Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

Berg Judit ifjúsági krimije lett ebben a hónapban a kiemelt könyv a Szívünk rajta programban. Berg Judit évek óta az egyik legismertebb és legnépszerűbb hazai gyerekkönyvírónk, mi pedig most összeszedtünk róla öt érdekességet, amelyeket eddig talán nem tudtatok róla.

Nyitókép: Valuska Gábor

ro | 2021. július 23. |

A fantaszta 

-

Berg Judit lakótelepi lány volt, és a nyarakat általában a Balatonon töltötte, saját bevallása szerint pedig már akkor nagy fantaszta volt: „Folyamatosan Robin Hood-os, nyilazós, verekedős történeteket találtam ki, és jobb híján házi gyártmányú nyilaink voltak, botokkal vívtunk, és amennyit csak lehetett, fiúkkal verekedtem” – mondta egy korábbi interjúnkban. Persze a történetek már akkor is nagy szerepet játszottak az életében. Fejben például egy verses mesét költött, azt ismételgette zongoraórára jövet-menet: egyszer viszont lebetegedett, és mire felépült, teljesen elfelejtette az egészet, kivéve a címét, ami nem más volt, mint a Gyöngyhajú lány (aminek semmi köze nem volt a slágerhez). 

A Robin Hood-rajongó 

-

Gyerekként nagyon szerette a Robin Hoodot: „Legszívesebben Robin Hood huszadik századi alteregója lettem volna: az igazság és bátorság bajnoka, szuperügynök képességekkel és felszereléssel felturbózva. Legnagyobb bánatom az volt, hogy nem fiúnak születtem. Aztán, jobb híján, beleszerettem Robin Hoodba, és onnantól kezdve az ő mindenre elszánt, kemény öklű, ám érző szívű kedveseként gondoltam magamra. Ez az érzelem kisebb-nagyobb megszakításokkal felnőttkoromig elkísért. Vagy hússzor elolvastam Mándy Iván Robin Hoodját, és még egyetemistaként is gyakran játszottam elalvás előtt kedvenc robinos játékomat: félálomban újabb és újabb kalandokat gondoltam ki a sherwoodi erdő bujdosóinak” – mesélte Titkos füzet című sorozatunkban, amelyben meg is mutatott pár oldalt a gyerekkorában készített Robin Hood-képregényből.

Az első könyv

Berg Judit
Hisztimesék
Ill.: Gévai Csilla, Ecovit, 2020, 36 oldal
-

Berg Judit legelső könyve, a Hisztimesék 2005-ben jelent meg. „A két év körüli kislányom kezelhetetlen hisztijeinek csillapítására találtam ki a kötetben szereplő történeteket, amelyek tényleg varázsszerként működtek: Lilu hirtelen megnyugodott és a mesék hatására elfeledkezett az éppen aktuális problémáról, amelyet addig – más eszköze nem lévén – hisztivel kezelt” – írja honlapján. Korábbi interjúnkban azt mondta, élete legelső kritikája, amelyet a Hisztimesékre kapott, egy védőnőtől jött, aki nagyon szigorú hangon azt ajánlotta neki, hogy menjen pszichológushoz és kezeltesse magát. „Végiggondoltam és arra jutottam, hogy ez hülyeség. Ezek a mesék működnek, iszonyatosan jók voltak a saját gyerekem hisztijeinek a kezelésében, és én ennél jobbat, ennél nagyobb szeretettel nem tudok írni” – mesélte az író. 

Ruminik 

Berg Judit
Rumini és az elsüllyedt világ
Ill.: Kálmán Anna, Pozsonyi Pagony, 2020, 405 oldal
-

A mai napig a Rumini az egyik legnépszerűbb sorozata, generációk nőttek fel rajta, színpadi adaptációja is készült, sok iskolában pedig kötelező vagy ajánlott olvasmány. A Rumini már tíz kötetnél jár, és kétféle illusztrációval kapható. A kötetek mindig Kálmán Anna rajzaival jelennek meg először, de van egy puhafedeles kiadás is, amelyet Nagy Zoltán illusztrált. A sorozat kötetei több nyelven is megjelentek, így olvashatók angolul, oroszul és kínaiul is. Berg Judit – a Kertész Erzsivel adott közös interjújában – arról mesélt, hogy most már ő is egyfajta keretrendszerrel írja a Ruminiket, és tudja, hová akarja kifuttatni a történetet: „Az első Rumininél még nem így volt. Ott annyit tudtam, hogy van egy hajó, ami elindul, és mindig a következő fejezetet tudtam csak előre. Ott még annyira nem tudtam, hogyan kell egy ilyet összerakni, hogy amikor kitaláltam egy kelepcét, akkor napokig alig aludtam, míg rá nem jöttem, hogy ebből hogyan hozom ki a szereplőket.” Berg Judit amúgy nem zárta ki, hogy majd valamilyen spin-off-ot is írjon a Ruminihez, a legtöbb olvasóját viszont az foglalkoztatja, lesz-e folytatás: „Közvetlen folytatást, 11. regényt egyelőre nem tervezek, de ez csak a következő másfél-két év, utána még fogalmam sincs, mihez lesz kedvem. Nem tartom kizártnak, hogy később folytatódjon még a sorozat” – mondta tavaly év végén a Pagony blognak. Amúgy jellemző a Rumini sikerére, hogy volt olyan szülő, aki erre a névre akarta keresztelni a gyerekét, csak az Akadémia nem engedte. 

