Buli a Budapest Parkban, drMáriás, PesText és még Van Gogh is [PROGRAMAJÁNLÓ]

Buli a Budapest Parkban, drMáriás, PesText és még Van Gogh is [PROGRAMAJÁNLÓ]

Most már tényleg itt a tavasz, beindulnak a fesztiválok is: egy jó PesTextes beszélgetést a Budapest Parkban vezethetsz le, és aztán még mindig vár drMáriás legújabb tárlata.

sa | 2024. április 25. |

Eheti programajánlónk pont annyira változatos, mint az áprilisi időjárás, és annyira őrületes is drMáriás kiállításával, bulikkal, könyvcserékkel, az aktuális könyvfesztivállal, vagy éppen Van Gogh és a japánok talán meglepő kapcsolatával.

Budapest Park – Nyitóhétvége 2024

A program sokáig meglepetés volt, de már csekkolhatod a Facebookon. A szervezők a tőlük megszokott színes programokkal, zenei stílusok kavalkádjával, a legforróbb éjszakai bulikkal és rengeteg újdonsággal várnak.
Mikor? április 25-27. Hol? Budapest Park
Részletek erre>>>

Van Gogh és Japán

„Irigylem a japánokat” – írta Van Gogh a testvérének, Theónak. A film alapjául szolgáló kiállításon láthatjuk, hogy miért. Bár Vincent van Gogh soha nem járt Japánban, ez az ország volt rá és művészetére a legnagyobb hatással. Nem érthetjük meg Van Goghot anélkül, hogy ne értenénk meg, hogyan érkezett a japán művészet a 19. század közepén Párizsba, és milyen mély hatást gyakorolt olyan művészekre, mint Monet, Degas és mindenekelőtt Van Gogh.

A japán művészetet kínáló, új párizsi galériák meglátogatása, majd saját Japán-képének kialakítása – alapos kutatás, metszetgyűjtés és más művészekkel folytatott részletes megbeszélések révén –, azaz Van Gogh japán műalkotásokkal való találkozása új és izgalmas irányt adott munkásságának. Elhagyta Párizst és Dél-Franciaországba távozott – egy olyan helyre, amely szerinte a lehető legközelebb állt egyfajta idealizált Japánhoz –, s az ezt követő termékeny és mégis problémás éveket mind abban az összefüggésben kell szemlélni, hogy Van Gogh a japán hatásokat a saját akarata szerint hajlította, és magát egyértelműen ázsiai előzményekkel rendelkező modern művészként határozta meg. Van Gogh művészetének e kevéssé ismert szeletében láthatjuk, milyen fontos volt Japán tanulmányozása.
Mikor? április 25-től Hol? Uránia Nemzeti Filmszínház

PesText Tavasz 

-

2024 áprilisában folytatódik a PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál programjainak sora. A kétnapos, PesText Tavasz fesztivál vendége lesz a portugál David Machado, az Európai Unió Irodalmi Díjával jutalmazott Boldogságmutató szerzője, Giulia Caminito, A tó vize sohasem édes című regény írója, Oya Baydar, Törökország egyik legnépszerűbb és legelismertebb szerzője, valamint a képeskönyvek és képregények alkotójaként ismert Davide Calì.

Fellép továbbá Luca Novelli olasz karikaturista és író, valamint a holland Milo Van Bokkum, aki az országokat elválasztó határok különleges jelentéséről és jelentőségéről írt népszerű könyvet.

Velük olyan ismert és kedvelt magyar írók, újságírók, műfordítók beszélgetnek, mint Bánki Éva, Czakó Zsófia, Puskár Krisztián, Szél Dávid, Szűcs Péter és Urbán Bálint.

A beszélgetések szokás szerint idegen nyelven zajlanak majd, ám a szervezők minden esetben biztosítanak tolmácstechnikát a közönségnek. A helyszínen megvásárolhatók lesznek a szerzők kötetei, és dedikálásra is lesz lehetőség.
Mikor? április 26-27. Hol? Három Holló
Részletek erre>>>

Könyvcserepiknik lesz a Kopaszi-gáton

-

Szombat délután 15 és 19 óra között igazi könyvcserepiknikre vár mindenkit a Bookline a Kopaszi-gáton. A kora délutáni zenés eseményen a könyvek cseréjén túl beszélgetésre, ismerkedésre és kötetlen együttlétre is lehetőség lesz, a Bookline ugyanakkor minden 100., a rendezvényre behozott könyv után extra ajándékkal kedveskedik a résztvevőknek.

A Bookline támogat minden, a könyvekkel kapcsolatos fenntarthatósági célt, éppen ezért évek óta működtet könyvcserepontokat, úgynevezett Lapozókat az ország több városában – Budapesten az ELTE Múzeum körúti campusán, a Kopaszi-gáton, a Jurányi Házban és a Mechwart ligetnél, valamint Debrecenben, Miskolcon, Pécsen, Szegeden, Szombathelyen és Veszprémben is. A szervezők a könyvcserepontok látogatóitól azt kérik, hogy ha egy könyvet elvisznek a Lapozóból, a helyére egy másik, általuk már nem használt kötetet helyezzenek el – így garantált, hogy a később érkezők számára is elegendő könyv marad.

