Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

Berg Judit ifjúsági krimije lett ebben a hónapban a kiemelt könyv a Szívünk rajta programban. Berg Judit évek óta az egyik legismertebb és legnépszerűbb hazai gyerekkönyvírónk, mi pedig most összeszedtünk róla öt érdekességet, amelyeket eddig talán nem tudtatok róla.

Nyitókép: Valuska Gábor

ro | 2021. július 23. |

A fantaszta 

-

Berg Judit lakótelepi lány volt, és a nyarakat általában a Balatonon töltötte, saját bevallása szerint pedig már akkor nagy fantaszta volt: „Folyamatosan Robin Hood-os, nyilazós, verekedős történeteket találtam ki, és jobb híján házi gyártmányú nyilaink voltak, botokkal vívtunk, és amennyit csak lehetett, fiúkkal verekedtem” – mondta egy korábbi interjúnkban. Persze a történetek már akkor is nagy szerepet játszottak az életében. Fejben például egy verses mesét költött, azt ismételgette zongoraórára jövet-menet: egyszer viszont lebetegedett, és mire felépült, teljesen elfelejtette az egészet, kivéve a címét, ami nem más volt, mint a Gyöngyhajú lány (aminek semmi köze nem volt a slágerhez). 

A Robin Hood-rajongó 

-

Gyerekként nagyon szerette a Robin Hoodot: „Legszívesebben Robin Hood huszadik századi alteregója lettem volna: az igazság és bátorság bajnoka, szuperügynök képességekkel és felszereléssel felturbózva. Legnagyobb bánatom az volt, hogy nem fiúnak születtem. Aztán, jobb híján, beleszerettem Robin Hoodba, és onnantól kezdve az ő mindenre elszánt, kemény öklű, ám érző szívű kedveseként gondoltam magamra. Ez az érzelem kisebb-nagyobb megszakításokkal felnőttkoromig elkísért. Vagy hússzor elolvastam Mándy Iván Robin Hoodját, és még egyetemistaként is gyakran játszottam elalvás előtt kedvenc robinos játékomat: félálomban újabb és újabb kalandokat gondoltam ki a sherwoodi erdő bujdosóinak” – mesélte Titkos füzet című sorozatunkban, amelyben meg is mutatott pár oldalt a gyerekkorában készített Robin Hood-képregényből.

Az első könyv

Berg Judit
Hisztimesék
Ill.: Gévai Csilla, Ecovit, 2020, 36 oldal
-

Berg Judit legelső könyve, a Hisztimesék 2005-ben jelent meg. „A két év körüli kislányom kezelhetetlen hisztijeinek csillapítására találtam ki a kötetben szereplő történeteket, amelyek tényleg varázsszerként működtek: Lilu hirtelen megnyugodott és a mesék hatására elfeledkezett az éppen aktuális problémáról, amelyet addig – más eszköze nem lévén – hisztivel kezelt” – írja honlapján. Korábbi interjúnkban azt mondta, élete legelső kritikája, amelyet a Hisztimesékre kapott, egy védőnőtől jött, aki nagyon szigorú hangon azt ajánlotta neki, hogy menjen pszichológushoz és kezeltesse magát. „Végiggondoltam és arra jutottam, hogy ez hülyeség. Ezek a mesék működnek, iszonyatosan jók voltak a saját gyerekem hisztijeinek a kezelésében, és én ennél jobbat, ennél nagyobb szeretettel nem tudok írni” – mesélte az író. 

Ruminik 

Berg Judit
Rumini és az elsüllyedt világ
Ill.: Kálmán Anna, Pozsonyi Pagony, 2020, 405 oldal
-

A mai napig a Rumini az egyik legnépszerűbb sorozata, generációk nőttek fel rajta, színpadi adaptációja is készült, sok iskolában pedig kötelező vagy ajánlott olvasmány. A Rumini már tíz kötetnél jár, és kétféle illusztrációval kapható. A kötetek mindig Kálmán Anna rajzaival jelennek meg először, de van egy puhafedeles kiadás is, amelyet Nagy Zoltán illusztrált. A sorozat kötetei több nyelven is megjelentek, így olvashatók angolul, oroszul és kínaiul is. Berg Judit – a Kertész Erzsivel adott közös interjújában – arról mesélt, hogy most már ő is egyfajta keretrendszerrel írja a Ruminiket, és tudja, hová akarja kifuttatni a történetet: „Az első Rumininél még nem így volt. Ott annyit tudtam, hogy van egy hajó, ami elindul, és mindig a következő fejezetet tudtam csak előre. Ott még annyira nem tudtam, hogyan kell egy ilyet összerakni, hogy amikor kitaláltam egy kelepcét, akkor napokig alig aludtam, míg rá nem jöttem, hogy ebből hogyan hozom ki a szereplőket.” Berg Judit amúgy nem zárta ki, hogy majd valamilyen spin-off-ot is írjon a Ruminihez, a legtöbb olvasóját viszont az foglalkoztatja, lesz-e folytatás: „Közvetlen folytatást, 11. regényt egyelőre nem tervezek, de ez csak a következő másfél-két év, utána még fogalmam sincs, mihez lesz kedvem. Nem tartom kizártnak, hogy később folytatódjon még a sorozat” – mondta tavaly év végén a Pagony blognak. Amúgy jellemző a Rumini sikerére, hogy volt olyan szülő, aki erre a névre akarta keresztelni a gyerekét, csak az Akadémia nem engedte. 

