének rajongói nem értik, hogy a Nebula-díjas, bestseller regény miért lett kizárva a Hugo-díj jelöltjei közül.

...
Hírek

A testvére megmentésére induló hercegnő kalandjaiért járt idén a Hugo-díj

Október 21-én, a Chengdu Worldconon kiosztották az idei Hugo-díjakat.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

Hírek
...
Beleolvasó

A PTSD-s detektív egy megfojtott nő ügyét próbálja felderíteni ebben a mágikus krimiben

...
Beleolvasó

Az Emberszemlélet humanista filozófiába öltöztetett kézikönyv a fenntarthatóságról

...
Beleolvasó

A Kovács ikrek regényében az élők gürcölnek, a holtak mulatnak – Olvass bele!

...
Hírek

Traumák hosszú sora – Készül a József Attila-film

...
Hírek

Micimackót, Tandorit és Parti Nagyot posztoltak a költészet napján a művészek

...
Zöld

A békák tudnak sikoltani – csak mi nem halljuk őket

...
Hírek

Alekszej Navalnij posztumusz memoárja még idén megjelenik

...
Hírek

Mutatjuk Szép Heléna elrablását egy Pompejiben most feltárt freskón

...
Gyerekirodalom

Berg Judit két kis dínója a Holdra téved – Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Podcast

Szexualitás, vagina, szülés – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk ötödik vendége Dr. Benkovics Júlia nőgyógyász volt, a beszélgetéshez könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Gyerekirodalom

Roma mesék a gyerekirodalomban – Mi történt az elmúlt években?

Hogyan jelennek meg a roma mesék, karakterek, hagyományok a gyerekeknek szóló kötetekben? Veszprémi Szilveszter költő, irodalmár négy, a közelmúltban megjelent könyvet vizsgált meg.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [2. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Kerber Balázs, Láng Orsolya és Takács Nándor válaszai és szövege.

...
Nagy

Eredics Lilla: Balogh Attila versei kitágították az önértelmezés dimenzióját [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Eredics Lilla Balogh Attilától ajánlja kedvenc versét.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [1. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Lapis József, Rékai Anett és Simon Bettina válaszai és szövege.

...
Nagy

10 videó, amiben cigány írók, költők beszélnek [ROMA IRODALOM]

Szeretet, fájdalom, vér, béklyók, család, idegenség. A Roma Hetek alkalmából összegyűjtöttünk tíz videót, amelyek a roma irodalom kiemelkedő íróit és költőit mutatják be az elmúlt évtizedekből.

A hét könyve
Kritika
Anyává válni egy korábbi világ darabokra törését is jelenti
...
Podcast

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

A Könyves Magazin podcastjában Kemény Lili először beszél a Nem című önéletrajzi regényéről. Hallgassátok!