Mikor? április 27. 15:00-19:00 Hol? Kopaszi-gát
Részletek erre>>>

Fosse és a hit

-

Jon Fosse mélyen vallásos szerző. Műveit áthatja a meggyőződés: a szöveg valami létrehozás előtti, a világtól elhallott entitás, valami, ami az emberi tényezőt megelőzi, ami egy ősi szentség része. Ebből a kiindulópontból nyúl Fosse az olyan nagy kérdésekhez, mint a halál, a születés vagy a szeretet. Az eseménysorozat negyedik alkalmán Jon Fosse kereszténységhez való viszonya, meggyőződései és mindezek irodalmi vetülei kerülnek fókuszba. A Dobos Éva, a szerző magyar fordítója Bánki Évával, Masri Mona Aichával és Kertai Csengerrel beszélget.
Mikor? április 29. Hol? Három Holló
Részletek erre>>>

drMáriás pop-up kiállítása: A majmok kikérik maguknak, hogy emberszabásúak volnának

-

drMáriás kiállításán gazdag válogatást kapunk legújabb, még ki nem állított műveiből és már ismert alkotásaiból, amelyek egyrészt egy negyven papírnyomatból álló, hatalmas tacepaóként sorakoznak a galéria falán, valamint ízelítőt új festményeiből és vászonnyomataiból. Látható lesz Jézus legújabb csodatevésétől Csajkovszkij Dúró Dórával való találkozásán és Örkény István kaktuszához fűződő szerelmi viszonyán át Palotai Zsolt mennyei dj-zéséig és a művész festménye miatti megkövezéséig megannyi szép és tanulságos történet.

Mindez a Szerkesztőségben, Budapest egyik legújabb és legizgalmasabb művészközpontjában, ahol a kiállított művek és a művész albumai a kiállítás idején megvásárolhatók lesznek. A kiállítást megnyitja: Wiszkidenszky András - a ház lakója, Superbrand. A megnyitót követően drMáriás esti Tanmeséket olvas fel
Mikor? Május 4. Hol? Szerkesztőség
Részletek erre>>>

Családi Fesztivál és Könyvvásár az Animus, Central és Lampion kiadókkal

-

Gyereknap alkalmából hatalmas raktárvásárral, mesés gyerekprogramokkal és szülőknek szóló beszélgetésekkel várnak a Marczibányi téren! A raktárvásáron a Lampion, az Animus és a Central könyveket szerezheted meg elképesztő árakon. A három kiadó kínálatában az egész család talál magának izgalmas olvasnivalót: a babakönyvektől Harry Potterig vagy a skandináv krimikig, a Lengemeséktől a szórakoztató irodalomig, a népmeséktől a legnevesebb pszichológusok könyveiig, a Zabaszauruszoktól a Nők Lapja szerzőinek könyveiig vagy a True Crime-sorozatig mindent elhozunk nektek.
Mikor? május 25-26. Hol? Marczibányi Téri Művelődési Központ
Részletek erre>>>

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Ezeket az új adaptációkat nézd májusban a Disney+-on!

A Disney+ április végi és májusi premierjei között négy könyvadaptációt is találsz. 

...
Szórakozás

Kiderült, mikor érkezik A holló a magyar mozikba

Nézd meg a kultikus képregény, A holló új filmfeldolgozásának szinkronizált előzetesét!

...
Szórakozás

Jake Gyllenhaal szerepelhetett volna A Gyűrűk Urában, ha nem szúrja el ennyire a castingot

Az amerikai színész úgy tudja, övé volt az egyik legrosszabb próbálkozás A Gyűrűk Urára jelentkezők közül.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.

...
Kritika

Egy új fantasyben Perszephoné leugrik a pokolba, majd háborút hirdet a szexista istenek ellen

Félkilós pink tégla, pokolbéli fantasy és görög mítoszba oltott feminista románc: ez mind Bea Fitzgerald új regénye, a Girl, goddess, queen.

A hét könyve
Kritika
Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta
...
Nagy

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

A Tavaszi Margó második napján Erdős Virág és Láng Zsolt legújabb kötetei mellett Puzsér Róbert Metafizika című könyvét is bemutatták, melyben a szerző nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megfejtse a világ misztériumát.

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

...
Vass Norbert

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

...
Vass Norbert

Lányok, legyetek bátran ellenszenvesek! – Kemény Lili, Benedek Szabolcs és a Kovács ikrek a Margón

Természetesen olvasok
...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

...
Zöld

A Facebook az adataiddal tanítaná az AI-t, ezt teheted ellene

...
Zöld

5 pszichológiai könyv, ami segít megmenteni a párkapcsolatodat

...
Zöld

Miért jó, ha unatkozik a gyereked?

...
Zöld

Scarlett Johanssont sokkolta, hogy a ChatGPT egyik AI hangja olyan, mintha ő beszélne

...
Zöld

Összetört szív szindróma: olasz kutatók megtalálták, honnan ered a baj

...
Zöld

A vega és a vegán étrend bizonyítottan csökkenti a rák kockázatát – 4 hasznos könyvet ajánlunk

...
Zöld

Te is szeretnél lelassulni? Van 11 tippünk a nyugodt reggelekhez

...
Zöld

Jane Goodall: Mindenkiben ott van a fékezhetetlen lélek

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

5 könyvadaptáció a cannes-i filmfesztiválon

Vajon Cannes felkészült Coppola mester Herman Hesse-inspirálta filmjére?

...
Szórakozás

5 könyvből készült film és sorozat, amit májusban nézhetsz a Netflixen

Visszatér egy igazi Netflix-kedvenc, a Bridgerton, de Jeff Bridgest is új sorozatban láthatjuk.

...
Szórakozás

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

Fényűzés, intrika, hűtlenség, egy megtörtént botrány, sztárszínészek –  a Viszály: Capote és a Hattyúk című sorozatban minden adott a sikerhez. Megnéztük.