Berg Judit krimije után majd mindenki a Mátyás-templomban akar nyomozni

Berg Judit krimije után majd mindenki a Mátyás-templomban akar nyomozni

Ruff Orsolya | 2019. augusztus 09. |

A holló gyűrűje után Berg Judit új regényében ismét visszatér a Mátyás-templomba, hogy a budavári tényekből, hiedelmekből, legendákból a kicsik után a kamaszoknak is szőjön egy történetet. Az őrzők műfajilag kamaszkrimi, és bár szereplői főleg tizedikesek, de 11 évtől fölfelé simán olvasható.

Berg Judit: Az őrzők

Ecovit Kiadó, 2019, 272 oldal, 3640 HUF

 

Az infotainment csak látszólag könnyű műfaj, nagyon nehéz lavírozni a szórakoztatás és a tényközlés között, és nagyon kell ügyelni, hogy az információtömeg ne nyomja agyon a szöveget. A holló gyűrűje és Az őrzők is egy szuper együttműködés eredményeként született, miután a Mátyás-templom plébánosa néhány évvel ezelőtt megkereste a szerzőt (erről ebben a cikkben olvashattok bővebben). A cél egyrészről nyilván egyfajta figyelemfelkeltés és ismeretterjesztés is volt, miközben legalább ilyen fontos – ha nem fontosabb volt –, hogy olyan szöveg szülessen, amely önállóan is megállja a helyét.

Az őrzők nagyon jól egyensúlyoz, és bár rengeteg magyarázat, érdekesség, történelmi trivia került bele, aki soknak érzi, az egy részét simán elhagyhatja. Berg Judit ugyanis a részletgazdag magyarázatok egy részét egy függelékbe rejtette, de élvezhető a történet anélkül is, ha nem lapozgatunk örökké hátra. A regény kicsit a Dan Brown-i receptet követi, azaz a cselekmény előrehaladtával rengeteg történelmi, művészettörténeti (vagy ez esetben akár vallási) jel, nyom, utalás bukkan fel vagy kerül szóba, melyek vagy a megoldás felé tolnak minket, vagy a műfaj szabályait követve bevisznek mindannyiunkat a málnásba.

A történet kiindulópontja egy rejtélyes eltűnés: a középiskolás Borának köddé válik az édesanyja, egy oknyomozó újságíró. A lányt nem hagyja nyugodni a gondolat, hogy mindez összefüggésben lehet az anyja munkájával és Konok Ágnes valószínűleg egy olyan ügybe tenyerelhetett, amely sért bizonyos érdekeket. Így aztán Bora a barátnőjével saját nyomozásba kezd, a szálak pedig részben a Mátyás-templomba és környékére vezetnek, ami azért is jön kapóra, mert egy projektfeladat keretében épp ide látogatnak az osztállyal. Ahogy a középiskolások egyre behatóbban megismerik a templom titkait, felbukkan egy francia felügyelő, egy nemzetközi műkincstolvaj és egy titokzatos német férfi is. A szálak valahol óhatatlanul találkoznak, a helyzetet pedig tovább bonyolítja, amikor az osztályból páran úgy döntenek, hogy kísértet-lesre indulnak a templomban.

Mi az U18? Új rovatot indítottunk, amely kimondottan a 18 év alattiakra fókuszál. A rovatban elsősorban gyerek- és ifjúsági irodalmi könyveket fogunk bemutatni, de tervezzük, hogy időről időre olyan könyveket is beemelünk, melyeket a kiadójuk alapvetően a felnőtt olvasóközönségnek szánt, az adott kötet témája, érzékenysége miatt azonban a fiatalabb olvasók is bátran a kezükbe vehetik. A rovat eddigi cikkeit itt találjátok!

Ha Cserháti Éva könyvére azt mondtuk, könnyen a nyár krimije lehet, akkor Berg Judité egyértelműen a nyár kamaszkrimije. Az efféle differenciálás pedig csak azért indokolt, mert a célközönség nyilván a tizenévesek közül kerül ki, és emellett a sztoriban tényleg nincs semmi erőszakos (legalábbis nem olyan értelemben, ahogy egy krimiben megszokhattuk, nem folyik vér, legfeljebb elkábítanak valakit), ezt leszámítva viszont simán ott a helye a nyomozós könyvek között. Annyiszor elmondtuk már, hogy a jó gyerekszerzőt onnan lehet megismerni, hogy minden körülmények között komolyan veszi a gyerekeket, és Berg Judit ezzel a könyvvel ismét bizonyította, hogy ennek szellemében írja a történeteit. Az már csak bónusz, hogy felnőttként is jó olvasni.