Szilasi László: Azt szeretem olvasni, ami kurva jó a végéig

Szilasi László: Azt szeretem olvasni, ami kurva jó a végéig

Szilasi László Saját élet című, a Magvető Kiadó gondozásában megjelent regényét (olvass bele) az őszi Margón mutatták be. A szerzőt Németh Gábor kérdezte, közreműködött Pataki Ferenc. Most az egész beszélgetést meghallgathatod.

Fotó: Posztós János/ MÜPA

ko | 2023. február 10. |

Szilasi László egyedülálló szépséggel írja meg családja és saját önálló életét. A felmenők: a nagyszülők és egy keresztanya, a szülők és a szerző két öccse a könyv hősei. Megismerhetjük a falusi, tanyasi életet, a Kádár-kor küzdelmes hétköznapjait, a hit megtartó erejét. Az elindulás és a felnövekvés pillanatképeit követik az önálló felnőtt élet útkeresései, a megérkezés, a kudarcok, tragédiák. Szilasi 2018-ban, Luther kutyái című regényében merészkedett először közel az önéletrajz műfajához. Új könyve ezt teljesíti ki, és ugyan „minden szava igaz”, mégis regény a javából.

szilasi lászló
Saját élet
Magvető, 2023, 424 oldal
Szilasi László: Saját élet könyv

A beszélgetést Nádas Péter Saját halál című könyvének címével kezdték, majd pedig a kötet sok mottóját vették sorra, illetve Hajnóczy Péter A halál kilovagolt Perzsiából című kultikus szövege is szóba került. Szilasi beszélt arról, hogy élete fontosabb pontjait szerette volna megragadni a könyvben, olyanokat, mint például az agydaganata vagy gyermekei születése. A szerkezet kapcsán azt is elmondta, hogy az élet eseményeinek felidézése nem lehet alárendelő, csak mellérendelő. 

Kitért arra is, hogy sokan úgy gondolhatják, hogy a regény megírásával elvégzett egy szigorú önismereti munkát, de szerinte semmi ilyesmi nem történt. Beszélt nemrégiben elhunyt édesanyjáról, akinek minden nap végén telefonon mesélte el, mi történt vele aznap, és arról is, mennyire hiányoznak neki ezek a hívások. Mészöly Miklós Családáradás című szövege is szóba került, mely Szilasi László szerint csodálatos olvasmány”, és megszólította őt

Szó esett még a Rakéta Regényújságról, Morcsányi Géza alakjáról, az emlékezés töredékességéről és az olvasás fontosságáról is, melyről Szilasi a következőképpen fogalmazott: „Tulajdonképpen egy sznob vagyok, azt szeretem, ami kurva jó a végéig, csak nem biztos, hogy az a magasirodalom” .

A beszélgetésről ősszel beszámolót is készítettünk, melyet itt olvashatsz el:

Szilasi László ki akarta írni magát az életéből
Szilasi László ki akarta írni magát az életéből

Saját és családja életében merül alá, kutat, emlékezik Szilasi László új regényében, amelynek margós bemutatóján szóba került Bach, Knausgård, valamint a Rakéta Regényújság is.

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Szilasi László ki akarta írni magát az életéből

Saját és családja életében merül alá, kutat, emlékezik Szilasi László új regényében, amelynek margós bemutatóján szóba került Bach, Knausgård, valamint a Rakéta Regényújság is.

...
Beleolvasó

Szilasi László új regényében az önéletrajz műfajához merészkedik közel

Olvass bele Szilasi László legújabb, önéletrajzi ihletésű regényébe!

...
Podcast

Szilasi László: Jó lenne szemérmetlen könyveket írni

Szilasi László Tavaszi hadjárat című regényét az őszi Margón mutatták be, a szerzővel a kötet szerkesztője, Turi Tímea beszélgetett. Most a teljes bemutatót visszahallgathatjátok.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

...
Szórakozás

„Ez már hosszabb, mint egy házasság” – Megnéztük az 55 éves Kalákáról szóló filmet

Kaláka: a Kárpátoktól a Karib-tengerig nem egyszerűen a zenekar történetét meséli el, hanem egy kontinenseken átívelő út krónikája is.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

...
Horányi Hanna Zelma

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...
sa

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

A megosztó pszichiáter, Dr. Csernus Imre bemutatta hamarosan megjelenő új kötetét, melyben azt próbálja megfejteni, mit jelent ma magyarnak lenni.

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.