Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

Berg Judit ifjúsági krimije lett ebben a hónapban a kiemelt könyv a Szívünk rajta programban. Berg Judit évek óta az egyik legismertebb és legnépszerűbb hazai gyerekkönyvírónk, mi pedig most összeszedtünk róla öt érdekességet, amelyeket eddig talán nem tudtatok róla.

Nyitókép: Valuska Gábor

ro | 2021. július 23. |

A fantaszta 

-

Berg Judit lakótelepi lány volt, és a nyarakat általában a Balatonon töltötte, saját bevallása szerint pedig már akkor nagy fantaszta volt: „Folyamatosan Robin Hood-os, nyilazós, verekedős történeteket találtam ki, és jobb híján házi gyártmányú nyilaink voltak, botokkal vívtunk, és amennyit csak lehetett, fiúkkal verekedtem” – mondta egy korábbi interjúnkban. Persze a történetek már akkor is nagy szerepet játszottak az életében. Fejben például egy verses mesét költött, azt ismételgette zongoraórára jövet-menet: egyszer viszont lebetegedett, és mire felépült, teljesen elfelejtette az egészet, kivéve a címét, ami nem más volt, mint a Gyöngyhajú lány (aminek semmi köze nem volt a slágerhez). 

A Robin Hood-rajongó 

-

Gyerekként nagyon szerette a Robin Hoodot: „Legszívesebben Robin Hood huszadik századi alteregója lettem volna: az igazság és bátorság bajnoka, szuperügynök képességekkel és felszereléssel felturbózva. Legnagyobb bánatom az volt, hogy nem fiúnak születtem. Aztán, jobb híján, beleszerettem Robin Hoodba, és onnantól kezdve az ő mindenre elszánt, kemény öklű, ám érző szívű kedveseként gondoltam magamra. Ez az érzelem kisebb-nagyobb megszakításokkal felnőttkoromig elkísért. Vagy hússzor elolvastam Mándy Iván Robin Hoodját, és még egyetemistaként is gyakran játszottam elalvás előtt kedvenc robinos játékomat: félálomban újabb és újabb kalandokat gondoltam ki a sherwoodi erdő bujdosóinak” – mesélte Titkos füzet című sorozatunkban, amelyben meg is mutatott pár oldalt a gyerekkorában készített Robin Hood-képregényből.

Az első könyv

Berg Judit
Hisztimesék
Ill.: Gévai Csilla, Ecovit, 2020, 36 oldal
-

Berg Judit legelső könyve, a Hisztimesék 2005-ben jelent meg. „A két év körüli kislányom kezelhetetlen hisztijeinek csillapítására találtam ki a kötetben szereplő történeteket, amelyek tényleg varázsszerként működtek: Lilu hirtelen megnyugodott és a mesék hatására elfeledkezett az éppen aktuális problémáról, amelyet addig – más eszköze nem lévén – hisztivel kezelt” – írja honlapján. Korábbi interjúnkban azt mondta, élete legelső kritikája, amelyet a Hisztimesékre kapott, egy védőnőtől jött, aki nagyon szigorú hangon azt ajánlotta neki, hogy menjen pszichológushoz és kezeltesse magát. „Végiggondoltam és arra jutottam, hogy ez hülyeség. Ezek a mesék működnek, iszonyatosan jók voltak a saját gyerekem hisztijeinek a kezelésében, és én ennél jobbat, ennél nagyobb szeretettel nem tudok írni” – mesélte az író. 

Ruminik 

Berg Judit
Rumini és az elsüllyedt világ
Ill.: Kálmán Anna, Pozsonyi Pagony, 2020, 405 oldal
-

