Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

Berg Judit ifjúsági krimije lett ebben a hónapban a kiemelt könyv a Szívünk rajta programban. Berg Judit évek óta az egyik legismertebb és legnépszerűbb hazai gyerekkönyvírónk, mi pedig most összeszedtünk róla öt érdekességet, amelyeket eddig talán nem tudtatok róla.

Nyitókép: Valuska Gábor

ro | 2021. július 23. |

A fantaszta 

-

Berg Judit lakótelepi lány volt, és a nyarakat általában a Balatonon töltötte, saját bevallása szerint pedig már akkor nagy fantaszta volt: „Folyamatosan Robin Hood-os, nyilazós, verekedős történeteket találtam ki, és jobb híján házi gyártmányú nyilaink voltak, botokkal vívtunk, és amennyit csak lehetett, fiúkkal verekedtem” – mondta egy korábbi interjúnkban. Persze a történetek már akkor is nagy szerepet játszottak az életében. Fejben például egy verses mesét költött, azt ismételgette zongoraórára jövet-menet: egyszer viszont lebetegedett, és mire felépült, teljesen elfelejtette az egészet, kivéve a címét, ami nem más volt, mint a Gyöngyhajú lány (aminek semmi köze nem volt a slágerhez). 

A Robin Hood-rajongó 

-

Gyerekként nagyon szerette a Robin Hoodot: „Legszívesebben Robin Hood huszadik századi alteregója lettem volna: az igazság és bátorság bajnoka, szuperügynök képességekkel és felszereléssel felturbózva. Legnagyobb bánatom az volt, hogy nem fiúnak születtem. Aztán, jobb híján, beleszerettem Robin Hoodba, és onnantól kezdve az ő mindenre elszánt, kemény öklű, ám érző szívű kedveseként gondoltam magamra. Ez az érzelem kisebb-nagyobb megszakításokkal felnőttkoromig elkísért. Vagy hússzor elolvastam Mándy Iván Robin Hoodját, és még egyetemistaként is gyakran játszottam elalvás előtt kedvenc robinos játékomat: félálomban újabb és újabb kalandokat gondoltam ki a sherwoodi erdő bujdosóinak” – mesélte Titkos füzet című sorozatunkban, amelyben meg is mutatott pár oldalt a gyerekkorában készített Robin Hood-képregényből.

Az első könyv

Berg Judit
Hisztimesék
Ill.: Gévai Csilla, Ecovit, 2020, 36 oldal
-

Berg Judit legelső könyve, a Hisztimesék 2005-ben jelent meg. „A két év körüli kislányom kezelhetetlen hisztijeinek csillapítására találtam ki a kötetben szereplő történeteket, amelyek tényleg varázsszerként működtek: Lilu hirtelen megnyugodott és a mesék hatására elfeledkezett az éppen aktuális problémáról, amelyet addig – más eszköze nem lévén – hisztivel kezelt” – írja honlapján. Korábbi interjúnkban azt mondta, élete legelső kritikája, amelyet a Hisztimesékre kapott, egy védőnőtől jött, aki nagyon szigorú hangon azt ajánlotta neki, hogy menjen pszichológushoz és kezeltesse magát. „Végiggondoltam és arra jutottam, hogy ez hülyeség. Ezek a mesék működnek, iszonyatosan jók voltak a saját gyerekem hisztijeinek a kezelésében, és én ennél jobbat, ennél nagyobb szeretettel nem tudok írni” – mesélte az író. 

Ruminik 

Berg Judit
Rumini és az elsüllyedt világ
Ill.: Kálmán Anna, Pozsonyi Pagony, 2020, 405 oldal
-

A mai napig a Rumini az egyik legnépszerűbb sorozata, generációk nőttek fel rajta, színpadi adaptációja is készült, sok iskolában pedig kötelező vagy ajánlott olvasmány. A Rumini már tíz kötetnél jár, és kétféle illusztrációval kapható. A kötetek mindig Kálmán Anna rajzaival jelennek meg először, de van egy puhafedeles kiadás is, amelyet Nagy Zoltán illusztrált. A sorozat kötetei több nyelven is megjelentek, így olvashatók angolul, oroszul és kínaiul is. Berg Judit – a Kertész Erzsivel adott közös interjújában – arról mesélt, hogy most már ő is egyfajta keretrendszerrel írja a Ruminiket, és tudja, hová akarja kifuttatni a történetet: „Az első Rumininél még nem így volt. Ott annyit tudtam, hogy van egy hajó, ami elindul, és mindig a következő fejezetet tudtam csak előre. Ott még annyira nem tudtam, hogyan kell egy ilyet összerakni, hogy amikor kitaláltam egy kelepcét, akkor napokig alig aludtam, míg rá nem jöttem, hogy ebből hogyan hozom ki a szereplőket.” Berg Judit amúgy nem zárta ki, hogy majd valamilyen spin-off-ot is írjon a Ruminihez, a legtöbb olvasóját viszont az foglalkoztatja, lesz-e folytatás: „Közvetlen folytatást, 11. regényt egyelőre nem tervezek, de ez csak a következő másfél-két év, utána még fogalmam sincs, mihez lesz kedvem. Nem tartom kizártnak, hogy később folytatódjon még a sorozat” – mondta tavaly év végén a Pagony blognak. Amúgy jellemző a Rumini sikerére, hogy volt olyan szülő, aki erre a névre akarta keresztelni a gyerekét, csak az Akadémia nem engedte. 