A Seuso nyomában 

Berg Judit
A keresők
Ecovit, 2021, 271 oldal
-

A keresők című kamaszkrimi lényegében Az őrzők folytatása; utóbbi a Mátyás-templomban játszódott (kritikánk róla ITT olvasható), az ott megismert hősök pedig ezúttal a Balatont veszik célba. Itt nyaral az első részből ismerős Renard felügyelő is. ám a francia nyomozó a gimisekkel együtt hamarosan egy olyan bűnügybe bonyolódik, amely egyre szorosabban kapcsolódik a rejtélyes Seuso-ezüstökhöz. Berg Judit ebben a kötetben is ügyesen ötvözi a történelmi és a krimiszálat, így szereplői az olvasóval együtt betekintést nyernek a 4. századi Pannónia életébe, valamint a Seuso-kincs történetébe. Farkasházi Réka, a Szívünk rajta zsűritagjának értékelését ITT tudjátok elolvasni a könyvről.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

A honfoglalók között kalandozik Berg Judit két kis dínója

Berg Judit Két kis dínó sorozata hosszú évek óta a kisiskolások nagy kedvence. Kalandjaik során a történelem különböző, meghatározó szakaszaiba utaznak, ahol persze mindent felforgatnak és átrendeznek.

...
Hírek

Berg Judit, Marék Veronika, Szabó T. Anna és még 200 gyerekkönyves tiltakozik a homofób korlátozások ellen

A magyar gyerekirodalom képviselői, több mint kétszáz író, költő, illusztrátor, kiadó közös nyilatkozatban tiltakozik a kedden elfogadott pedofilellenes törvény azon korlátozásai ellen, amelyben a szexuális kisebbségek ábrázolását is tiltják, írja a Telex.

...
Gyerekirodalom

Nézzétek meg Berg Judit és Csukás István gyerekkori kincseit!

A Mesemúzeum megnyitotta első virtuális kiállítását, ahol kortárs szerzők féltve őrzött gyerekkori kincseit nézhetjük meg.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

...
Szórakozás

Három nő és a 90-es évek legbrutálisabb maffiája

Három nő, három megrázó monológ, amik egymás váltva mesélnek arról a dunaszerdahelyi időszakról a kilencvenes években, amikor a maffia uralta a várost és a környéket. 

...
Szórakozás

Gimesi Dóra hőse legszívesebben egy kis tengeri uborka lenne az akvárium fenekén

Greta Thunberg svéd aktivista élete ihlette Gimesi Dóra darabját, az Emma csöndjét, amely fantasztikus elemekkel, csodálatos bábokkal egyszerre mesél a társas magányról, a környezetvédelemről, az ember és természet közötti harmóniáról. 

...
Szórakozás

Háy Jánosnál egyáltalán nem fontos, mire gondolt a költő

A Katona József Színház Háy János szövegeiből készítette el Kocsis Gergely főszereplésével, Tárnoki Márk rendezésében a Szavalóverseny című műsorát, ami klasszikus értelemben nem előadás, de apránként adagolva vicces és okos is.

...
Szórakozás

A Mákkirályfi után elgondolkodsz, neked melyik szered világítana ilyen szép zölden

A szerhasználat és a függőség kérdéseit járja körül a pécsi Escargo Hajója preventív darabja, ami 11-17 éves kamaszokhoz szól. A randizás feszültségei, a humorba csomagolt hiányok mindennapos helyzetei között a Mákkirályfi minimalista eszközökkel, ötletesen mutatja be a függőség ezer arcát és alattomosságát. 

...
Szórakozás

A Természetes fény lassú és sötét, mint a háború

A Berlinalén Ezüst Medvét kapott Nagy Dénes első nagyjátékfilmje, amit Závada Pál Természetes fény című regényéből forgatott.

Polc

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

...

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

...

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

...

Háy megmutatja, milyen mélyszegénységben élő, falusi cigánylányként felnőni

...
...
Podcast

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

A mansfieldi kastély Jane Austen harmadik nyomtatásban megjelent regénye, amely a maga idejében közönségsikert aratott, a kritikusok viszont fanyalogva fogadták. Az Austen-projekt keretében most mi is felütöttük a regényt.

Szerzőink

...
Jakobovits Kitti

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

...
Ruff Orsolya

A Tojáséjtől indul az utazás a versek világába

...
Sándor Anna

H. G. Wells marslakói a holdra szállásunkat is inspirálták

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A Tojáséjtől indul az utazás a versek világába

Legújabb könyvében huszonöt magyar költő versét hívta segítségül Fenyő D. György, és útikalauzba rendezve őket a líra birodalmába invitálja az olvasót. A válogatás nehézségeiről, a versolvasás ciklikusságáról, és a versek egymás közötti viszonyáról is beszélgettünk a szerzővel.

...
Gyerekirodalom

A magyar történelemben jobb sztorik vannak, mint bármelyik fantasyben

Nógrádi Gergely új kötete, a történelmi és fantasyszálakat vegyítő Brunar – A Mirrén titka nyolcszáz évet visz vissza az időben. A regényt a két Nógrádi, apa és fia társaságában mutatták be.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: állati kommunikációról szóló non-fiction lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: a választás szeptemberben Peter Wohlleben gyerekkönyvére esett.