“Minek kéne bármin is izgulni?” - Mmamt: Okos, hülye

“Minek kéne bármin is izgulni?” - Mmamt: Okos, hülye

Egyedi Péter projektje, a Mmamt (Mindenkinek megvan a maga története) már két lemezt is felhelyezett a magyar könnyűzenei horizontra. Ezek az anyagok jól szemléltetik mind a szerzőnek, mind a lírai énnek az utazását a korai Óriás szövegektől a mostani irányig. Az Okos, hülye, ez az egyszerre identikus és etikai kérdéseken alapuló dal igazán képes megmutatni, hogy ez az út éppen hol tart. 

Az a.dal.szöveg rovatban írtunk korábban a 30y vagy a Punnany Massif daláról is.

Karádi Gergő | 2022. november 25. |

A korai Óriás szövegeket még többnyire a bonyolult fogalmi struktúrák jellemzik, de ez a bonyolultság leginkább a hangulati líra és az alternatív szcéna hagyományának köszönhető. Néhol úgy érezheti az ember, hogy olyan ez, mint egy “varrógép és egy esernyő véletlen találkozása a boncasztalon”, voltaképpen inkoherensen szép, és itt az értelem olykor a szépségnek esik áldozatul. Nem kell elszomorodnunk, ha éppen nem értjük, hogy miért “kocognak karcosan a kálciumkatonák” (Véletlen volt), vagy hogy milyen az a “buborékfelhő” ami “most megcsavarható” (Az a kellő hő), mert voltaképpen nem kell szigorúan véve “érteni”, csak a hangulatfestés és az érzékletek zenével való párbeszéde a fontos, és legyen elég nekünk annyi ,hogy az említett két dal mégis elmond valami azonnal értelmezhetőt: “fontosat vinni ügyesen kell” ; 

“belehalok, belehalok / ha nem vigyázol rám”.

-

Az utóbbi megállapításból láthatjuk, hogy a szövegíró mégis csak szeretne érthetővé tenni valamit, még ha ebben a korai időszakban ezt magában nem is ismeri fel (ez a maga elől való elfedés egyébként esztétikailag jót tett ezeknek a szövegeknek). A Minden villany ég (2017) állításai már sokkal letisztultabbak, a Mmamt I. és II. esetében pedig folytatódik ez a textus szintjén tetten érhető crescendo. Az Okos, hülye egyszerű mondataival időszakosan lezárja ezt a belső vívódást, de mindezt úgy teszi, hogy a beszélő a saját identitására vonatkozóan tesz fel kérdéseket, és emellett egy 

általánosabb etikai dimenziót is felmutat.

“Nyitva hagytad az ajtót” - írja Egyedi, és végső soron tényleg úgy van, hogy ha a túlhalmozott fogalomtárral való operálásból visszavesz az alkotó, akkor az nem zárás, hanem egyfajta nyitás. Tétet vállal, hiszen ez a szövegsűrítés, ami tulajdonképpen nyitottság, kifejezetten veszélyes, mégpedig annyiban, hogy önfeladásnak tűnhet, befogadásesztétikai problémákat vet fel. A nyitott ajtó mögötti szférát homály fedi, az alkotó ebben tapogatózik, és olykor a szféra vagy valóság is kétséges és bizonytalan, ahonnan a nyitott ajtón átnézünk, és felmerül az is, hogy voltaképpen “kik vagyunk”. A szöveg a tudatban képződő feszültséget, hitegetést artikulálja: “minek kéne bármin is izgulni, ami nincs itt”. A lehetőségekben, a jövőben való vájkálásról beszélünk, és az attól való elemi félelemről, illetve arról, hogyan képződik etikai kérdés az értelemmel szemben álló érzelem és az amelletti kiállás köré (“állsz ülsz okos / utálsz szeretsz hülye”).

A teljes szöveg itt olvasható:nyitva hagytad az ajtót
egy csomó minden elszökhet
szeretni kell de nem minden áron
csukd be ez veszélyes

minek kéne bármin is
izgulni ha jó izguljál
biztonságot kértél
hát mutatom a biztonságot

hogy itt nincs de egyébként is
minek kéne bármin is
izgulni, minek kéne bármin is
ami itt nincs

szembe mentél szembe jöttek
piszkok víz tévedés
állsz ülsz okos
utálsz szeretsz hülye

állsz ülsz okos
utálsz szeretsz hülye
állsz ülsz okos
utálsz szeretsz hülye

ha nem akarsz lebaszni
akkor ne bassz le
állsz ülsz okos
utálsz szeretsz hülye

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Szűcs Krisztián: A dalok egymásból születnek valahogy