A Seuso nyomában 

Berg Judit
A keresők
Ecovit, 2021, 271 oldal
-

A keresők című kamaszkrimi lényegében Az őrzők folytatása; utóbbi a Mátyás-templomban játszódott (kritikánk róla ITT olvasható), az ott megismert hősök pedig ezúttal a Balatont veszik célba. Itt nyaral az első részből ismerős Renard felügyelő is. ám a francia nyomozó a gimisekkel együtt hamarosan egy olyan bűnügybe bonyolódik, amely egyre szorosabban kapcsolódik a rejtélyes Seuso-ezüstökhöz. Berg Judit ebben a kötetben is ügyesen ötvözi a történelmi és a krimiszálat, így szereplői az olvasóval együtt betekintést nyernek a 4. századi Pannónia életébe, valamint a Seuso-kincs történetébe. Farkasházi Réka, a Szívünk rajta zsűritagjának értékelését ITT tudjátok elolvasni a könyvről.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

A honfoglalók között kalandozik Berg Judit két kis dínója

Berg Judit Két kis dínó sorozata hosszú évek óta a kisiskolások nagy kedvence. Kalandjaik során a történelem különböző, meghatározó szakaszaiba utaznak, ahol persze mindent felforgatnak és átrendeznek.

...
Hírek

Berg Judit, Marék Veronika, Szabó T. Anna és még 200 gyerekkönyves tiltakozik a homofób korlátozások ellen

A magyar gyerekirodalom képviselői, több mint kétszáz író, költő, illusztrátor, kiadó közös nyilatkozatban tiltakozik a kedden elfogadott pedofilellenes törvény azon korlátozásai ellen, amelyben a szexuális kisebbségek ábrázolását is tiltják, írja a Telex.

...
Gyerekirodalom

Nézzétek meg Berg Judit és Csukás István gyerekkori kincseit!

A Mesemúzeum megnyitotta első virtuális kiállítását, ahol kortárs szerzők féltve őrzött gyerekkori kincseit nézhetjük meg.

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

Megnéztük A hatalom gyűrűi harmadik és negyedik részét, és ismét összeültünk Barna Bálint és Füzessy Tamás Tolkien-szakértőkkel, hogy megvitassunk, mit láttunk. Podcast.

...
Szórakozás

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

A Bereményi kalapja nemcsak egy alkotó ember, hanem egy korszak és egy kreatív életpálya krónikája is, amelyben a személyesből kiindulva merülünk el a kollektívban. A Papp Gábor Zsigmond által rendezett filmből kiderül, hogy számít-e egyáltalán a név, mire jó „a valósághűség látszata”, hogyan lehet csajozni egy sanzonnal, miközben végigkövetjük azt is, hogyan születik meg a szemünk láttára egy dal a konyhaasztal mellett.

...
Szórakozás

Egy botrány természetrajza: jól összerakott történet, mélységek nélkül

Ritkán fordul elő, hogy a befogadó azt érezi: egy történet megfilmesített változata jobban ül, mint a könyv, amiből készült. Az Egy botrány természetrajza (Anathomy of a Scandal) című Netflix-sorozattal alighanem ez a helyzet.

Polc

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

...

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

...

Stanley Tucci a főzés-ízlelés-evés hármasán szűri át az életet

...

A Szív utca szerzőjének új könyvében a megszállott szenvedélyé a főszerep

...
...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Miért nem tudunk szembeszállni a diktatúrával?

Felfoghatatlan volt számomra, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát – mondta interjúnkban a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, akivel a háborúról, a női narratíva fontosságáról, és egy felfüggesztett filmprojektről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...
Simon Eszter

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

...
Sándor Anna

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken

Aranyos állatok, egy hatalmas szívű gazdi, az otthon melege és apró kis konfliktusok Kiss Judit Ágnes új meséjében.

...
Gyerekirodalom

Ecsédi Orsolya hőse csak könyvek szereplőibe tud beleesni

A Juli vagyok, könyvmoly címszereplőjét a valódi, hús-vér fiúk nem érdeklik, még soha nem volt szerelmes. Azaz dehogynem: csak éppen könyvek szereplőibe. Juli mindenesetre most megkapja a lehetőséget, hogy változtasson a dolgok menetén. Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Mi a népmesék titka, és hogyan lehet újragondolni ezeket a történeteket? [Bookline Kids]

Zalka Csenge Virág A Százegy ajtajú palota című mesekönyve megőrzi a népmesei elemeket, de sikeresen ötvözi azokat a mai gyerekek számára izgalmas témákkal.