A mai napig a Rumini az egyik legnépszerűbb sorozata, generációk nőttek fel rajta, színpadi adaptációja is készült, sok iskolában pedig kötelező vagy ajánlott olvasmány. A Rumini már tíz kötetnél jár, és kétféle illusztrációval kapható. A kötetek mindig Kálmán Anna rajzaival jelennek meg először, de van egy puhafedeles kiadás is, amelyet Nagy Zoltán illusztrált. A sorozat kötetei több nyelven is megjelentek, így olvashatók angolul, oroszul és kínaiul is. Berg Judit – a Kertész Erzsivel adott közös interjújában – arról mesélt, hogy most már ő is egyfajta keretrendszerrel írja a Ruminiket, és tudja, hová akarja kifuttatni a történetet: „Az első Rumininél még nem így volt. Ott annyit tudtam, hogy van egy hajó, ami elindul, és mindig a következő fejezetet tudtam csak előre. Ott még annyira nem tudtam, hogyan kell egy ilyet összerakni, hogy amikor kitaláltam egy kelepcét, akkor napokig alig aludtam, míg rá nem jöttem, hogy ebből hogyan hozom ki a szereplőket.” Berg Judit amúgy nem zárta ki, hogy majd valamilyen spin-off-ot is írjon a Ruminihez, a legtöbb olvasóját viszont az foglalkoztatja, lesz-e folytatás: „Közvetlen folytatást, 11. regényt egyelőre nem tervezek, de ez csak a következő másfél-két év, utána még fogalmam sincs, mihez lesz kedvem. Nem tartom kizártnak, hogy később folytatódjon még a sorozat” – mondta tavaly év végén a Pagony blognak. Amúgy jellemző a Rumini sikerére, hogy volt olyan szülő, aki erre a névre akarta keresztelni a gyerekét, csak az Akadémia nem engedte. 

A Seuso nyomában 

Berg Judit
A keresők
Ecovit, 2021, 271 oldal
-

A keresők című kamaszkrimi lényegében Az őrzők folytatása; utóbbi a Mátyás-templomban játszódott (kritikánk róla ITT olvasható), az ott megismert hősök pedig ezúttal a Balatont veszik célba. Itt nyaral az első részből ismerős Renard felügyelő is. ám a francia nyomozó a gimisekkel együtt hamarosan egy olyan bűnügybe bonyolódik, amely egyre szorosabban kapcsolódik a rejtélyes Seuso-ezüstökhöz. Berg Judit ebben a kötetben is ügyesen ötvözi a történelmi és a krimiszálat, így szereplői az olvasóval együtt betekintést nyernek a 4. századi Pannónia életébe, valamint a Seuso-kincs történetébe. Farkasházi Réka, a Szívünk rajta zsűritagjának értékelését ITT tudjátok elolvasni a könyvről.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

A honfoglalók között kalandozik Berg Judit két kis dínója

Berg Judit Két kis dínó sorozata hosszú évek óta a kisiskolások nagy kedvence. Kalandjaik során a történelem különböző, meghatározó szakaszaiba utaznak, ahol persze mindent felforgatnak és átrendeznek.

...
Hírek

Berg Judit, Marék Veronika, Szabó T. Anna és még 200 gyerekkönyves tiltakozik a homofób korlátozások ellen

A magyar gyerekirodalom képviselői, több mint kétszáz író, költő, illusztrátor, kiadó közös nyilatkozatban tiltakozik a kedden elfogadott pedofilellenes törvény azon korlátozásai ellen, amelyben a szexuális kisebbségek ábrázolását is tiltják, írja a Telex.

...
Gyerekirodalom

Nézzétek meg Berg Judit és Csukás István gyerekkori kincseit!

A Mesemúzeum megnyitotta első virtuális kiállítását, ahol kortárs szerzők féltve őrzött gyerekkori kincseit nézhetjük meg.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...
...
Kritika

A háborúból nincs visszatérés, ez az élet

A Mindenki másképp gyászol a hét könyve, amiben a háború nem esemény, hanem a létezés egyfajta állapota. A haditudósítás nem munka, hanem szembenézés a Gonosszal. Jászberényi Sándor a kegyetlenségben a sebezhetőséget, a kiszolgáltatottságban az ellenállást ábrázolja. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A gyerekek két kalandor madárral fedezhetik fel Szeged titkait

Trogmayer Éva mesekönyvében a két kalandor madár ezúttal Szeged felé veszi az irányt, velük együtt pedig a gyerekek is felfedezhetik az alföldi város érdekességeit, titkait. Olvass bele a Frida és Gubanc Szegeden című kötetbe!

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

Az alfa generáció tagjai olyan világban élnek, ahol a vizualitás minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kap. Vajon a könyvek és azok vizualitása mit tud adni ennek a korosztálynak?

...
Gyerekirodalom

Kelta kincsvadászattal folytatódhatnak Mikó Csaba balatoni kalandjai

Egy hajó megmentése, valójában egy igazi nyomozás áll Mikó Csaba balatoni kalandregényének középpontjában. A Lukrécia megmentése új könyv, szerzője ugyanakkor már jó húsz éve papírra vetette. De milyen kötődése van az írónak a Balatonhoz, és hogyan tér vissza Gergő és Zsófi a folytatásban? Mikó Csabát kérdeztük.