„Engem az hívott, hogy dalszerző legyek” – mondja Szűcs Krisztián. A Heaven Street Seven, a The Twist és a NAZA egykori frontembere egy fekete füzetbe jegyezte le az első verseit, amelyekben jócskán előfordultak Joy Division-idézetek. Képzeletben készítettünk egy válogatáskazettát a kedvenceiből, megosztotta velünk, miért hasznosak az instant fogyasztható popdalokat kotyvasztó sztárproducerek, és hogy mi a baj azzal, ha az alkonyi tájképbe belefest valaki egy foszforeszkáló tamagocsit.

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

“Ki maradt itt, akinek szólhat balladám?” - Punnany Massif: Elnézést kívánok

A magyar társadalom érzületi klímájáról, valamilyen vágyott szabadságról, a nemzettörténet viszontagságairól készített dalt és klipet a Punnany Massif. Új rész: a.dal.szöveg.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

...
Zöld

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

Kitől szerzett Thomas Jefferson tokajit, és miként lendítette fel a borospohárbizniszt Jackie Kennedy? Kupa Enikő és Kovács Tibor Borgőzös évszázadok című könyvének kóstolóval egybekötött bemutatóján törpebirkákról és pillangókról is szó esett, megtudtuk továbbá, mit adtak a borisszáknak a németalföldiek.

ADVENT
...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

Természetesen olvasok
...
Zöld

Nanorobotok, deep fake és algoritmusok - diákoknak rendezett kiállítást a Neumann Társaság

...
Zöld

Mesebeli olvasókabint építettek a Bakonyban a MOME diákjai

...
Zöld

Egy teljes falu elfér Japán legújabb és legmagasabb felhőkarcolójában

...
Zöld

Darwin beteg gyomra is kellett, hogy a világ megismerhesse az evolúció elméletét

...
Zöld

Először sikerült lefilmezni a rákcsapdákat fosztogató delfineket Ausztráliában

...
Zöld

Susan Sontag, Dian Fossey és a holnap ára [Könyvesblokk]

...
Zöld

Az amerikai elnök idén is megkegyelmezett két, Hálaadásra szánt pulykának

...
Zöld

Elon Musk gyerekkorában az erőszak része volt a fiatalok oktatásának

...
Zöld

Újra elindították a SpaceX űrrakétáját, de ez a teszt sem sikerült

Hírek
...
Hírek

Meghalt Vajda Mihály

...
Zöld

Nanorobotok, deep fake és algoritmusok - diákoknak rendezett kiállítást a Neumann Társaság

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

...
Hírek

Ferenc pápa levelet írt a Nobel-díjas Jon Fossénak

...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

...
Hírek

Megsemmisült Gáza városának legjelentősebb közkönyvtára

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Ferencvárosi barátságok, foci, klánok ‒ ilyen volt az első pesti Sántakutya-est

A zalai Margófeszt egyik népszerű programja, a Sántakutya megérkezett Budapestre is. Az első storytelling-est, a Ferencvárosi koktélsztorik során Bezerics Dániel vendéglátós, Nagy József újságíró és Gerzsenyi Bettika improvizációs színész, ex-videotékás mesélt arról, mi minden köti őket a IX. kerülethez.

...
Szórakozás

Bodó Viktor Szentivánéjén a legnyomasztóbb rémálmaink kísértenek

A rendező Shakespeare egyik klasszikusát alapul véve készített egyszerre nagyon szórakoztató, mégis akut látleletet a mindennapjainkról. Az Örkényben bemutatott, rehabon játszódó darab egy percre nem ereszti el a nézőt: sem a vicces őrület, sem a torokszorító pillanatok közepette.

...
Szórakozás

Britney Spears memoárja rákényszeríti a médiát, hogy szembenézzen saját, ordító szexizmusával

A bennem lévő nő című könyvében a pop hercegnője végre maga meséli el a történetét, mások róla szóló fals narratívái helyett. 

...

Nagy Gabriella: A regényemet mozgató alak szeretett harcolni és ölni

...

Parti Nagy Lajos: Olykor egyszerűbb volt verset írni, mint bármi mást

...

Babarczy Eszter: Nem próbálok szép sztorit kerekíteni abból, hogy az ember ifjúsága elmúlik

...

Jászberényi Sándor: A szoptatós anyáknak elmegy a teje a rakétatűzben

...

Testiséget, magányt, másságérzést dolgoznak fel Benedek Ágota és új kiadója regényei