“Engem békében neveltek fel” - Lázár Tesók: Jó éjszakát

“Engem békében neveltek fel” - Lázár Tesók: Jó éjszakát

A Lázár Tesók létének egyik lényege, hogy nem hagyják elveszni azokat az alkotói energiákat, melyeket már nem képesek az Esti Kornél világába injektálni. Egy személyesebb, analitikusabb, olykor sziruposabb világ jön létre, melynek legújabb szülötte a Jó éjszakát.

Az a.dal.szöveg rovatban írtunk korábban Beton.Hofi, a 30y, a Punnany Massif és a Mmamt daláról is.

Karádi Gergő | 2023. február 01. |

A “szirup” persze jóleső, ezt a száraz világot már nehezen tudjuk feldolgozni kellő szentimentalizmus nélkül, olykor már az sem zavaró, ha alulról súroljuk a giccset. A Jó éjszakát szövege természetesen nem sétál bele az elidegenítő giccstartományba, de a Lázár Tesók eddigi szövegeiben is megfigyelhető egyfajta szimplicitásra való törekvés. A szövegek továbblépési pontja nem a nyelvi kimunkáltságban vagy izgalomban rejlik, hanem a motívumbeli sokszínűségben. Az idő mint toposz és a fa mint az idő múlását jelző motívum már eléggé terheltnek számít, ha több ilyen között megbújik, vagy viszonyban áll egy másik motívummal, akár az egész dal erősebbé válhatott volna.Viszont hibát követnék el, ha a szöveget nem a videóval való viszonyában értelmezném, hiszen a Jó éjszakát egy audiovizális tartalom is. Lázárékról látunk archív, gyerekkori felvételeket, melyek a szöveggel és a dallammal való reláció által leszállítják nekünk a tiszta szentimentalizmust. A fogalom, mely a dal mögött húzódik, egyértelműen a felelősség – mondhatni, hogy ez egy értékőrző szerzemény, melyet a posztmodern jelenünkben szükséges dolognak tartok. Most már ők mondanak jó éjszakát, a Lázár Tesók, az ő generációjuknak van feladata:

felelősek a szeretteikért,

és mindenekelőtt meg kell barátkozniuk azzal, hogy egy nagybetűs Nincs áll előttük, mert az élet “elég”, és ekkor a mindenkori ember felfogja saját végességét.

Az elbeszélő a tudat pártján van, a tanulási folyamatok által vonja le súlyos és fájdalmas konzekvenciáit. A “nemlétet” is tanulni kell: a “fák sorsát”, hogy az végtére is a pusztulás, a “fejsze hangját”, ahogy mindent felaprít. Finom váteszdal ez, megkockáztatom, hogy a vátesz irányt már nem nagy hanggal és dagadó mellel lehet képviselni, hanem így, csakis így.

A teljes szöveg itt olvasható:

Figyelem az erdőt
Lapulok az ég alatt
Követem a fákat
Tanulom a sorsukat

Figyelem a fűrészt
Behatol a törzsbe
Az évek a gyűrűk
Mennek a tűzre és fáj

Engem békében neveltek fel
És sírhattam bármikor, ha fájt
Most már nekem kell vigaszt nyújtanom
Most már én mondok jó éjszakát

Engem meleg szív ringatott régen
Minden dobbanást az életembe véstem
Minden finom hang a részemmé vált 
Most már én mondok jó éjszakát

Figyelem a fejszét
Tanulom a hangját
Ha fázik az ember
Tudja a dolgát

Az évek a gyűrűk
Mennek a tűzre
Pattog a sorsunk
Az életünket égetjük el

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László: Írni az utolsó pillanatig lehet

„Azt hiszem, a novellákban és a regényekben messzebbre juthatok, mint a popzenén keresztül” – mondja Kollár-Klemencz László, aki nemrég új lemezt rögzített kamarazenekarával, hamarosan pedig megint prózaírásba fog majd a tervek szerint. Interjú.

...
Szórakozás

A mondatokban kószálás szabadsága – Kollár-Klemencz László

A húsz éve működő együttesét idén elbúcsúztató, a kamarazenekarával nemrég új lemezt rögzítő Kollár-Klemencz László a Pest megyei Újhartyánból hozta számos témáját ‒ a hit fontosságát, a kisközösségek megtartó erejét és a vidéki abszurdokat is. A településről, ahol a felmenői éltek, akiknek az Öreg Banda című, 2021-ben megjelent csodaszép rock and roll-családregényben írta meg a csodákkal átszőtt mindennapjait.

...
Szórakozás

“Irigylik a semmit, meg a papírkoronát” - Beton.Hofi - BAGIRA

Beton.Hofi rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert, és Playbania című lemeze egy új folytonosságot indított el a magyar könnyűzenében. Léte ugyanúgy posztmodern, mint a szcénájának többi előadója. Az egyetlen hagyomány, amit tetten érhetünk nála, az a nyilvánossággal járó viszontagságok feldolgozásának nehézsége. Elsőre, felületileg talán még nem is ismerhető fel, de a BAGIRA című dal egy ilyen olvasatot váj az egyes ember lelkébe.

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk. 

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...
Zöld

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

...
Zöld

A húsevés évezredes hagyományát ugyanúgy átírhatjuk, mint a nők szavazati jogait?

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

...

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.