A Seuso nyomában 

Berg Judit
A keresők
Ecovit, 2021, 271 oldal
-

A keresők című kamaszkrimi lényegében Az őrzők folytatása; utóbbi a Mátyás-templomban játszódott (kritikánk róla ITT olvasható), az ott megismert hősök pedig ezúttal a Balatont veszik célba. Itt nyaral az első részből ismerős Renard felügyelő is. ám a francia nyomozó a gimisekkel együtt hamarosan egy olyan bűnügybe bonyolódik, amely egyre szorosabban kapcsolódik a rejtélyes Seuso-ezüstökhöz. Berg Judit ebben a kötetben is ügyesen ötvözi a történelmi és a krimiszálat, így szereplői az olvasóval együtt betekintést nyernek a 4. századi Pannónia életébe, valamint a Seuso-kincs történetébe. Farkasházi Réka, a Szívünk rajta zsűritagjának értékelését ITT tudjátok elolvasni a könyvről.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

A honfoglalók között kalandozik Berg Judit két kis dínója

Berg Judit Két kis dínó sorozata hosszú évek óta a kisiskolások nagy kedvence. Kalandjaik során a történelem különböző, meghatározó szakaszaiba utaznak, ahol persze mindent felforgatnak és átrendeznek.

...
Hírek

Berg Judit, Marék Veronika, Szabó T. Anna és még 200 gyerekkönyves tiltakozik a homofób korlátozások ellen

A magyar gyerekirodalom képviselői, több mint kétszáz író, költő, illusztrátor, kiadó közös nyilatkozatban tiltakozik a kedden elfogadott pedofilellenes törvény azon korlátozásai ellen, amelyben a szexuális kisebbségek ábrázolását is tiltják, írja a Telex.

...
Gyerekirodalom

Nézzétek meg Berg Judit és Csukás István gyerekkori kincseit!

A Mesemúzeum megnyitotta első virtuális kiállítását, ahol kortárs szerzők féltve őrzött gyerekkori kincseit nézhetjük meg.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

Polc

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

...

Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében

...

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

...

Elveszve, mégis megtartva – Tompa Andrea új regényében a történelem fehér foltokkal büntet

...
...
Kritika

A Felemelkedés rejtélyes hegyén a haragot valaki más plántálja belénk

A feszült, jó tempójú sci-fi bátran keveri egymással a természettudományos tudást, a filozófiai és a hitről szóló kérdéseket, nálunk ráadásul tragikusan aktuális is.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Petri György rögeszmésen különbözni akart, radikálisan autonóm személyiség volt

...
Vass Norbert

A háború bennünk lakik, és túl fog élni mindannyiunkat

...
Sándor Anna

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A Szoba kilátással hősnője egy olyan lázadó, aki nem privilégiumot, hanem egyenlőséget kíván

E. M. Forster 1908-as regénye egy igazi angolszász klasszikus, ami a popkultúrában is megtalálta a maga helyét, és bár a Szoba kilátással első ránézésre hamisítatlan romantikus regény, a társadalomkritikai szálat nem lehet figyelmen kívül hagyni.

...
Gyerekirodalom

Minden idők száz legjobb gyerekkönyve a BBC listáján

A BBC Kultúra rovata 56 ország 177 könyvszakértőjét kérdezte, hogy megtalálja minden idők legjobb gyerekkönyveit. A szakértők között magyarok is voltak: Szekeres Nikoletta és Cseri Anna Flóra. 

...
Gyerekirodalom

Berta Ádám: A Szöszmösz történetszövésében nem ütköztem korlátokba

Berta Ádám első gyerekkönyvének hőse egy süni, aki a zöld mohavirágot kutatva nagy utazásra indul. Szerencsére nem egyedül, hiszen útitársa egy Szöszmösz nevű tündéregér. Ketten vágnak neki az ismeretlennek, kalandjaik során pedig fura és emlékezetes szerzetek egész sorával találkoznak. A mesét Agócs Írisz illusztrálta, a szerzőt, Berta Ádámot pedig most inspirációról, meseírásról és a mélyből felbukkanó fontos témákról is kérdeztük.